FŐOLDAL  
HK MUZSLYA
 
MÁRIA SZENT NEVE
 
SZERVÓ M. ISKOLA
   
   
MUZSLAI PETŐFI SÁNDOR MME
LEHEL SK
 
   
   
   
   
   
MAGYAR HÁZ
 
 

SZJMSZ

   
   
MUZSLYAI ÚJSÁG
 
AMATŐR SZAKÁCSOK
 
KÖZÉP-BÁNÁTI
     
   
   
Sziveri János Művészeti Színpad
   
 

VENDÉGSZEREPLÉS ERZSÉBETLAKON


A muzslai Sziveri János Művészeti Színpad 2o14.november 15-én a Császár-tó Magyar Művelődési Egyesület szervezésében, Erzsébetlakon vendégszerepelt.

Az esten bemutatták Czirok Attila Magánykő című verseskötetét, valamint Kovács Jolánka Jajistenem című novelláskötetét.

A szerzőkkel Kónya-Kovács Otília beszélgetett.

Fellépett még N.Czirok Ferenc.

Az est házigazdája Pozsár-Halász Éva volt.


HÁRMAS TALÁLKOZÓ
A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad és a zentai zEtna kiadó közös rendezvényeként Hármas találkozó címmel tartottak tegnap este egy rendhagyó irodalmi estet a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola könyvtárában.
Elsőként a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában - a hangoskönyvsorozat harmadik köteteként - megjelent Sziveri János: Pasztorál című kötetről beszélt Kaszás Angéla könyvtáros és Beszédes István, a kiadvány szerkesztője. Mindketten hangsúlyozták, hogy a kötet létrejöttében nagy szerepe volt a veszprémi Sziveri János Intézetnek, továbbá Bakos Árpádnak, aki zenét szerzett a versekhez, valamint Benes Józsefnek, aki az illusztrációkat és a fedőlapot készítette.
A zEtna gondozásában megjelenő könyvek közül négyet hoztak el, mégpedig Balázs Attila: Szép kis történetek elbeszéléseket tartalmazó kötetét, Mihályi Czobor: Angyalok rozettája című prózakötetét, valamint Sinkovics Péter: Orfeum című regényét, illetve Szögi Csaba: Rakjatok be a gumiszobába című verseskötetét. Az utóbbi két könyv szerzője is vendégként fellépett az irodalmi esten, ki-ki saját előadásában olvasott fel részletet verséből/regényéből.
A rendezvényen két Sziveri-vers is elhangzott Molnár Lábadi Csilla és Rúzsa Róbert helybeli versmondók előadásában.


ÚJ ELNÖKE ÉS ALELNÖKE VAN A SZIVERI JÁNOS MŰVÉSZETI SZÍNPADNAK
2013. január 12-én tartott évi közgyűlést a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad tagsága, amelyen új elnököt és alelnököt választottak, valamint beszámoltak az elmúlt év tevékenységéről, ugyanakkor a terveiket is előterjesztették. A leköszönő elnök asszony, Kovács Jolánka számolt be a 2012. év rendezvényeiről, a tájolásokról, a bemutatókról. Czirok Attila, eddigi alelnök pedig a terveket ismertette. A tagság két évre Czirok Attilát választotta a Művészeti Színpad elnökévé, Kovács Jolánka pedig az elkövetkező kétéves periódusban az alelnöki tisztséget tölti be. A Sziveri János Művészeti Színpad tervei között szerepel egy Valentin-napi irodalmi est februárban, márciusban tartják meg a jubileumi, 20. Sziveri-Emléknapot, áprilisban a költészet napja alkalmából Csókán, vagypedig Óbecsén lesz vendégszereplésük, a KMV-n is rendszeresen jelen van a SZJMSZ, hisz immár öt éve kiosztásra kerül a Sikoly-különdíj. Májusban Párhuzamok az iszlám és a keresztény vallás között, illetve arab költészeti estet szerveznek Sáfrány Attilával, valláskutatóval. Júniusban a Priče is Keglovićeve ulice című kötet bemutatója lesz Muzslyán, a Gion Nándor-novellák szerb nyelven - a szenttamási Gion Nándor Emlékház és a szenttamási önkormányzat által tavaly meghirdetett műfordítói pályázat anyaga kerül bemutatásra. A vendég dr. Horváth Futó Hargita lesz, a könyv egyik szerkesztője, a Gion-Emlékház egyik gondozója. A nyár folyamán több településre terveznek tájolást. Októberre tervezik a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad gondozásában megjelenő Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat szerzőinek találkozóját. Novemberben a Színpad megemlékezik a halottairól, a fiatalon elhunyt Rácz Lászlóról, Tóth Béláról és Gyémánt Tiborról. Emlékükre egy zenés, képzőművészeti, irodalmi estet szeretnének szervezni.
Hanganyag: Czirok Attila, új elnök a tervekről!!!

IRODALMI DÉLUTÁN ÉS -EST MAGYARCSERNYÉN

A magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola szervezésében tegnap két irodalmi műsorra került sor, ahol elsőként az alsós diákoknak mutatták be a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad gondozásában megjelent Tóth Béla: Ha a tenger önmagát megissza című gyermekverses kötetét. A magyarcsernyei és tóbai iskolások sok, szép verset szavaltak el az irodalmi délutánon, ugyanakkor a csókai Kónya Sándor versénekes tolmácsolásában megzenésített Tóth Béla-versek is elhangzottak.

A hat éve elhunyt költőről, képzőművészről Kónya-Kovács Otília beszélt, a kötetről pedig Kovács Jolánka, a Sziveri Színpad elnöke mondott ismertetőt. Ezt követően, a felnőtt közönség számára is szerveztek egy irodalmi estet, amelyen Kovács Jolánka, író, műfordító tavaly megjelent novelláskötetét mutatták be, a Takard ki a kakadut címűt.

Ezen kívül a Sikoly folyóiratról, a műfordításokról, ennek kapcsán két antológiáról, és a nemrégen megjelent Balázs F. Attila, felvidéki költő, író, műfordító szerb nyelvre lefordított verseit tartalmazó kötetről is szó volt.

Mindkét alkalommal az irodalmi műsor moderátora Lőrinc Natália, magyar szakos tanárnő volt.

Hangfelvétel: Elsőként Lórinc Natália, magyartanárnőt hallják, de utána a pedagógus következik!


ZENTÁN JÁRT A MMA ELNÖKSÉGE

A Magyar Művészeti Akadémia elnöksége 2012. október 13-án Magyarkanizsán járt, október 14-én pedig Zentán, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben tett hivatalos látogatást.

Ez utóbbi helyszínen a délvidéki könyvkiadókkal találkoztak, akik közül képviseltette magát az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet, a szabadkai Életjel Kiadó, az adai Széchenyi István Stratégiakutató Intézet, az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Társaság, a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad, a zentai Zetna Kiadó, a zentai Vajdasági Magyar Művészeti Intézet, és a zentai Dudás Gyula Múzeum és Levéltár.

Hanganyag: Elsőként Zelnik Józsefet, a Magyar Művészeti Akadémia egyik alelnökét kértük mikrofonhoz.


LEGÚJABB SIKOLY

 

Szeptember elején kerülhetett a művészetkedvelők kezébe muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad gondozásában megjelenő Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat legújabb kettős száma.

Hanganyag:

A főszerkesztő, Sándor Zoltán mondott folyóirat-ismertetőt!


SZÉPEN SZÓL A MESEMADÁR

Első alkalommal szervezett 2012. szeptember 29-én meseestet a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad a magyar népmese tiszteletére.

Benedek Elek születésnapja, illetve a magyar népmese napja alkalmával Szépen szól a mesemadár címmel egy népművészeti estet tartottak a Muzslai Petőfi Sándor MME könyvtártermében.

A rendezvényen a bánáti ö-ző nyelvjárást népszerűsítve, népmeséket hallhatott a közönség Bajtai Kira Anna, Asztalos Anasztázia, Juhász Emília, Kónya Leon és Kónya-Kovács Otília mesemondók jóvoltából, népdalokkal lépett a közönség elé két szólista, Sziveri Emese és Muhi Dániel.

A műsort még a Metenkovity Anasztázia, Tóth Anita és Páger Szendi alkotta Rozmaring citerazenekar is gazdagította egy népdalcsokorral.

Az est moderátora Czirok Attila volt.PÉCSI ÍRÓTÁBOR

 

2012. augusztus elsejétől 10-éig tartott a PEN Club által szervezett alkotótábor Pécsett, amelyre Vajdaságból meghívták a doroszlói Lennert Tímeát, költőt és a muzslyai Kovács Jolánkát, írót, műfordítót.

Élménybeszámoló: elmondja Kovács Jolánka!GION NÁNDOR SZÉPIRODALMI PÁLYÁZAT ÉS MŰFORDÍTÓI PÁLYÁZAT DÍJKIOSZTÓJA

A vajdasági magyar irodalom, a novella napját ünnepelték 2012. július 27-én a Gion Nándor Emlékház udvarán, Szenttamáson, ahol eredményt hirdettek, és ünnepélyesen átadták a Gion Nándor Szépirodalmi Pályázat és Műfordítói Pályázat díjait.

Ez év február elsején a Gion Nándor Emlékház és a Forum Könyvkiadó Intézet a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával novellapályázatot, ugyanakkor a Gion Nándor Emlékház a szenttamási önkormányzattal műfordítói pályázatot hirdetett.

A cél egyrészt a magyar irodalom és szellemiség gazdagítása, új művek írásának serkentése, a gioni irodalmi diskurzusok továbbéltetése, másrészt Gion Nándor műveinek szerb nyelvre fordítása a gioni szellemi hagyaték ápolását szolgálja.

A szervezők nevében dr. Horváth Futó Hargita, a Magyar Tanszék tanára, a Gion Nándor Emlékház munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket.

A novellapályázat társszervezője a Forum Könyvkiadó Intézet volt, az igazgató, dr. Németh Ferenc is szólt az egybegyűltekhez.

Lovas Ildikó, az MNT művelődési tanácsosa íróként, vajdasági irodalmárként szólt az ünneplőkhöz.

A Gion Nándor Szépirodalmi Pályázatra 45 pályamű érkezett. A díjkiosztón elsőként dr. Toldi Éva, a zsűri elnöke értékelte, majd osztotta ki a novellapályázat díjait.

Most következzenek a díjazott novellákból részletek. Elsőként Kovács Jolánka olvassa fel novelláját.

A második díjas novella részletét Sziveri Móra Regina, a szerző olvassa fel.

A harmadik díjas novella következik, Németh Ferenc tolmácsolásában.

A Szenttamás önkormányzata által támogatott műfordítói pályázatra 21 pályamű érkezett. Draginja Ramadanski, egyetemi tanár értékelte a munkákat, és osztotta ki a díjakat. A műfordítói pályázat bírálóbizottsága értékelése szerint két-két első, második és harmadik díjat ítéltek oda. Első díjban részesült a muzslyai Kovács Jolánka Noćas című fordításáért, valamint az újvidéki Utasi Anikó a Parabola o pripitomljenim životinjama i čovekolikim biljkama című munkájáért. Második díjat vehetett át a szenttamási Boross László a Mora című fordítását díjazták, ugyanakkor második díjban részesült a belgrádi Ristov Ivana, a fordításának a címe Pripaziti na osmeh. Harmadik díjas lett a belgrádi Buljanović Sandra, akinek az Anđeosko veselje című fordítását díjazták, valamint ugyancsak harmadik díjat nyert a Dva metka című fordításával az újvidéki Pásztor Sándor.

A szervezők nevében Németh Dezső is szólt.

Az ünnepélyes díjátadót hegedűjátékkal Fehér Árpád nyitotta meg és Robotka István zárta.

A részvevőket pedig ezt követően egy rövid helytörténet sétára invitáltak, amelyen megtekinthették a Gion-regények helyszíneit.

INTERJÚ a két pályázat első díjasával, a muzslyai Kovács Jolánkával!
Első rész...
Második rész...SIKOLY ÉS KAKADU
2012. május 19-én este a nyugat-bácskai Doroszlón a Fehér Ferenc irodalmi csoport vendégei voltak a közép-bánsági, muzslai Sziveri János Művészeti Színpad (SZJMSZ) tagjai. Bemutatkoztak és bemutatták az általuk kiadott, Sikoly című irodalmi és művészeti folyóirat legutóbbi, Fekete J. József-számát, és Kovács Jolánkának, a SZJMSZ elnökének Takard ki a kakadut című kötetét, mely a szlovákiai AB-ART Kiadó gondozásában jelent meg tavaly.
Az estet egy emlékezés nyitotta. A doroszlói kötődésű akadémikus írót, Herceg Jánost (Zombor, 1909. május 11. – Zombor, 1995.január 29.) idézték meg a Wilhelm József költő, történelemtanár által tolmácsolt sorok: ,,A térhez kötött idő tölti ki a haza fogalmát élményekkel és emberekkel, családdal, barátokkal, akik velünk együtt a megszokott tájban élnek születésünktől fogva a halálunkig, s azon túl a gyermekeinkkel.” (Herceg János: Összegyűjtött esszék, tanulmányok).
Az 1993-ban alakult Sziveri Színpad működéséről alapítóját, N. Czirok Ferencet hallhattuk. Mesélt a kevésbé köztudott színpadi tevékenységről, Ibsen, Ionesco, Déry Tibor műveinek színreviteléről, a vajdasági esszé- és verspályázatról. Majd bemutatta a 2004-ben Sándor Zoltán elgondolása alapján létrehozott irodalmi és művészeti folyóiratot, a Sikolyt. N. Czirok Ferenc előbb Sziveri János Festék a falon – elmeszelt tél című költeményét olvasta fel. Ő maga két kötetet jegyez, Elodázott versek avagy csendélet kalodával (lírák), és az Elmeszelt (f)esték (prózák) címen.
Az est további részében Kovács Jolánka mutatta be röviden a 2009-es verspályázat egyik díjazottját, egyben a Sziveri Színpad jelenlegi webmesterét, Czirok Attilát, akinek Muzslától Medina címmel jelent meg kötete. Ebből A bor íze és a Vázlat című verseit olvasta fel.
A kötetlen beszélgetés, az irodalmi kérdezz-felelek a legutóbbi, Fekete J. József irodalomkritikusi és szépírói munkásságával foglalkozó Sikoly-szám körül folytatódott. Wilhelm József kérdezte Fekete J.-t, hogy szellemi világpolgárként mi sarkallta ekkora lokálpatriotizmusra. Valamint arról faggatta, hogy a peremről vágyott-e a talán nagyobb elismeréssel kecsegtető központ felé. Fekete J. József válaszában visszautalt Herceg János szellemiségére, fent idézett szavaira. Úgy fogalmazott: ez a régió, ezek az emberek érdekelték, érdeklik ma is, és nem csak írói, hanem – a zombori Berta Ferenc Zsebszínház elnökeként – művelődésszervezői, közösségépítői szempontból is. E gondolatok méltó zárásaként hangzott el Jász Attila Fekete J. Józsefnek köszönetképpen írt, a szóban forgó Sikoly-számban megjelent, A pocsolyatükör című verse.
Ez egyben át is vezette a beszélgetést Kovács Jolánka kötetére. Kónya Kovács Otília újságíró, a Sziveri Színpad munkatársa méltatta az írót, aki 2007 óta publikál prózát (elsősorban a Magyar Szó irodalmi rovatában, a Kilátóban). Műfordítással is foglalkozik, éppen ennek kapcsán ismerkedett meg az AB-ART Kiadó igazgatójával, Balázs F. Attilával, aki felajánlotta a Takard ki a kakadut kiadásának lehetőségét. Miért a kakadu? – fogalmazódott meg a kérdés. Jolánka elmagyarázta, e papagájfajta külvilágra való érzékenysége ragadta meg írói fantáziáját, ezért vált ez vezérfonalává, vagyis vezérmadarává novelláinak. Szövegeiben azonban szerephez jut egyéb madárfajta is. Például Jakab, a galamb, akinek a története a kötet egyik lehetséges középpontját képezi. Akárha a Takard ki a kakadut ,,kalitkába zárt életeinek” (Perger Éva megfogalmazása kritikájában) a szabadságvágya és biztonságkeresése csapódna le benne. Öt ciklusra tagolódik a könyv. Az első, a Ha letakarod az emberi kapcsolatok, egészen konkrétan a házasságok gyakori visszásságai felől közelíti meg az (egy)én vívódásait. A második, a Lepedők mögött a szerzőnő iskolakönyvtárosi munkájának tapasztalataiból táplálkozik, láttatja a bánsági közösség mindenapjait – mindezt egy gyerek, egy magát kalitkában érző anya vagy a félresiklott életű férfi szemszögéből. Harmadik ciklusa az Angyalok, a földöntúli lények fejezete, ebben az angyal, a galamb vagy akár az állatkerti majom szemében tükröződő, szomorú valóság elevenedik meg. A Forrón, alatta elrugaszkodott lírai hangú szövegeket jegyez, olyan címekkel, mint Az ölelés, vagy A távolság. Végül a Ha kitakarod vonja le a konzekvenciákat. A zárásként felolvasott, A bábú című novelláról N. Czirok Ferenc így írt a februári Szőrös Kőben: ,,A novella vége drámai. A bábu leüti a kreatív nőt, alkotását pedig darabokra tépi. A kakadu rikácsol, vijjog, mint valami madár alakjában megsebzett lélek.”
A beszélgetés helyszínét, a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület színpadát a Szegeden élő, doroszlói kötődésű grafikusnak, Pusztai Virágnak a bácskai költődésű Fehér Ferencről és Herceg Jánosról készült portréi díszítették. A szövegekhez társult a doroszlói vegyes kórus és vendége, a kárpátaljai, técsői énekcsoport fellépése, akiknek tolmácsolásában doroszlói népdalok hangzottak el, valamint a Székely himnusz. Így a doroszlói est a felvidéki, vajdasági és erdélyi kultúrkör bevonásával Kárpát-medenceivé bővült.
Lennert Tímea


A KÖLTÉSZET NAPJA CSÓKÁN
A csókai Művelődési és Oktatási Központ könyvtárának szervezésében 2012. április 11-én emlékeztek meg a költészet napjáról. Erre az alkalomra már hagyományosan a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad tagjait hívják meg. Az egybegyűlteket Nagy Mária könyvtáros köszöntötte. Az est keretében N. Czirok Ferenc beszélt a költészetről, ugyanakkor saját verseiből olvasott fel, de Czirok Attila is felolvasott költeményeiből, megemlékeztek a Csókán elhunyt Cs. Simon Istvánról, a muzslyaiak nagy barátjáról, Lábadi Csilla tolmácsolásában elhangzott az ő verse is, továbbá a Színpad névadójának, Sziveri János verse is felcsendült Kónya Sándor, helybeli versénekes előadásában. A költészet napján - talán - nem bűn prózáról beszélni, így a rendezvényen Kovács Jolánka Takard ki a kakadut című novelláskötetét is bemutatták, a szerzővel Kónya-Kovács Otília beszélgetett el. Ugyanakkor a SZJMSZ gondozásában megjelent Sikoly című irodalmi és művészeti folyóirat legújabb, tavaszi számának tartalmát is ismertették, amelyet Fekete J. József író, irodalomtörténész, irodalomkritikus munkásságának szenteltek.
Beszélgetés Nagy Máriával, a könyvtárossal!


SZIVERI JÁNOSRA EMLÉKEZTEK MUZSLYÁN

Sziveri János-emléknapot tartottak 2012. március 24-én Muzslyán. A költő családi házánál megkoszorúzták az emléktáblát, ahol Fekete J. József gondolatait Czirok Attila olvasta fel.
„Kedves Jancsi, kedves Költő!
Halálod után huszonkét évvel találkozunk újra, és megint itt, Múzslán. Igaz, most mindketten virtuálisan vagyunk jelen, ám ennek ellenére érzem, mellettem a padon hűlnek a helyek, egyre nagyobb üresség korog.
Kedves Jancsi, kedves Poéta!
Halálod előtt utoljára itt találkoztunk, szülőfaludban, a múzslai búcsú színes, zajos forgatagában. Nagyon rosszul néztél ki, arcod még inkább beesett, mint korábban, és erősen hiányoltam oroszlánsörény-frizurád, a szinte nullásra tarolt koponyádról eltűntek annak a világantennának a rezgőszálai, amelyekkel korábban talán éppen druszád, Pilinszky mennyei adását fogtad, vagy József Attila jambusait hallgattad egy nem e földi színpadról. Maga a találkozás se sikerült olyanra, amilyen az barátok közt lenni szokott. Mert egy megbeszélt találkozást meg lehet tervezni, föl lehet rá készülni, várni, sőt vágyni lehet rá. Te viszont teljesen váratlanul bukkantál föl a mézesbábok, illatos gyertyák és ízléstelen nejlonkacat között, fölajzott balkáni muzsika harsogása közepette, akárcsak a sokévi büntetéséből szabadult kopasz rab, akit vacogtató rémülettel tölt el az előtte föltáruló világ idegensége, harsánysága és rohanása. A tempó már magával ragadott, siettél, menekültél, alig váltottunk néhány szót, mondatot talán, bizonyára nem is volt abban a pillanatban több mondanivalónk egymásnak, hiszen előtte közel egy évtizedig nem tartottunk kapcsolatot. Megörültünk egymásnak, de te már sarkon is fordultál, orrodat belefúrtad a lacikonyhák füstjébe, és szapora lépésekkel elindultál egy számomra még ismeretlen irányba
.
Kedves Jancsi, kedves Költő!
Halálod után huszonkét évvel találkozunk újra, és megint itt, Múzslán. Igaz, most mindketten virtuálisan vagyunk jelen, ám ennek ellenére érzem, mellettem a padon hűlnek a helyek, egyre nagyobb üresség korog.
Kedves Jancsi, kedves Szerkesztő!
Van aki úgy tartja, hogy annak számára nem ismerhető meg a szenvedés, aki a boldogságot soha meg nem tapasztalta. Tényleg, voltál te valaha is boldog? Mert ugyan sokat vihorásztunk mi együtt is, csakhogy az ember nem csupán boldogságában tud nevetni. Te kikacagtad a döbbenetet, az iszonyatot, a terheset és szorongatót, mindazt, amin más sírva fakadt, vagy hallgatott róla. Talán a versbe vetett hited tett boldoggá. Tényleg, voltál te valaha is boldog? Mert a szenvedéssel minduntalan kéz a kézben jártál. Ezt kellene megbeszélnünk, néhány fityók pálinka mellett. Ha már az egykori múzslai búcsún elmulasztottuk.
Barátsággal: Fekete J. József” – hangzott el Sziveri János szülői házánál.
N. Czirok Ferenc Sziverinek ajánlott versét olvasta fel, Kónya Sándor versénekes pedig a költő megzenésített versét adta elő. A rendezvény ezt követően a Magyar Házban folytatódott, ahol a Sziveri János nevét viselő Művészeti Színpad képzőművészeti pályázatainak díjait is kiosztották. Az alsós diákok Tóth Béla verseit illusztrálták, a felsősök számítógépes grafikát készítettek, az ifjúsági korosztály pedig versklippel pályázott. A zsűri tagjai – Hallai Mihály, Gyermán Tóth Márta és Czirok Attila – értékelték a munkákat, majd kiosztották a díjakat. A legjobb alkotásokat az alsósok közül Szalma Eleonóra, Markó Laura, Kovács Emese, Rapos Emma és Varga Róbert készítette. A felsősök mezőnyében díjat kapott Márki Béla, Szarvák Zoltán és Báló Anita. A zsűri tetszését a Varga Roland alkotta versklip nyerte meg, ebben a kategóriában őt díjazták. A rendezvényen fellépett két második osztályos tanuló, Asztalos Anasztázia és Kószó Norbert, akik Tóth Béla-verseket szavaltak.
A díjkiosztó után egy irodalmi estre került sor, amelyen Fekete J. József íróval, kritikussal, publicistával beszélgettek el, ugyanis munkásságának szentelték a Sziveri János Művészeti Színpad gondozásában megjelenő Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat legújabb számát. Az esten közreműködött a zombori Berta Ferenc Zsebszínház két vezetője, Győrfi Sándor és Győrfi Klára, Csík Mónika költő, és Kónya Sándor csókai versénekes. Az estet Sándor Zoltán író, újságíró, a Sikoly folyóirat főszerkesztője moderálta.


Hanganyag!BÍBOR MÁSNAPOK – KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ

Muzslyán, a Sziveri János Művészeti Színpad szervezésében 2012. március 2-án bemutatták Bogdán József papköltő két kötetét, a Bíborbogár és a Másnap című verseskönyvét. Az est keretében méltatást mondott Németh Ferenc, a Fórum Könyvkiadó igazgatója-szerkesztője, hisz mindkét kötet tavaly, a Fórum kiadásában jelent meg. A papköltővel Kovács Jolánka, a SZJMSZ elnöke beszélgetett. Az est keretében Bogdán József verseiből szavalt Bajtai Kira Anna, Barta Frigyes, Czirok Attila, Juhász Leó, Lábadi Csilla, Margit Márta, Margit Melitta, Orbán Beatrix, Rácz Renátó, Rúzsa Róbert, Sarnyai Valentin, Szarvák Zsolt, Sziveri Emese, Varga Brigitta, és Bera Leontina, valamint gitáron játszott Sándor Donát, a nagybecskereki közép-zeneiskola növendéke.
Az est keretében beszélgetés hangzott el versírásról, a papköltő életéről, érzésvilágáról, a gyermekekről, az árvákról, a hangzatos nevű, versbe kívánkozó bogarakról, a könyvkiadásról, a Bogdán József verseit tartalmazó kötetek utánnyomásáról (hisz már majdnem egészen elfogytak), az otthonkeresésről.
Hangfelvétel!KÖZGYŰLÉST TARTOTT A SZJMSZ
A Sziveri János Művészeti Színpad 2012. január 21-én tartotta meg évi közgyűlését, amelyen beszámoltak az elmúlt év tevékenységéről, de az idei terveket is előrevetítették.
Kovács Jolánka, elnök ismertette az egész évi programot, melynek minden eseménye pénzfüggő, azaz, ha nem kap támogatást a Sziveri Színpad, nyilván több rendezvény elmarad. Az első betervezett irodalmi est februárról, egy későbbi időpontra tolódik, ugyanis a Gondolat Kiadó gondozásában megjelent két kötetet szerettek volna bemutatni, az egyik könyv Sziveri János minden művét tartalmazza, a másik kötet pedig az eddigi Sziveri-díjas irodalmárok antológiája. Február 25-ére tervezik Bogdán József papköltő két, 2011-ben megjelent kötetének bemutatóját, a Másnapok címűt, amely felnőttekhez szóló verseket tartalmaz, és a Bíborbogás című gyermekverses kötetet.
A Sziveri Színpad fennállása óta minden év márciusában, névadójuk születésnapja táján Sziveri Emléknapot tartanak. Az idei rendezvényre meghívták Budapestről Zalán Tibor, költőt és Huzella Péter, versénekest, valamint Zomborból Fekete J. Józsefet, irodalmárt, kritikust.
Májusban a nagybecskereki Petőfi MME-ben mutatják be a Sziveri János Művészeti Színpad gondozásában megjelent Tóth Béla: Ha a tenger önmagát megissza című gyermekverseket tartalmazó kötetét. Ugyancsak májusban kerül sor Varga Istvánnak, az Magyar Távirati Iroda belgrádi tudósítójának estjére. Ebben a hónapban hirdetik meg a Sziveri Színpad verspályázatát, de lesz egy Sziveri-vers klip-pályázat is, mindkét pályázat díjkiosztójára októberben kerül sor.
Júniusra egy filmes estet terveznek, hisz az elmúlt év decemberében már volt egy hasonló, amely nagy sikert aratott a látogatók sorában.
Októberben Muzslya testvértelepülésére, Mindszentre látogatnak a Sziveri Színpadosok, ahol bemutatják kiadványaikat az itteni szerzők. Első alkalommal szerveznek majd november elején Halottaink címmel egy estet, amikor a Sziveri János Művészeti Színpad saját halottaira emlékezik. Novemberben két vendégszereplést terveznek Törökkanizsára, illetve Törökbecsére. Decemberben egy adventi összeállítást terveznek.
A Sikoly irodalmi és művészeti folyóiratot folyamatosan szerkesztik.
Kovács Jolánka, a SZJMSZ elnökasszonyának nyilatkozata!


TAKARD KI A KAKADUT

A Sziveri János Művészeti Színpad szervezésében bemutatták Kovács Jolánka, muzslyai író, műfordító első könyvét, a Takard ki a kakadut című novelláskötetet, amely a pozsonyi AB-ART Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A szerző 2007-ben kezdett el novellákat írni, és azóta közlik rendszeresen munkáit a Magyar Szó mellékletében, a Kilátóban, továbbá a SzJMSz gondozásában megjelenő Sikoly irodalmi és művészeti folyóiratban, ugyanakkor magyarországi, felvidéki és erdélyi folyóiratokban is publikál. Az új novelláskötet öt ciklusra tagolódik, amelybe 19 novella került. A könyvben főleg az élet adta témákkal találkozunk: emberi viszonyokat, férfi-nő kapcsolatokat dolgoz fel a szerző. Továbbá az őszinte, gyereki naivsággal is találkozunk, gyermeknovellákkal, gyermekmonológokkal. Az egyik ciklus lírai novellákat tartalmaz, amelyek a testiség megélését, az én-keresést, a vágyakozást, a szeretethiányt tükrözik.
A kötet ősbemutatója 2011. november 19-én volt Muzslyán, ahol felolvasásokkal, zenei aláfestéssel tűzdelt esten vehettek részt az irodalomkedvelők. Felolvasott Gyermán Tóth Márta, Czirok Attila, gitáron játszott Sándor Donát, a szerzővel pedig Kónya-Kovács Otília beszélgetett. A tervek szerint Kovács Jolánka novelláskötetének bemutatójára a közeljövőben több vajdasági városban is sor kerül, az első irodalmi estet Nagybecskereken, a Petőfi MME-ben tartják meg november 28-án, a B. Szabó György Napok keretében.

Hanganyag!ÚJ SIKOLY

Megjelent a Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat legújabb, hármas száma, a 27-28-29-ik, illetve a nyári, őszi, téli szám. A muzslyai bemutatón kértünk lapszemlét Sándor Zoltántól, a folyóirat főszerkesztőjétől.

Az ismertető itt hallható!RANDEVÚZÁS IRODALMÁROKKAL
Egy rendhagyó irodalmi estet tartottak 2011. október 8-án Muzslyán, a Sziveri János Művészeti Színpad szervezésében. A Kárpát-medencei randevú – hangzatos - címet adták az estnek, melynek vendége volt az erdélyi születésű és Felvidéken, Pozsonyban élő Balázs F. Attila író, költő, műfordító, valamint Petőcz András budapesti író, költő. A műsorvezető szerepét Kovács Jolánka, a SZJMSZ elnöke töltötte be.
A Kárpát-medencei randevú elején elhangzott, hogy Balázs F. Attila 1954-ben született Romániában, Marosvásárhelyen. A gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán folytatott felsőfokú tanulmányokat, majd Bukarestben könyvtáros szakból és műfordításból szerzett diplomát. 1990-ben települt át Szlovákiába, azóta ott él. Volt újságíró, szerkesztő és kiadómenedzser. 1994-ben hozta létre az AB-ART Kiadót, melynek azóta is vezetője. A Poesis International című multikulturális folyóirat szerkesztője és a Szőrös Kő irodalmi, művészeti, kritikai folyóirat főszerkesztője. Több rangos irodalmi díjban részesült. Szlovákiai, magyarországi és romániai írószervezetek tagja. Eddig 20 kötete jelent meg, versek, novellák és műfordítások. Legutóbbi verseskötete, a Minimál című, tavaly látott napvilágot, legújabb műfordítás kötete pedig az idén, Lucian Blaga: Poezii/Versek címmel. Verseit, novelláit angol, román, cseh, szlovák, szlovén, spanyol, svéd, német, szerb és francia nyelvre fordították.
A másik vendégről, Petőcz Andrásról az irodalomkedvelők megtudhatták, hogy Budapesten született 1959-ben, ahol jelenleg is él. Író, költő, a Budapesti Jelenlét élő folyóirat szerkesztője, a magyar P.E.N. CLUB alelnöke, a Magyar Könyv Alapítvány (Hungarion Book Foundation) Kurátora, a Médium-Art Stúdió Galéria igazgatója, ezenkívül egyetemi oktató, de dolgozott újságíróként is. Irodalmi pályáját 1980-ban kezdte. Számos irodalmi szervezet tagja, és munkásságát eddig több jelentős irodalmi díjjal jutalmazták. 2009-ban nyert doktori fokozatot az ELTE BTK-án. Eddig összesen mintegy 30 kötete jelent meg, ebből 6 gyerekek számára íródott. Legújabb kötete nemrégen hagyta el a nyomdát, épp az AB-ART kiadásában jelent meg, Petőcz András legszebb versei címmel.
A rendhagyó irodalmi esten szó esett még az AB-ART kiadóról,melyet Balázs F. Attila vezet, a Szőrös Kő irodalmi, művészeti és kritikai folyóiratról, amelyben a vajdasági írók költők alkotásai is rendszeresen megjelennek. Továbbá a szerző gazdag műfordítói tevékenységéről is megtudhatott többet a közönség, a munkásságáért kiérdemelt rangos díjakról is. Petőcz András elmesélte, hogy a 80-as években az akkori Magyarországon nem igen lehetett folyóiratot indítani, de ő már 21 évesen elkezdte szerkeszteni a Jelenlét című folyóiratot az ELTE-n, és már akkor megvolt a kapcsolat a vajdasági Symposionnal, ezen keresztül jó barátságban volt Sziveri Jánossal, továbbá a párizsi Magyar Műhellyel is kapcsolatban voltak, hiszen mindegyik szerkesztőség az újdonságokat kereste. Petőcz Idegenek című regénye ugyancsak kötődik ehhez a tájhoz, hiszen az ötlet, hogy háborús regényt ír, a délszláv polgárháború kezdetén, a 90-es évek elején fogalmazódott meg benne. A Sziveri Színpad irodalmár vendégei a mai magyar irodalomról is beszélgettek, továbbá a legújabb alkotásaikból is bemutattak néhányat. A köteteket a helyszínen meg is lehetett vásárolni. A rendezvényen fellépett a helybeli iskola két másodikos tanulója, Bajtai Kira Anna és Juhász Leó, akik a szerzők gyermekverseiből szavaltak néhányat. Az esten a Sziveri Színpad két kiváló szavalója, Lábadi Csilla és Czirok Attila tolmácsolásában is hallhatott válogatást a közönség az alkotók műveiből, továbbá közreműködött még Rúzsa Róbert szavaló, a nagybecskereki Gimnázium tanulója. Az irodalmi estet Sándor Donát, a nagybecskereki középfokú zenede másodikos tanulója gitárjátékával gazdagította, Muhi Dániel népdalénekes is előadott egy zeneszámot, valamint Tasi Szabina fiatal szólóénekes is fellépett Varga Krisztián gitárkíséretével. A Kárpát-medencei randevú kötetlen beszélgetéssel, barátkozással zárult.
Hangfelvétel...


SZIVERI EMLÉKNAPOT TARTOTTAK MUZSLYÁN
A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad tagjai 2011. március 26-án emlékeztek névadójukra, és hagyományosan a költő születésnapjához – március 25 – legközelebb eső szombaton emléknapot szerveztek. A rendezvény három részből állt. Elsőként 16 órakor a Hunyadi János utca 98 alatt, a szülői házon megkoszorúzták a költő emléktábláját, ahol Lábadi Csilla szavaló mondott el egy Sziveri-verset, majd dr. Csányi Erzsébet, egyetemi tanár mondott méltatást:
-Szenzációs bejelentést tett a héten Veszprémben Szőcs Géza kulturális államtitkár a Vajdasági napokon: a magyar kormányzat támogatásával Veszprém város és a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara Sziveri János Irodalmi Kutatóintézetet hoz létre. A tudományos kutatóközpont és archívum a vajdasági magyar irodalom fiatalon elhunyt legendás költőjének, az Új Symposion egykori főszerkesztőjének, Sziveri Jánosnak a nevét fogja viselni. Az intézmény nem a költői életmű feldolgozására vállalkozik, hanem a kortárs magyar irodalom fenomenológiájával, a rendszerváltó folyóiratok történetével, mindazzal, amit Sziveri János művészi világszemlélete és sorsa fémjelez: a megalkuvások radikális, elvi, engesztelhetetlen elutasítására vállalkozó etikai tartással, irodalom és elnyomás, ember és szabadság kérdésével. A veszprémi intézet híre elsősorban örömmel tölt el bennünket, hisz kiteljesedése annak a folyamatnak, amelynek keretében a barátok 1992-ben Sziveri János-díjat alapítottak Magyarországon, illetve 1993-ban Sziveri János Művészeti Színpadot hoztak létre szellemiségének megőrzésére Muzslyán. Az események menete azonban jókora kritikát és lesújtó felismeréseket is hordoz számunkra. Szembesít bennünket azzal, hogy a vajdasági magyar csúcsintézmények, a hivatalos tudományos-művelődési intézményrendszer 21 év távlatából sem képes feldolgozni az akkori eseményeket, a hierarchikus kánon megcsontosodott működése szinte zavartalan.
A vajdasági magyar tudományosság még mindig adósa Sziveri Jánosnak.
A 15. éve meghirdetett Sziveri-verspályázat, amelynek mozgatói a muzslyaiak, nem pótolhatja azt az űrt, amit felsőoktatási-tudományos intézményeink, doktori iskoláink, kiadóink államilag támogatott berkeiben kellene elvégezni: sajtó alá rendezni az életmű kritikai kiadását, Sziveri-konferenciát tartani, díjat létrehozni, monográfiát írni.
A jelenlegi magyar kormány nagyszabású döntése permanens megalkuvásaink masszív vonulatára is rádöbbent bennünket, vajdaságiakat. Pedig Sziveri János, aki 1954. március 25-én született Muzslyán, és 1990. február 1-jén halt meg Budapesten, sorsának topográfiájával is arra figyelmeztet bennünket, hogy szolgaként az élet élhetetlen. Röpke 36 éve elegendő volt arra, hogy ezt lényével és költészetével kifejezze.
Kívánom vajdasági valóságunknak, a vajdasági magyar tudományos és művelődési élet minden szereplőjének, hogy érdemben részesüljön mindabból, amit Sziveri János élete, műve és szellemisége képvisel! – hangzott el az emléknapon.
Az emléknap második részeként a Muzslai Petőfi Sándor MME első emeleti könyvtártermében megnyílt egy képzőművészeti kiállítás. A Színpad már több alkalommal is e rendezvényt megelőzően hirdetett képzőművészeti pályázatot, ezúttal a fiatal alkotóktól, Sziveri-portrékat vártak. Mintegy 60 alkotás érkezett a pályázatra, és a Gyermán Tóth Márta, Vidrács Krisztina, Kátai Tibor és Hallai Mihály összetételű zsűri értékelése szerint a középiskolás kategóriában két díjat osztottak ki, első lett Somorai Renáta, a második díjat pedig Baranyi Sanja érdemelte ki. Az általános iskolásoktól sokkal több portré érkezett, a legjobbnak bizonyult Varga Emília műve, második díjat kapott Szabó Róbert, és harmadik lett Aćimaš Andrea. A díjkiosztó után tartották meg a Muzslai Petőfi Sándor MME könyvtártermében a Sziveri-estet, ahol elhangzott egy Sziveri-vers Lábadi Csilla előadásában, Czirok Attila pedig saját költeményét tolmácsolta. Utána az est vendégei, Csányi Erzsébet, Beke Ottó és Samu János Vilmos a tudomány oldaláról közelítették meg Sziveri János műveit. Dr. Csányi Erzsébet egyik tanulmányából, a Sziveri és a Duna címűből olvasott fel részletet, Beke Ottó az 1977-ben megjelent Szabadgyakorlatok című verseskötetből, a számára kedves szöveg, az Emberi hang című alkotás kapcsán adott ízelítőt tanulmányából. Samu János Vilmos Sziveri János művészetét összevetette Simon Grabovac, kortárs alkotó szubjektumfilozófiájával.
Hangkép!
Kónya-Kovács Otília
RENDHAGYÓ IRODALMI EST

A Sziveri János Művészeti Színpad és a muzslyai Nők Klubja a helybeli Szervó Mihály Általános Iskola angolkabinetjében szervezte meg a dr. Német László nagybecskereki megyéspüspökkel készült interjúkötet bemutatóját. A teremtett világ igézetében című könyv tavaly jelent meg.
A kötet a 13. a Pásztorok – Magyar apostolutódok a harmadik évezred elején című sorozatban, az Apostoli Szentszék Könyvkiadója gondozásában jelentette meg a Szent István Társulat. Szerdahelyi Csongor, a szerző beszélgetése, interjúja található a püspökatyával. A rendhagyó irodalmi esten msgr. dr. Német László püspökatyával Kovács Szöszill, a nagybecskereki egyházmegye sajtóreferense beszélgetett. Az est kezdetén Lábadi Csilla egy Sziveri-verset mondott el, majd Kovács Jolánka, a SZJMSZ elnöke köszöntötte az érdeklődőket. Az irodalmi est keretében a püspökatya eddigi életútjáról mesélt, kitérve a tanulmányai kezdetére, továbbá a missziós éveiről is szólt, valamint a mostani, püspöki feladatairól.

Részlet az estből!

Kónya-Kovács Otília 
TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉS VOLT A SZJMSZ BERKEIBEN
Beszámoló évi közgyűlést tartott 2011. február 12-én a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad, amely egyben tisztújító ülés is volt, hiszen két év után új elnökséget, és ellenőrző bizottságot választott a közgyűlés.
Az évi közgyűlésen Kovács Jolánka, elnöki beszámolójából kiderült, hogy a múlt évben igen aktív tevékenységet folytatott a Színpad, havonta egy-három rendezvényük volt.
Az ez évi terveket illetően az ülésen elmondták, hogy januárban lezajlott a Sikoly-bemutató Muzslyán, február 19-én A teremtett világ igézetében című interjúkötetet mutatták be, amely dr. Német László megyéspüspökkel készült beszélgetést tartalmazta. Február végén meghirdetik a 15. vajdasági színtű verspályázatot. Márciusban kerül sor a hagyományos Sziveri Emléknapra, majd áprilisban Csókára készülnek, a költészet napján szeretnék bemutatni a tavalyi év díjazott verseskötetét, Móra Regina: Színek címűt. Áprilisban a KMV-n szerepelnek a Sziveri Színpadból néhányan, ugyanis minden évben Sikoly-díjat ítélnek oda vers-, novella- és értekező próza kategóriában. Áprilisban a nagybecskereki Petőfi MME meghívására vendégeskednek ebben az egyesületben. Májusban Villányi László, győri költő és Danyi Zoltán zentai-budapesti író-költő lesznek a Sziveri Színpad vendégei. Júniusra egy tájolást szeretnének megvalósítani, júliusban, illetve augusztusban a zsűri végzi a munkáját a verspályázat kapcsán, majd szeptemberben egy Sikoly-bemutatóra kerül sor Muzslyán, és egy tájolást is beterveztek. Októberben egy vajdasági színtű Sziveri szavalóversenyt szeretnének megvalósítani középiskolások részére (ez már egy néhány éves tervük, amelyre eddig még nem kaptak támogatást). 2011. novemberében lesz a 15. verspályázat ünnepélyes díjátadása, decemberre pedig egy adventi irodalmi estet terveztek be.
Az első elnökségi ülésen a Sziveri Színpad elnökévé választották Kovács Jolánkát, az alelnök szerepét továbbra is Czirok Attila tölti be, a titkár Lábadi Csilla lesz, a pénztárosi teendőket pedig Czirok Mária végzi. Az elnökség többi tagja: N. Czirok Ferenc, Sándor Zoltán, és Sziveri Gábor. Az ellenőrző bizottság tagjai pedig: Vidrács Krisztina, Kósa Zoltán, és Kónya-Kovács Otília.
Összefoglaló Kovács Jolánka, elnök jóvoltából!
k-ko


 
MUZSLYAI SIKOLY-BEMUTATÓ

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad irodalmi estet szervezett 2011. január 29-én, a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola angol kabinetjében. A Sziveri Színpad gondozásában megjelenő Sikoly irodalmi és művészeti folyóiratot mutatták be, különös tekintettel a legutóbbi, 25., téli számra, amelyet a falusi idill ihletett.
Sándor Zoltán, főszerkesztő elmondta, hogy hét éve álmodta meg ezt a folyóiratot, az azóta megboldogult Tóth Bélával és N. Czirok Ferenccel együtt itt a Közép-Bánátban, de akkor még nem tudták mivé növi ki magát e lap, mire számíthatnak az elkövetkező évek során. Azóta a Sikoly túl van a hetedik évfolyamon, a szerzőik száma pedig meghaladja a 200-at, akik a teljes Kárpát-medencéből valók, de Németországban, Svédországban, az Egyesült Amerikai Államokban élő szerzők is publikálnak a Sikolyban. A szerkesztőség tagjai mindannyian jelen voltak az esten, mégpedig a főszerkesztőn kívül Csík Mónika, Kovács Jolánka, Szögi Csaba és Czirok Attila, akik felolvastak alkotásaikból. Az est keretében közreműködött még Lábadi Csilla és Kónya-Kovács Otília. A Sikoly-bemutató tiszteletbeli vendége volt Bogdán József, papköltő, akivel a legutóbbi számban készített mélyinterjút Kovács Jolánka, ennek kapcsán az esten erről beszélgettek vele.
A folyóirat 25. számához, szinte kínálta magát Muzslya fennállásának 120 éves jubileuma – mondta a főszerkesztő. Ezért a Sikoly 6. születésnapjára megjelent számot régi muzslyaiakat ábrázoló fényképekkel illusztráltak. A fényképeket Szabó Mária és Palatinus Aranka bocsátották rendelkezésükre. Az irodalmi est kísérőrendezvényként a régi fényképekből nyílt kiállítás, amelyről Palatinus Aranka mondott többet, ugyanakkor a kiállítást régi, iratos falvédők és a néhai szorgos kezű muzslyai asszonyok kézimunkái is ékesítették.

Hanganyag!

k-koHA A TENGER ÖNMAGÁT MEGISSZA

A 2011. évi magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén a muzslai Sziveri János Művészeti Színpad díjban részesült, mégpedig 2010. év Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázatán a legszebb gyermekkönyvért járó díjat érdemelte ki a gondozásában megjelent, Tóth Béla: Ha a tenger önmagát megissza című könyvéért!
Kovács Jolánka, a Sziveri János Művészeti Színpad elnöke vette át a díjat, aki a következőket nyilatkozta az elismerés, és a gyermekverseskötet kapcsán!


SZÍNEK - VERSEKBEN
A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad 2010. december 18-án rendezte meg az idei, vajdasági szintű verspályázatának díjkiosztóját. Hatodik éve, hogy a verspályázaton csak egy díjat osztanak ki, amely nem pénzbeli díjat jelent, hanem a legjobb kézirat könyvben való megjelentetését. A pályázatra csak olyan versírók munkáit várták, akiknek még nem jelent meg verseskötetük. A Sziveri Színpad 14. verspályázatának díjazottja a szabadkai Sziveri Móra Regina, aki 1977-ben született, és az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalmi Tanszékén diplomált 2002-ben, majd mesterképzős oklevelet szerzett 2008-ban. 2006 óta az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnökségi tagja. A díjazott kéziratból álló kötet a Színek címet kapta. A verseskönyvet Rippl-Rónai József festményeivel illusztrálták.
Móra Reginának eddig főleg prózái jelentek meg a Sikoly irodalmi és művészeti folyóiratban.

Beszélgetés a díjazottal!

k-koVOLTAK, LESZNEK ÁLMAIK
A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad 2010. december 10-én egy rendhagyó estet szervezett Voltak, lesznek álmaik címmel. A zenés, irodalmi összeállítást a falu fennállásának, vagy betelepítésének 120. évfordulója alkalmából rendezték. Az esten szóltak mindazokról, akik a Sziveri Színpad létezése óta hozzájárultak a muzslyai művelődési élet fellendítéséhez, helybeli szavalók, irodalmárok, képzőművészek, színészek és fiatal zenészek közül sokan felléptek. A legfiatalabbak, a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola kis elsősei - Bajtai Kira Anna, Asztalos Anasztázia, Juhász Leó és Nagy Áron – a nemrégen elhunyt Tóth Béla Ha a tenger önmagát megissza című gyermekverseskötetéből mondtak el egy-egy verset. A felkészítőjük Vidrács Krisztina, tanítónő volt. N. Czirok Ferenc, a Sziveri János Művészeti Színpad megálmodója, megalapítója, többszörös elnöke, és a mai napig aktívan tevékenykedő tagja egy összefoglalót olvasott fel a Sziveri Színpad tagjainak álmairól. Mgr. Hallai Zoltán, történész, a helyi közösség tanácselnöke, iskolaigazgató a 120 éves Muzslya történetéről szólt. Mindenki nagy örömére az est keretében fellépett Jaskov Melinda, az Újvidéki Színház színművésznője, aki Tóth Béla- és Sziveri János-verssel lépett a közönség elé. Ő éppen a SzJMSz felfedezettje, és az induláskor bemutatott színdarabban játszott, és utána valósultak meg álmai, színésznő lett. Külön öröm a Sziveri Színpad tagjai részére, hogy a fiatalok közül vannak néhányan, akik rendszeresen fellépnek az irodalmi esteken, Lábadi Csilla ezúttal is szavalattal gazdagította a műsort, Czirok Attila Sziveri-verset, meg saját költeményéből olvasott fel. Néhány, egészen fiatal zenész is már több ízben fellépett az irodalmi esteken, Sándor Donát, a nagybecskereki középfokú zenede elsős tanulója gitáron játszott, a hetedikes Győri Viktor pedig fuvolán közreműködött. Különös színfoltot jelentett az irodalmi esten Kósa Zoltán, amatőr színész, rendező bemutatkozása. Elmondta, hogy a kezdetektől a Színpad tagja, jó néhány éve foglalkozott a bábos csoport megalakításával a Színpad keretein belül. Néhány darabot színre is vitt többedmagával, a régebbi időkben tájolásra is volt alkalom, kis településekre is eljutottak, ahol sok örömöt szereztek a gyerekeknek. Ez a folyamat megszakadt, főleg anyagiak hiányában, azonban a színészet terén újra próbálkozni kellene, mert igény lenne rá.
Az est keretében még N. Czirok Ferenc és Kónya-Kovács Otília egy-egy novelláját, Kovács Jolánka pedig egyik gyermekmonológját olvasta fel.
Hangképes összefoglaló!
k-ko 
ZENÉS, IRODALMI EST VOLT MUZSLYÁN
A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad október elsején egy zenés irodalmi estet szervezett a Petőfi Sándor MME könyvtártermében. A Színpad egyik alapító tagja, Bogdán József papköltő volt a vendég, aki több alkalommal járt már Muzslyán, irodakmi estek szereplőjeként. Legutóbb két évvel ezelőtt volt a Sziveri emléknap vendége.
Az est egyébként egy összefoglaló volt Bogdán József életútjáról, költészetéről, ugyanakkor legutóbbi kötetének, a Szirmok és tövisek című kétnyelvű könyvének rövid bemutatójára is sor került. Bogdán Józseffel Kovács Jolánka, a SZJMSZ elnöke beszélgetett. A szerzőn kívül fellépett még Kónya Sándor versénekes, aki Bogdán József megzenésített verseit adta elő. Az est keretében felléptek a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola alsós diákjai (Bajtai Kira Anna, Varga Brigitta, Juhász Leó, Juhász Emília, Ballai Adrián és Mák Andrea), valamint a felsős tanulók (Mezei Lívia, Rácz Renátó, Rúzsa Róbert és Varga Lívia), továbbá a Sziveri János Művészeti Színpad szavalói (Lábadi Csilla és Czirok Attila). Bővebben...
Ízelítő az estből!
Kónya-Kovács Otília 
IRODALMI EST KISOROSZON

Kisoroszon tartott irodalmi estet szeptember 25-én a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad. A művelődési otthonban bemutatták a négy éve elhunyt Tóth Béla gyermekverses kötetét, a Ha a tenger önmagát megissza című könyvet. A Színpad fiatalon elhunyt oszlopos tagjáról, a hagyatékából előkerült verseiről, a könyvben megjelent gyermekeknek írt költeményeiről Kovács Jolánka a SZJMSZ elnöke beszélt. Az est keretében bemutatásra került Czirok Attila, fiatal muzslyai költő Muzslától Medina című kötete, amely a Művészeti Színpad tavalyi, 13. vajdasági szintű verspályázatának díjaként jelent meg. A fiatal költővel Kónya-Kovács Otília, a 2009. évi verspályázat egyik zsűrije beszélgetett el. A szép számú közönségnek az est keretében Kovács Jolánka bemutatta a Sziveri Színpad gondozásában megjelenő Sikoly irodalmi és művészeti folyóiratot, Czirok Attila, a Színpad alelnöke pedig ismertette a Sikoly legújabb, őszi (24.) számát. Az irodalmi est keretében Tóth Béla-verseket szavaltak a helybeli Gligorije Popov Általános Iskola tanulói, és megzenésített Tóth Béla-, Czirok Attila-költeményeket és egy Sziveri János-verset adott elő Kónya Sándor versénekes.

k-ko 
HATÁRTALAN IRODALOM

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad június 11-én este Határtalan irodalom címmel szervezett irodalmi estet, melynek keretében a Magyar Írószövetség négy fiatal írója mutatkozott be. A vendégeket Sándor Zoltán író, a Sikoly folyóirat főszerkesztője üdvözölte, majd az est keretében Dobás Kata, Budapesten élő kritikus, beszélgetés közben mutatta be a többi vendéget. Ő egyébként több jelentős folyóiratban rendszeresen publikál, mint amilyen a Bárka, a Forrás, a Magyar Napló, a Tiszatáj, stb. Az irodalmi esten bemutatkozott Király Farkas kolozsvári születésű, de Budapesten élő író, költő, műfordító, újságíró, szerkesztő, aki egy prózát olvasott fel. Utána következett Vincze Ferenc marosvásárhelyi születésű, de Budapesten élő és alkotó író, irodalomtörténész, aki a Napút és a Kortárs folyóirat szerkesztője, illetve az Orpheus Kiadó vezetője, és egy hosszabb lélegzetű prózáját olvasta fel az esten. Verseiből adott elő néhányat a váci születésű, de Kismaroson élő Győrffy Ákos, aki tavaly kapta meg a Sziveri János-díjat Magyarországon.
Hangfelvétel...

Kónya-Kovács Otília 
IRODALMI ESTEK
Három helyszín után – Topolya, Csóka és Temerin -, Muzslyán is bemutatták a helybeli Sziveri János Művészeti Színpad gondozásában megjelent Tóth Béla posztumusz gyermekverses kötetét, amely ez év elején jelent meg, Ha a tenger önmagát megissza címmel. A május 21-én megtartott irodalmi est három részből állt, elsőként a már említett kötetet mutatta be Kovács Jolánka a SZJMSZ elnöke, majd a muzslyai Hófehérke óvoda növendékei szavalatai következtek, akik nagy előszeretettel tolmácsolták a négy éve elhunyt Tóth Béla frappáns, játékos gyermekverseit. Az est második részében a Sziveri Színpad tavalyi, vajdasági szintű verspályázatának díjazott kötetét mutatták be, Czirok Attila: Muzslától Medina című verseskönyvét. A szerzővel Kónya-Kovács Otília beszélgetett el. Az est befejező részeként, ugyancsak a Színpad kiadványát, a Sikoly folyóirat legújabb, tavaszi számát ismertették az irodalomkedvelőkkel. Az est keretében fellépett még Kónya Sándor versénekes, aki Tóth Béla, Czirok Attila, N. Czirok Ferenc és Sziveri János verseit adta elő.
Másnap, május 22-én a kishegyesi könyvtárban mutatták be a kiadványokat a Sziveri János Művészeti Színpad tagjai, akikhez csatlakozott, és műveikből fölolvasott két helybeli Sikolyszerző is, Nagy Farkas Dudás Erika és Sáfrány Attila.
Hangfelvétel...
k-ko 
A HÚSZ ÉVE ELHUNYT SZIVERI JÁNOSRA EMLÉKEZTEK

A Sziveri János Művészeti Színpad szervezésében március 27-én tartották meg Muzslyán a Sziveri-emléknapot. Húsz év távlatából Kontra Ferenc író méltatta Sziveri János munkásságát a családi háznál.
-Már életében kultikussá vált a személyisége és költészete. A kettőt sohasem lehetett szétválasztani. Ő mindenben következetes, sőt kizárólagos volt. Csak a saját útját ismerte. A feketét és a fehéret. A szürkét, azt soha. És nem ismert kompromisszumokat sem, az élete árán sem. Akit elfogadott, a barátjának tekintette és kétségtelenül, nem is állt szóba mindenkivel. Hasonlítani szokták nagy elődökhöz, de igazából ő volt a nagy előd. Szerintem tisztában is volt vele, a felvállalt szerepével együtt, és minden őt igazolta. Semmi sem volt hiábavaló. Hiszen egymást követő nemzedékek írták a nevét a zászlajukra, most már olyanok is, akik nem is találkozhattak vele személyesen. Aki a szellemi szabadságnak, a költészet tisztaságának a jelképévé tudott válni, arról azt gondolhatnánk, hogy a szakmai elismerést is megérdemli. Ilyen tekintetben is gyászolnunk kell. Még húsz év múltán is. Ahogyan életében nem kapta meg azokat a szakmai elismeréseket, melyek egy ilyen rangú életműnek jártak volna, sajnos, a halála után sem tettek hozzá semmit. Erről nem szoktunk beszélni, mert olyan méltatlan… - mondta a többi között Kontra Ferenc.
A méltatás után koszorút helyezett el Sziveri emléktábláján. Az emlékezésen Lábadi Csilla egy Sziveri-verset mondott el, Czirok Attila pedig N. Czirok Ferenc erre az alkalomra írott versét olvasta fel.
Az emléknap keretében egy kiállítás nyílt azokból az alkotásokból, amelyek a Művészeti Színpad Méz és gyanta elnevezésű képzőművészeti pályázatára érkeztek. A Juhász Illés rajz szakos tanár, Đurić Erzsébet magyar szakos tanár és Kovács Lídia tanítónő összetételű zsűri értékelése szerint a legjobb Sziveri-vers illusztrációt Baranyi Sanja készítette, második díjban részesült Jámbor Julianna, harmadik díjat kapott Somorai Renáta, és különdíjban részesült Szitás Teodóra.
A díjkiosztó után kezdődött Kontra Ferenc önálló irodalmi estje, az íróval Sándor Zoltán beszélgetett el. Kontra Ferenc műveiből Kónya-Kovács Otília olvasott fel.

Hangképben!

k-ko

 
SIKOLY-BEMUTATÓ
A nagybecskereki Madách Amatőr Színház Irodalmi Színpada keretében mutatták be február 15-én este a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad gondozásában megjelenő Sikoly irodalmi és művészeti folyóiratot. Az est kezdetén Kajári Margit, az Irodalmi Színpad vezetője üdvözölte a Sikoly-szerzőket, és a közönséget, elmondva azt, hogy e rendezvény a megnyitója egyben a jubileumi évnek is, ugyanis az Irodalmi Színpad 10. évét ünneplik az idén, a Sikoly-est viszont az 50. rendezvényük. Az est keretében Csík Mónika a szerkesztőség oszlopos tagja vette át a moderátor szerepét. Sándor Zoltán a Sikoly főszerkesztője beszélt az öt éve létező folyóiratról, a szerkesztőség műhelymunkáiról, pályázatairól, az alkotókról, ugyanakkor a Sikoly legújabb számában megjelent mikro mesékből olvasott fel az est keretében még Kovács Jolánka a Sziveri János Művészeti Színpad elnök asszonya, Czirok Attila alelnök, Kónya-Kovács Otília, valamint fellépett még Bába Zoltán, aki egy régi, reneszánsz-kori hangszeren, görbekürtön játszott.
Egy „sikoly-töredéknyi” rész az estről!
k-ko 
VALENTIN-NAPI IRODALMI-ZENÉS MŰSOR
A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad első alkalommal szervezett Valentin-napja alkalmából zenés-irodalmi estet, amelyet február 13-án tartottak meg a muzslyai iskola angolkabinetjében. Közreműködtek a Szervó Mihály Általános Iskola felsősei, a hatodikos Rácz Renátó és Győri Viktor, a hetedikes Jaksa Teodóra és Rúzsa Róbert, a nyolcadikosok közül Törköly Dávid, Bodó Lili, Liptai Csaba, Muhi Dániel, Süveg Teodóra, Sándor Donát, Törköly Noémi és Varga Lídia, valamint két felnőtt szavaló: a középiskolás Ermler Krisztina és Czirok Attila. A műsort Kovács Jolánka a Sziveri János Művészeti Színpad elnök asszonya, a Szervó Mihály Általános Iskola könyvtárosa állította össze. Az est keretében a fiatalok előadásában irodalmi művek hangzottak el és zeneszámok csendültek fel gitáron, fuvolán és hegedűn, valamint népdalokat is előadtak a népdalénekesek.
Egy részlet az összeállításból!
k-ko 
KÖZGYŰLÉST TARTOTT A SZIVERI JÁNOS MŰVÉSZETI SZÍNPAD

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad január 22-én tartotta meg évi közgyűlését, amelyen a múlt évről is beszámoltak, meg ismertették az idei terveket is.
Kovács Jolánka a SZJMSZ elnöke elmondta, hogy már februárban megkezdődik komolyan a munka, hiszen 12-én egy Valentin-napi zenés, irodalmi estet szerveznek, amelyen a Színpad fiatal tagjai mellett fellépnek a Szervó Mihály Általános Iskola nyolcadikosai is. Február végére tervezik, a három éve elhunyt barátjuk, Tóth Béla gyermekverses kötetének bemutatóját. Utána tájolni is szeretnének a kötettel, és más Színpad által kiadott kiadvánnyal.
Március 27-én lesz a Sziveri-emléknap, amikor Kontra Ferenc lesz a vendégük. Egy kiállítás megnyitóra is ekkor kerül sor, ugyanis egy pályázatot írtak ki, Nagybecskerek községben élő és alkotó, 15-25 éves fiatal képzőművészek részére, hogy Sziveri verseket illusztráljanak. A munkákat – grafikákat, akvarelleket – a Sziveri Színpad címére várják (Magyar Kommün u. 39., 23206 Muzslya), legkésőbb március 10-ig. Egy szerző három alkotással pályázhat.
Áprilisban a Színpad tagjai zsűrizést vállalnak a KMV-n, majd május közepén kiírják a XIV. vajdasági szintű verspályázatot. Június első felében Kányádi Sándort szeretnék vendégül látni, az irodalmi est után a Csík zenekar muzsikálna.
Szeptemberben Bogdán József önálló irodalmi estjére kerül sor. Októberben Villányi László, győri költő irodalmi estjére számíthat a közönség. Ugyancsak októberben szervezik meg a Sziveri szavalóversenyt, ami már egy régi álma a Színpadosoknak, hogy a vajdasági középiskolások Sziveri verseket szavaljanak. Névadójuk az egyetemes magyar irodalom részévé vált, azonban itt nálunk keveset tudnak róla a fiatalok, de az idősebb nemzedék is. A magyarországi középiskolás tananyagban Sziveri János költészete benne van, nálunk pedig szó sincs róla. Ezért tartják fontosnak e szavalóversenyt.
November közepére tervezik a XIV. verspályázat díjkiosztóját, decemberben szerveznek egy karácsonyi műsort, és utána már csak a pályázatokkal való elszámolásokon dolgoznak.
A közgyűlés után Kovács Jolánkát a SZJMSZ elnökét kértük mikrofonhoz!
k-ko
 
MUZSLÁTÓL MEDINA

A verspályázat díjnyertes kötetének bemutatója

December 19-én a Petőfi klubhelyiségében került sor a Sziveri János Művészeti Színpad XIII. vajdasági szintű verspályázatának díjkiosztójára, és a Színpad gondozásában megjelenő Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat legújabb, téli (kettős) számának bemutatójára.
Immár negyedik éve, hogy a verspályázat díjazottjának kiadják a kéziratát. A Kontra Ferenc (elnök), Szögi Csaba és Kónya-Kovács Otília összetételű bírálóbizottság a pályázatra beérkezett 7 kéziratból a muzslyai Czirok Attila verseit díjazta. Az est keretében tehát bemutatták a Muzslától Medina című kötetet. Az esten Kónya-Kovács Otília, a zsűri egyik tagja szólt általánosítva a beérkezett kéziratokról, majd Kovács Jolánka a SZJMSZ elnökasszonya felolvasta Kontra Ferenc recenzióját, ugyanakkor a kötet szerkesztője, Sándor Zoltán Czirok Attila verseiről beszélt, a folytatásban pedig a díjazott szerző előadásában hallhatott a közönség a verseiből. A díjazott kötet megjelentetését a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság, valamint Muzslya helyi közösség tanácsa támogatta. A verspályázat támogatója volt a Szekeres László Alapítvány.
Az est befejező részeként Sándor Zoltán a Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője röviden bemutatta a folyóirat legújabb számát, amelynek a támogatója a Tartományi Művelődési Titkárság volt.k-ko
 
KARÁCSONYI KÖNYVVÁSÁR

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad december 19-én karácsonyi könyvvásárt szervezett a Petőfi Sándor MME klubhelyiségében, ahol a zentai Irisz könyvesbolt gazdag kínálatából válogathattak az érdeklődők. A könyvek mellett zenés- és (rajz)filmes CD-ket, továbbá fából készült ajándéktárgyakat is vásárolhattak az odalátogatók. 
CS. SIMOM ISTVÁN EMLÉKEST MUZSLYÁN
A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad és a csókai Cs. Simon István baráti társaság szervezésében november 28-án Cs. Simon István-emlékestet rendeztek a Petőfi Sándor MME könyvtártermében. Az est keretében bemutatták Cs. Simon István összegyűjtött verseinek kiadványát. A vendégek között volt Pozsár Tibor a kötet szerkesztője, Maros Antal, aki nagyon jó barátja volt a költőnek és erről mesélt, N. Czirok Ferenc ugyancsak az emlékeiből merítve a költőbarátról szólt az egybegyűlteknek. Az esten felvételről felcsendültek a költő versei - saját előadásában, továbbá a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola harmadikos tanulói tolmácsolásában Cs. Simon István gyermekverseiből hallhattak válogatást, míg a nyolcadikosok tolmácsolásában a versek mellett más írásai is elhangzottak. Az esthez még hozzájárult Czirok Attila a SZJMSZ szavalója, továbbá Muhi Dániel és Süveg Teodóra népdalénekesek, akik Cs. Simon István kedvenc népdalait adták elő. A közönség nagy örömére Kónya Sándor versénekes előadásában is hallhattak verseket, ugyanakkor első ízben köszönthették Muzslyán a csókai Rákóczi-kórust. Az est moderátora Kovács Jolánka, a SZJMSZ elnökasszonya volt.
Bővebben...
Kónya-Kovács Otília 
MEGJELENT A SIKOLY LEGÚJABB SZÁMA

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad kiadásában megjelent a Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat legújabb kettős (a 20-21.), a 2009. év őszi-téli száma. Sándor Zoltán a főszerkesztő mondja el a tartalmát.

k-ko 


T ELEPI HUMORHALOM – SIKONGÓ IRODA-LOM

Telepi Humorhalom – Sikongó Iroda-lom címmel szervezett június 13-án a Muzslyaiak Klubjában egy fergeteges művelődési estet a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad. Elsőként megnyílt Léphaft Pál karikatúráinak kiállítása, a művésszel Kovács Jolánka, a Színpad elnöke beszélgetett, majd ezt követően került sor a Sikoly irodalmi-művészeti folyóirat idei, tavaszi és nyári számának bemutatására. Műveiből felolvasott Csík Mónika, Kovács Jolánka, Szögi Csaba, Bába Zoltán, Czirok Attila, N. Czirok Ferenc és Sándor Zoltán. Az est harmadik részében a Telepi Rádió tagjai, Klemm József, Heinermann Péter és Léphaft Pál léptek színre. A közönség jókat derült a „humor-halom” hallatán.

Kónya-Kovács Otília
 

101 NAP ALATT
Írj mikromesét vagy mikroesszét!


A fennállásának idén ötödik évfordulóját ünneplő Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat felkér, hogy írj egy 1000-2000 karakter terjedelmű rövid prózaművet vagy egy hasonló terjedelmű kisesszét magyar nyelven.
Tartalmi és tematikus meghatározások nincsenek: a mikromese szólhat bármiről, lehet meditatív jellegű, tudományosan vagy anélkül fantasztikus, lírai hangvételű, neoavantgárd, simán vagy mágikusan realista, horror, krimi vagy sci-fi; míg a mikroesszé kifejezheti a szerző véleményét társadalmi, politikai, vallási, szociológiai, filozófiai, pszichológiai, tudományügyi kérdésben, górcső alá helyezhet egy műalkotást - legyen szó drámáról, tévésorozatról, performance-ról, képregényről, versről, szimfóniáról vagy akár egy fényképről -, de szólhat a hétköznapi élet legbanálisabb mozzanatairól is.
Korhatár és földrajzi behatárolás nincs: bárki, bárhol is él a nagyvilágban, korlátlan számú alkotással vehet részt az irodalmi projektben, legyen szó befutott íróról, futásban lévőről vagy olyanról, aki épp most állt rajthoz, ezért arra kérünk, hogy minél több ismerősödnek továbbítsd ezt a felhívást.
Jelige nincs! Mindenkinek a saját neve alatt kell elküldenie alkotását. A levélcímbe (Subject) kérjük beírni a megfelelő műfaji besorolást (MIKROMESE vagy MIKROESSZÉ).
A mikro-művek elküldését 101 napon át várjuk (2009. április 1-je és július 10-e között) a s.zultan@citromail.hu vagy a czirokati@freemail.hu címekre. A szerkesztőség a beérkezett művek legjobbjait a Sikoly szeptemberben megjelenő 20. számában fogja leközölni.
A beérkezett alkotásokért fizetni sajnos nem tudunk, de a legjobbnak ítélt művek szerzőinek könyvcsomagot készítünk, valamint a jövőben igyekezni fogunk közös felolvasóestet szervezni a folyóiratszámban szereplő szerzők részére úgy Magyarországon, mint Vajdaság-szerte.
A Sikoly szerkesztősége 
SZIVERI-EMLÉKNAP

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad tagjai március 28-án névadójuk tiszteletére tartottak emléknapot. A rendezvény délután négy órakor kezdõdött, ekkor helyeztek el koszorút Sziveri János emléktábláján, a családi háznál. A költõrõl, a vele megélt barátságról az újvidéki születésű, Budapesten élõ Balázs Attila, író szólt. A koszorúzás után a Muzslyaiak Klubjában megnyílt egy kiállítás, amely egy pályázat anyagából áll össze. A Művészeti Színpad egy községi szintű képzõművészeti pályázatot írt ki, Vers a kollázsban címmel. A pályázatra nagyon sok alkotás érkezett. A fiatal alkotók Sziveri János, Ady Endre és József Attila verseit kombinálhatták be a kollázsba. Elsõ díjban részesítették Séra Diannát, a második díjas Baranyi Sanja lett.

Kónya-Kovács Otília

bõvebben... 


2009. január 13.
– TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉS A SZIVERI JÁNOS MŰVÉSZETI SZÍNPADBAN
 

Muzslyán az a gyakorlat, hogy az év elején megkezdõdnek az évi közgyűlések, és szép sorjában mindegyik civil szervezet beszámol az elmúlt év tevékenységeirõl, valamint a jövõbeni terveiket is ismertetik. Január 10-én elsõként a Sziveri János Művészeti Színpad tartotta meg tisztújító ülését, amelyen megválasztották az új elnökséget. Kovács Jolánka lett az új elnök, Czirok Attila pedig az alelnök, Vidrács Krisztina az elkövetkezõ két évben a titkári, Kósa Zoltán meg a pénztárosi teendõket végzi. Az elnökség tagjai még: Varga Roland, Sándor Zoltán és Sziveri Gábor. Az ellenõrzõ bizottság tagjaivá választották N. Czirok Ferencet, Czirok Máriát és Kónya-Kovács Otíliát.

 
 

TÉLI SIKOLY, KIÁLLÍTÁS, PORCELÁNESZKIMÓK, VERSÉNEK,

December 19-én tartotta meg jubileumi évzáró ünnepségét a muzslai Sziveri János Művészeti Színpad. A rendezvény keretében átadták a XII. vajdasági szintű verspályázat díjazottjának, a magyarkanizsai Erdélyi Ákosnak az estre elkészült, Porceláneszkimók című verseskötetét. A háromtagú zsűri – Bogdán József, Nagy Farkas Dudás Erika és Kovács Jolánka – a verspályázatra beérkezett 17 kézirat közül, egyhangúlag Erdélyi Ákosét díjazta. A könyvet Kónya Miklós illusztrálta, és grafikáiból nyílt kiállítás erre az alkalomra. Az évzáró keretében Kónya Sándor versénekes megzenésített verseket adott elõ, elsõként Erdélyi Ákos két költeményét hallhatta a közönség, de a tavalyi verspályázat díjazottjainak alkotásai is felcsendültek. A SzJMSz kiadásában megjelent Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat legújabb, téli számát Czirok Attila ismertette. A 2008. évrõl a Színpad elnöke, Czirok Ferenc készített összefoglalót.

Kónya-Kovács Otília 

2008. november 07. - MESSZIRÕL KORAI ÁRNYAK
avagy bemutatkozott Muzslyán a zEtna
A Sziveri János Művészeti Színpad és a Nõk Klubja szervezésében, november 7-én Messzirõl Korai Árnyak címmel egy irodalmi est keretében mutatkozott be a zentai zEtna kiadó a muzslyai közönségnek. Juhász Irma és N. Czirok Ferenc, a két házigazda Beszédes Istvánnal, Verebes Ernõvel és Szögi Csabával beszélgetett el, majd a három irodalmár legújabb köteteibõl olvasott fel részleteket. Beszédes István a Messzirõl Andromeda, Verebes Ernõ az Árnyak a tetõtérben, és Szögi Csaba a Korai orgazmus című könyvébõl adott elõ egy-egy részletet. A Petõfi könyvtártermében összegyűlt közönség nagy érdeklõdést váltott ki a vendégek tevékenysége(i) iránt, és ami nem hangzott el a bemutatkozás során, arra rákérdeztek az est végén, a már szinte kötetlen beszélgetésben. Beszédes István a zEtna kiadó moderátora elmondta, hogy nagyon sok a párhuzam a zEtna és a Sziveri Színpad között. Pozitívumnak tartja, hogy létrejöttek kisebb szellemi központok a periférián, amelyek ellensúlyozzák a korábbi, központi hagyományt, és mellesleg nagyon hasznos funkciót töltenek be. Szerinte sokan aggódnak amiatt, hogy ez a jelenség „provincializálódáshoz” vezet, viszont számtalan új csatornát nyitnak/nyitottak meg ezek a független kezdeményezések. Az est két fõ támogatója volt a Szekeres László Alapítvány és a Szülõföld Alap, valamint szponzorként hozzájárult még a helybeli Sziszi Market. 
2008. október 21.- VERSPÁLYÁZAT  

Szeptember 15-én zárult le a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad által ez év júniusában meghirdetett, tizenkettedik vajdasági szintű Verspályázat. A felhívásra összesen tizenhárom pályamű érkezett. A háromtagú zsűri – Bogdán József, Nagy Farkas Dudás Erika és Kovács Jolánka – a beérkezett pályaművek közül egyhangúlag a magyarkanizsai Erdélyi Ákosnak ítélte oda a verspályázat egyetlen díját, ami a díjnyertes szerzõ verseinek kötetben való kiadását jelenti. Az ünnepélyes díjátadás december folyamán lesz Muzslyán.

 
 
2008. október 18. - ESZERGOMBAN MUTATKOZOTT BE A SIKOLY  

Az esztergomi Bajor Ágost Művelõdési Házban, a művelõdési ház és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület szervezésében október 18-án bemutatták a muzslyai Sziveri János Mûvészeti Színpad kiadásában megjelenõ Sikoly című irodalmi-muvészeti folyóiratot. Az est vendégei Csík Mónika, Kovács Jolánka és Czirok Attila, házigazdái pedig Wernke Bernát és Nagyfalusi Tibor voltak.
 
web design Copyright © Fehér tó HÁKE, Lukácsfalva tel: 023 3885 150