FŐOLDAL  
HK MUZSLYA
 
MÁRIA SZENT NEVE
 
SZERVÓ M. ISKOLA
   
   
MUZSLAI PETŐFI SÁNDOR MME
LEHEL SK
 
   
   
   
   
   
MAGYAR HÁZ
 
 

SZJMSZ

   
   
MUZSLYAI ÚJSÁG
 
AMATŐR SZAKÁCSOK
 
KÖZÉP-BÁNÁTI
     
   
   
Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
   KÉT KIÁLLÍTÁS-MEGNYITÓ ÉS MIKULÁS-VÁRÁS MUZSLYÁN
Újvidékről Muzslyára került Gubcsi Lajos kiállítása, a Makovecz Imre munkáit bemutató tárlat anyaga, amely a 2003-ban készült Rajzok című grafikai albumának egy részét képezik. Mint megnyitóbeszédében Dobó József, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnöke hangsúlyozta, Makovecz Imre a művészetben jártasok számára az építészeti stílusáról a magyar organikus építészetről ismert.
- A világ legjobb tíz építésze közé tartozik. Ő az, aki az ősmagyarok pusztai vándorlásakor használt jurták formáit átörökítette és átvitte a mai ember szükségletét kielégítő épületekbe. Épületei belülről és kívülről is kupolák: belül meleg otthonként vesznek körül bennünket, a körök melegével és biztonságával, kívülről pedig a templomokra emlékeztetnek. És persze legtöbb épülete valóban templom is. Makovecz Imre a kupoláiba behozza nekünk az eget, mert az Istent akarja odahozni az emberek közé. Stílusa sajátos, igazi magyaros, ahogyan már említettem nevéhez tapad az organikus építészet, vagyis az, amikor az ember és az őt körülvevő természet egyetlen nagy egységet alkot és békében él, harmóniát alkotva isteni segedelemmel. Makovecz Imre templomai megtalálhatók: Csíkszeredában, Zentán és Magyarország legalább 20 városában - mondta a kiállítás megnyitóján Dobó József.
Az elkövetkező három hétben a muzslyaiak és a környékbeliek betekintést nyerhetnek Imre álmaiba, amelyek közül elég sok valóra is vált.
Párhuzamosan még egy kiállítás nyílt tegnap este a Muzslyai Petőfi Sándor MME nagytermében, ahol a másik falra a MAKK-tagok munkái kerültek. Ezúttal 26 alkotó munkái kerülnek közszemlére, és Hallai Mihály elnök elmondása szerint ez a 26. kiállításuk az idén. Az év végéig tekintheti meg a nagyérdemű a legszebb alkotásaikat.A két tárlatmegnyitót követően a Mikulás is megérkezett a művelődési egyesületbe, a település legfiatalabb tagjainak almát, cukorkát hozott - versért, dalért cserébe.
Kósa Zoltán rendezésében pedig egy szép Mikulás-jelenetet adtak elő a Szervó Mihály Általános Iskola ötödikesei.


 

Kiállítás-megnyitó pillanata - a gyermekek is figyelemmel hallgatták Dobó Józsefet, az egyesület elnökét


KIMAGASLÓ PRODUKCIÓK A TINI FESZTIVÁLON
A Tini és Ifjúsági Táncdalénekes vetélkedőn az idén 10 tini és 5 ifjúsági kategóriás vajdasági fiatal versengett, akiket Aleksandar Dujin zenekara kísért ezúttal is, kiválóan. A szervező, Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület köszöntője után egymást követték a szebbnél szebb énekhangok, produkciók. Teljesítményüket a Guzsvány Izabella, Csikós Krisztina, Recskó Zsófia, Tomišić Sanja és Skorutyák Veronika összetételű zsűri bírálta el, a tini kategóriában (13-18 évesek) a muzslyai Mezei Szimónának ítélte oda az első helyet, a második az temerini Orosz Nikolett lett, a harmadik viszont az adai Aleksza Annabella. A zsűri különdíját a szintén helyi Nagy Baló Klementina érdemelte ki. Az ifjúsági kategóriában (18-25 évesek) a zsűri az ugyancsak temerini Kurcinák Arnold produkcióját vélte a legjobbnak, második díjjal jutalmazta az újvidéki Perišić Diannát, harmadikkal pedig a muzslyai Muhi Dánielt. Az közönség az idén is szavazhatott kedvencére, közönségdíjjal ez alkalommal a temerini Orosz Nikolett térhetett haza. A gálaműsorban felléptek a tavalyi fesztivál legjobbjai, Tasi Szabina, valamint Varga Ágota. Az idén a Beatrice együttes frontembere, Nagy Feró fűtötte fel a hangulatot a sportcsarnokban, akinek bemutatkozása úgy a fiatalok, mint az idősebbek körében is óriási sikert aratott.
Tini fesztivál immár huszonhárom éve nyújt lehetőséget a tehetséges fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, a mai napig közel 400 fiatalnak szolgált ugródeszkaként, közülük néhányan énekesekké, művészekké váltak.
Ádám Csilla

KÖZÖS MÚLTUNK ÉS SORSUNK AZ I. VILÁGHÁBORÚ
A Muzslai Petőfi Sándor MME szervezésében egy rendhagyó estet tartottak, amely keretében megnyílt Az I. világháború képekben és relikviákban című vándorkiállítás, amely a szegedi Meritum Művelődési és Kulturális Közhasznú Egyesület és a zentai Történelmi Levéltár közreműködésével, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet segítségével jött létre.
A tárlat anyaga bemutatja az I. világháború eseményeit a Vajdasághoz kötődő dolgok által, különös tekintettel azokra a hadszínterekre koncentrálva, amelyeken a délvidéki kiegészített alakulatok harcoltak.
A tárlatnak van egy helyi melléklete is, ugyanis a helybeliek is hozzájárultak a kiállításhoz, hiszen a családok féltve őrzött kincseit, ereklyéit is közszemlére bocsátották, és az I. világháború idejéből való relikviákat, fényképeket is bemutatják.
Az est keretében elsőként a házigazdák nevében Dobó József, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Hallai Zoltán tanácselnök is üdvözölte a jelenlevőket. A kiállításról Molnár Tibor levéltáros, a zentai Történelmi Levéltár munkatársa szólt, majd a megnyitó után Palatinus Aranka, helytörténész tartott előadást, Csillagos ég merre sirat engem az édesanyám? címmel, amelyben a muzslyaiaknak az első világháborúban való részvételéről, a visszaemlékezésekről készült kutatásaiból válogatott szemelvényeket.
A vándorkiállításnak (Topolya után) ez a második állomása, és a szervezők elképzelése szerint még jó néhány helyszínen be szeretnék mutatni az anyagát. A muzslyaiak november 22-éig tekinthetik meg a tárlatot, mindennap 17 és 19 óra között a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében.

KARÁCSONYI TALÁLKOZÓ VOLT MUZSLYÁN

Már több mint 25 éve karácsonyi találkozót szervez a muzslyai Nők Klubja, hogy az ünnephez kötődő szokásokat felelevenítsék, hogy megüljék a Szentestét, hogy a kedves vendégeikkel együtt töltsenek el egy kellemes délutánt.

A 2013. december 15-én megtartott rendezvényen Palatinus Aranka, elnök asszony üdvözölte a vendégeket, majd bemutatta a vendégeket, illetve a csoportvezetőket. Utána mgr. Hallai Zoltán, tanácselnök köszöntötte a jelenlevőket, és msgr. Gyuris László, nagybecskereki plébános mondta el karácsonyi gondolatait.

A helyi plébános, Tratnjek Stanko és Jelen Janez atya is részt vett az eseményen. A Muzslai Petőfi Sándor MME nagyterme teljesen megtelt, ugyanis 250 vendéget fogadtak.


A karácsonyi találkozóra eljött Újvidékről a Mimóza Kézimunkacsoport néhány tagja, Torontálvásárhelyről két csoport érkezett, a Magyar Művelődési Központ kézimunkázói, valamint a Pipacs nőegylet tagjai. Ugyanakkor érkeztek vendégek Szenttamásról, a nagybecskereki Gerontológiai Klubból, valamint a Žarko Zrenjanin helyi közösségből, Magyarittabéről, Magyarcsernyéről, Temerinből, Adáról, Beodráról, Tordáról, Óbecséről, és Erzsébetlakról. A helybeli civil szervezetek képviselői mellett a plébánia keretében működő Bibliacsoport tagjai is jelen voltak.


Az alkalmi műsorban Varga Zoltán atya vezetésével bemutatkoztak a fiatal betlehemezők, továbbá Süveg Emma néhány karácsonyi dalt adott elő, Muhi Dániel, egy szép dallal mutatkozott be, Kardos Irén egy alkalmi verset adott elő, Kenderesi Zoltán, zenetanár pedig hegedűn játszott egy darabot.

 

Msgr. Gyuris László, nagybecskereki plébános mondta el karácsonyi gondolatait


Hangfelvétel-01! – Palatinus Aranka nyilatkozata.


Hangfelvétel-02! – Az újvidéki Mimóza kézimunkázók csoportvezetőjének nyilatkozata.

Kónya- Kovács Otília


MIKULÁS-VÁRÁS MUZSLYÁN

Az idén kerékpárral érkezett a Mikulás a Muzslai Petőfi Sándor MME-be, ahol minden évben az óvodásoknak és elsős kisdiákoknak hoz szerény ajándékot. Mintegy 200 gyerek gyűlt össze erre az alkalomra, felkészülve verssel, dallal, hogy köszöntse a nagyszakállút, aki a jó gyerekeknek egy-egy almát, meg cukorkát osztogatott. A jó hangulat közepette mindenki táncra perdült és az alkalmi dalocskákat együtt énekelte.
k-ko


VIDÁM MŰSOR – BEMUTATÓ VOLT MUZSLYÁN

A Muzslai Petőfi Sándor MME színészgárdája 2013. január 20-án Vidám műsor címmel bemutatót tartott. Több jelenetből állt össze az est, amelyet Zombori Tibor rendezett. A mostani színészcsoport többnyire fiatalokból áll, ezúttal 14-en játszottak, léptek színre. A jelenetek között voltak politikai kicsengésűek, aktuális tematikájúak, néhány ismertebb mellett teljesen ismeretlen színi produkciót is láthatott a közönség. A narrátor szerepét Kósa Zoltán, a Madách Amatőr Színház színésze töltötte be, aki a színcserét tapasztaltságára építve, észrevehetetlenné tette, illetve egy-egy jelenetet aktualitásokkal, humoros átsiklásokkal vezetett fel. A vidám műsorban közreműködött Basagity Laura, Balázs Viktória, Gera Karolina, Kiss Heléna, Lackó Attila, Miloševski Mihajlo, Molnár Dávid, Novákov Dániel, Oláh-Vencel Erika, Sárkány Zoltán, Somorai Péter, és Stajer Szindia. Az esten felléptek vendégként – két jelenet között – a művelődési egyesület mazsorett táncosai, akiket Balázs Viktória készített fel.

Hanganyag!!!


MEGKEZDŐDÖTT AZ ÉVAD

A Muzslai Petőfi Sándor MME 2012. december 23-án tartotta meg évadnyitó rendezvényét, amelyen kiosztották az egyesület Aranyplakettjeit az arra érdemes tagoknak. Ebben az évben ezt a rangos elismerést Sziveri Bajusz Margit, a vegyes kórus tagja, valamint Sárkány Zoltán, az egyesület szavalója, a színészcsoport tagja, továbbá Muhi Dániel, népdalénekes, a Pöngető citerazenekar és a Tiszavirág tánccsoport tagja érdemelte ki. A kitüntetettek munkáját méltatva elhangzott, hogy Sziveri Bajusz Margit 1959-ben már szerepelt egy színdarabban, 1986 óta pedig a női-, majd a vegyes kórus tagjaként tevékenykedik az egyesületben, néhány alkalommal szólóénekesként is bemutatkozott. Sárkány Zoltán immár 24 éve, folyamatosan hozzájárul a muzslyai művelődési élethez, 12 évesen már színészkedett, több alkalommal díjazták tehetségét, ugyanakkor szavalóként is szinte minden rendezvényen láthatja a közönség, emellett többször „bújt” a Mikulás szerepébe is. Muhi Dániel népdalénekesként több vajdasági, magyarországi és Kárpát-medencei rangos elismerést érdemelt már ki. Kilenc éve tagja a Muzslai Petőfi MME-nek, ahol több szakcsoport munkáját gazdagítja. Az évadnyitón Oláh-Venczel Erika, elnök asszony adta át az Aranyplaketteket, és köszöntötte az egybegyűlteket. A rendezvényen bemutatkozott az egyesület apraja-nagyja, felléptek a kis mazsorett táncosok, a Margaréta énekcsoport, Kónya Leon, és Kónya-Kovács Otília mesemondók, Muhi Dániel szólóénekes, a Tiszavirág tánccsoport tagjai, ez alkalomból első ízben lépett közönség elé a három citerazenekar, a Rozmaring, a Pöngető citerazenekar és a vegyes kórus kísérői, az idősebb társaik. A színészek csoportja erre a műsorra két jelenetet készített. A közönség vastapssal jutalmazta a produkciókat.

Hanganyag: beszélgetés a díjazottakkal!


MIKULÁS-VÁRÁS

Nem hiába várták 2012. december 6-án a Mikulás bácsit a Muzslai Petőfi Sándor MME-ben, megérkezett, két kísérővel együtt - méghozzá két tündérlánnyal.

Ezúttal sem jött üres kézzel, hiszen az óvodás és elsős kisiskolás gyerekeknek ajándékot is hozott a nagyszakállú, mégpedig gyümölcsöt és édességet.

Hogy a virgácsról szó sem esett? Mert nem volt rá szükség, mert a gyerkőcök mindannyian jók voltak. A Mikulásnak verselni is lehetett, meg egy-két dal is elhangzott – persze a merészebbek jóvoltából. A Mikulás-várás egy jókora bulival zárult, hisz táncra perdült jóformán mindenki: a gyerekek, a tündérlányok, meg a jó öreg Mikulás bácsi is.


FOGADÁS A MUZSLYAI FELLÉPŐK RÉSZÉRE

Muzslya helyi közösségének tanácsa fogadást rendezett a Vass Lajos Népzenei Vetélkedő Kárpát-medencei döntőjének részvevői részére, akik sikeresen szerepeltek, és amellett Muzslya, továbbá a Muzslai Petőfi Sándor MME hírnevét is öregbítették. Mgr. Hallai Zoltán, tanácselnök köszöntötte a népzene éltetőit, és a továbbiakban is sok sikert kívánt nekik.


ÖRÖKSÉG – NÉPZENEI GÁLAMŰSOR

A XXXVI. Durindó gálaműsorát 2012. november 11-én tartották meg a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében, amelyen az idei népzenei fesztivál legjobb előadói léptek fel.

Azért esett a választás e bánáti helyszínre, mert a 13 legjobbnak javasolt együttes, szólista közül három produkció a muzslyai egyesületből kiérdemelte a XXXVI. Durindó Művészeti bizottságának jelölését.

A gálaest kezdetén Baráth Sándor, magyarkanizsai szólóénekes egyik dalával emlékeztek a nemrégen elhunyt dr. Szöllőssy Vágó Lászlóra, népművelőre, a Fesztiváltanács elnökére, majd egyperces néma főhajtással emlékeztek e mozgalom jeles képviselőjére. Sutus Áron, a VMMSZ munkatársa üdvözölte a vendégeket, közöttük Pál Károlyt, a VMSZ ügyvezető alelnökét, Kiss Tóth Erikát, az MNT képviselőjét és Rozsi Adriennt, a VMMSZ elnökségi tagját, majd tolmácsolta dr. Szöllőssy Vágó László gondolatait, a XXXVI. Durindó megnyitójáról. A népművelő azt fejtette ki akkor, hogy mennyire fontos a néphagyományok továbbadása.

A gálaműsor is azt mutatja, hogy jó úton haladunk, meg az is, hogy négy vajdasági produkció képviseli a Vajdaságot a Fölszállott a páva népzenei vetélkedő elődöntőjén, ugyanakkor megemlítette, hogy a jövő héten több vajdasági együttes, szólista – a gálaműsorban szereplők közül is hatan - is fellép a Budapesten megrendezésre kerülő Vass Lajos Népzenei Vetélkedőn.

Az egybegyűlteket Oláh-Venczel Erika, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnök asszonya is köszöntötte, majd a rendezvényt Szabó Gabriella, a XXXVI. Durindó Fesztiváltanácsának tagja nyitotta meg.
A rendezvény a XIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében került megrendezésre.

A gálaesten fellépett az idén Bodor Anikó-díjat kiérdemelt csókai Móra Ferenc MME Csalogány asszonykórusa, a törökkanizsai Székely Égető Krisztián citeraszólista, a topolyai Kodály Zoltán MMK Csörgő citerazenekara, a magyarkanizsai Baráth Sándor, aki az Ozoray Árpád MME szólóénekese, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szelence énekegyüttese a Fokos zenekar kíséretében, a topolyai Kodály Zoltán MMK Kaláris nevű asszonykórusa, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusa, a Juhász zenekar a szabadkai Népkör MMK-ból, a bácsfeketehegyi Feketics ME Csalogány tamburazenekara, valamint a Muzslyai Petőfi Sándor MME-ből a Pöngető citerazenekar, a vegyes kórus és a citerazenekar, továbbá Lele József citeraszólista.

 

Hanganyag: Szabó Gabriellát, a XXXVI. Durindó Fesztiváltanácsának tagját szólaltattuk meg elsőként!


CSAK ÖSSZEFOGÁSSAL MARADHATUNK MEG

A Muzslai Petőfi Sándor MME szervezésében a 2012. október 21-én emlékeztek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra, `56, te csillag címmel. A rendezvény előtt a Mária Neve templomban szentmisét szolgáltattak a forradalom mártírjai és áldozatai emlékére.

A szentmisét Tratnjek Stanko plébános celebrálta. Az ünnepi műsorban elsőként a Himnusz csendült fel a Zenészek és Énekesek Egyesületének közreműködésével. Ezt követően a Szervó Mihály Általános diákjainak összeállítása következett, akik dallal, szavalattal járultak a műsorhoz.

A művelődési egyesület tagjai közül két szavaló, Juhász Valentin és Sárkány Zoltán mondott alkalmi verset, felléptek még a Margaréta énekcsoport tagjai, valamint a vegyes kórus és a citerazenekar, a katonadalok mellett a Szózat is az előadásukban hangzott el. Az ünnepségen Hallai Zoltán történész mondott történelmi méltatást, aki felidézte 1956 forradalmi hangulatát, de egyben szólt a forradalom üzenetéről is. Szerinte arra tanították a nemzetet az 1956-os forradalom és szabadságharc napjai, hogy csak összefogással maradhatunk meg – mondta Hallai Zoltán.


LAUKA GUSZTÁVRA EMLÉKEZTEK

A Muzslai Petőfi Sándor MME tagjai immár ötven éve, október elején, a gyásznapunk közeledtével főt hajtanak Lauka Gusztáv, koszorús költő, író emléke előtt is.

A múlt században, a 30-as évek végén az akkori Magyar Közművelődési Egyesület állított emléket Lauka Gusztáv családi sírboltján, amit utána 1962-ben újított fel a muzslyai egyesület, vállalva Lauka emlékének megőrzését.

Az aradi vértanúkra emlékezve minden évben Lauka sírjánál, és a néhai háza falán álló emléktáblánál is elhelyezik a kegyelet koszorúit. Lauka Gusztáv 20 évet töltött Nagybecskereken, ahol a megyei levéltár igazgatója volt.

1902-ben halt meg, 83 évet élt.TIZENKÉT ÉVES LETT A MUZSLYAI AMATŐR KÉPZŐMŰVÉSZ KLUB

2012. augusztus 17-én szülinapi bulit tartottak a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében, ahova a MAKK-tagok mellett meghívást kaptak a klub támogatói, segítői, jóakarói, az alkotók barátai. A Muzslyai Amatőr Képzőművész Klub a muzslyai művelődési egyesület berkeiben működik immár 12 éve – igen sikeresen. A terveik mindig szerények, de a teljesítményük óriási, a betervezett munka sokszorosát valósítják meg évről évre. A 12 év mérlegét a számok bizonyítják legjobban: nemrégen jegyezték be a 333. MAKK-tagot, több mint 200 kiállítást szerveztek, amelyek alkalmával több mint 5000 alkotás került bemutatásra.

A születésnapi rendezvényre ezúttal is egy kiállítást rögtönöztek, az egyesület falaira a felnőtt tagok képei kerültek, ugyanakkor a fiatal MAKK-tagok egész évi munkáiból válogattak össze több pannóra valót, amelyeken végigkísérhető a fejlődés.

Hallai Mihály, a MAKK elnöke elmondta, arra külön büszkék, hogy már jó néhány fiatalember közülük képzőművészeti középiskolában tanul, illetve a Művészeti Akadémia hallhatója. Hárman egyetemisták, öten pedig Zentán, illetve Újvidéken járnak a képzőművészeti középiskolába, akik közül senki sem feledkezik meg soha, milyen volt a MAKK-ban a szárnybontogatásuk. Az amatőr alkotók abban bíznak, hogy ezek a fiatalok, akik a képzőművészetet választották életcéljukká, hamarosan majd visszajönnek átadni a megszerzett tudásukból valamit.
A MAKK tagok most javában készülődnek az egyik legnagyobb tárlatukra, a muzslyai búcsú alkalmából megrendezésre kerülő kiállításra, amelyet szeptember 6-a és 9-e között szerveznek meg a Muzslyaiak Klubjában.
Hanganyag: összefoglalót mondott Hallai Mihály, az elnök!POPFESZTIVÁL – NYOLCADSZOR

 

A muzslyai Zenészek és Énekesek Egyesülete szervezésében 2012. július 20-án tartották meg a 8. Líra popfesztivált a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében.

 

A fesztivált a helyi tanács elnöke, mgr. Hallai Zoltán nyitotta meg, aki kiemelte a rendezvény fontosságát, a tehetséges fiatalok felkarolásának jelentőségét.

 

A rendezvényen négy új szerzemény csendült fel, továbbá két közismert angol zeneszám új, magyar szöveggel került bemutatásra, de néhány jól ismert magyar popdal is elhangzott. A nyolc éve útjára indított popfesztivál szervezőinek továbbra is az a célja, hogy a fiatal tehetségeket felkutassák, illetve, hogy fellépési lehetőséget biztosítsanak nekik.

 

Az idén hét fiatal előadó lépett a közönség elé, mindannyian helybeliek. A háromtagú zsűri zenetanárokból állt, Mészáros Dániel (elnök), Rontó Márta, és Süveg Tibor bírálta el a popfesztiválon hallottakat, amely szerint a legjobb előadó címet ezúttal Süveg Teodóra érdemelte ki, az általa előadott Mondd című dal zeneszerzőjét, Halász Oszkárt is díjazta a zsűri, a legjobb dalszöveget pedig Kovács László írta, melynek címe A fényjelek.

 

A közönség is kiválasztotta a kedvencét, Tasi Szabina vehette át a legtömegesebb „zsűri” díját. A fesztivál megnyitódalát a tavalyi győztes, Páger Szendi énekelte, a záróprodukció pedig ezúttal egy angol dal volt, a Because of you című, melyet Süveg Teodóra és Varga Lídia adott elő.

 

A tehetséges énekesek közül fellépett még Muhi Dániel, Gera Karolina, Liptai Csaba, és Keszég Krisztina.

Hanganyag!HALLAI MIHÁLY 3. ÖNÁLLÓ KIÁLLÍTÁSA

2012. június 11-én nyílt meg Hallai Mihály, a MAKK elnökének 3. önálló kiállítása.


A tárlat kapcsán nyilatkozott az alkotó!

Hanganyag!A KÖRÖS-VÖLGYI SOKADALOMBAN MUZSLYAIAK KÉPVISELTÉK A DÉLVIDÉKET

2012. június 29-én kezdődött meg a Gyulai Várszínház 49. évada, az immár 13. alkalommal megrendezésre került Körös-völgyi sokadalom elnevezésű rendezvénnyel. A helyszín ezúttal is a sokadalmi téren, a vár előtti színpadon és környékén volt kialakítva. A háromnapos népművészeti fesztiválon és kézműves vásáron a Dél-Alföld legszebb kézműves termékeit, néptáncait, népzenéit, népmeséit ismerhették meg az odalátogatók.

Volt ott kosárfonó, fazekas- és kovácsmester, citerakészítő, csipkeverő, nemezkészítő, könyvkötő, fafaragó, bőrdíszműves, meg tojás- és mézeskalács díszítő is. A kézművesektől nem csak a portékáikat lehetett megvásárolni, hanem el lehetett lesni a különféle fortélyokat.

A Körös-völgyi Sokadalom keretében rendezték meg a VI. Határ Menti Összművészeti Fesztivált, amely keretében a helyi, környékbeli, valamint a határon túli, mégpedig romániai és vajdasági fellépők mutatkoztak be: mesemondók, népdalénekesek, népzenészek és táncosok. Pénteken Gyula utcáin a művelődési otthontól a gyulai várig felvonultak a néptáncosok, majd ezt követően hivatalosan is megnyitották a Körös-völgyi Sokadalmat, illetve a Gyulai Várszínház idei, 49. évadát. Ünnepi beszédet mondott Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója, Varga István, országgyűlési képviselő. A népművészeti fesztivált a Körös-völgyi Sokadalom főszervezői, Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnökasszonya és Dombi Ildikó, Békés Megyei Ibsen Kft. Kulturális Iroda vezetője nyitották meg. Pál Miklósné köszöntőjében kiemelte, hogy nagy összefogás van e rendezvény mögött, és nemcsak a szervezők és az intézmények fogtak össze, hanem a néptáncosok, a kézművesek, a népzenészek és a mesemondók is.

A programban mintegy 2000-en vettek részt, és a család minden tagjához szól egy-egy produkció. Dombi Ildikó, a köszöntőjében elmondta, hogy Békés megyében a népművészeti hagyományok ápolásának, értékeink megőrzésének, ilyen jellegű rendezvényeknek mély gyökerei vannak. Szinte csak ebben a sokadalomban látható ez a „színkavalkád”, ahol az élő népművészet, a néptánc, a népzene, a kézművesség több válfaja, a vásári komédia, a bábozás együtt élvezhető.

A Körös-völgyi Sokadalom keretében, a Tószínpadon rendezték meg a Békés megyei néptánc gálát, amely keretében 24 együttes mintegy 800 táncosa ropta a táncot.

A sokadalmi téren tartották meg immár az V. Dél-alföldi Fazekas Versenyt, meg a IV. Dél-alföldi Fafaragó Versenyt, de sor került még a Békés Megyei Gyermek- és Kisegyüttesek I. Néptáncversenyére, továbbá a XVI. Békés Megyei Táncosok Találkozójára. Emellett volt főzőverseny, kihirdették a Viharsarok legfinomabb pogácsáját, lezajlott a IV. Dél-alföldi Mézeskalács-díszítő verseny is. Minden nap volt íjászbemutató, valamint különleges játszóház, ahol a gyermekek régimódi ügyességi és népi játékokkal múlathatták idejüket.

A rendezvényen Vajdaságot ezúttal muzslyaiak képviselték, mindhárom napon fellépett Muhi Dániel, népdalénekes, Kónya Leon és Kónya-Kovács Otília népmesemondók.

Hanganyag: Savolt Zoltán, a Békés Megyei Ibsen Kft. Kulturális Iroda művészeti referensének nyilatkozata!KIÁLLÍTOTTÁK A MAKK FIATAL TAGJAINAK MUNKÁIT


A Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubjában a nyári szünidő úgy kezdődik, hogy minden évben kiállítást szerveznek az ifjúsági tagok alkotásaiból.
Az egész évi „termés” közül kiválasztják a legsikeresebb munkákat, és bemutatják az év kezdetén készültek mellett a legfrissebb rajzokat is. A pannókra felrakott alkotások szépen tükrözik, ki mennyit fejlődött a képzőművészet terén. A gyerekek sok rajzukról már meg is feledkeztek, most újra érdekesnek találták, hogy egyes munkáik a kiállítás anyagát képezték.
A 2012. június 24-ei kiállítás megnyitóján persze nem csak ünnepeltek a fiatalok, hanem folytatták az alkotómunkát, hiszen a közelgő muzslyai aratóversenyre ígértek meg jó néhány nagyobb méretű festményt, amelyeken aratási mozzanatokat idéznek. A nyári szünidőben is lesz foglalkozás a MAKK-ban, egyedül az ugyancsak közelgő Muzslyai Nyár alkalmával vonul le a társaság a Napsugaras tó partjára, egyébként pedig minden vasárnap 10-től délig a Muzslai Petőfi Sándor MME nyári színpadán várják az érdeklődő, alkotni vágyó fiatalokat.
A kiállítás anyaga a nyári időszakban, jó néhány vasárnapon és csütörtökön tekinthető meg.


Hanganyag: elsőként HallaiMihályt, a MAKK elnökét szólaltattuk meg!KÖZGYŰLÉS

2012. június 7-én tartotta meg a Muzslai Petőfi Sándor MME évi közgyűlését. Beszámolók, tervek, és pénzhiány.

Ezek jellemezték a közgyűlést. 

HÉT NAP ÉLŐÚJSÁG - KÉPEKBEN

2012. 05. 03.BOAROV-KÖNYVBEMUTATÓ VOLT MUZSLYÁN
Muzslyán, a művelődési egyesület nagytermében mutatták be 2012. április 23-án Dimitrije Boarov Vajdaság politikai története című művének magyar kiadását, amely a Fórum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. A szerző, Dimirije Boarov, egyik legjelesebb vajdasági újságíró, publicista, sajnos, nem tudott jelen lenni a könyvbemutatón, csakúgy mint a kötet recenzense, Major Nándor sem, valamint az estre várt Pásztor István, a VMSZ elnöke sem tudott részt venni ezen a rendezvényen.
Az esten közreműködött mgr. Németh Ferenc, a Fórum Könyvkiadó Intézet igazgatója, Németh Zoltán, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese és Kovács Jolánka, aki a könyv recenzensének írását olvasta fel. Az egybegyűlteket mgr. Hallai Zoltán, tanácselnök, a VMSZ nagybecskereki önkormányzati listavezetője üdvözölte.
A könyvbemutatón elhangzott, hogy mintegy 250 oldalon, 33 fejezetben mutatja be a szerző szűkebb tájegységünk politikai életének alakulását az 1690. évi Čarnojević-féle nagy népvándorlástól szinte napjainkig. Három évszázad politika- és eszmetörténetét mutatja be az olvasónak hézagpótló olvasmány alakjában, amelyre nemcsak most, a küszöbönálló választások miatt fontos odafigyelni, hanem azért is, mert történelmi folytonosságában, folyamatában ad rálátást az átlagpolgárnak, vagy ha úgy tetszik a szavazópolgárnak, a politikai szféra alakulástörténetére – mondta Németh Ferenc.
Az est keretében Major Nándornak, a Vajdaság politikai története című kötet recenzensének méltató írását Kovács Jolánka olvasta fel.
Németh Zoltán, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese a könyvbemutatón elmondta, hogy ő a kötetből hiányolja a politikus és az újságíró kapcsolatáról szóló írást, ennek vetületében a beszédét is e téma köré fűzte, a saját tapasztalatait osztotta meg a könyvbemutatón részvevőkkel.


ÖSSZETARTÓ BARÁTSÁG

2012. március 30-án horvátországi vendégeket fogadtak a Muzslai Petőfi Sándor MME-ben, az Isztriáról érkezett műkedvelők a púlai Móricz Zsigmond MME tagjai.

A tarka est nem véletlenül kapta az Összetartó barátság címet, hiszen a Muzslai Petőfi Sándor MME tagjai októberben vendégeskedtek Púlán. A két egyesület közötti barátság folytatásaként szervezték meg ezt a vendégszereplést.

Az est keretében a vendégek előadásában jelenetet láthatott a közönség, magyar dalok is felcsendültek, továbbá a magyar néptáncok mellett isztriai táncokkal is felléptek. A muzslyai egyesület tagjai pedig kibővítették a programot a saját produkcióikkal.

Felléptek az óvodás néptánccsoport, a Rozmaring és a Pöngető citerazenekarok, a Tiszavirág néptánccsoport, a citerazenekar és a vegyes kórus.

Hogy az est még tarkább legyen, az erzsébetlaki szlovák táncegyüttes is bemutatkozott ezen a rendezvényen.

 

Hangfelvétel!1848, TE CSILLAG
A Muzslai Petőfi Sándor MME 2012. március 17-én tartotta meg ünnepi műsorát, melynek első részeként az 1848-as 49-es szabadságharc és forradalom hősei tiszteletére a Mária Neve templomban szolgáltattak egy szentmisét, amelyet Varga Zoltán atya és Tratnjek Stanko plébános celebrált. Ezt követően a művelődési egyesület előtt lévő Petőfi-szobornál koszorúztak. A kegyelet virágait Siteri Sándor, a Szabadkai Főkonzulátus konzulja helyezte el, valamint a Muzslai Petőfi Sándor MME képviselői is koszorúztak. A Himnusz után Oláh-Vencel Erika üdvözölte az ünneplőket, majd Siteri Sándor, konzul felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét. Az 1848, te csillag című műsorban a Szervó Mihály Általános Iskola is közreműködött, a diákok dallal, verssel, történeti idézetekkel léptek fel. A Muzslai Petőfi Sándor MME-ből színre léptek a szavalók, Lábadi Csilla, Sárkány Zoltán, Somorai Péter és Juhász Valentin, továbbá alkalmi dalokat adott elő a Margaréta énekcsoport és az egyesület vegyes kórusa a citerazenekar kíséretével.
k-ko


PETŐFI SÁNDOR VERSEIT SZAVALTÁK

A Muzslai Petőfi Sándor MME szervezésében hagyományosan megrendezték a Petőfi a szívünkben elnevezésű szavalóversenyt 2012. március 16-án. Az első osztályos diákoktól a középiskolásokig a háromtagú zsűri – Varga Katalin, nyugalmazott magyar szakos tanárnő, Kovács Jolánka, a Szervó Mihály Általános Iskola könyvtárosa, és Kardos Krisztián színművész (elnök) - előtt mérettetek meg egy-egy Petőfi-verssel. Az első és második osztályosok mezőnyében első díjat érdemelt ki Sziveri Emese, második lett Varga Zoltán, a harmadik helyen végzett Juhász Emília. A harmadikosok és negyedikesek kategóriájában első díjazott lett Visi Krisztina lett, második helyre került Varga Brigitta, a harmadik díjas pedig Máté Anabella lett, és Rapos Emmának egy különdíjat ítélt oda a zsűri. Az ötödikesek és hatodikosok közül a legjobbnak bizonyult Lackó Inesz, őt követte Páger Szendi. A hetedik osztályosok az idén kihagyták ezt a versenyt, a nyolcadikosok közül is csak egy versenyző szerepelt, aki kiváló verselő, a zsűri díjjal jutalmazta Margit Mártát. A középiskolások mezőnyében is csak egy fiatal jelentkezett, mégpedig Sziveri Csilla, aki úgyszintén rendkívül jól szavalt, így őt is elismerésben, illetve könyvjutalomban részesítette a zsűri.
Hangfelvétel!A MELEGEBB IDŐKET VÁRJÁK


A Muzslai Petőfi Sándor MME-be látogatott 2012. február 29-én Aleksandar Marton, Nagybecskerek város képviselő-testületének elnöke, hogy informálódjon az egyesület munkájáról, illetve a hideg idő miatt keletkezett károkról, ugyanis február elején beköszöntött zord időjárás miatt teljesen tönkrement a fűtőrendszer. Nyilatkozatában Marton elmondta, hogy Nagybecskerek területén sok sikeres művelődési egyesület működik, egyik közülük a több évtizede tevékenykedő, muzslyai egyesület. A látogatás egyik célja, hogy a fűtési gondok rendezésébe is besegítsenek. Oláh-Vencel Erika, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnökasszonya elmondta, hogy a kemény tél nagy gondot okozott február elején, hisz a radiátorok befagytak, és szinte minden fűtőtest megrongálódott. Néhány helybeli egyesület a segítségükre sietett, hogy mielőbb rendezni tudják a hideg miatt keletkezett kárt, ezért arra kényszerültek, hogy a téli időszakban betervezett programokat a melegebb időszakra ütemezzék át.


A látogatáson jelen volt Vass Tibor, a városi tanács tagja is, aki elmondta, hogy az ilyen egyesületekben sok fiatal megtalálja a helyét, bekapcsolódnak a munkába, és hasznosan töltik el az idejüket, ezért rendkívül fontos a szerepe egy-egy ilyen és hasonló intézménynek. Hozzáfűzte, mivel nincs megoldva az egyesületek folyamatos finanszírozása, így mind több gonddal küzdenek meg az ilyen jellegű intézmények, hogy fenn tudják magukat tartani. Nagybecskerek város önkormányzatának nemrégen zárult egy pályázata, amely keretében a kulturális egyesületeknek is szántak anyagi forrást. Ezzel a pályázási lehetőséggel, szinte kivétel nélkül, mindegyik művelődési egyesület élt is.

Összefoglaló!A MI DÍJAZOTTUNKRÓL, RONTÓ MÁRTÁRÓL


Szabó Gabriella Rontó Mártáról a következőket írta a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiadott füzetecskébe, ahol a díjazottakról szóló írások olvashatók:

„Rontó Márta a nagybecskereki és muzslyai zenei-művelődési élet meghatározó személyisége. Általános iskolai tanulmányait muzslyán végzi, a középiskolát zeneelméleti és zongora szakon Nagybecskereken fejezi a helyi Josif Marinković Zeneiskola diákjaként. A zenéhez való hűsége, az iránti szeretete már korán iránymutatóvá vált életében. Egyértelmű, tehát, hogy pályáját-tanulmányait az újvidéki Művészeti Akadémia Zeneművészeti Karán folytatja. 1996-2001 között Andrija Galun tanítványaként orgona szakon tanul. Rontó Márta azon szerencsés fiatalok közé tartozik, akik végzettségüknek, de hobbijuknak, sőt élethivatásuknak megfelelően választottak, kaptak munkahelyet: 1999 óta a nagybecskereki zeneiskola tanárja, az első években mint zongoratanár, majd 2001-től kamarazene-tanárként és korrepetitorként oktat. Munkája mellett rengeteg időt fordít társadalmi tevékenységekre is: 1990-2000 között tagja a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának. Az egyesületen belül mégis nem mint színész, hanem a népdalkör tagjaként, annak szólistájaként hívja fel magára a figyelmet, villantja meg tehetségét. 1998-tól a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület, majd a többször is rangos elismerésben részesült Guzsalyas énekcsoport tagjaként kezd népzenével és néptánccal foglalkozni. 2000-ben visszatér „anyaegyesületéhez”: a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusának és citerazenekarának, továbbá az Aprókák és a Margaréta énekcsoport művészeti vezetője lesz. Mindeközben más műfajokban, más téren is kamatoztatja tehetségét: a nagybecskereki Madách Amatőr Színház operett-társulata munkájában eleinte mint zongorista, majd mint énekes is szerepet vállal, a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus korrepetitora lesz. Nem is gondolná az ember, hogy mindezek mellett bármire is juthat még ideje (bárkinek). Rontó Márta viszont épp a nem-bárki kategóriába tartozik. A fent sorolt szakcsoportok, együttesek vezetése, munkájukban való részvétel mellett Rontó Márta időt fordít a fiatal tehetségek felkutatására, a velük való érdemi munkára is. Tanítványai díjakkal térnek haza a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőről, sikerrel szerepelnek a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének népzenei- és néptánc-vetélkedőjén, évről évre kiválóan minősülnek a vajdasági magyarság népzenei találkozóján, a Durindón, ugyanúgy a különböző, rangos magyarországi versenyeken is. A sok próba, éneklés mellett jut ideje családjára is. A családra, amely napjaink egyik legnagyobb értéke. Férjével két tüneményes gyermeket nevel, akiket, hacsak teheti, magával visz a különböző rendezvényekre, ezzel is segjtve egészséges személyiségfejlődésüket, megalapozva jövőjüket. Márta csendes, visszahúzódó, teszi a dolgát mindenfelé feltűnés nélkül. Nem akar és nem is szeret a középpontban lenni, de szívesen vesz részt bármilyen rendezvényen, a háttérben segít annak szervezésében. Külön elismerés illeti, amiért úgymond komoly zenészként fel- és elismerte a magyar népzene értékeit, és azokat is igyekszik méltó módon továbbadni, megőrizni! Mindez különösen nagy jelentőséggel bír egy olyan térségben, ahol a magyarság megmaradása, annak közeli jövője a tét.
Rontó Márta a valódi értékekre építi saját és környezete életét is. Ehhez kívánunk további sok sikert pályája s élete során.”


Beszélgetés Rontó Mártával!
MAGYAR KULTÚRA NAPJA - 2012
Zentán tartották meg 2012. január 13-án a magyar kultúra napjának vajdasági, központi ünnepségét, amelyre a Művelődési Házban került sor. Az egybegyűlteket köszöntötte Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, majd ünnepi beszédet mondott Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága Kapcsolattartási Főosztályának vezetője, ugyancsak ünnepi beszéddel fordult a közönséghez Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa.
Az ünnepségen átadták a Magyar Életfa díjat, a délvidéki magyar kultúra terén végzett több évtizedes, áldozatkész tevékenysége elismeréseként. Az idei díjazottak: a nagykikindai Lepár Ferenc, színjátszó-rendező, a szabadkai Nemes Fekete Edit, keramikusművész, a szabadkai Pekár Tibor, hegedűművész-tanár, helytörténész és az újvidéki Vicsek Károly filmrendező. Az egyetemes magyarságért kifejtett tevékenysége elismeréseként aranyplakettel jutalmazták msgr. Huzsvár Lászlót, nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspököt.
A fönt említett díjazottakról videoklip-et láthatott a közönség, melynek szerzői Farkas Miklós (másodoperatőr-vágó), Siflis Zoltán (operatőr-rendező).
A délvidéki magyar kultúra terén végzett legalább tizenöt éves tevékenység elismeréseként plakettel tüntették ki Hegedűs Jánost, a nyékincai Petőfi Sándor MME elnökét, Kisimre Szerda Annát, topolyai népzeneoktatót, Koncz Lázárt, az oromhegyesi Petőfi Sándor ME elnökét, Kovács Magdalénát, a törökkanizsai Tiszagyöngye ME elnökét, Rontó Mártát, muzslyai népzeneoktatót, valamint az újvidéki Petőfi Sándor MMK-ot.
Az est folyamán adták át a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2011 díjait, amelyről január 6-án Szabadkán hozott döntést az Árokszállási Károly tipográfus, Szilágyi Gábor reklámgrafikus, Sagmeister Laura festőművész összetételű szakmai bizottság. A pályázatra 7 vajdasági kiadó 44 művet küldött be. A 2011. évi szép magyar könyv díj az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézeté Terék Anna: Duna utca című könyvéért (A könyv az újvidéki Ideal Nyomdában készült.). A 2011. évi legszebb gyermekkönyvéért járó díjat a zentai zEtna Kiadó vehette át Csík Mónika: Mákvihar című könyvéért (A könyv az újvidéki Verzál Nyomdában készült.). A 2011. évi legszebb albumért járó díjat a szabadkai Életjel Kiadónak ítélte oda a bizottság Sirbik Attila Színes por - Szajkó István portré című könyvéért (A könyv a szabadkai Rotografika Nyomdában készült.). A 2011. évi legszebb értekező prózai könyv díjat a szabadkai Életjel Kiadó vehette át Dömötör Gábor A holdleány álma című könyvéért (A könyv a szabadkai Grafoprodukt Nyomdában készült.).
A Vajdasági Szép Magyar Könyv 2011 szakmai bizottsága dicsérő oklevelet adományozott a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központnak, dr. Szöllősy Vágó László „Hagyományok büszke őre...” című kötetéért (A könyv az újvidéki Magyar Szó Lapkiadó Kft. nyomdájában készült); az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek Bogdán József: Bíborbogár című könyvéért (A könyv a tiszakálmánfalvi KriMel Nyomdában készült); az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek Bogdán József: Másnap című könyvéért (A könyv a tiszakálmánfalvi KriMel Nyomdában készült); az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek Burány Nándor: Articsóka című könyvéért (A könyv a tiszakálmánfalvi KriMel Nyomdában készült); a szabadkai Életjel Kiadónak Fekete J. József: Ami átjön. Magyar olvasókönyv című könyvéért (A könyv a szabadkai Grafoprodukt Nyomdában készült); az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek; Gerold László Retro című könyvéért (A könyv az újvidéki Verzál Nyomdában készült.).
Egy meglepetésre is sor került, hiszen a magyar kultúra délvidéki központi ünnepségén elismerésben részesült dr. Szőllősy Vágó László, a VMMSZ főtitkára, népművelő is, aki az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) díszoklevelét vehette át a Kárpát-medencei közművelődésért, kultúráért tett erőfeszítéseiért, amelyet Dáné Tibor Kálmán, az EMKE elnöke adott át.
Az ünnepi műsorban színpadra lépett a budapesti, Liszt-díjas Auer vonósnégyes: Oláh Vilmos, Berán Gábor, Gálfi Csaba, Takács Ákos, valamint a bácsfeketehegyi Hajvert Ákos Radnóti-díjas előadóművész.
Hangfelvételek:
Így kezdődött..... Dudas Károly.....
Pirityné Szabó Judit..... dr. Szöllősy Vágó László
Lovas Ildikó1..... Lovas Ildikó2.....
Dane Tibor KálmánÉVADNYITÓ VOLT MUZSLYÁN
Hetedik alkalommal szervezték meg 2011. december 3-án a Muzslai Petőfi Sándor MME-ben az évadnyitó ünnepséget, amelyen kiosztották az egyesület arany plakettjeit azoknak a tagoknak, akik többéves munkájukkal járultak hozzá a művelődési élet fellendítéséhez. Ezúttal e rangos elismerést Gulyás Valéria, nyugalmazott zenetanárnő vehette át, aki a vegyes kórus megalakulásától, 1981-től vezette a csoportot a citerazenekarral együtt, egészen 1995-ig. Huszta Antal 1982-ben lett tagja az egyesületnek, a vegyes kórusban énekelt, majd 2002 óta az éneklés mellett a köcsögdudás szerepét is betölti. Kucora Borbély Edina hatévesen kezdett járni a művelődési egyesületbe, a kistáncosok közé állt be, és immár 26 éve néptánccal, annak oktatásával foglalkozik, pillanatnyilag két tánccsoport művészeti vezetője, ő is átvehette ma este az arany plakettet.
Az évadnyitó ünnepség keretében megköszönték a művészeti vezetők múlt évadbeli munkáját, továbbá kiosztották a támogatóknak a köszönőleveleket. A rendezvényen a Muzslai Petőfi Sándor MME apraja-nagyja bemutatta tehetségét, a közönség így betekintést nyerhetett a 12 szakcsoport munkájába, és mindegyik produkciót tapssal jutalmazta. Az est keretében felléptek az egyesület legfiatalabb tagjai, az óvodások, akik két csoportban adták elő a gyermekjátékokat, körtáncokat. Színre léptek a mazsorett-táncosok, a Pillangók, és a kis mazsorett csoport tagjai, a Rozmaring- és a Pöngető citerazenekar tagjai, a Tiszavirág tánccsoport, a citerazenekar és a vegyes kórus, továbbá az ö-ző nyelvjárást megőrző mesemondók, míg az egyesületben működő amatőr színészek több jelenettel gazdagították a műsort. Az estet a MAKK tagjai egy gazdag képzőművészeti kiállítással tették még színvonalasabbá.
Bővebben...
Kónya-Kovács Otília1956-OS EMLÉKMŰSOR MUZSLYÁN

A Muzslai Petőfi Sándor MME szervezésében az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek 2011. október 23-án este Muzslyán. Elsőként egy szentmisét szolgáltattak a forradalom hősei tiszteletére, amelyet Kalapis Sztoján atya celebrált paptestvéreivel együtt. Ezt követően egy alkalmi műsorösszeállításra került sor a művelődési egyesület nagytermében. A rendezvény keretében fellépett a Margaréta énekkar, Lábadi Csilla szavaló, a Zenészek és Énekesek Egyesületének tagjai, valamint egy összeállítást adtak a Szervó Mihály Általános Iskola tanulói. Történelmi áttekintést Pacsa Árpád történész mondott, aki kitért arra is, hogy mi a jelentősége 1956-nak számunkra - itt és most. Emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a forradalom leverése után mintegy 20 ezer ember emigrált Vajdaságba, és Muzslya közelében, Écskán is volt egy befogadó tábor, ahol az otthonukat elhagyni kényszerültek megsegítésében részt vállaltak az itteni lakosok is. Hangsúlyozta, soha nem szabad elfelejtenünk azt, hogy annak ellenére, hogy Magyarországtól 1956-ben politikai határ választott el bennünket, az embereket nagyon is érdekelte a magyarság sorsa, ma pedig együtt ünnepelünk az anyaországi magyarsággal, mert az egységes magyar nemzet részei vagyunk.

Hanganyag!A VEGYES KÓRUS JUBILEUMI ÜNNEPSÉGE

A Muzslai Petőfi Sándor MME vegyes kórusának elődje, az asszonykórus 1981 szeptemberében alakult meg, melyhez nem sokkal a kezdés után férfiak is csatlakoztak, és hamarosan vegyes kórusként tevékenykedtek. Eredetileg szeptember 30-ára tervezték a jubileumi műsor megtartását, amikor közönség előtt bemutatták volna a 30 év munkájának egy kis töredékét, azonban az egyesületben uralkodó, megromlott viszonyok miatt erre nem kerülhetett sor. Mégis a vegyes kórus tagjai úgy gondolták, hogy e három évtizednyi munkát nem adhatják fel, így a nyugdíjasok otthonában, szerény, kötetlen társalgás, éneklés mellett ünnepeltek – természetesen kevesebb meghívott vendéggel. Az október 22-én megtartott, társalgással egybekötött jubileumi összejövetelre meghívták az első vezetőjüket, Gulyás Valéria, nyugalmazott zenetanárnőt, aki lényegében a munka nehezét megtette, és Rontó Márta, a kórus mostani vezetője már némiképp egy „kitaposott úton” vezethette tovább az énekelni szerető tagokat. Ő idestova 11 éve vezeti a kórust - nem kis sikerrel. Az dalok, népdalcsokrok finomítása, csiszolása mind jobban meghozta a gyümölcsét, ma már büszkén mondhatjuk, hogy a vajdasági kórusok élvonalába tartozik az énekkar. A legidősebb, alapító tagot, Séra Ágnest is köszöntötték az esten, továbbá azokat az idősebb tagokat, akik már a betegségük miatt nemigen tudnak eljárni a próbákra. A szerény összejövetelhez a zenei „aláfestést” a vegyes kórussal szinte elválaszthatatlan citerazenekar adta. A kórus tagjai közül pedig senki sem kímélte a hangját. Előkerültek a szép, régi nóták, és jó hangulatban ülték meg a jubileumukat.

Hanganyag!


SZENT ISTVÁN-NAPI RENDEZVÉNY MUZSLYÁN
A Muzslai Petőfi Sándor MME szervezésében a Szent István-napi rendezvény keretében egy ünnepi szentmisét szolgáltattak 2011. augusztus 20-án a Mária Neve templomban, amely keretében megszentelték és kiosztották az új búzából készült kenyeret. Jelen Janez atya szentbeszédében méltatta Szent István nagyságát. A szentmisét követően egy alkalmi műsorra került sor, a vendégelőadók közül fellépett Somorai Renáta versmondó, Tasi Szabina táncdalénekes, valamint Rácz Robertó fiatal hegedűművész. A Muzslai Petőfi Sándor MME tagjai közül alkalmi dalokkal szerepelt Muhi Dániel szólóénekes, a Margaréta énekcsoport, valamint közreműködött az egyesület vegyes kórusa. Államalapító, első Szent István királyunkról mgr. Hallai Zoltán, történész tartott előadást.SZÜLINAPI ÜNNEPSÉG A MAKK-BAN
A MAKK tagjai 2011. augusztus 19-én, a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében ünnepelték a támogatókkal és jó barátokkal a klub 11. születésnapját. A 2000. augusztus 22-étől létező klub a megalakulásától célul tűzte ki, hogy elsősorban a gyerekekkel foglalkozik a képzőművészet terén, abban a reményben, hogy közülük majd akadémiai képzőművészekké nőnek ki néhányan. Ez idáig többen járnak képzőművészeti középiskolába, és két MAKK-tagnak sikerült a felvételi a Művészeti Akadémián.
A MAKK-nak pillanatnyilag 330 tagja van, közülük mintegy 80-an aktívak. Ebben az évben már 15 tárlat van mögöttük, amelyből 7 kiállítás önálló volt. Jelenleg három helyen láthatóak a MAKK-tagok munkái, a muzslyai cukrászdában a nyár folyamán állandó jelleggel tartanak nyitva kiállítást, és frissítik időnként a tárlat anyagát, eddig négy amatőr művész munkáit láthatták a cukrászdában. A másik, egy önálló tárlat, amely a minap nyílt meg a nagybecskereki Petőfi MME-ben, és a harmadik, egy közös tárlat, mégpedig a legutóbbi alkotótáborban készült munkákat a nagybecskereki Gerontológiai Központban állították ki.
Az alkotótáborokat illetően elmondható, hogy eddig hat alkalommal szervezett ilyen jellegű találkozót a MAKK, és kétszer vettek részt vendégekként egy-egy táborban. A tavaszi és őszi időszakra tervezik be a közös alkotómunkát, az ott készült alkotásokat pedig utána egy nagyobb tárlat keretében mutatják be.
A klub megalakulásától pontos evidenciát vezetnek a MAKK-tagokról, a kiállításokról, a különböző technikával készült munkákról, így a Hallai Mihálytól, az elnöktől megtudtuk, hogy a 11 év alatt 181 (közös és önálló) kiállításuk volt, és négy alkotás híján 5000 munka került ki a MAKK-tagok keze alól. Persze javában készülődnek az évi legnagyobb kiállításukra, amelyet a muzslyai búcsú alkalmával rendeznek meg, ahol átlépik az ötezredik számot.

Hangos!


CSÍKOS TEADÉLUTÁN

2011. július 10-én megtelt a Muzslai Petőfi Sándor MME nagyterme vendégekkel, mintegy 250 a jelenlevők száma, akik több településről érkeztek a Nők Klubjának szervezésében megrendezett Csíkos teadélutánra. Ezúttal a meghívottak között vannak a verbásziak, a temeriniek, de jöttek vendégek Törökbecséről, Óbecséről és Tóbáról is, Torontálvásárhelyről két csoport érkezett, mégpedig a Pipacs nőegyletből és a magyar művelődési központ női csoportjából, képviseltette magát még Szenttamás, Tamásfalva és Erzsébetlak, valamint a nagybecskereki, szomszédos Sava Kovačević helyi közösség nőaktívája. Az újvidékiek, és a szentmihályiak a hőség miatt nem merték vállalni az utat. A szorgos kezű muzslyai asszonyok zsíros kenyérrel, és finom süteményekkel várták a vendégeket. A zenét Palatinus Ervin szolgáltatja szintetizátoron. A szervezők tombolát is szerveznek, amelyen szép, értékes kézimunkákat lehet nyerni. A szórakozás a koraesti órákban zárul.

Hangképes!NÉPTÁNCBEMUTATÓT TARTOTTAK MUZSLYÁN

A Muzslai Petőfi Sándor MME 2011. július 9-én egy néptáncos bemutatót szervezett, amelyen fellépett az egyesület Tiszavirág néptánccsoportja, a legfiatalabb, óvodás gyerekből összeverbuvált néptánccsoport tagjai, valamint a vendégfellépők közül a nagybecskereki Petőfi MME Sarkantyú néptánccsoportja és az erzsébetlaki Császár-tó MME Szitakötő táncegyüttese. A műsorban szerepelt még a Rozmaring citerazenekar, Muhi Dániel népdalénekes, a Margaréta énekcsoport, és hogy a közönség részére még vonzóbb legyen ez az est felléptek még a kis mazsorett táncosok, valamint a helybeli amatőr színészek egy komikus jelenettel fűszerezték a programot. Hosszú kihagyás után az idén ismét képviseltette magát a Gyöngyösbokrétán a muzslyai esten is fellépett három település tánccsoportja, az erzsébetlaki csoport három, a nagybecskereki tánccsoport két éve alakult, míg a muzslyai táncosok egy éve ropják a táncot. A művészeti vezetők elmondása szerint a csoportoknak az utóbbi időben nagyon sok fellépéseik voltak, mindhárom táncegyüttes itthon és külföldön egyaránt bemutatkozhatott a nagyközönség előtt.

Hangfelvétel!


EMLÉKKIÁLLÍTÁS A PÜNKÖSDI TEADÉLUTÁNON
A muzslyai Nők Klubjának tagjai az idén is megszervezték a hagyományos pünkösdi teadélutánt, amely keretében egy emlékkiállítást is megnyitottak, amellyel a nemrégen elhunyt, egyik oszlopos tagjuk, Đurić Piroska emlékének adóztak. Palatinus Aranka, a Nők Klubjának elnökasszonya elmondta, hogy Piroska életében nem valósult meg, hogy a munkáiból kiállítást rendezzenek, gyorsan jött a betegség, és a halál beleszólt a tervekbe. A kiállítás megnyitóján mgr. Hallai Zoltán, Muzslya tanácselnöke hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű összejövetelek nagyon nagy értékeknek számítanak, amikor ennyi településről érkeznek a vendégek, és a női szervezetek tagjai együtt szórakoznak, társalognak. Đurić Piroskára emlékezve elmondta, hogy ő az előző helyi tanács összetételében oszlopos tagnak számított, több éven keresztül a szociális bizottság munkáját koordinálta, és a megalakulástól a Nők Klubjának tagjaként tevékenykedett. A kézimunkáival próbálta átmenteni az utókornak az ősök hagyományát, ezért is emlékezünk tisztelettel rá – mondta a tanácselnök.
A teadélután vendégei Bácsföldvárról, Szentmihályról, Kikindáról, Erzsébetlakról, Moholról, Magyarittabéről, Párdányból, Magyarcsernyéről, Budiszaváról, Tordáról, Lukácsfalváról, Szajánból érkeztek, valamint eljöttek még a nagybecskereki Bagljaš helyi közösség női szervezetének, valamint a helybeli óvoda, iskola, továbbá a civil szervezetek képviselői is. Összesen mintegy 180-an szórakoztak a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében.
Hanganyag!


ELSŐ FÓKUSZCSOPORTOS BESZÉLGETÉS A DÉLVIDÉKI IFJÚSÁGI STRATÉGIA ÉRDEKÉBEN
A Muzslai Petőfi Sándor MME-ben 2011. június 6-án megkezdődött az a felmérés, amelynek a célja, hogy feltérképezzék a délvidéki fiatalok, a 15-35 éves korosztály körében lévő jelenségeket, ami az oktatást, a párkapcsolatokat, a tájékozódást, a migrációt, az emigrációt, a különféle szabadidős, szórakozási szokásokat illeti. A helybeli VMSZ Ifjúsági Fórumának tagjaival, itteni fiatalokkal történt a fókuszcsoportos beszélgetés, amelyet Szénási Oszkár, a Magyar Nemzeti Tanács Ifjúsági Bizottságának alelnöke vezette, aki elmondta, hogy az ilyen összejövetelek után szeretnének egy kérdőívet összeállítani, és egy 800 fős reprezentatív kimutatást végezni az MNT számára. Ezzel tudnák az ifjúsági stratégiát felépítve, bizonyos cselekvési terveket kidolgozni a következő időszakra, amivel meg tudnák segíteni a fiatalok könnyebb, szülőföldön való boldogulását. Ez volt az első ilyen fókuszcsoportos beszélgetés, amelyet a júniusi hónapban követ még négy helyszín, mégpedig Magyarkanizsa, Szabadka, Temerin és Kishegyes. Ezeknek a találkozásoknak az összesítése a hónap végén elkészül, a nyár folyamán pedig kialakítják a kérdőív anyagát. A végső cél egy átfogó, délvidéki ifjúsági stratégia elkészítése, illetve cselekvési terv megfogalmazása, hogy az MNT a saját kompetencia határain belül, illetve lobbizva egyéb források felé, hatékonyabbá tegyék a szülőföldön maradást, a boldogulást, hogy az itteni fiatalok fel tudják vállalni a jelen élet kihívásait, és ne apátiával tekintsenek a jövő felé.
Hanganyag!


ÖTÖDIK MAKK-ALKOTÓNAP
2011. május 21-én a MAKK, a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja ötödik alkalommal szervezett alkotónapot a székhelyük előtt, illetve a Muzslai Petőfi Sándor MME nyári színpadán. A meghívott művészek közül 16-an jöttek el. Ezen az alkotónapon készült képek többségének még körülbelül egy hónapig kell száradnia, utána pedig egy kiállításon szeretnék bemutatni őket. Hallai Mihály, a MAKK elnöke szerint lehet, hogy augusztus 22-ére szerveznek a munkákból egy tárlatot. Az egész napot betöltő barátkozás, szórakozás egyben eszmecsere is, a szakmai dolgokat is jó alkalom ilyenkor megtárgyalni, az egy-két akadémiai festőművésztől pedig el lehet lesni egy-egy ecsetvonást, sőt tanácsot is lehet kérni, akár színárnyalat témában, vagy bármi más képzőművészeti tartalommal kapcsolatosan. Az alkotónapi társalgás az esti órákig tartott.
Hangfelvétel...
Kónya-Kovács Otília


ZENTÁN VERSENYEZTEK A MUZSLYAI MAZSORETTEK

A Muzslai Petőfi Sándor MME mazsorett táncosai harmadik helyezéssel tértek haza a 2011. április 16-án megrendezett versenyről.

A sikerükről itt lehet hallani!TALPRA MAGYAR! – MUZSLYAI ÜNNEPSÉG

A Muzslai Petőfi Sándor MME az 1848-as 49-es szabadságharc és forradalom áldozatai tiszteletére a Mária Neve templomban szolgáltattak 2011. március 13-án délután egy szentmisét, majd ezt követően első ízben koszorúzták meg Petőfi Sándor mellszobrát. Koszorút helyezett el Szilágyi Balázs, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének első beosztottja, a Magyar Nemzeti Tanács képviselőjeként msgr. dr. Német László, nagybecskereki megyéspüspök, Páll Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, továbbá Vidrács Krisztina, a VMSZ helyi szervezetének elnöke, mgr. Hallai Zoltán, Muzslya helyi közösségének tanácselnöke, és Oláh-Vencel Erika, az egyesület elnökasszonya. A koszorzás után, az ünnepi műsor az egyesület nagytermében folytatódott Talpra magyar! címmel, amelyet a művelődési egyesület a Szervó Mihály Általános Iskolával közösen szervezett. Történelmi áttekintést mgr. Hallai Zoltán, történész mondott. Az iskolás diákok összeállítása mellett felléptek a Muzslai Petőfi Sándor MME tagjai, a citerazenekar, a vegyes kórus, valamint a Margaréta énekcsoport, valamint az előző napon megrendezésre került Petőfi a szívünkben elnevezésű szavalóverseny díjazottjai.

Kónya-Kovács Otília


PETŐFI A SZÍVÜNKBEN!
A Muzslai Petőfi Sándor MME az 1848. március 15-e tiszteletére immár hagyományosan szervezi meg a Petőfi a szívünkben elnevezésű szavalóversenyt, amelyet az ünnepi műsoruk előtt tartanak meg, hogy a legjobb versmondók annak keretében is fellépjenek, bemutatva tehetségüket. A Petőfi-szavalóversenyre Nagybecskerek város környező településeinek diákjait invitálták meg, akik mintegy 50-en érkeztek erre a megmérettetésre. A háromtagú zsűri – Varga Katalin, nyugalmazott magyar szakos tanár, Kovács Jolánka, magyar szakos tanár, a Szervó Mihály Általános Iskola könyvtárosa, és Kardos Krisztián, színművész – öt kategóriában osztott díjakat. Az első és második osztályosok mezőnyében két díjat osztottak ki, első lett Nagy Aurea, második pedig Borbély Alexandar. A harmadik és negyedik osztályosok kategóriájában négy díjat ítéltek oda, a legjobbnak bizonyult Karl Dávid, második lett Kónya Leon, harmadik helyen végzett Lukács Anna és a negyedik lett Rapos Emma. Az ötödikes és hatodikos tanulók mezőnyében is két díjat osztott a zsűri, első lett Lackó Inesz, a második pedig Pigl Leontina. A hetedik és nyolcadik osztályosoknál a legjobbnak bizonyult Rúzsa Róbert, második díjban részesült Margit Márta, és a harmadik lett Barta Frigyes. A középiskolások kategóriájában csak egy diák szavalt, őt külön díjjal jutalmazta a zsűri, a díjazott pedig Muhi Dániel. A legjobb szavalók könyvjutalomban részesültek.
Hanganyag!
Kónya-Kovács Otília

ÜNNEPSÉG AZ 1848/49-ES FORRADALOM EMLÉKÉRE

Talpra magyar! címmel szervezik meg március 13-án, vasárnap a Muzslai Petőfi Sándor MME-ben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékműsorát.
A Muzslai Petőfi Sándor MME társszervezője ezúttal is a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola. A program elsőként 17 órakor az egyesület előtti Petőfi-szobor megkoszorúzásával kezdődik, majd egy szentmisét szolgáltatnak este fél hatkor a Mária Neve templomban a forradalom és szabadságharc áldozatai emlékére. Az ünnepi műsor a szentmise után, 18 óra 30 perckor kezdődik a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak.

Kónya-Kovács Otília


PETŐFI A SZÍVÜNKBEN

A Muzslai Petőfi Sándor MME az idén is megszervezi a Petőfi a szívünkben elnevezésű szavalóversenyt a Bánátban magyarnyelven tanuló diákok számára, amelyet március 12-én, 15 órai kezdettel tartanak meg az egyesület nagytermében.
A Petőfi Sándor verseit szavalók az iskoláikon keresztül is jelentkezhetnek, de egyéni benevezéseket is várnak a szervezők.
A szavalóversenyen résztvevőket öt kategóriában (első és második osztály, harmadik és negyedik osztály, ötödik és hatodik osztály, hetedik és nyolcadik osztály, valamint a középiskolások kategóriájában) értékeli a bíráló bizottság. Minden kategóriában a három legjobb versmondót díjazzák, akik könyvjutalomban részesülnek. A legjobb szavalók a március 13-ai ünnepi műsorban is fellépnek. A Muzslyai Petőfi Sándor MME elérhetőségei: tel./fax: 023/540-434, e-mail: psmme@mgnet.rs. Illetve az érdeklődők minden munkanapon jelentkezhetnek személyesen is, vagy telefonon este 19 és 21 óra között.

Kónya-Kovács Otília


A CITERAJÁTÉK NÉPSZERŰSÍTŐI MUZSLYÁN

Hetedik alkalommal szervezte meg 2011. február 26-án a Muzslai Petőfi Sándor MME a Szilasi-napot, amelyet a falu szülöttje, Szilasi Mihály, neves citeraművész emlékének szentelnek. Vajdaság minden területéről hívtak fellépőket, azonban a rossz útviszonyok miatt távol maradtak a pacsériak, továbbá a magyarcsernyei, az adorjáni és a törökbecsei szólista, valamint a magyarországi vendégek közül Borsi Ferenc oktató, és egyik tanítványa, Bréda Zsombor Budapestről. A citerajáték népszerűsítőit, a vendégeket elsőként Oláh-Vencel Erika, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnökasszonya üdvözölte, és átadta Szilasi Mihály két lányának, Trifunjagić Rozáliának és Horváth Irénnek az idei évre szóló emléklapokat.
Ezt követően dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke nyitotta meg a VII. Szilasi-napot. Beszédében hangsúlyozta, hogy e manifesztáción egyrészt a hagyományainkra, másrészt pedig a sorstársainkra, az őseinkre emlékeznek.
-Amellett, hogy a XXI. században élünk, hogy a jövőbe tekintünk, hogy jövőt akarunk építeni, hogy modernizálódni akarunk, nagyon fontos, hogy soha ne felejtsük el az ősöket. Ne feledjük, amit hoztak, amit megteremtettek. Rájuk emlékeznünk kell, azokra, akiktől kaptuk azt, amik vagyunk: tehát mindazt az örökséget, mindazt a nevelést, tudást, ami egyébként befolyásolja az életünket. Akkor leszünk igazán talpon, akkor vagyunk igazán valahol, ha megvannak a gyökereink, és a mai este programja bizony a gyökereket fogja jelenteni. A másik, ami szintén fontos, meg kell egymást becsüljük, mindenkit, akik tesznek valamit a közösségért.
A műsor folytatásában Rúzsa Róbert, a Szervó Mihály Általános Iskola kiváló, nyolcadikos szavalója elszavalta Fehér Ferenc: Apám citerája című verset, citerán kísérte Lele József, muzslyai citeraszólista.
Az emléknapon először léptek színpadra a Muzslai Petőfi Sándor MME legfiatalabb citerásai, a negyedik és ötödik osztályosokból álló zenekar, rajtuk kívül még az egyesületből bemutatkozott a Pöngető citerazenekar, és a felnőtt tagokból álló zenekar, valamint Lele József szólista. Szenttamásról, az Arany János MME-ből színre lépett a fiatalokból álló citerazenekar és egy kettős, mégpedig Kiss Noémi és Molnár Zsolt. Kisoroszról Talpai Rita és a Torontál Civil Szervezet citerazenekara játszott egy-egy csokorra való népdalt. Temerinből a Markoláb és a Róna citerazenekar mutatkozott be, valamint Tótfaluból Székely Égető Krisztián és a helybeli citerazenekar. Magyarországot ezúttal a nagybaracskai Kató Jeromos citeraszólista képviselte. Az estet egy népdalcsokorral a Muzslai Petőfi Sándor MME citerazenekara és vegyes kórusa zárta. A rendezvényt a Vajdasági Művelődési Titkárság és a Szekeres László Alapítvány támogatta.

Hangképes összefoglaló!

Bővebben...

Kónya-Kovács Otília


ÚJ VEZETŐSÉG A MUZSLYAI MŰVELŐDÉSI EGYESÜLETBEN
A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület tagsága tisztújító közgyűlést tartott 2011. február 18-án, amelyen nyílt szavazással megválasztották az új elnökséget, majd február 21-én megválasztották az új elnököt és az alelnököt.
A tisztújító közgyűlésen elhangzott a tevékenység múlt évre szóló beszámolója, de az idei terveket is előterjesztették. Az összejövetelen azt is elmondták, hogy a törvény értelmében újra bejegyeztették az egyesületet, az új Alapszabályzatban pedig az egyesület nevét is megváltoztatták. A nemrégen megtartott rendkívüli közgyűlésen döntöttek úgy, hogy mivel Muzslya Nagybecskerek egyik helyi közössége, már régen nem egy önálló település, ezért meg szeretnék az utókornak őrizni a település nevét, így került az elnevezés részévé, mégpedig ahogy a falubeliek ejtik.
A február 21-i, első elnökségi ülésen Oláh-Vencel Erikát választották elnöknek, Somorai Pétert pedig alelnöknek. Az elkövetkező időszakban a titkári teendőket továbbra is Törköly Krisztina végzi. Az elnökség többi tagja: Barta József, Csordás György, Dobó József, Égető Róbert, Dragomir Jovin, Kardos Krisztián, Kónya-Kovács Otília, Kuczora Borbély Edina és Lázár-Dékány Verona. Az ellenőrző bizottság tagja lett Kátai Tibor, Oláh Tibor és Miroslav Tripković.
Kónya-Kovács Otília

ÉVBÚCSÚZTATÓ, ÉS –KÖSZÖNTŐ
Általában az év vége felé, amikor már mindenki – aki csak rendez szilveszterezést – elkészítette a saját kis, hívogató plakátját, megkezdődik a „hadjárat”. Már nem első eset, hogy valaki(k), valami miatt egyik-másik bálról elterjesztik a hírt, hogy ott, a bejelentettek ellenére nem lesz semmi. A szervezők meg csak ámulnak-bámulnak, amikor visszahallják a híresztelést, meg csalódottak, amikor tömegesen lemondja egy-két asztaltársaság a részvételt. Persze az ilyen „mókázásban” ki mekkora örömöt érez, azt nem mindenki értheti, így sokan csak a tarkójukat vakargatják, és azon töprengenek, kinek léptek a „tyúkszemére”, hiszen valahonnan el kell indulni a bogozással… Aztán vagy rájönnek, vagy sem.
Mindezektől eltekintve, a muzslyai Petőfi Sándor MME-ben az idén is megszervezték a hagyományos szilveszterezést. Összesen 113 vendég szórakozott, illetve búcsúztatta az óévet, és köszöntötte az újat. A helybeli Buzogány együttes húzta a talpalávalót, akik gazdag repertoárjukat bemutathatták, hiszen a reggeli órákig tartott a vigasság. A legbolondabb éjszaka folyamán a szerencsét is társul hívták a vendégek, hiszen a szervezők gazdag tomboláról is gondoskodtak. A játékos kedvűek pedig beszálltak egy kis rögtönzött táncjátékba.

Kónya-Kovács Otília


SZENTESTE HANGULATÁBAN

A muzslyai Petőfi Sándor MME tagsága 2010. december 20-án tartott egy összejövetelt, ahol meghitt baráti körben, a szenteste hangulatában töltöttek el egy kellemes estét. Az asztalon megtalálható volt mindaz, amit szentestén fogyasztanak a családok.

k-ko


ÉVADNYITÓ ÜNNEPSÉG VOLT MUZSLYÁN

A muzslyai Petőfi Sándor MME immár hatodik alkalommal szervezte meg 2010. december 11-én este az évadnyitó ünnepségét. Már néhány éve ezen az esten kerül sor a művelődési egyesület arany plakettjeinek kiosztására, amelyet ezúttal a magyarországi Sándorfalvi Kulturális Egyesületnek – amelynek képviselői objektív okokra hivatkozva nem tudtak megjelenni az évadnyitón -, Gyömbér Máriának és Rontó Mártának adományoztak. Ugyancsak az ünnepség keretében köszönték meg a csoportvezetők, művészeti vezetők múlt évadbeli munkáját, továbbá kiosztották a támogatóknak a köszönőleveleket. Az évadnyitó keretében a Petőfi Sándor MME minden szakcsoportja bemutatkozott.
Dobó József, elnök köszöntőjében elmondta, nagy öröm az egyesület számára, hogy alakultak újabb szakcsoportok, amelyek először lépnek színre. Az idén két tánccsoport alakult meg, egy óvodásokból álló, szép számú csoport is megkezdte munkáját, továbbá egy újabb, fiatalokból álló citerazenekar is nemrég óta gyakorol. Az elmúlt évad is sikeresnek mondható, hiszen szép sikerekkel büszkélkedhet az egyesület. A Pöngető citerazenekar a vajdasági citerások legjobbjai között szerepel, az Apróka énekcsoport a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn az első helyezést érte el, a szólisták közül Muhi Dániel ugyancsak első díjban részesült, majd továbbjutott a budapesti, VIII. Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett népzenei verseny Kárpát-medencei döntőjére, ahol kiérdemelte a Vass Lajos Nagydíjat. Lele József, citeraszólista az idén megkapta az Életfa-díjat, a mesemondók szakcsoportjában az óvodások is elismerésben részesültek, valamint a felnőtt kategóriában egy 3. helyezéssel tértek haza.
Beszélgetés a két díjazottal, Gyömbér Máriával és Rontó Mártával!
Bővebben...
Kónya-Kovács Otília


LAKOSSÁGI FÓRUM VOLT MUZSLYÁN

Lakossági fórumot tartottak Muzslyán az egyszerűsített honosítási eljárásról, a magyar állampolgárság felvételének lehetősége kapcsán. A lakossági fórum vendége volt a Szabadkai Főkonzulátusról Korsós Tamás, főkonzul és Rab Márton, konzul, akik az est keretében igyekeztek minél több információt továbbítottak a kettős állampolgárságról. Az előadás után a felvetődött kérdésekre, egyedi példákra is válaszoltak.

k-ko


MIKULÁS-VÁRÁS MUZSLYÁN
A muzslyai Petőfi Sándor MME minden évben megszervezi a Mikulás-várást, ahova meghívják a Hófehérke óvoda növendékeit, valamint a kisiskolásokat a Szervó Mihály Általános Iskolából. 2010. december 6-án megtelt kisgyermekekkel az egyesület nagyterme, és jó gyerekekről lévén szó ezúttal is ellátogatott hozzájuk a Mikulás. Két vidám manóval érkezett a nagyszakállú, akik a gyerekekkel együtt kitáncolták magukat. A bátrabbaktól néhány alkalmi szavalat is elhangzott. Az idén is szerény ajándékkal jutalmazta meg a Mikulás a gyerekeket, almát és cukorkát osztott nekik - segédjeivel együtt.
k-ko


ÚJ NÉV AZ ÚJ STATÚTUMBAN

Rendkívüli közgyűlést tartottak a muzslyai Petőfi Sándor MME-ben. Az egyesület új Alapszabályzatát fogadták el ezen az ülésen, amely a névváltoztatásra is kiterjedt…

Dobó József, az egyesület elnöke mondta el a részleteket!

k-ko


EMLÉKEZÉS 1956-RA

Emlékezzünk az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire címmel tartott ünnepi emlékműsort a muzslyai Petőfi Sándor MME október 23-án. A Mária Neve templomban az 1956-os forradalom áldozatai emlékére szolgáltatott szentmisét követően a művelődési egyesület nagytermében alkalmi műsorral emlékeztek a muzslyaiak. Az est keretében mgr. Rontó Bozóki Judit történész mondott történelmi méltatást. Alkalmi szavalatokkal, dalokkal felléptek a helybeli Szervó Mihály Általános Iskola tanulói, Czirok Attila és Lábadi Csilla, a Sziveri János Művészeti Színpad szavalói, a Zenészek és Énekesek Egyesületének tagjai, valamint a Petőfi Sándor MME-ből a Margaréta énekcsoport, a Pöngető citerazenekar, a vegyes kórus és a citerazenekar.

k-ko


RENDEZVÉNY AZ IDŐSEK TISZTELETÉRE

A Vöröskereszt muzslyai helyi szervezete október 21-én az idén is megszervezte a Napsugaras Ősz elnevezésű rendezvényt. A Petőfi Sándor MME nagyterme zugig megtelt nagyszülőkkel, szülőkkel, meg fiatalokkal egyaránt, hiszen egy alkalmi műsorral kedveskedtek az időseknek. A programban felléptek a legkisebbek, mégpedig a Hófehérke óvoda növendékei, továbbá a Szervó Mihály Általános Iskola tanulói, akik szavalatokkal, dallal, tánccal, muzsikával gazdagították a programot. A Petőfi Sándor MME tagjai közül a kis- és a középső mazsorett táncosok léptek színre, valamint a vegyes kórus és a citerazenekar.
Az idős polgártársaink tiszteletére szervezett műsor után megvendégelték őket, péksüteményt, tejet és teát szolgáltak fel. Az eseményt több magánszemély és vállalkozó is támogatta, hozzájárulva ezzel a Vöröskereszt helyi szervezetének munkájához. Pillanatnyilag 11 aktivista segíti a szervezet munkáját Muzslyán.

Hofgezang Rozáliát, a Vöröskereszt elnökét kértük mikrofonhoz!

Kónya-Kovács Otília


A CITERAJÁTÉK ÉLTETŐI
A muzslyai Petőfi Sándor MME-ben 14 szakcsoportban folyik a munka. A citerazene kedvelői 30 éve hozták létre a zenekart. Lele József, a művészeti vezető, még azzal büszkélkedhet, hogy a nagy ősöktől - közülük a legrangosabbtól -, Szilasi Mihálytól, híres muzslyai citeraművésztől tanulta el a citerajáték fortélyait. A citerások nagy előszeretettel őrzik az ősök hagyományát – a sántaciterázást. Ezt az egyedi játékot szinte kötelességüknek tartják, hogy a fiatal nemzedék számára megőrizzék, és tovább vigyék. Lele József 8 éve foglalkozik a fiatalokból álló Pöngető citerazenekarral. Akik elsajátították a sántaütéses muzsikálást. Az egyesületben ismét a jövő felé tekintgetnek, újra fiatal citerásokból álló csoportot, zenekart szeretnének kialakítani. Az általános iskolás tanulókra, azok közül is a népzene iránt érdeklődőkre számítanak a közeljövőben.
A citerazenekar 30 éves fennállása kapcsán tartottak egy kis ünnepséget, amelyen a Petőfi Sándor MME minden szakcsoportja jelen volt.
Beszélgetés Lele Józseffel, az egyik alapító taggal!

k-ko


LAUKA GUSZTÁV EMLÉKÉT ŐRIZVE
Az 1902-ben elhunyt Lauka Gusztáv, írónak, koszorús költőnek 1937-ben állított sírhelyén egy emléktáblát a Magyar Közművelődési Egyesület, amelyet a muzslyai Petőfi Sándor MME 1962-ben újított fel halálának 60. évfordulójára. Mivel az egyesületi tagok tudomása szerint Lauka Gusztávnak nincsenek hozzátartozói a városban, ezért vállalták emlékének megőrzését. Minden évben, október 6-a előtt, az aradi vértanúkra való megemlékezést megelőzően, a nagybecskereki temetőben is Lauka sírhelyén, valamint az egykori lakóházán levő emléktáblán is elhelyezik a kegyelet virágait. Lauka Gusztáv az 1848/49-es szabadságharc fiataljai között tevékenykedett, kivette részét a forradalom előkészületeiben. Később a Torontál vármegye nagybecskereki megyei levéltárának igazgatója volt. Életének utolsó két évtizedét Nagybecskereken töltötte. 83 évesen távozott az élők sorából.
Dobó Józsefnek, a Petőfi Sándor MME elnökének nyilatkozata!
k-ko


BÚCSÚZÁS, TAGTOBORZÁS

A muzslyai Petőfi Sándor MME-ben, szeptember 21-én egy különleges estre került sor, ugyanis Bera József, az egyesület egyik legidősebb tagja elbúcsúzott tagtársaitól. A 88. életévébe lépett Jóska bácsi a Muzslya és Nagybecskerek közötti rossz összeköttetésre panaszkodott, mert mint mondta, a kijövetellel nem volt gond soha, azonban visszafelé tartva, sokat kellett várni a buszra, meg legtöbbször taxit hívott, amit bizony ma már nem vállalhat egy nyugdíjas. Az utóbbi időben a vegyes kórus tagjaként tevékenykedett Bera Jóska bácsi, régebben pedig a színészkedés volt a szíve csücske. Azt megvallotta, hogy még ma is jobban kedveli a színészkedést. A Petőfi Sándor MME megalakulása óta, tehát a negyvenes évek derekától jelen volt a művelődési életben. A legnagyobb sikerének tartja a Kánya sógor szerepének megalkotását, eljátszását, mert egy alkalommal Töröktopolyán sétálva felismerték. Jól esett neki, amikor az egyik kapuból kiáltást hallott, hogy: megérkezett Kánya sógor! A tervek szerint Jóska bácsi továbbra is eljárogat majd a különféle művelődési estekre, csak már az aktív próbákat nem tudja vállalni.
Rontó Márta, a vegyes kórus művészeti vezetője elmondta, hogy általában, amikor nyugdíjba mennek az emberek, azután tagosodnak be az énekcsoportba, mert előtte nem igazán van szabadidejük. Jönnek, próbálkoznak, és ha „megtalálják magukat” ebben a társaságban, maradnak. Ami a fiatalabb énekeseket illeti, ott is érdeklődés mutatkozik, úgy néz ki, hogy lesz utánpótlás az Aprókák énekcsoportban is. Persze az egyesületben tárt karokkal várják a jó hangú fiatalokat, idősebb korosztály képviselőit egyaránt. Aki szereti a népdalokat, a szívügyének tekinti a népművészet tovább éltetését, jelentkezzen a Petőfi Sándor MME-ben.

Hangfelvétel: megszólal Bera József és Rontó Márta!

Kónya-Kovács Otília


ARADON JÁRTAK A MUZSLYAI MAZSORETTEK

Arad város önkormányzata és az aradi Csiky Gergely Iskolaközpont meghívására szeptember 4-én és 5-én a muzslyai Petőfi Sándor MME mazsorett csoportja Aradra utazott, ahol részt vettek az aradi Viktória Sportcsarnokban megtartott V. Nemzetközi Mazsorett Fesztiválon. E rendezvénnyel párhuzamosan zajlott a Román Nemzeti Mazsorettkupa is, ami versenyjellegű volt. A fesztivál keretében 6 csoport mutatkozott be, a hazai fellépők mellett Magyarországról, és Szerbiából érkeztek mazsorett táncosok, a versenyen pedig 12 csapat szólótáncosai, kettősei, és csoportjai léptek a közönség elé. Összesen mintegy 400 fiatal mazsorett mutatkozott be a nagyközönségnek. A muzslyai csoport Nagybecskereket, mint Arad testvérvárosát képviselték.
A látogatás első napján a mazsoretteknek arra is alkalmuk adódott, hogy Arad város központját megtekintsék, hogy megcsodálják az impozáns épületeket. A Megbékélés parkjában a Szabadság-szobornál egy emlékfotót is készítettek.
A táncosok elmondták, hogy ezek a vendégszereplések nagyon fontosak a számukra, mert új koreográfiákat láthatnak, új táncmozdulatokkal ismerkedhetnek meg, és nem utolsó sorban barátkoznak. Ezen a fesztiválon is kicserélték egy magyarországi csoporttal a telefonszámokat, e-mail-címeket, és minden valószínűség szerint majd jövőre megbeszélnek egy újabb bemutatkozót.
Erdélyi Emese, az aradi Csiky Gergely Iskolaközpont tornatanárnője, a fesztivál „lelke” elmondta, hogy öt évvel ezelőtt egy kis fesztiválnak indult az egész, akkor csak 3 csapat bemutatkozására volt alkalom, ma már ez másként néz ki, és úgy érzik, szeretnek a mazsorettek Aradra járni, mert szép a város is, ők pedig igyekeznek jó házigazdák lenni.
Juhász Béla, az aradi Csiky Gergely Iskolaközpont igazgatója elmondta, hogy az iskola 1923-ban alakult, de státusza többször is változott, eléggé hányatott sorsú intézmény volt. 2000 táján önállósult, és azóta magyar iskolaközpontként működik, az iskolához egy kollégium is tartozik, sőt a szeptember 13-án induló iskolaév kezdetén egy új iskola épületrészt avatnak fel. Az iskolához tartozik némiképp az óvoda is, de magában az iskolában az elsőtől a tizenkettedik osztályig folyik a tanítás. Az iskolaigazgató elmondta, hogy pillanatnyilag mintegy 630-650 diákjuk van (mert még a beszélgetés idején is lehetett iratkozni az iskolába). „Ma már azért harcolunk, hogy minél több diák hozzánk iratkozzon, de már egyre kevesebb a gyerek…” - mondta Juhász Béla igazgató.

Hangképes összefoglaló!

Kónya-Kovács Otília


TÍZ ÉVES A MAKK
Augusztus 20-án tartotta meg fennállásának 10. évfordulóját a MAKK, a Muzslyai Amatőr Képzőművész Klub. A születésnapi összejövetelre minden tag, jóakaró, barát, és támogató meghívást kapott, akik szép számban meg is jelentek a muzslyai Petőfi Sándor MME nagytermében. Hallai Mihály elnök elmondta, hogy pillanatnyilag több mint 300 taggal dicsekedhetnek, ebből mintegy 30 a felnőtt, a többiek pedig fiatalok. A tíz év alatt - minden héten - a felnőttekkel csütörtökönként, a gyerekekkel pedig vasárnap délelőttönként találkoznak. Amire a MAKK-tagok nagyon büszkék, hogy már többen a soraikból képzőművészeti középiskolába, sőt a Művészeti Akadémiára is eljutottak. A MAKK képzőművészei javában készülődnek az éves tervükbe is beiktatott, egyik legnagyobb kiállításukra, amelyet a muzslyai búcsú alkalmával rendeznek meg, ezúttal természetesen a jubileum kapcsán bíznak benne, hogy még gazdagabb lesz, mint az előző tárlatok.
A szülinapi bulin készült értékelés!

Kónya-Kovács Otília


SZENT ISTVÁNRA, ÁLLAMALAPÍTÓ KIRÁLYUNKRA EMLÉKEZTEK

A muzslyai Petőfi Sándor MME és a helybeli katolikus plébánia szervezésében a Mária Neve templomban, augusztus 20-án a 18 óra 30 perckor kezdődő szentmisén Szent Istvánra, államalapító királyunkra emlékeztek, ugyanakkor Jelen Janez SDB atya megáldotta az új búzából készült kenyeret. A szentmise keretében méltatták Szent István királyunk nagyságát, valamint utána egy alkalmi műsort is tartottak, amelyben felléptek a Petőfi Sándor MME tagjai közül az Aprókák énekcsoport, a Margaréta énekkar, a vegyes kórus, Muhi Dániel szólista, akit Sándor Donát kísért gitáron, valamint Süveg Teodóra és Varga Lídia kettős, akiket a gitárjátékon kívül Halász Arnold kísért hegedűn. A rendezvény után a jelenlevők között kiosztották az új búzából készült, megáldott kenyeret.

Kónya-Kovács Otília


ELSŐ FEHÉR-TÓ TÁBOR

Lukácsfalván augusztus 14-én első ízben szerveztek alkotótábort Fehér-tó 2010 elnevezéssel. Az ún. Bara-soron egy leendő etnocsárda kialakításán fáradozik a muzslyai Varga József, aki felkérte a MAKK-tagokat, hogy jöjjenek el, készítsenek olyan festményeket, amelyek majd díszíteni fogják a csárdája falait. A 11 képzőművésznek a házigazda a festéshez minden kelléket biztosított, ebédre pedig halászlét főzött nekik. A tábor ideje alatt érdeklődőkből sem volt hiány, a többi között egy olasz házaspár nézett be a tábor színhelyére, festményt is szerettek volna vásárolni, végül tudomásul vették, hogy az ott alkotott festmények nem eladók, azonban megígérték, hogy a klub tagjait a napokban meglátogatják.
Hallai Mihály, a MAKK elnöke elmondta, hogy ők ezt a tábort részben a bara-sori ház felélesztésének mozzanataként élik meg, a jövőben pedig mindenképpen szeretnék, ha folytatása is lenne e kezdeményezésnek, hiszen a csendes táj, az ihletet nyújtó természet szinte elcsábítja szépségével a művészeket.
A táborban 15 festmény készült el.
Egy összefoglaló az eseményről!

Kónya-Kovács Otília


ÚJRA ROPJÁK A TÁNCOT!

A muzslyai Petőfi Sándor MME-ben az év elején újra alakultak a tánccsoportok. Évekig szünetelt a néptánc, és az idősebbek, a vegyes kórus néhány tagjának kezdeményezésére összejöttek az idősebb tagok és beindultak a próbák. Kuczora-Borbély Edina, a koreográfusnak hamar több dolga is akadt, hiszen a fiatalok is csatlakoztak, meg a régi, legfiatalabb tagok is ismét táncolni kívántak. Így három csoport kezdte meg a munkát. Mindenki nagy megelégedésére! Újra ropják a táncot!

Kuczora-Borbély Edinával készült interjú!

k-ko


SZLOVÉNIÁBAN JÁRTAK A MUZSLYAI PETŐFI SÁNDOR MME TAGJAI

Szlovéniában, Predgrad városkában mutatkoztak be a muzslyai Petőfi Sándor MME Pöngető citerazenekara, és az Aprókák énekcsoport tagjai. Július 16-tól 18-ig ugyanis részt vettek a 4., úgynevezett Prangerjadan, azaz Pranger ünnepségen.
Vendéglátóinktól megtudtuk, hogy a pranger valójában a középkorban létezett Szlovénia több városában, és szabad fordításban szégyenoszlopot jelentett, amelyhez a bűnösöket, a bírói ítélet után kikötöztek, és a lakosok kedvük szerint dobálhatták a bűnöst paradicsommal, rohadt gyümölccsel, vagy mással. A rendezvényt több mint 20 szlovéniai városkában hagyományosan megtartják, ugyanakkor létezik egy központi ünnepség is. A rendezvényeknek hagyományápoló jellege van, valójában igazi népünnepélynek is nevezhető, amely keretében fellépnek a környező települések művelődési egyesületeinek néptáncosai, népdalénekesei, meg néha egy-egy modernebb műsorszám – mint például a hastáncos lányok produkciója – is helyet kap a megmozduláson. A rögtönzött kis vásár keretében kézműves alkotásokat, kézimunkákat, vagy mézet kínálnak az elárusítók.
Az ünnepség keretében a muzslyaiak pénteken és szombaton is felléptek, mindkét nap 15-20 perces összeállítást adtak elő. Fellépett Muhi Dániel szólóénekes, az Aprókák énekcsoportból Páger Szendi, Mészáros Emese, Mészáros Enikő, Rontó Kata, Lele Brigitta, valamint a citerások közül Váci Nándor, Liptai Csaba és Budai Zoltán. A népdalénekesek és a citerások csoportvezetői, Rontó Márta és Lele József a hosszú és fáradságos utazás ellenére elégedettek voltak a gyerekek teljesítményével. Ugyanakkor a vendéglátó egyesület is elismerően nyilatkozott a muzslyai bemutatkozásról.

Hangfelvétel...
Bővebben...

Kónya-Kovács Otília


IFJÚ MAKK-TAGOK KIÁLLÍTÁSA

Július 11-én megnyílt egy kiállítás a MAKK ifjú tagjainak képeiből, amelyet már egy évtizede, minden évben megrendeznek. Ezúttal a vasárnaponkénti alkotóhelyükön mutatták be a munkákat. Egyébként minden vasárnap gyűlnek össze a MAKK-ban az alkotni szerető fiatalok, akik hasznosan eltöltik a délelőttöt, rajzolnak, festenek, társalognak, és tanulnak az idősebbektől. Ez a tárlat egy év munkáit hivatott bemutatni, vagyis a gyerekeknél a fejlődést kíséri végig. Összesen 15 fiatal alkotásait állították ki, akik az elmúlt iskolaévben aktívan tevékenykedtek a klubban. Hallai Mihály a MAKK elnöke elmondta, hogy ez a kiállított anyag július 24-én is be lesz mutatva a Magyar Házban megrendezésre kerülő könyvvásár keretében, és ugyancsak kiviszik a Napsugaras tó partján megrendezésre kerülő Muzslyai Nyár rendezvényre is, amelyet július 31-én és augusztus elsején tartanak meg a muzslyai határban. A MAKK-tagok egyébként nagyon büszkék azokra a növendékeikre, akik náluk, a klubban kezdték meg a tevékenységüket, néhányan közülük már képzőművészeti középiskolában képeztetik magukat.
Hangfelvétel...
Kónya-Kovács Otília


PÖTTYÖS TEADÉLUTÁN

Minden évben több teadélutánt szerveznek a muzslyai Nők Klubjának tagjai, július 4-én a Pöttyös találkozóra került a sor, amelyet a Petőfi Sándor MME nagytermében tartottak meg, hiszen Muzslyán ez a terem tud befogadni legtöbb vendéget. Ezúttal mintegy 250-en érkeztek Vajdaság több településéről. Először jöttek el ilyen alkalomra a székelykeveiek és a hertelendyfalviak, és a találkozó még be sem fejeződött, máris mondták: úgy néz ki, nem bánták meg, hogy eljöttek…
Vendégek érkeztek még Lukácsfalváról, Erzsébetlakról, Tóbáról, Szajánból, Tamásfalváról, Magyarittabéről, Szenttamásról, Temerinből, Tordáról, Bácsföldvárról, valamint három csoport Torontálvásárhelyről és három helyi közösség női egyesülete képviseltette magát Nagybecskerekről.
A hertelendyfalvi szorgoskezű asszonyok gyöngyből készült nyakláncokat és karkötőket is hoztak, amelyből válogathattak maguknak valót a hölgyek.
A jó muzsikáért Palatinus Ervin volt a felelős, aki szintetizátoron játszott. A házigazdák zsíros kenyérrel és süteményekkel kedveskedtek a vendégeknek, meg volt gazdag tombola is.
Hangfelvétel...
Kónya-Kovács Otília


LELEPLEZTÉK MUZSLYÁN A PETŐFI-SZOBROT

Június 19-én leleplezték Petőfi Sándor bronzból készült mellszobrát Muzslyán, a nagy magyar költő nevét viselő magyar művelődési egyesület előtt. A szoboravató ünnepségen elsőként a Himnusz hangzott el, majd Dobó József a Petőfi Sándor MME elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, aki hangsúlyozta, hogy a muzslyaiak egy régen dédelgetett álma valósul meg a Petőfi-szobor leleplezésével. Külön kiemelte a sándorfalviak segítségét, legfőképpen Pataki Zsuzsanna, a Sándorfalvi Kulturális Egyesület igazgatójának hozzájárulását, hogy létrejött ez az ünnepség, ugyanis a sándorfalvi egyesület sikeresen pályázott a Nemzeti Civil Alapprogram Nemzetközi Civil Kapcsolatok Európai Integráció Kollégiumához, melynek célja egy köztéri szobor állítása volt – külföldön, ebben az esetben a Vajdaságban, Muzslyán. Egyébként ez a szobor Vajdaságban a második, Bánátban pedig az első Petőfi-szobor. Megalkotója a csongrádi Máté István szobrászművész – mondta az elnök.
Utána Kakas Béla Sándorfalva polgármestere és mgr. Hallai Zoltán Muzslya HK tanácselnöke leleplezte a Petőfi-szobrot, majd díszbeszédeiket is megtartották. Kakas Béla polgármester úr beszédében elmondta, hogy ez a rendezvény egy történelmi pillanat, hiszen a magyar nemzettudat, a szellemiség, a magyar kultúra oszthatatlan. Sándorfalva és Muzslya között, több mint tíz éve tartó kulturális kapcsolatról elmondta, szeretné, ha politikai kapcsolattá domborodna ki a jövőben ez a mély baráti együttműködés.
Mgr. Hallai Zoltán Muzslya tanácselnöke hangsúlyozta, hogy ez a szoboravató ünnepség minden más rendezvénytől eltér, nem csak egy ünnep a sok közül, hanem ezáltal egy olyan helyet kaptunk, ahol méltóképpen tudunk majd történelmünk egyik mozzanatára emlékezni, ahol el tudjuk helyezni a kegyelet virágait.
A szoboravató rendezvényen ünnepi beszédet mondott még Szilágyi Balázs Magyarország Belgrádi nagykövetségének titkára, aki átadta a nagykövet úr üdvözletét, és elmondta, hogy rendszeresen eljárnak a muzslyai ünnepségekre, és jövőre, a március 15-ei ünnepségre koszorút is hoznak, mert méltó helye lesz itt a Petőfi-szobornál. Azt kívánta az itteni közösségnek, hogy legyen a falu életének része e szobor, legyen az életük része Petőfi Sándor.
Szigeti András Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának alkonzulja üdvözlőbeszédében kitért arra, egy irodalomtörténész gondolata foglalkoztatta Muzslyára jövet, aki azt írta, hogy Petőfi szavai áthallatszottak még az ágyúdörgéseken is, ehhez fűzte hozzá, hogy még a határokon is áthallatszanak Petőfi szavai.
Az alkalmi műsorban fellépett Margit Márta, Kretler Katarina és Rúzsa Róbert fiatal szavalók, valamint Balázs József szavaló, akit zongorán kísért Konrád Emma karnagy, továbbá Muhi Dániel, szólóénekes, akit Sándor Donát kísért gitáron. Felléptek még az Aprókák énekcsoport, a Pöngető citerazenekar tagjai, a muzslyai Zenészek és Énekesek Egyesületének egyik zenekara, továbbá a Sándorfalvi Városi Énekkar és a muzslyai Petőfi Sándor MME citerazenekara és vegyes kórusa.
Az ünnepség keretében a sándorfalviak és a muzslyaiak is megkoszorúzták a muzslyai Petőfi-szobrot.
Bővebben...

Hangfelvétel...

Kónya-Kovács Otília


MAKK-ALKOTÓTÁBOR - NEGYEDSZER

Június 12-én, szombaton negyedik alkotótáborát rendezte meg a MAKK, a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja, közösen a nagybecskereki Petőfi MME-ben működő Art Klubbal karöltve. Erre az alkalomra 26-an jöttek el, közülük 20-an alkottak, a többiek pedig a szervezőmunkában, az ebéd elkészítésében vettek részt. A végeredmény szerint 15 alkotás készült el, és egy közös festmény, amely emlék marad e napról a MAKK-nak. Tekintettel az anyagi körülményekre ezúttal mindenki a saját anyagával, eszközeivel alkotott, és az elkészült munkákat is hazavihették. Az alkotótáborban 5 olajfestmény készült, de volt aki pasztellel dolgozott, három munka készült ilyen technikával. Legtöbben akrilfestékkel dolgoztak, összesen 7 festményt alkottak meg. A „felkockázott”, közös festmény olajfestékkel készült. A MAKK-tagok ebben az évben még egy alkotónapot terveznek, amelyre minden valószínűség szerint szeptember folyamán kerül sor.

Hangfelvétel...

Kónya-Kovács Otília


MEGÉRKEZETT A PETŐFI-SZOBOR MUZSLYÁRA

A muzslyai Petőfi Sándor MME elnökségének és tagságának egy régi álma valósul meg június 19-én, amikor Petőfi Sándor mellszobrát leplezik le az egyesület előtti téren. A magyarországi, sándorfalvi Budai Sándor Kulturális Egyesület és a muzslyai egyesület között már több mint tíz éve tart egy kulturális kapcsolat, a további együttműködés elmélyítésének részeként a sándorfalvi egyesület pályázott a Nemzeti Civil Alapprogram Nemzetközi Civil Kapcsolatok Európai Integráció Kollégiumához, ahol 1 millió forintot nyert.
-A pályázat célja, hogy magyar vonatkozású, köztéri szobrot állítsunk külföldön. Ez a szobor egy folyamat részét képezi, ugyanis néhány éve Sándorfalva egyik testvértelepülésén, a romániai Újszentesen avattunk egy hasonló szobrot. Idén pedig úgy gondoltuk, hogy Muzslyán leplezünk le egy Petőfi-szobrot - mondta Csúri Henrietta, a sándorfalvi Budai Sándor Kulturális Egyesület titkára. Gajdos Tiborral, a sándorfalvi polgármesteri hivatal munkatársával ma hozták át a határon Petőfi Sándor, bronzból készült mellszobrát, amelyet a csongrádi Máté István szobrászművész készített.

Hangfelvétel 1 ...

Hangfelvétel 2...

Kónya-Kovács Otília


Következő oldal - korábbi hírek
 
web design Copyright © Fehér tó HÁKE, Lukácsfalva tel: 023 3885 150