FŐOLDAL  
HK MUZSLYA
 
MÁRIA SZENT NEVE
 
SZERVÓ M. ISKOLA
   
   
MUZSLAI PETŐFI SÁNDOR MME
LEHEL SK
 
   
   
   
   
   
MAGYAR HÁZ
 
 

SZJMSZ

   
   
MUZSLYAI ÚJSÁG
 
AMATŐR SZAKÁCSOK
 
KÖZÉP-BÁNÁTI
     
   
   
Mária Szent Neve római katolikus templom
   
 

KARÁCSONYI KAVALKÁD - 2014.12.20-án
Azzal a céllal fogott össze Muzslya apraja-nagyja, hogy mindenkinek legyen örömteli pillanata a karácsonyi ünnepekben. Az idén második alkalommal szervezték meg a Muzslyai karácsony elnevezésű jótékonysági megmozdulást.
A civil szervezetek sütöttek és főztek, a borászok forralt borral kedveskedtek a látogatóknak, a szorgos kezű asszonyok teát, kávét főztek, de volt sokfajta sütemény is, és mindezt jutányos áron lehetett megvásárolni. Cukrászok, kézművesek ugyancsak eljöttek erre az alkalomra, sőt egy fafaragó is elhozta termékeit, ülőalkalmatosságoktól fatálakig több kézműves tárgyat is árult.
A jótékonykodás a "sok kicsi sokra megy" alapgondolatot követve került megrendezésre, és a helyszín - mivel a karácsonyi kavalkád az Emmausz fiúkollégium épülő tornaterme volt - talán a szervezők nagy meglepődésére, majdhogynem kicsinek bizonyult.
A művelődési műsor alig fért bele a három órába, felléptek benne a falu legfiatalabbjaitól a legidősebbekig. Az óvodások, majd az iskolások külön blokkban mutatkoztak be, vers, dal, tánc, jelenet, kis színdarab gazdagította a programot. Színre léptek még a Muzslai Petőfi Sándor MME-ből a mazsorettek két csoportja, a Pillangók és a nagy csoport, továbbá a Kisbanda citerazenekar, a Margaréta leánykórus, a vegyes kórus, azután Muhi Dániel és Tasi Szabina szólóénekes, Mezei Szimóna, a temerini Tini táncdalfesztivál idei első díjasa is közreműködött, de az általa vezetett Don Bosco gyermekkórus is bemutatkozott néhány zeneszámmal. A kórusok közül alkalmi dalokat adott elő a Mária Neve templom kórusa, és a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus.
A szervezők több lista szerint állítják össze a megsegítésre szorultak névsorát, hisz vannak szegényebb sorsúak, vagy beteg gyermekeket nevelő családok, esetleg idős, magatehetetlen egyének, akiknek nagyon nagy örömöt jelent majd a segítség. Az elképzelés szerint az érintettekhez a napokban ellátogatnak, hogy még az ünnepek előtt át tudják adni nekik az adományokat.
Kónya-Kovács Otília

KARÁCSONYI JÓTÉKONYKODÁS

Gondoltak egyet a civil szervezetek Muzslyán és összefogtak, hogy egy jótékonysági rendezvénnyel próbáljanak segíteni mindazokon, akiknél talán nem ünnepelhetnek, vagy igencsak szegényesen ünnepelnének karácsonykor.

A Mária Neve plébániatemplom udvarán, több helyszínen zajlott a program.

Elsőként elültettek egy fenyőfát a templom melletti kertben, annak jeléül, hogy jövőre is ott találkozzanak, hisz körülötte szeretnének állni, ismét együtt ünnepelni, és a jövőben minden évben ezt a közös karácsonyi műsort újra is újra megtartani, meglepve a helybelieket, idelátogatókat egyaránt.

2013. december 21-én, az első napon a muzslyai, majd másnap a lukácsfalvi kancsikások adták a jelt a műsor kezdéséhez, egy kis bemutatóval fűszerezve. Mindkét napon a karácsonyi tartalmak váltogatták egymást, alkalmi dal, szavalat, jelenet, betlehemezés is volt a repertoáron.

Kirakodóvásár is volt, ahol dísztárgyakat, könyveket, egyedi kidolgozású ajándéktárgyakat, képeslapokat, ízletes süteményeket is lehetett vásárolni. Az amatőr királyi szakácsok mindkét napra finom ebédet főztek, mégpedig bablevessel és csirkepaprikással kedveskedtek az odalátogatóknak.

A Szent Márton Borkedvelők Egyesülete pedig forralt bort készített, a Nők Klubjának tagjai pedig forró teát kínáltak. A gyerekeknek a Road Flyers Motorosklub tagjai is kikedveztek, hisz a templom körül lehetett fordulni egyet az igazi, óriási járgányon. A bátor kis motorozóknak édesség és gyümölcs is járt.

A három rénszarvasnak álcázott póniló is valóban jól járt, hisz annyi cirógatást még a gazdájuktól se kaptak soha. A fiatalok csoportjának akciója, az ingyen ölelés se vallott kudarcot, ugyanis mindenki kihasználta a szeretet ünnepe előtt ezt az alkalmat. Ha valaki cukormázas almát vett, ahhoz meg még puszi is járt. Csupa olcsóság volt ebben a kirakodóvásárban minden.


Másnap este, december 22-én este koncertet is tartottak a templomban, ahol a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus és a Muzslai Petőfi Sándor MME vegyes kórusa adott elő karácsonyi dalokat.


Az összbevételből 15 család kapott támogatást, akik az egyik élelmiszerboltban vásárolhatják le a nekik szánt pénzeszközt.

 

 

Hangfelvétel

Kónya-Kovács Otília


KÉZ A KÉZBEN

 

„Mindenkinek az a vágya, hogy legyen igazi barátja, hűséges társa. A magány, az elszigetelődés, elszegényíti az embert.

A találkozás, az emberek társasága és az összetartás gazdaggá, kreatívakká, vidámakká… egyszóval boldog emberekké csiszol bennünket. Annak ellenére, hogy nagyon különbözők vagyunk egymástól, csak közös erővel, ha mindannyian egy irányba nézünk és haladunk, csak akkor tehetjük e világot szebbé, világosabbá, jobbá, emberségesebbé.

Ez a lámpás is csak akkor fog égni és világosságot adni e világnak, ha kinyitod a tenyered és elajándékozod valakinek. Ne rejtsd el a fényt és te se bújj el, hanem haladj azokkal együtt, akikkel megismerkedték, megbarátkoztál, testvéreid lettek. Gazdagabbak és boldogabbak leszünk, ha az életünkben KÉZ A KÉZBEN járunk.” – ez az üzenete a Betlehemi Békelángnak a 2012. évben, amelynek vajdasági központi, átadó ünnepsége 2012. december 23-án, a délelőtti szentmise után volt a muzslyai Mária Neve templomban.

A házigazdákon kívül a cserkészek képviselői Szabadkáról, Kispiacról, Kishegyesről, Horgosról, Noszáról, Királyhalmáról és Temerinből érkeztek – hallottuk Varga Zoltán atyától, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnökétől, aki hozzáfűzte, hogy a vajdasági cserkészek Bécsből hozták el a Betlehemi Békelángot, amit kiosztottak, és ki-ki otthon, saját településén tovább fogja osztani, hogy a fénye tovább áradjon, hogy a béke, a szeretet üzenete minél több emberekhez eljusson.

 

Hanganyag: elsőként Varga Zoltán atyától, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnökét szólaltattuk meg!


XI. DÉLVIDÉKI HÁLÓ TALÁLKOZÓ

“Mert ahogy lélek nélkül halott a test, a hit is halott tettek nélkül” – ezt a Jakab könyvéből vett idézetet választották mottóul, a Muzslyán megtartott regionális Háló találkozón. 11. alkalommal szervezték meg a Délvidéki Háló Találkozót, amelynek a muzslyai plébániatemplom és az Emmausz fiúkollégium adott otthont.

Hanganyag: Halmai Tibort, a Délvidéki Háló vezetőjét hallják elsőként!


AMIKOR A MUST BORRÁ VÁLTOZIK

A hagyományok szerint a Szent Márton napját megelőző éjszakán változik a must borrá. Hogy ezt a folyamatot megtapasztalják a muzslyai plébánián összegyűltek a Szent Márton Borkedvelők Egyesületének tagjai. A két év alatt, amióta találkozgatnak a helybeli és környékbeli borászok, már több mint öt ilyen alkalom adódott, amikor megkóstolhatták egymás borát: Szent Vince napján, farsangkor, vagy Szent Jánoskor. Jó alkalmak ezek a találkozások a társalgáshoz, tapasztalatcseréhez, de a borkészítés érdekében a tudás gyarapításához is. A találkozón mintegy harminc borász volt jelen, és közülük többen többfajta bort is készítenek, így az új bor kóstolói kedvük szerint válogathattak a jófajta nedűkből. Az idei évet értékelve a borászok elmondták, hogy nagy kárt szenvedtek a szőlőtőkék a téli, majd a tavaszi fagyok miatt, utána pedig a szárazsággal, az aszállyal kellett nekik megküzdeniük. Kevesebb lett a szőlőtermés, de ettől eltekintve, ami a borokat illeti, leszögezhető, hogy jó minőségűek.

Hangfelvétel: elsőként Kalapis Sztoján atyát halljuk!


TANÉVKEZDŐ SZENTMISE

Muzslyán már megszokottá vált, hogy minden iskolaév kezdetén tanévnyitó szentmise keretében hívják segítségül a Szentlelket, hogy könnyebben megoldják a diákok a rájuk bízott feladatokat, kötelezettségeket.

A gyerekeket a szülők is elkísérték erre a szentmisére, ugyanúgy jelen voltak a tanítók, tanárok is. Kalapis Sztoján atya celebrálta a tanévkezdő szentmisét, amelyen illusztrációként az oltár előtt ott volt az iskolatáska, a különféle tankönyv, taneszközök sorozata, kellékek, amire minden diáknak szüksége van.

Sztoján atya a lelkiismeretről, a belső hangról szólt a fiataloknak, arról, hogy a lelkiismeret dicsérni is tud, nemcsak inteni, és ezért mindenkit arra buzdított, hogy jót tenni, tanulni igyekezzenek, hogy minél jobbra sikeredjen ez az iskolaéve mindenkinek. Hogy azután az év végén, egy hálaadó szentmisén be tudjon mindenki számolni saját sikereiről.

Hanganyag: Kalapis Sztoján atya szólt a gyerekekhez…!


TÍZ ÉVE A SZÓRVÁNY SZOLGÁLATÁBAN


A muzslyai Emmausz fiúkollégium 2012. szeptember 25-én ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. Megtelt a muzslyai Mária Neve templom, ahol msgr. dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök celebrálta a hálaadó szentmisét. Az egyházi méltóságok közül az ünnepségen jelen volt msgr. Stanislav Hočevar, belgrádi érsek, valamint Janez Potočnik, a Szalézi atyák rendfőnöke, tartományfőnök is.

A püspökatya szentbeszédében kitért arra, hogy kettős ünnep van ma, minden évben a Szentlélek segítségét kérik a tanév kezdetén, hogy segítse a diákokat egész éven keresztül a tanulásban. A másik ünnep rendhagyó, az Emmausz fiúkollégium ünnepli 10. születésnapját.


- Nagyon rossz időben, a múlt század végén, az 1990-es évek végén született meg a gondolat, hogy miután a nővérek Nagybecskereken vezettek már egy leánykollégiumot, a bánáti ifjúság számára ugyancsak kellene építeni egy modern bentlakós intézetet, ahol a szórványban élő magyar fiatalok lehetőséget kapnának, hogy Nagybecskereken tanuljanak. Tudjuk, hogy Bánát területén nagyon kevés iskolaközpont van, a legjelentősebb a nagybecskereki – mondta a püspökatya. Továbbá megköszönte a Szalézi atyáknak, hogy merték vállalni ezt a hatalmas feladatot, hogy a válságos időkben, el mertek kezdeni álmodni egy ilyen intézményről.


- Tíz éven keresztül nagyon sok fiatal fordult meg az Emmausz falai között. Nagyon sok fiatal fejezte be az iskoláit, ma már családot alapítottak. Tudjuk mindannyian, hogy ez a kollégium azért is tud működni, mert nagyon sok jótevője van. Emberek, akik természetbeli ajándékokkal, vagy anyagi támogatással is segítik a Szalézi atyákat. De ami még fontosabb számomra, ez a kollégium nem csak tetőt ad a fejetek fölé, hanem nevelést. Értékekre mutat rá, tanít benneteket ugyancsak tisztességre, tanít benneteket imádságra, és mindig tudjátok, hogy van valaki, akihez fordulhattok – mondta a többi között a fiatalokhoz szólva Német László megyéspüspök.


A jubileumra az anyaországból is érkeztek vendégek, Pappné Farkas Klára, az Országgyűlés külügyi Hivatal Nemzeti Integrációs Főosztályának Főosztályvezető-helyettese és Kelemen András, a Házelnök Külpolitikai főtanácsadója, aki a maga és Kövér László, Magyarország Országgyűlésének elnöke nevében szólt az egybegyűltekhez.


- Tíz év mondható, hogy rövid idő, és mondható, hogy hosszú. De ez a tíz év nagyon nagy megbecsülést jelent mindannyiunk számára és nagyon nagy örömmel s tisztelettel gondolunk azokra, akik belefogtak ebbe a hatalmas munkába. Gizella nővérre, Rácz Katalinra, aki elkezdte a fiatal lányok összegyűjtését és Sztoján atyára, valamint munkatársaira, akik tíz éve az Emmausz fiúkollégium gondolatát elkezdték megvalósítani. Én úgy gondolom, hogy Isten tervét hajtják végre. Éppen ezért kérjük az ő nevükben is és a magunk nevében is vezető testvéreiket, Stanislav Hočevar, belgrádi érsek urat, Német László megyés püspökurat, Janez Potočnik, tartományi főnökurat, hogy támogassák, segítsék áldásos munkájukat, hogy olyan ifjúság kerülhessen ki a kezük alól, amelyik meghallja az Isten szavát, és felebarátként tud élni ebben a földi paradicsomban, Bánátban – mondta a többi között Kelemen András.


A hálaadó szentmise keretében elhangzott Reményik Sándor: Templom és iskola című verse, továbbá a kollégium történetét is felolvasta az egyik kollégista. Dulka Andor, a Bánáti Magyar Iskolaalap vezetője is szólt az egybegyűltekhez, aki beszédét azzal kezdte, hogy ezt az intézményt a szeretet, a hit, és a bátorság hozta össze.


- Nem egyszerű épület ez, ez egy Alma Mater is. Előttem ékesszólóbban többen elmondták, hogy ennek a pontnak küldetése van a magyarság sorsában. Nagyon biztos támpontja ez értelmiségi utánpótlásunknak, és a keresztény, magyar, tisztességes emberek utánpótlásának – hangsúlyozta Dulka Andor

.
Az ünnepség végén Kalapis Sztoján atya, az Emmausz fiúkollégium vezetője mondott hálát mindenkinek, akik támogatták a tíz év alatt a kollégiumot, hisz mint mondta, immár 120 fiú fejezte be tanulmányait a hathatós támogatások jóvoltából.


Hanganyag elé:

A Szalézi szerzetesek 1965-ben érkeztek Muzslyára, az akkori belgrádi érsek, aki nagy tisztelője volt Bosco Szent Jánosnak, a bánsági apostoli kormányzótól olyan plébániát kért a Szalézi atyák számára a Vajdaságban, ahol sok a fiatal. Így esett a választás Muzslyára. Azóta számos ifjúsági programot valósítottak meg az atyák. 1994 óta hathatósan támogatják a szórványból érkező, szegény sorsú fiatalokat, akik a segítségük nélkül nem tudták volna befejezni középiskolai tanulmányaikat. A Muzslyán szolgáló Szalézi atyák, a nagybecskereki leánykollégium mintájára megálmodták a fiúkollégiumot, amelyet 10 éve adtak át rendeltetésének.


A jubileumi ünnepségről összeállítás is készült!

Fotógaléria...


BENÉPESÜLT A MUZSLYAI EMMAUSZ FIÚKOLLÉGIUM
Az iskolakezdést megelőző napon, 2012. szeptember 2-án - immár tizedik éve - benépesül a muzslyai Emmausz fiúkollégium. A szórványban nagy jelentőséggel bíró intézmény ezúttal is sok fiatalnak nyújt lehetőséget a továbbtanuláshoz, illetve biztosít otthont az új iskolaévben. Az idén 70 fiú kap ellátást – a pótágyakat most is kihasználják, hisz a kollégium valójában 60 férőhelyes -, mégpedig tizenheten lesznek az elsősök, nyolc egyetemi hallgató van, a többiek pedig már egy vagy több éve bentlakók, illetve a nagybecskereki középiskolák egyikében tanulnak. Kalapis Sztoján atya, a kollégium igazgatója mellett a diákoknak az új otthonukba való beilleszkedést két nevelő segíti, Gabona Ferenc és Gerdof Zsolti. A kollégistáknak ebben a tanévben is biztosítva lesz minden feltétel a tanuláshoz, igény szerint néhány tantárgyból különórákat is szerveznek, a könyvtárt is használhatják, persze a testedzésre is alkalmuk lesz, meg a felesleges energia levezetését is megoldják, foci és kézilabdapályán edzhetnek. A kollégiumban a fiatalok lelki nevelést is kapnak, különböző beszélgetésekre, lelki gyakorlatokra is sor kerül, szentmiséken, valamint Gyenge Károly, torontálvásárhelyi református lelkész jóvoltából istentiszteleten is részt vesznek. A szülők ezúttal is elkísérték gyermekeiket a fogadónapra, együtt részt vettek a hálaadó szentmisén, majd szülői értekezletet is tartottak, amelyen ismertették a fontos tudnivalókat. A szentmise után társalgás, ismerkedés következett, majd lelki ráhangolódás az iskolaév első napjára.
Hangfelvétel!


SZÁRNYAS KERESZT MUZSLYÁN
2012. augusztus 19-én, vasárnap a fél kilenckor kezdődött szentmisén fogadták a muzslyai hívők a húsvétkor Zamárdiból induló feltámadási menetet és jelvényét az Árpád-kori motívumokkal díszített szárnyas keresztet. A szalagokkal ékesített fafaragású jelvényt utána Temerinbe vitték.
Egyébként a feltámadási menetet a Balaton-parti Zamárdi község polgárai hozták létre és indították el a 2004. évi magyarországi népszavazás sajnálatos eredménye után, azzal a szándékkal, hogy egy Kárpát-medencei összefogással tanúsítsák a magyarság egységét. Eredetileg, a feltámadási menet elnevezéssel indított zarándoklat húsvéttól pünkösdig, a csíksomlyói búcsúig tartott és több ágon bonyolították le 30-50 kilométerenkénti fogadó állomásokkal. A magyarság egységét érintő közjogi változások, a magyar állampolgárság könnyített eljárással való megszerzése következtében a feltámadási menet tavaly a hála jegyében zajlott. Az idén a feltámadási menet lebonyolításában és eszmeiségében is megújult. Az ágaiban kb. 3000 km-es nemzeti zarándoklat húsvéttól most már Krisztus király napjáig (adventig) tart, és ugyanúgy, mint eddig, áthalad minden Kárpát-medencei utódállamon, és a Kárpát-medence nyugati pontján, Sopronban ér véget, ahol ismét találkozik a négy ág.KALAPIS SZTOJÁN ATYA EZÜSTMISÉJE


2012. július 7-én ünnepre hívtak a harangok a muzslyai Mária Neve templomban, előző napon a szorgos fiatalok ünnepi köntösbe öltöztették, hiszen közkedvelt és szeretett papjuk, Kalapis Sztoján atya ezen a napon ünnepelte pappá szentelésének ezüstjubileumát. Az ünnepi szentmisét a jubiláló celebrálta msgr. dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök, msgr. Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspök és paptestvérei közreműködésével. Az ezüstjubileumon jelen volt Sztoján atya édesanyja, testvérei, rokonai, ismerősei, barátai, a helybeli és környékbeli hívek, az oratóriumba járó gyerekek, az egyházközség keretében működő közösségek tagjai, a szerzetes nővérek, de tiszteletét tette Magyarországról Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága Kapcsolattartási Főosztályának vezetője is.


A szentmise kezdetén egy vers hangzott el Ezüstmisédre címmel, majd az egyházközségben tevékenykedő családok gyerekei átadtak hálájuk jeléül Sztoján atyának egy gyönyörű virágokkal teli kosarat, egy-egy csokor virággal pedig a két püspökatyának kedveskedtek.
Az evangéliumot magyar nyelven Sándor Zoltán, állandó diakónus olvasta fel, bolgár nyelven pedig Sztoján atya tolmácsolta.
A szentbeszédet msgr. Huzsvár László, nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspök egy versidézettel kezdte, Mécs László A királyfi három bánata című versből mondott részletet.


„Amikor születtem, nem jeleztek nagyot
messiás-mutató különös
csillagok,
csak az anyám tudta, hogy királyfi vagyok.
A többiek láttak egy
síró porontyot,
de anyám úgy rakta rám a pólyarongyot,
mintha babusgatná a
szép napkorongot.
Maga adta nékem édessége teljét,
úgy ajándékozta
anyasága tejét,
hogy egyszer földnek bennem kedve teljék.
Isten tudja,
honnan, palástot kerített,
aranyos palástot vállamra terített,
fejem fölé
égszín mosolygást derített.
Ma is úgy foltozza ingemet, ruhámat,
ma is úgy
szolgál ki, főzi vacsorámat,
mint királyi ember királyi urának.
Amerre én
jártam, kövek énekeltek,
mert az édesanyám izent a köveknek,
szíve ment
előttem előre követnek.” (részlet)


A nyugalmazott püspökatya beszédében kitért ennek az ünnepnek a jelentőségére is.
-A papi küldetés lényege az, hogy közösségteremtő szolgálat legyen. Ha valaki, akkor ezt Sztoján atya megértette. Huszonöt esztendőn át - kimerem mondani! -, semmi mást nem akart, mint egy ilyen közösségteremtő szolgálatban mindegyikünket közelebb segíteni Istenhez, Don Bosco Jánosnak a példája szerint – mondta a többi között Huzsvár László. Ugyanakkor a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség létrehozásáért, a kollégium működtetéséért is dicsérő szavakkal illette.


-Büszkék vagyunk Sztoján atyára! És köszönjük neki mindannyian, akik édes anyanyelvünkön beszélünk, hogy ő megtanulta a mi édes anyanyelvünket, mert akarunk ezen az anyanyelven kitartani Jézus szeretetében, és rátanítani azokat, akik a legkisebbek. Úgy, ahogy az Úr Jézus mondta Don Bosco-nak, a 9 évesnek, nem ököl kell ide, hanem szeretet, ölelés, egybekapcsolódás.
Huzsvár László, nyugalmazott püspökatya beszédében tovább idézett Mécs László verséből:


„Hogyha minden csillag csupa gyémánt volna,
minden
tavaszi rügy legtisztább gyöngy volna:
kamatnak is kevés, nagyon kevés
volna.
Hogyha minden folyó lelkemen átfolyna
s ezer hála-malom csak
zsoltárt mormolna,
az én köszönetem így is kevés volna.
Hogyha a föld
minden szín mézét átadom,
az ő édességét meg nem hálálhatom,
ez az én
bánatom, harmadik bánatom.”(részlet)


A szentmise végén a hívek átadták ajándékaikat Sztoján atyának, aki köszönetet mondott mindenkinek. Erre az alkalomra, az ezüstmiséje emlékére szentképeket készíttetett, amelyeken a „Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben.” (Lk1,46b-47) idézet állt.

A hálaadó szentmise után minden hívőt ezekkel a jubileumi emlék-szentképecskékkel ajándékozott meg.
Hanganyag: a jubilálóval készült beszélgetésNYÁRI ORATÓRIUM

Évente több oratóriumot tartanak a muzslyai plébánián, és a legnagyobb méretű természetesen a nyári szünidőben kerül megrendezésre. Az idén 2012. június 30-a és július 8-a között szervezték meg.
Az oratórium sok gyereknek nyújt lehetőséget a társalgásra, barátkozásra, egy kis játékra, új ismeretek szerzésére. Kalapis Sztoján atya, a fő szervező elmondása szerint az animátorok végzik a munka oroszlánrészét, van belőlük most is körülbelül 25, akiknek vannak még segítőik is, hiszen ezúttal mintegy 160-180 gyerek is megfordult egy-egy napon náluk.
A foglalkozásokat, a különféle műhelymunkákat a délelőtt folyamán szervezték meg, a délutánok pedig a közös, nagy játékokra voltak szánva. Minden oratóriumnak van egy keretmeséje, így volt ez itt is, nem csak a játékon volt a hangsúly, hanem egy kis tudásgyarapításra is sor kerül. Jónás próféta életét dolgozták fel az oratóriumon, részletekben, előadták a történeteket, amit ugyancsak élveztek a gyerekek.
Az animátorok egy dalt is írtak erre az alkalomra, egy közismert zenére írtak meg egy szöveget Jónás prófétáról, meg arról, hogy mennyire jó játszani együtt, az oratórium berkeiben.
Hangfelvétel!TALÁLKOZTAK A NAGYBECSKEREKI EGYHÁZMEGYE KÁNTORAI
Nagybecskereken a püspöki lakban szervezték meg 2012. június 23-án a nagybecskereki egyházmegye kántorainak találkozóját, amelynek házigazdája msgr. dr. Német László megyéspüspök és ft. Koncz Tibor esperes-plébános volt. Az egybegyűlteket elsőként a püspökatya köszöntötte, aki elmondta, hogy a kántorok feladata nagyon is fontos az egyházközségekben, a templomainkban.
-Ez a lehetőség, hogy találkozzunk, hogy tapasztalatainkról elbeszélgessünk, hogy új dolgokat halljunk, mindenképpen hozzásegít ahhoz, hogy a liturgikus, tehát a templomi ünnepek, vagy a temetés is szebben és gördülékenyebben folyjon le, és esztétikailag, zeneileg is magasabb szintre tudjuk ezt emelni. Természetesen a kántoroknak mindenféle feladatuk van, az egyik dolog, ami nagyon fontos lenne - és nekem szívügyem -, hogy be kell vonni a népet az éneklésbe. Valahogy buzdítsuk az embereket, hogy ne várják el, hogy csak a kórus énekeljen, vagy a kántor meg néhány hívő, hanem többen is csatlakozzanak az énekléshez – mondta köszöntőjében msgr. dr. Német László, nagybecskereki megyéspüspök.
2009 óta évi rendszerességgel, egy-két alkalommal tartanak kántortalálkozót, tavaly az egyházmegye ezüstjubileumára, a fennállásának 25 éves ünnepségére készülődtek. A cél tovább él, azt szeretnék, ha a szentmiséken minőséges zenei szolgálatot végeznének a kántorok.
-A célja a kántortalálkozóknak, hogy megismerjük egymást, együtt legyünk, és egy picit szakmailag próbáljunk tanulni – mondta ft. Koncz Tibor nagykikindai esperes-plébános, a találkozó másik házigazdája. – Én is nagyon fontosnak tartom, hogy szakmai szempontból is megfelelő előadókat, kántorokat, orgonistákat, karnagyokat hívjunk ezekre a kántortalálkozókra. Ezúttal volt egy előadás, amit közös éneklés követett, amely keretében Kornélia nővér két dalt tanított meg a részvevőkkel, és végül egy orgonakoncertet tartott a vendégünk – nyilatkozta Koncz atya.
A mostani kántortalálkozóra a vendégelőadó Magyarországról érkezett, Nagy Péter, a szegedi dóm kántora, orgonistája előadása során áttekintést adott a XX. századi orgonaépítészetről, illetve a különböző irányzatokról.
-Ez egy kis bevezetés ahhoz, hogy egy kántornak, aki a hangszerrel dolgozik, állandóan kapcsolatban van, milyen feladatai vannak, mint a hangszer kezelőjének. Hogy mire kell odafigyelni, mi az a kisebb hiba, amit ő is meg tud csinálni, illegve egy nagyobb hibát milyen jelekkel tud észrevenni, hiszen, ha ezeket nem teszi meg, akkor egy hangszer használhatatlanná válik, évtizedek, évszázadok öröksége elveszik a semmibe és tönkremegy. Holott tényleg, lehet, hogy az elején egy nagyon kis tennivalóval meg lehetett volna menteni – mondta az előadó, Nagy Péter.
A nagybecskereki egyházmegyében kevés a kántor, mintegy harmincan vannak, akik több templomban is szolgálnak, ők szeretettel jönnek az ilyen találkozóra, számukra a további munkát alapozza meg egy-egy ilyen összejövetel.
Hanganyag!


KIVÁGTÁK A TEMPLOM ELŐTTI, VESZÉLYES NYÁRFÁKAT
Ha a muzslyai Mária Neve templomra gondol az emberfia – legyen az falubeli, vagy vidéki, aki látta ezt az építményt -, bizonyára képzeletében a két magas nyárfa is ott lesz, melyek már jóformán összenőttek a templom „képével”. A település központjában, a templom előtt levő két öreg nyárfának a sorsa már néhány éve eldőlt, az egyháztanács úgy ítélte meg, hogy ki kell vágni, mert életveszélyes volt a közelükben közlekedni. A tavasszal, pontosan 2012. április 10-én röppent fel először a hír, hogy kivágják a nyárfákat, de akkor csak néhány ágától szabadították meg őket. Tovább már nem lehetett elodázni a két óriásira nőtt fa kivágását, így a minap kidöntötték mindkettőt. Az egyik fa a kivágás pillanatában a számításoktól eltérően más irányba dőlt ki, a villanyvezetéket is elszakította, továbbá megrongálta a templom előtti kerítést is, de szerencsére senki sem sérült meg. Stanko Tratnjek, muzslyai plébános elmondása szerint ő maga is sajnálja a fákat, de nem lehetett mást tenni, mert a tavalyi ítéletidő alkalmával egy nagy ág zuhant le a gyalogjárdára, szerencsére senki sem tartózkodott, illetve sétált az utcán. Az egyháztanács ülésén még nem beszélték meg konkrétan, hogy milyen fa kerüljön a kivágottak helyére, de mindenképpen terveznek újabb fákat elültetni a templom elé.
Hangfelvétel!


ÖNKÉNTESEK TALÁLKOZÓJA
A Nagybecskereki Egyházmegye önkéntesei találkoztak 2012. június 8-án a székesegyházban. Eljöttek erre az összejövetelre a helybelieken és muzslyaiakon kívül Tóbáról, Magyarcsernyéről, Törökbecséről, Nezsényből, Csókáról, Hódegyházáról, Tiszaszentmiklósról, Padéról, Bókáról, Écskáról, Torontálvásárhelyről, Káptalanfalváról és Szajánból. Jelen voltak az egyházmegyéből a Caritas-csoportok tagjai, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, továbbá a plébániák önkéntesei. A fő cél az egymástól való tapasztalatszerzés, az ötletek kicserélése. A részvevők összesen 85-en voltak, akiket msgr. Gyuris László, nagybecskereki plébános, a nagybecskereki Caritas igazgatója köszöntött. Ezt követően a zentai Nagy József atya tartott egy előadást az önkéntességről.
Az ilyenfajta munkára nagy szükség van, bárhol az egyházmegye területén, hiszen a volontőrök alázattal, szeretettel tevékenykednek. Mint József atya mondta, Isten szeretetét sugározzák, továbbítják ezek az emberek.
Az önkéntesek találkozóit régebben évente két alkalommal szervezték meg, manapság már csak évi egy alkalomkor van alkalom az eszmecserére.
-Azért fontosak az ilyen találkozók, hogy az önkéntesek új erőt merítsenek. Mert az ember kopik, mindig, amikor az ember valamibe beleadja magát, bele is tud fáradni – mondta Gyuris László atya, aki hozzáfűzte – Ezek a pillanatok azok, amikor erőt gyűjtünk. Amikor meglátjuk, hogy máshol mi történik, az is erőt tud nyújtani. Egy közösség vagyunk az egyházban, és ösztönözzük egymást a munkára. Mások tapasztalatát hallván szintén erőt merítünk és nyerünk ahhoz, hogy isteni háttérrel végezzük az önkéntes munkát – mondta a nagybecskereki Caritas igazgatója.
Az előadás után a csoportok bemutatkoztak egymásnak, elmondták, hogy otthon ki-mivel foglalkozik, megosztották élményeiket, örömüket.
Az önkéntesek találkozója szentmisével zárult.
Hanganyag!


ÚRNAPI KÖRMENET MUZSLYÁN

2012. június 7-én, a muzslyai Mária Neve templomban szolgált esti szentmise után kezdődött az úrnapi körmenet.

A papok és a hívek az Oltáriszentséggel végigjárták az utcasarkokon kialakított, négy oltárt, ahol virágokkal díszített szentképek álltak, és az oltárok előtt virágszőnyeg volt.

Az úrnapi körmenetnek saját liturgiája van. A stációknál evangéliumot olvastak és az atya az égtájak felé áldást oszt.

A körmenet részvevői azokért is imádkoztak, akiket a négy égtáj felé osztott áldás akaratlanul is elért.BALLAGTAK A FIÚK


A muzslyai Emmausz Fiúkollégium végzős diákjai részére 2012. május 23-án szervezték meg a ballagási ünnepséget, amely egy szentmisével kezdődött. Kalapis Sztoján atya, a kollégium vezetője a szentmise elején üdvözölte a hívek mellett a ballagó diákokat, akik 11-en búcsúztak a három-négy éven keresztül otthont adó kollégiumtól, a nevelőktől, az intézmény vezetőjétől. A kollégisták székelykeveiek – Erős József, Szabó József, Szabó Máté és Uzon Andor -, torontálvásárhelyiek - Kovács Tamás, Mák Norbert és Soós Tibor -, tordaiak - Mészáros Iván és Simunovics Endre - voltak, illetve Kisoroszról érkezett Nyári Tamás, és Ürményházáról Huszka József.
A szentmisét követően Sztoján atya kiosztotta a kollégium lógójával ellátott tarisznyát, majd abba került az, amit útravalóul kaptak a fiatalok. Gabona Ferenc, nevelő kinyomtatta azokat a leírt gondolatokat, értékeket, amelyeket egymásról vetettek papírra a fiúk. Gyenge Károly, torontálvásárhelyi református lelkész egy-egy ceruzát adott át a fiataloknak, és a ceruza jelképes üzenetét is elmondta, hogy mindenki saját maga „írja” az életét, de néha segítségre lesz szükségük. Gerdof Zsolti, a másik nevelő egy-egy pogácsát adott a búcsúzóknak, hogy emlékezzenek a kollégiumban eltöltött időszakra, mindarra, amit kaptak a kollégiumi életük során. Sztoján atya a tarisznyába útravalóul egy-egy kis zacskó földet adományozott a fiúknak, amin jártak-keltek az elmúlt időszakban. Mint mondta, ez vajdasági föld, amelynek üzenete van.
A szülőföld egy-egy csipetnyi részét vihetik magukkal, hogy emlékezzenek erre a napra, de ugyanakkor tudják: itt kell megmaradniuk – Isten segítségével. Az ünnepség részeként a fiúk a kollégium minden zugát végigjárták.


Hangfelvétel!DÍJKIOSZTÓ ÉS KONCERT A SZÉKESEGYHÁZBAN-2012. 05. 04. A nagybecskereki székesegyház 2012. május 4-én megtelt fiatalokkal, ugyanis a Nagybecskereki Egyházmegye több pályázatának megvalósítására, majd a díjkiosztóra került sor. Az előző években is több pályázatot hirdettek, amelyek igencsak nagy népszerűségnek örvendtek. Az idén szinte minden korosztályt megszólítottak a különféle pályázatok által. Msgr. dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök köszöntötte az egybegyűlteket, aki bátorította a fiatalokat a verseny előtt. A püspökatya elmondta, hogy ennek a rendezvénynek a célja mindenképpen, hogy minél játékosabban, és egyben kihívásként is éljék meg a fiatalok a hittan tanítását, a vallásunkat, az egyházhoz való tartozásukat.
Az alsós diákoktól képzőművészeti alkotásokat vártak, mégpedig Isten csodái címmel. Erre a pályázatra mintegy 25 településről több mint 400 munka érkezett. Az alkotásokat Léphaft Pál karikatúrista bírálta el, aki nyilatkozatában elmondta, hogy nagyon örült, amikor az alkotások között rendkívül érdekes munkákat talált, amelyek túlléptek az óvodás/iskolás stíluson.
-Jézus csodáit kellett megrajzolni. Ettől jobb téma nem létezik, hiszen sem az oktatók, sem a gyermekek, sem mi nem láttuk Jézus csodáit, ezért a képzelőerő szabadra volt engedve, és mindenki megrajzolhatta a „saját” vízen járását, borszaporítását, és mindazokat a csodákat, amelyeket hittanórán tanultak. Itt mindig az a kérdés, az oktató mennyire engedi szabadjára a gyermekek fantáziáját – mondta Léphaft Pál, aki a felkészítők közül Juhász Irént, nagybecskereki hitoktatót egy rajzzal jutalmazta.
Osztályonként díjazták a gyerekeket, az elsősök közül díjban részesült a magyarcsernyei Tóth Norbert, Hajhele Mónika Szanádról és Barna Csilla Ürményházáról. A másodikosok közül a legjobb három lett a nagybecskereki Vasiljev Dragana, a helybeli Győri Csilla és Nagy Nikoletta Magyarcsernyéről. A harmadikosok közül díjazták a nagybecskereki Gyémánt Laurát, Borbás Renátát Törökbecséről és a padéi Sudecki Dalmát. A negyedikesek mezőnyében legszebb alkotást készítette Márton Ida Magyarcsernyéről, Sándor Tamás Tordáról és Farkas Florentina Törökbecséről.
Az óvodások kilencen voltak, akik vallásos témájú verset mondtak. Mindannyian egy-egy kis ajándékot kaptak, de a kéttagú zsűri - Petri Erika, a Mária Rádió főszerkesztője és Molnár Aranka, a Nagybecskereki Rádió főszerkesztője – külön díjazta a legjobbakat. Első lett az ürményházi Oszlánszki Gábor, második helyre került a helybeli Pecikoza Viktor, míg a harmadik lett Belity Tea Ürményházáról.
A bibliai szövegmondó versenyre a felsős diákokat, és a középiskolásokat kérték fel, mintegy 65-en jelentkeztek erre a megmérettetésre, melynek érdekessége, hogy cseh, magyar, szlovák és horvát nyelven hangzottak el a bibliai szövegrészek, mégpedig választani lehetett a Bölcsesség könyvéből, illetve Sirák fia könyvéből.
Az ötödikeseknél - Ifju Izabella, az óbecsei Lurkóház vezetője és Erdős Marietta, magyarországi vendégzsűri – a legjobban teljesített a nagybecskereki Lukács Anna, második lett az oroszlámosi Lukácsi Balázs és a harmadik díjazott az ürményházi Döme Doloresz. Különdíjban részesült Virág Szabina Ürményházáról és Oláh Anita Magyarcsernyéről.
A hatodikosoknál Bálint Aranka, levéltáros, pedagógus és Jenovay Lajos, újságíró, színész értékelte a versenyzők szövegmondását. Első díjas lett a nagybecskereki Kovács Imola, második helyre került Biacsi Nikoletta Magyarcsernyéről és a harmadik díjat Gyémánt Klaudia érdemelte ki. Ketten különdíjban részesültek, mégpedig Kovács Bertina Törökkanizsáról és az istvánvölgyi Erdelji Aleksandra.
A hetedikesek és nyolcadikosok mezőnyében Matkó Margit, az Újvidéki Rádió munkatársa és Kónya-Kovács Otília, tudósító voltak a zsűri tagjai. A hetedikeseknél a legjobbnak bizonyult a nagybecskereki Mezei Szimóna, a második lett az ürményházi Palatinus Regina és harmadik díjas lett Kuželka Marian Körtédről.
A nyolcadikosok mezőnyében első díjban részesült a tordai Csíkos Dániel, második lett a muzslyai Margit Márta és a harmadik helyre került a tordai Manga Anikó. Különdíjban részesült Kiss Bianka Tiszaszentmiklósról.
A középiskolások kategóriájában Marcsók Vilma, nyugalmazott magyar szakos tanárnő és Suhajda Lajos SDV atya értékelték a bibliai szövegmondók teljesítményét. A helybeli Szili Kornélia első díjban részesült, második helyen végzett az udvarszállási Virág Laura, míg harmadik helyen ketten osztoznak a muzslyai Ködmön Zsolt és a nagybecskereki Palkovics Tímea.
A versenyzőket és díjazottakat egy koncerttel is meglepték a szervezők, ugyanis a székesegyházban Csíszér László tanúságtevő koncertjén vehettek részt.
Hangfelvétel!


HÚSVÉTI KÖRMENET


VIRÁGVASÁRNAP

Barkaszentelés a muzslyai Mária Szent Neve templom udvarán

- 2012. április elsején.BÉRMÁLKOZÓK TALÁLKOZÓJA ÉS DÍJKIOSZTÓ

A nagybecskereki egyházmegye bérmálkozóinak találkozójára került sor 2012. március 31-én Muzslyán, illetve Nagybecskereken. Az idén mintegy 350 fiatal készül a bérmálkozásra. A vizsga helyett már néhány éve találkozót szerveznek részükre. A muzslyai Mária Szent Neve templomban elsőként két tanúságtételt hallottak a részvevők, magyar, illetve horvát nyelven. A két fiatalember egyébként a Hozsanna közösség tagjai, mindketten gyógyult drogosok, akik meséltek életükről, illetve arról, hogyan tudtak a függőségtől megszabadulni. Ezt követően a szabadkai Ébredés nevű keresztény zenekar tartott rock-koncertet a fiataloknak a Muzslai Petőfi Sándor MME nyári színpadán.


A muzslyai rendezvények után püspöki szentmisén vettek részt a bérmálkozásra készülők. A szentmise előtt osztotta ki msgr. dr. Német László püspökatya a tavaly meghirdetett, Mi így segítünk! elnevezésű pályázat díjait.

Erre a pályázatra fényképes, számítógépes bemutatókat vártak arról, hogyan segítik a fiatalok ki-ki a saját egyházközségét. A zsűri tagjai – Stocker Kecskeméthy Hajnal, Szekeres Valéria és Halmai Tibor – 11 alkotás közül választották ki a három legjobbat. Előnyben részesítették azokat a csoportokat, akik már évek óta tevékenykednek, és nem csak erre a pályázatra készülve segítettek, továbbá az ötletességet, a fiatalok lendületességét díjazták.

A legjobb munkát a lukácsfalvi hittanosok készítették, ők 10-en alkotják a csoportot, és minden ünnepkor takarítják, díszítik a templomot, de a fizikai munkától sem riadnak vissza. A legjobbak jutalomként táborozáson vehetnek részt, míg a második, harmadik helyezettek - a muzslyai (VI.5. osztály tanulói) és az ürményházi hittanosok könyvjutalomban részesültek.

Hangfelvétel!ÁLDOZATOS MUNKA FOLYTATÁSA - BŐVÜLŐ KOLLÉGIUM
Kövér László, az Országgyűlés elnöke március 28-án, Budapesten, az Országházában adott át három érdemes személynek állami kitüntetést a határon túl élő magyarság érdekében tett tevékenységükért, közöttük a Muzslyán szolgáló Kalapis Sztoján SDB atyának, szalézi szerzetesnek, az Emmanuel Kollégium igazgatójának.
Kalapis Sztoján Erzsébetlakon született 53 évvel ezelőtt. Szülei – Iván és Mária - bolgár származásúak, és 12 gyermeket neveltek. Sztoján atya szülőfalujában fejezte be az elemi iskolát, az első négy osztályt - mivel bolgár nyelvű tagozat nem létezett - magyar nyelven végezte, majd az 5-8. osztályban szerb nyelvű tagozatra járt. Ezt követően a papi pályát választotta, és Szlovéniában folytatta tanulmányait, a gimnáziumot Želimljében végezte el, utána pedig a Ljubljana-i teológiai egyetemre iratkozott. 1987-ben diplomázott, A gyermek vallásos nevelése volt a címe a diplomadolgozatának. 1987-ben szentelték pappá. Öt éven keresztül volt plébános Bókán, ide tartozott 7 falu is, és a háborús, ínséges időkben sokszor több órán át, kerékpárral járta végig a plébániához tartozó falvakat. Később az egyházmegye ifjúsági és ministráns referenssé választották. Alapítója, és 10 évig vezetője volt a Vajdasági Magyar Cserkészszövetségnek. Sztoján atya szervezésében ifjúsági zarándoklatokra, ifjúsági találkozókra jutottak el a fiatalok, de foglalkozott a fiatal házaspárokkal, családokkal is.
A nővérek működtette kollégium mintájára álmodták meg rendtestvérével, Stanko Tratnjek muzslyai plébánossal a muzslyai Emmausz fiúkollégiumot. Az 1994/95-ös tanévben két nezsényi diák lakott náluk, majd jöttek Versecről, Kikindáról, mind többen igényelték az efféle segítséget. 2000-ben kezdték építeni a kollégiumot, és akkor 9 diákjuk volt, akik végül is kivárták, hogy felépüljön, mert ők voltak az első lakói az intézménynek. A fő támogatói a kollégiumnak a Határon Túli Magyarok Hivatal, az Apáczai Közalapítvány, a Renovabis Németországból és a Szalézi Rend voltak.
Kalapis Sztoján a Magyar Érdemrend Polgári Tagozatának Lovagkeresztjét a bánsági magyar szórványban végzett áldozatos és eredményes munkájáért, a muzslyai Emmausz Kollégium létrehozásában és igazgatásában vállalt tevékenységéért, a szegény sorsú magyar fiatalok anyanyelven történő továbbtanulásának elősegítéséért kapta.
*Mit jelent Önnek ez a kitüntetés?
-Azt jelenti, hogy a 25 éves munkám eredményes volt, és Isten segítségével - termést hozott. A tevékenységemből kifolyólag bárhol megjelenek, mindenhol vannak ismerőseim. Néha úgy gondolom, hogy talán nem is érdemeltem meg. Néha pedig fognám azt a kitüntetést, a Lovagkeresztet, és harapófogóval vagy 100 darabra vágnám, és minden segítőmnek, minden munkatársamnak adnék egy kis darabkát belőle. Nem csak én voltam az, aki valamit tett, hanem a munkatársaim segítségével tudtam egyet s mást megvalósítani. Ha a Jóisten nem adná őket nekem így mellém állni, vagy előttem járni, akkor nem tudom, megérdemelném-e ezt a díjat. Mindenképpen nagyon köszönöm azoknak, akik felterjesztettek erre a kitüntetésre, az elbírálóknak, Kövér Lászlónak, az adományozónak, mert jó érzéssel tölt el, hogy a munkámat méltányolják. Persze, mint ahogy mondtam is, egymagam nem tudtam volna eredményt felmutatni, így hálával és köszönettel tartozom mindazoknak, akik munkámban támogatnak és segítenek.
*10 éve, hogy átadták rendeltetésének a kollégiumot. Az első évben 9-en voltak, most 62 tanuló lakja ezt a szép épületet. Ma már nem járnak kollégium-népszerűsítő körútra, erre nincs szükség, hiszen a jó hír mindenhová eljutott.
-Az elmúlt időszakot áttekintve, 87 azoknak a diákoknak a száma, akik sikeresen befejezték a három-, illetve négyéves középiskolai tanulmányaikat. Voltak olyanok is, akik itt hagytak bennünket, akik nagyobb szabadságot akartak maguknak, hogy kényelmesebb legyen nekik, esetleg, hogy esténként eljárjanak szórakozni, stb. Nálunk viszont van egy megszokott napirend, házirend, amit mindenkinek be kell tartania, és akadnak olyanok is, akik ezt nem tudják megtenni.
*Az „igazi” visszajelzéseket a néhány éve beindított ex-kollégisták találkozójáról is kapják…
-A fiatalok igényelték, hogy találkozzanak egymással, velünk, nevelőkkel. Fontosnak tartották, hogy elbeszélgessenek a múltról, elmondják a jelenüket, a mostani életükről beszéljenek. Szívesen jönnek, ha nem is két napra, de néhány órahosszára mindenképpen ellátogatnak hozzánk. Valójában az is volt a célunk, hogy összehozzuk pl. a székelykevei gyereket a szajánival, hogy kialakuljanak életre szóló barátságok.
*Most nagy terveik vannak: a kollégium bővül, az építkezés javában folyik…
-Szalézi szerzetesek vagyunk, és nálunk mindig fontos szerepet tölt be a sport, a sportolás, a játék, a fiúk szabadidejének hasznos kihasználása. Ezért is van a focipálya, a kosárlabdapálya, bent a csocsó, a pingpongozás, hogy minél jobban lekössük a fiatalokat a szabadidejükben. Illetve a fölösleges energiájukat valami módon le kell, vezessék, és sokkal egészségesebb, ha sportolnak, és nem valami csintalanságot tesznek. Amikor felépítettük a kollégiumot, rögtön meg is bántuk, hogy nem építettünk egy tornatermet is mellé, mert különösen a téli időszakban érezzük ennek nagy hiányát. 2008-ban kaptunk egy támogatást, hogy elkezdhetjük bővíteni a kollégiumot. Itt lesz egy pince, amire ugyancsak nagy szükségünk van, hiszen saját konyhával rendelkezünk, és az élelmiszer elraktározásához nincs helyiségünk. Ez a rész már kiépült, most folytatódik a tornaterem részének a felépítése és az emeleti rész, ahol még 7 szobával gazdagodik majd a kollégiumunk, így 21 gyerekkel többet tudunk fogadni intézményünkben.
Sztoján atya elmondta még, hogy a 2012/2013-as tanévben eddig 9 gyerekről tudják biztosan, hogy igénylik a kollégiumi ellátást, de ez a szám nem teljes, hiszen jó néhány településről nincsenek információik, hányan iratkoznának a nagybecskereki iskolák egyikébe. Őszre 17 hely szabadul fel a magyarul tanuló középiskolások részére. Az eddigi tapasztalatok szerint a nagybecskereki középiskolákba Szajántól Székelykevéig jönnek a fiúk, de a bácskai részről is vannak érdeklődők, moholi, ada, péterrévei fiatalok is bentlakók a muzslyai fiúkollégiumban.
A díjakat elismeréseket illetően, Sztoján atya 2001-ben Teleki Pál bronzérmet kapott a 10 éves cserkészetben betültött munkálért, 2004-ben Apáczai Éremmel jutalmazta az Apáczai Közalapítvány a határon túli magyar szórvány oktatásban részt vett munkájáért, 2010-ben pedig a Kisebbségekért Díjat kapta meg a Magyar Köztársaság Miniszterelnökétől.
Kónya-Kovács Otília

HÚSZ ÉVE LÉTEZIK A VAJDASÁGI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG

Húszéves fennállását ünnepelte 2012. február 19-én a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség. Délelőtt püspöki szentmisét tartottak a muzslyai Mária Szent Neve templomban, délután pedig az ünnepség vette kezdetét, amelyet a Szervó Mihály Általános Iskola nagytermében tartottak meg. Erre az összejövetelre ellátogatott a cserkészek rangos vendége, dr. Surján László, az Európai Parlament alelnöke, aki maga is cserkész, aki Korom Máriával, segédjével érkezett, ugyanakkor a rendezvényre tiszteletét tette Gara Katalin, a Szabadkai Főkonzulátus konzulasszonya.
Az ünnepségen dr. Surján László bemutatta a multikulturális Charta XXI elnevezésű Megbékélési Mozgalmat, amelyet a helyszínen alá is lehetett írni.
A hármas ünnepség keretében megemlékeztek a két évtizede történt eseményre, amikor felavatták az első cserkészeket Muzslyán, továbbá megünnepelték Bi-Pinek, a cserkészet alapítójának születésnapját, a cserkészet világnapját, és egyben a farsangot is megülték. Az ünnepségre Vajdaság minden tájáról érkeztek a vendégek, tehát ahol csak működnek a cserkészek, onnan eljöttek néhányan, ha nem is teljes őrsök, de képviselők mindenképpen. Az ünnepség keretmeséjét a Hupikék Törpikék rajzfilm adta, itt is ünnepeltek a törpék, azaz a cserkészek. Persze a farsang szellemében mindannyian törpéknek voltak beöltözve.
Kalapis Sztoján atya volt a kezdeményező, aki már 1989-ben toborozta az első cserkész-jelölteket, majd 1992. február 22-én avatták fel az első fiatalokat: kilenc cserkészt és nyolc kiscserkészt. A kezdetektől kifejtett tevékenységet, a kezdeményezést egy ajándékkal köszönték meg Sztoján atyának, aki elmondta, hogy voltak nehéz pillanatok is a cserkészet 20 éve alatt, azonban kitartottak, sőt volt olyan pillanat is, amikor a felnőttek közül többen is több őrsöt is vezettek egyszerre. A tanfolyamokon utána már kinevelték az őrsvezetőket.
Varga Zoltán atya, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke elmondása szerint sokan közreműködtek abban, hogy ezt az ünnepséget sikeresen megvalósítsák. A szülők, nagyszülők nélkül szinte meg sem lehetett volna valósítani az ünnepséget, sok munkát magukra vállaltak, például mintegy 300 fánkot sütöttek, de egy óriási születésnapi tortát is sütöttek, amelyből mindenkinek jutott egy szelet.
A jubileumi ünnepségen egy alkalmi műsorra is sor került, amely keretében a Muzslai Petőfi Sándor MME néptáncosai, népdalénekesei is felléptek. A vigasság táncházzal zárult.

Összefoglaló!KÉTNAPOS LÁTOGATÁSRA ÉRKEZETT A VAJDASÁGBA AZ EURÓPAI PARLAMENT ALELNÖKE
Dr. Surján László, az Európai Parlament alelnöke nem hivatalos, kétnapos vajdasági látogatását 2012. február 19-én, Nagybecskereken kezdte meg, ahol elsőként találkozott msgr. dr. Németh László nagybecskereki megyéspüspökkel.
-Alapjába véve azért jöttem, mert 20 éves a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség és hónapokkal ezelőtt meghívtak. Időközben az Európai Parlament alelnökévé választottak és feladatkörömbe tartozik részben az egyházakkal való kapcsolattartás, részben pedig a Nyugat-balkáni térség. Nem hivatalosan vagyok tehát itt, és ki akarom használni ezt az alkalmat arra, hogy tájékozódjak. Számomra, mint magyar politikus számára kiemelkedő fontossága van annak, hogy Szerbia minél hamarabb a közös „csapat” tagja lehessen. Amennyiben ezen a poszton ezt elő tudom mozdítani, azt minden erőmmel meg fogom tenni. Szükséges az, hogy ebben a térségben ezek a népek és országok egymásra találjanak. Ezt az európai integráció, a határok légneművé tétele nagyon elősegíti – nyilatkozta látogatása során dr. Surján László.
Msgr. dr. Németh László nagybecskereki megyéspüspök nagyon fontosnak tartja az Európai Parlament alelnökének látogatását, amely során a vendége beszámolt arról is a többi között, hogy mennyire tud odafigyelni az itteni magyarság helyzetére.
-Ez egy nagy megtiszteltetés számunkra itt, a nagybecskereki püspökség területén, hogy az Európai Parlamentnek az alelnöke ellátogatott hozzánk, hogy megérdeklődje, illetve, hogy személyesen is meggyőződjön arról, hogy élünk, mik a gondjaink, mit szeretnénk, miben tudnának ők segíteni nekünk, vagy miben tudnánk mi segíteni nekik, hogy információk alapján, őnekik is jobb belátásuk legyen az itteni helyzetről – mondta msgr. dr. Német László, nagybecskereki megyéspüspök.
Hanganyag!


JÓ SZOMSZÉDOK A KÖZÖS JÖVŐÉRT
A címbe foglalt mottóval egy újabb határon átívelő IPA projektum veszi kezdetét Magyarország és Szerbia között, amelynek megismertetése céljából 2012. február 16-án egy sajtótájékoztatót tartottak a szegedi Katolikus Házban. A EUNITY – Határon átnyúló közösségi programok szervezése elnevezésű projektum keretében a partnerek a szegedi KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. és a vajdasági HÁLÓ – Közösségfejlesztő Keresztény Egyesület. A sajtótájékoztatón Kondé Lajos atya, a szegedi Dóm plébánosa a magyarországon zajló programokat ismertette, míg Halmai Tibor, a délvidéki Háló elnöke pedig a vajdasági eseményeket ismertette. Az első rendezvény, az Árvízi Emléknap március 10-én lesz, melynek mottója: A folyó, amely összeköt! Március 23-a és 25-e között szervezik meg Muzslyán a közösségvezetői workshop-ot és tréninget, majd ezt követi március 29-én a Család, mint érték című sorozat első előadása Örökkék ég a felhők mögött címmel, amelyre Császár Angelát, a Magyar Örökség-díjas színésznőt hívták meg. A sorozat második előadásának vendége dr. Harmath Károly OFM vajdasági ferences, aki A hitben érlelődő család címmel tartja meg értekezését április 17-én. A Család mint érték sorozat harmadik estjére október 28-án kerül sor, amely zenei jellegű lesz, fellép a Juventus Énekkar és a Viktória Kamarakórus. A sorozat záró estjét november 8-ára tervezik, melyen a Családi értékek átadása gyermekeinknek címmel tartanak előadást. A projektum részeként több egynapos Háló találkozót is tartanak, az első április 14-én Sándoregyházán (Ivanovo) lesz, amelyre vendégként meghívták msgr. dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket. A másik ilyen jellegű találkozót Zentán tartják meg június 16-án, a harmadikra pedig Muzslyán, az Emmausz Fiúkollégiumban kerül sor november 10-én. Együtt könnyebb, mint egyedül mottóval, augusztus 5-e és 12-e között rendezik meg Baján a Háló egyesület családos nyári táborát. Az idei Szegedi Ifjúsági Napokon augusztus 22-e és 26-a között egy közös keresztény sátorral várják a projektumban részvevők a fesztiválozókat. A programban szerepel a Kórusok találkozása is, melynek keretében szeptember 30-án a szegedi Dóm, illetve október 21-én a nagybecskereki székesegyház ad otthont a Szegedi Dóm Énekara és a nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus koncertjének. Népi mesterségek napja elnevezéssel tartanak egy ifjúsági napot a szegedi Katolikus Házban, ahol a régi mesterségekkel ismerkedhetnek az érdeklődők egész nap, este pedig táncházzal, népdalénekléssel, mesemondással zárul a program. Az egy éven át tartó, EUNITY – Határon átnyúló közösségi programok szervezése elnevezésű projektumot a két partneregyesület egy záró sajtótájékoztatón értékeli, amelyet a szegedi Katolikus Házban tartanak meg november 27-én.
Hanganyag a sajtótájékoztatóról!


SZERVEZETT SZÁNKÓZÁS

A muzslyai plébánián megtartott farsangi oratóriumon a gyerekekkel megbeszélték, hogy egy napot közös szánkózásra szánnak, így 2012. február 15-én délben szervezetten mentek csúszkálni a Bega töltésére. Az csak természetes, hogy a gyerekek örülnek a legjobban a hónak, hisz bőven lehet hógolyózni, szánkázni, de nem csak ők, hanem a szüleik is élvezték a tél adta játéklehetőségeket. Magyarán: téli örömökben gazdag időszakot „élünk”. Ezt sokan ki is használják, hisz a szélsőséges időjárás miatt kényszerszünet van, nincs kötelezettségük a gyerekeknek mostanában, ugyanis 2012. február 6-a óta elcsendesedtek az iskolák. Gondolhatnánk, hogy a gyerekeket kevésbé érdekli, hogyan fogják bepótolni a kényszerszünet miatt kimaradt órákat, ám őket is foglalkoztatja ez a problematika, mondták is: nyilván hosszabb lesz az iskolaév, illetve rövidebb a nyári szünidő.
Visszatérve a szánkózásra, Kalapis Sztoján atya, az egyik fő szervező elmondta, hogy együtt örülnek a gyerekekkel, hogy ki tudják használni ezt a szép, ám hideg napot. Persze forró teát is vittek magukkal, meg némi édességet, hogy pótolni tudják a szánkózásban elveszített energiát. A gyerekek hideget nem érezve, örömmel vették birtokukba a hófedte töltést.

Hangkép!ORATÓRIUM A FARSANG SZELLEMÉBEN

Az idén immár harmadik alkalommal szerveztek oratóriumot a gyerekek részére a muzslyai plébánián. Az első két foglalkozáson Bosco Szent János életével ismerkedtek meg a fiatalok, ezúttal pedig a farsang szellemében tölthettek el egy vidám délelőttöt. A 2012. február 11-én megtartott, farsangi oratóriumra 28 gyerek jött el, akikkel 9 animátor foglalkozott. A gyerekek mindannyian maszkokba öltöztek, az animátorokból álló zsűri pedig kiválasztotta a legszebb, legötletesebb jelmezeket. A harmadik helyezett lett Juhász Dávid, aki bohócnak öltözött be, egy japán lányt alakított Huszta Annabella, ő a második helyen végzett, és az első díjat a legérdekesebb maszkért Bajtai Kira Annának adták, aki egy számítógépen a legismertebb közösségi portál profilját ábrázolta.
Sándor Enikő, az egyik animátor elmondta, hogy a jó szórakozást szolgálják ezek az összejövetelek, de egyben némi hasznos tudnivalót is belecsempésznek a játszás közé, így mindig valamit meg is tanulhatnak a fiatalok.
Kalapis Sztoján atya, az egyik fő szervezőtől megtudtuk, hogy ezek az oratóriumok varázslatosak a gyerekek részére, szeretnek ide jönni, sokat játszanak együtt, és a rossz idő ellenére, szép számúnak mondható a részvétel. A terveik szerint továbbra is szeretnének minden hónapban legalább egy oratóriumot szervezni, ugyanakkor előrevetítette, hogy már most megkezdték a nyári oratóriumot tervezni, szervezni, amely az idén 10 napos lesz.

HangfelvételA MUZSLYAI EGYHÁZKÖZSÉG 2011. ÉVI STATISZTIKÁJA
Muzslyán a 2011. évben a megkereszteltek száma 22 volt, 11 lány és ugyanennyi fiú. Écskán egy fiút és egy lányt kereszteltek, ugyanúgy Lukácsfalván is két keresztelés volt. Muzslyán ezen felül még nyolc keresztelést tartottak, akik máshonnan jöttek, de itt keresztelték meg őket, 4 fiút és 4 lányt.
A muzslyai iskolában 415 gyermek jár hitoktatásra, míg a plébániai hittanórákon 258-an vesznek részt. Écskán 17-en járnak hitoktatásra az iskolában, és ugyanannyian a plébániai hittanórákra is. Lukácsfalván 31-31 gyerek jár az iskolai-, illetve a plébániai hittanra. Muzslyán és Lukácsfalván volt a 2011. évben első áldozás. Muzslyán 44-en voltak az első áldozók, 23 fiú és 21 lány. Lukácsfalván négyen voltak első áldozók, mégpedig két fiú és két lány. Bérmálkozás csak Muzslyán volt tavaly, összesen 50-en voltak (közülük 4-en nagykorúak), 27 fiú és 23 lány.
A házasság szentségében részesült Muzslyán 10 pár, Écskán pedig 1 pár. Muzslyán 110 volt az egyházi temetésben részesült hívek száma (57 férfi és 53 nő). Écskán két hívő (egy férfi és egy nő), Lukácsfalván pedig 5 hívő (4 férfi és egy nő), máshonnan pedig egy férfi részesült egyházi temetésben.
A legidősebb hívő, Ilia Rozália 92 éves volt, míg a legfiatalabb hívő, Bakos Ervin volt, aki 37 évet élt.
Varga Zoltán atya, mindezt szóban is elmondja!


ELŐADÁSSOROZAT INDUL!

A Boldogasszony Iskolanővérek szervezésében előadássorozat indul Nagybecskereken és Szentmihályon. Az első ilyen összejövetelre már 2012. február 4-én sor kerül. A nővérek minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Hangfelvétel!DON BOSCO EMLÉKE ELŐTT TISZTELEGTEK

Bosco Szent János, a szalézi rend alapítója előtt tisztelegve tartottak 2012. január utolsó napján szentmisét a muzslyai Mária Szent Neve templomban, amely megtelt fiatalokkal, idősekkel egyaránt. A szentmise kezdetén Stanislav Hočevar belgrádi érsek üdvözölte az egybegyűlteket, aki beszédében kiemelte, hogy 1888-ban, ezen a napon, kora reggel halt meg Bosco Szent János, azonban nem a halálának évfordulója kapcsán emlékezünk, hanem Don Bosco lelki újjászületését ünnepeljük.


A szentmisét Ft. Mellár József atya, általános helynök, törökbecsei plébános celebrálta oltártestvéreivel együtt, Tieze Jenő protonotárius úrral, msgr. Gyuris László atyával, nagybecskereki plébánossal, dr. Sóti János jezsuita atyával, törökkanizsai plébánossal, Novák Vince jezsuita testvérrel, Ft. Halmai János segédlelkésszel, valamint Tratnjek Stanko, Jelen Janez és Kalapis Sztoján szalézi, Muzslyán szolgáló szerzetespapokkal.


Mellár atya szentbeszédében Bosco Szent János életéről mesélt, a nehéz gyermekkorától a papi hivatásáig, továbbá a fiatalok felkarolásáról, tanításairól beszélt.

Részlet Mellár atya beszédéből!TÉLI SZÜNIDEI ORATÓRIUM A PLÉBÁNIÁN
A muzslyai plébánia keretében rendszeresek az oratóriumok, a nyári szünidőben több naposra tervezik, év közben pedig igyekeznek havonta egy alkalommal foglalkozni a fiatalokkal. A téli szünidei oratóriumot 2012. január 4-én tartották meg, összesen 53 gyerek volt jelen, akikkel 7 animátor dolgozott. Don Bosco életét dolgozták fel, egy filmet is megnéztek róla, majd elbeszélgettek életéről, tevékenységéről, emberszeretetéről. A film után annak tartalmából ki-ki a legszebb részt, jelenetet próbálta lerajzolni. Az oratórium részeként ezúttal is több játékban vehettek részt a gyerekek, főként a csoportos játékok vonzóak ilyenkor, amelynek egyszerre mindannyian részesei lehetnek. A szép időt kihasználva a kollégium melletti labdarúgó pályát vették birtokukba a gyerekek. A foglalkozások végén mindegyik részvevő egy-egy édességcsomagot kapott - meglepetésként. Az animátorok az elkövetkező időszakra betervezett oratóriumokról is tájékoztatták a gyerekeket, mindenki emlékeztetőül egy cetlit kapott, amelyen az állt, hogy legközelebb 2012. január 28-án várják a fiatalokat, amikor ugyancsak Don Bosco életével foglalkoznak, valamint február 11-én szervezik meg a farsangi oratóriumot, amikor a részvevőket jelmezben várják.

Hangfelvétel!


BETLEHEMEZŐK A SZERETETHÁZBAN

A muzslyai cserkészek egy betlehemes játékot, köszöntőt adtak elő a muzslyai plébánia keretében működő szeretetház 2011. december 21-ei összejövetelén. Varga Zoltán atya vezetésével, a falut járó kis csapattal minden évben hagyományápolásként megszervezik a karácsony köszöntését. Persze a gyerekek elfoglaltsága, iskolai kötelezettsége miatt nem tudnak minden házba eljutni, de ahol szívesen látják őket, bemutatják a kis műsorukat. Főleg azokat a családokat részesítik előnyben, ahol több idős, vagy gyermek van, és főként, ahol értékelik a hagyományokat. A köszöntő begyakorlását követően, a héten, hétfőn kezdték meg a házalást, amely egészen péntekig tart. Szombaton a fiatal cserkészek már saját szervezésükben mennek kóringyálni, ami már egy másik hagyományt idéz, és amit ugyancsak továbbvisznek a gyerekek.
A szeretetházban összegyűlt idős embereknek a fiatalok ajándékokat is hoztak, mégpedig sókerámiából készített fenyődíszeket alkottak a legutóbbi cserkészfoglalkozáson, azokat kidíszítették, kifestették és azt adták át szeretettel.
A Kun Béla utca 55-ös szám alatt, szerdánként működő napköziben az idősebb embereket a karácsony előtti hangulatban böjtös uzsonna várta, méz, foghagyma, dió, alma, mákos- és túrós tészta, ezen kívül a napokban névnapjukat ünneplők jóvoltából sütemény is került az asztalra.

Hanganyag!CIVIL FÓRUMOT TARTOTTAK MUZSLYÁN

A muzslyai Emmausz fiúkollégium adott otthont annak a tanácskozásnak, amelyet a vajdasági magyar civil stratégiáról szerveztek 2011. december 17-én, és amelyre a Közép-bánáti civil szervezetek képviselőit hívták meg. Az összejövetelen mintegy 15 civil szervezet képviseltette magát Nagybecskerekről, Muzslyáról és Lukácsfalváról, a jelenlevőkkel dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke, a Civil Konzultatív Testület elnöke beszélgetett el.
A civil stratégia általában a civil szervezetek általános problematikájával foglalkozik, ennek a stratégiának a kidolgozása érdekében olyan témákat dolgoztak fel, mint az infrastrukturális háttér, a humán erőforrás lehetősége, a pénzügyi háttér ismertetése, a kommunikáció, médiában való megjelenés, más egyesületekkel való kapcsolat, ernyőszervezet lehetősége, támogatottság, valamint arról is beszélgettek, milyen a jövőképük, illetve, ha minden rendben működne, mit tennének, hogyan működnének.
Dr. Zsoldos Ferenc elmondta, hogy a Civil Konzultatív Testület adatbázisa szerint Vajdaságban majdnem 600 civil szervezet működik, ezekhez az egyesületekhez e hónap végéig eljuttatják az elkészített kérdőívet. Újszerűnek számít, hogy Civil Fórumokat szerveznek, 25 ilyen összejövetelt terveznek Vajdaság-szerte megtartani. Dr. Zsoldos Ferenc és Ricz András külön-külön járják a régiókat, településeket, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes helyeken, településeken olyan jó ötletek, megoldások hangzanak el, amelyeket érdemes más civil szervezetekkel is megismertetni, hogy kipróbálják, alkalmazzák saját környezetükben a használható, építő jellegű megoldásokat.

Dr. Zsoldos Ferencnek, az MNT alelnökének, a Civil Konzultatív Testület elnökének a nyilatkozata!KRISZTUSBAN KEDVES TESTVÉREIM!

Azokban a napokban történt, hogy Augustus császár rendeletet adott ki, hogy az egész földkerekséget írják össze /Lk 2,1/.
Ezzel a verssel kezdődik a karácsonyi éjféli mise evangéliuma. A versben említett népösszeírás nagyon aktuálissá teszi ma is ezt az evangéliumi üzenetet. Még emlékezünk, hogy októberben bennünket is szorgalmasan látogattak a népszámlálási biztosok. Mindenféle érthető és kevésbé érthető adatok halmazát kérték tőlünk. Az adatok demográfiailag – népszaporulati szempontból – lesújtóak. Nem csak nálunk, Szerbiában, hanem a környező országokban is, amelyekben velünk egyidőben tartottak népszámlálást, nagyon magas számú népesedési csökkenést mutatnak.
Az evangélium népszámlálásról szóló leírása azonban a szó szoros értelmében örömhír. Lukács nem arról számol be, hogy Józsefnek volt-e lakása, hány szamárral rendelkezett és vitte-e magával az asztalosi diplomáját, hanem a mondanivalóját egy rövid kijelentésben foglalja össze: József jegyesével, Máriával volt együtt, aki áldott állapotban volt /Lk 2,5/.
Hála a római császárok népszámlálási rendeletének, a názáreti József családjával Betlehembe vándorolt, hogy ott, mint Dávid király leszármazottja, eleget tegyen ennek a kötelezettségnek. A Jóisten gondviselése oda vezetett, hogy Mikeás próféta szavai beteljesedtek: De te, (Betlehem) Efrata, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között, mégis belőled születik majd nekem, aki uralkodni fog Izrael felett. / Mik 5,1/. Jézus tehát Betlehemben, Dávid városában született.
Jézus megtestesülésével részese lett emberi életünknek, történelmünknek, annak minden tapasztalatával a bűnt kivéve. Ezért tudja megérteni a mai problémáinkat is: a munkanélküliséget, a társadalmi igazságtalanságot, az özvegyek fájdalmát, amikor elvesztik fiaikat. Éppúgy észreveszi a jót szívünk mélyén, a pohár vizet, amit egy szomjazónak nyújtunk, egy rejtett mosolyt, amellyel reményt és buzdítást adunk az élet terheibe belefáradt, megtört embertársainknak.
Kövessük a betlehemi Kisjézus példáját: kerüljük a bűnt, tegyünk jót a szükségben szenvedőkkel, emeljük fel az elesetteket, hirdessük az angyalokkal együtt: Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek. Ma megszületett a Megváltó nektek, Krisztus, az Úr, Dávid városában. /Lk 2,10-11/
Áldott karácsonyt és boldog 2012-es esztendőt kívánok!
+ László SVDX. DÉLVIDÉKI HÁLÓ TALÁLKOZÓ

Püspöki szentmisével zárult 2011. november 20-án a nagybecskereki székesegyházban a X. Délvidéki Háló Találkozó, amely pénteken (2011. november 18-án) délután, estefelé kezdődött a muzslyai Emmausz fiúkollégiumban. Az idei találkozónak a témája a Család szeretetközösség volt, a mottója pedig egy idézet a Szentatyától, XVI. Benedek pápától: „Imádkozzunk és kérjük az Urat, hogy a családok mindinkább kis egyházzá váljanak, az egyházi közösségek pedig mindjobban családdá legyenek.”
A kezdőnapon az esti bűnbánati szertartást tartott msgr. Gyuris László nagybecskereki plébános, és a lelki program keretében együtt imádkoztak, elmélkedtek a részvevők. A szombati napon több előadásra is sor került, elsőként dr. Gruber László, a szegedi Hittudományi Főiskola docense, tanára tartott előadást A család a keresztény etika tükrében címmel, amit csoportbeszélgetés követett. Délután Tóthné dr. Glemba Klára a helybeli hagyományokról és népszokásokról tartott előadást, amely nagyon tetszett a vendégeknek, hisz voltak részvevők a Partiumból, Magyarországról, és Délvidék különböző helységeiből is. Ezt követően Biacsi Mária szabadkai szociológus tartott előadást Merre tart a család – szociológiai látlelet címmel. Az előadás után a fiatalok részére közösségi játékokat szerveztek, egy másik teremben pedig a keresztény pedagógusok beszélgettek el a család témája kapcsán. Később egy visszapillantásra került sor, hogy mi minden történt a Háló kapcsán a 2011. évben, erről Palkovics Sándor - fényképészszemmel - számolt be. Ezután egy szentmisén vettek részt a jelenlevők, majd következett a vidám együttlét, szórakozás, táncház.
Vasárnap, a találkozó zárónapján Nagybecskerekkel, e Bega-menti várossal ismerkedtek, majd részt vettek a székesegyházban a szentmisén, amelyet dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök celebrált. A szentmise után még a jövőbeni tervekről is szót ejtettek, és természetesen a mostani, X. Délvidéki Háló Találkozó élményeiről is megosztották gondolataikat.

Hanganyag!ÖTÖDIK ÉVE LÉTEZIK MUZSLYÁN A SZERETETHÁZ
Öt éve, minden szerdán - reggeltől a koradélutáni órákig - benépesül a muzslyai Kun Béla utca 55 alatti ház, ahol az idősek részére alakítottak ki napközit, hogy legalább erre az egy napra találkozni tudjanak egymással, és hogy a magányon kissé enyhítsenek. A mostani kis jubileumra – amelyet november második szerdáján tartottak meg - kicsinek bizonyult a gyülekezőhelyük, így a nyugdíjasok otthonában találkoztak, ahol mindannyian elfértek, hiszen nem kevesebb, mint 80-an voltak jelen. Vendégeket is hívtak erre a meghitt ünnepségre, és örömükre eljöttek Zentáról és Csókáról is az ottani barátaik, mindkét településen ugyancsak működik hasonló napközi. Az ötödik születésnapra meghívást kapott mindenki, aki bármi módon támogatta - az idősek körében leginkább szeretetházként emlegetett – napközi munkáját, tevékenységét. A Hófehérke óvoda növendékei is meglepték az időseket, szavalattal, verssel, tánccal köszöntötték a jubilálókat, és saját készítésű, kis papírtárgyakat ajándékoztak minden jelenlevőnek. Somorai Aranka, a napközi vezetője elmondta, hogy amikor öt éve beindult a munka, akkor egy célt tűzött ki maga elé, hogy tiszta szívvel tegyék a dolgukat, és bizonyára menni fog. Ma már tudja, hogy ez bevált.
-Úgy adja az Isten, hogy továbbra is így tudjuk csinálni a dolgunkat: tiszta szívvel, szeretetben, nagy türelemmel és mindenkit elfogadva… És akkor én hiszem, hogy lesz még nagyon sok születésnap, amit megünnepelhetünk együtt – mondta Somorai Aranka.
Hanganyag!


FELÚJÍTOTTÁK A MUZSLYAI EGÉSZSÉGHÁZAT

Dr. Csengeri Attila, a tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és demográfiai titkárság vezetője, és Hadzsy János, a Humentis civil szervezet tagja Muzslyára látogatott 2011. október 21-én. Elsőként a nemrégen tatarozott muzslyai egészségházat tekintették meg, ahol egyben az egészségügyi intézmény munkájához szükséges eszközöket, kellékeket is vásároltak, összesen a tartományi egészségügyi titkárság 600 ezer dinárral járult hozzá a kellemesebb környezet kialakításához ebben az intézményben.
A látogatáson jelen volt dr. Mileta Mihajlov, Nagybecskerek polgármestere is, és vendégeivel utána ellátogattak az Emmausz fiúkollégiumba, majd a muzslyai Mária Neve templomba, ahol fogadta őket Stanko Tratnjek, muzslyai plébános és Kalapis Sztoján atya, a kollégium vezetője. Itt a látogatás keretében elbeszélgettek a 110 éves templom tetőcseréjéről, amelynek munkálatai a jövő év tavaszán kezdődnek. Hadzsy János, a Humentis civil szervezet tagja elmondta, hogy a muzslyai templom tetőszerkezetének rekonstrukciójához sikerült találni donátort, szponzort, mégpedig a Srbijagas vállalatot, amely mintegy 9000 cserepet adományozott, és a másik mintegy 9000 cserepet a magyarkanizsai cserépgyár adományozta.
A hívők, a muzslyai polgárok nevében mindkét atya megköszönte az eddigi támogatásokat, hiszen e donációk nélkül nehezen valósíthatnák meg a szükséges teendőket.

Hanganyag!TETŐCSERÉRE VÁR A MUZSLYAI TEMPLOM
A 110 éves, muzslyai Mária Neve templomban a közelmúltban több tatarozási munkálat folyt, az eddigiek közül a legnagyobb tevékenységnek a padlócsere számított, továbbá a padlófűtés bevezetése, de ugyanakkor a szigetelést is megoldották. Most ismét egy nagy munkába kezdtek a plébánián, mert sürgősen le kell cserélni a templom cserepeit, ugyanis az öreg cserép már porladozik, és néhol be is ázik a tetőszerkezet. Egyik támogatójuk, a GasPromet vállalat egy tetemes összeget adományozott a templom tetőzetének felújítására, és ebből az anyagiakból meg tudták vásárolni a cserép felét (egyébként összesen 18020 cserépről van szó). A másik felét pedig a magyarkanizsai cserépgyár adományozta. A munka java még csak ezután következik, és elő kell teremteni a mesterek, munkások bérére valót is. Ezért úgy gondolták a plébánián, hogy a polgárok, a hívek körében elindítanak egy akciót, amely szerint minden helybeli polgár, ha csak 100 dinárral hozzájárulna a munkálatokhoz, sikeresen végbe tudnák vinni a tetőcserét.
Akik szívügyüknek érzik a muzslyai Mária Neve templom sorsát, és az elvégzésre váró munkák kapcsán segíteni tudnak, a plébánián jelentkezhetnek.
Kalapis Sztoján atyával készült beszélgetés!


ÚJRA TALÁLKOZTAK AZ EX-KOLLÉGISTÁK
A muzslyai Emmausz fiúkollégium néhai növendékei közül néhányan már 2011. szeptember utolsó napján megérkeztek, hogy a hétvégén ismét találkozzanak egymással. A fiúk, mint mondták, általában tartják a kapcsolatot egymással, de a személyes találkozás, és a helyszín varázsa más, hiszen legtöbbjüknek négy éven keresztül adott otthont a kollégium. Az együttlét alkalmával sok mindenre fény derült, apró, rég elfelejtett csínytevésekről is ismét szó esett, meg persze a szigorúságról ugyancsak, amelyből éppen annyi volt, amennyire talán szükség is volt – vallják így utólag az ex-kollégisták. A nevelők, ha résen voltak, ezekből az adatokból sokat „tanulhattak”, mert egyes csintalanságok minden generációt megmozgatnak. A néhai bentlakók részt vettek az ifjúsági találkozón is, vasárnap, október 2-án pedig a délelőtti szentmise után maguk készítették el a búcsúebédet. Egy év múlva, ugyancsak október elejére tervezik a legközelebbi találkozójukat.

Hangképes összefoglaló, elsőként Gerdof Zsoltit, az egyik nevelőt hallják, utána pedig néhány kollégista szólal meg!IFJÚSÁGI TALÁLKOZÓ VOLT MUZSLYÁN

2011. október elsején a muzslyai plébánián ifjúsági találkozót szerveztek, amelyen mintegy 100 fiatal vett részt a környező településekről, továbbá Kikindáról és környékéről. Az összejövetel keretében egy rendhagyó előadásra is sor került, ugyanis msgr. Gyuris László atya A világnak Krisztus kell!, a találkozó mottója kapcsán tartott előadást, valamint egy megrázó dokumentumfilmet is levetítettek az abortuszról. A fiataloknak az előadások mellett szabad programjuk is volt, ahol barátkozhattak, társaloghattak.

Összefoglaló Gerdof Zsoltitól, a kollégium egyik nevelőjétől!NAGYBECSKEREKRE ÉS MUZSLYÁRA LÁTOGATOTT SCHMITTNÉ MAKRAY KATALIN

Schmitt Pálné Makray Katalin Magyarország köztársasági elnökének felesége 2011. szeptember 13-án kétnapos, nem hivatalos látogatásra érkezett a Vajdaságba. Zombor, Bácskossuthfalva, Újvidék után, másnap a Bánátba is ellátogatott, mégpedig Nagybecskerekre és Muzslyára.
Nagybecskereken elsőként msgr. dr. Német László megyéspüspökkel találkozott, utána a Miasszonyunkról nevezett Iskolanővérek nagybecskereki Leánynevelő Intézetébe látogatott el, ezt követte egy séta Nagybecskereken, és utána Muzslyán, az Emmausz fiúkollégiumba érkezett.
Schmittné elmondta, hogy a püspökatya tájékoztatta őt az itteni hitéletről, majd beszámolt a lehetőségekről, örömökről, nehézségekről. Mint mondta, a látogatás célja az együttlét, a találkozás, az ismerkedés – természetesen nyitott szívvel.
-Az nagyon nagy dolog, hogy Nagybecskereken van ez a két intézmény, hiszen ez egy misszió mindenki részéről, a nevelőktől, a papoktól, a gyerekekig. Hiszen a fiatalok tudatában vannak annak, hogy mit képviselnek, és hogyan kell viselkedniük, tudják, hogy ők egy közösségnek a tagjai. Nagybecskereken tettünk egy sétát, és nagy öröm számomra, hogy látom, van lehetőség a fejlődésre, hiszen a városban, a központban ott van az épület, amit visszakaptak a nővérek, és ha lesz rá anyagi lehetőség, akkor terveiket meg is fogják valósítani – mondta Schmittné, majd hozzáfűzte, hogy sokat hallott Nagybecskerekről, és mivel sok mindent még nem látott, megígérte, egyszer visszajön ebbe a Közép-bánáti városba.
Schmittné Makray Katalin a muzslyai fiúkollégiumban találkozott az intézmény vezetőivel, a plébánossal, a helyi közösség tanácselnökével, a Szervó Mihály Általános Iskola igazgatójával, valamint a Muzslai Petőfi Sándor MME és a Sziveri János Művészeti Színpad elnökasszonyaival, továbbá a Nők Klubjának képviselőjével.
Nyilatkozatában elmondta, hogy rövid ez a két nap, amit a Vajdaságban, Bácskában és Bánátban töltött.
-Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy eljöhettem ide, és a fogadtatás, ami a szeretet irányából jött, az egy különös érzés volt. Azt érzem, hogy nagyon nagy az igyekezet, elsősorban a felnőttek részéről, akik tudatában vannak annak, hogy milyen helyzetben vannak, úgy kell megőrizniük a magyarságot, a magyar nyelvet, hogy azért ennek az országnak is jó állampolgárai legyenek. Attól mindenki gazdagabb, ha több nyelven beszél, és több kultúrát ismer – mondta a rangos vendég.

Hangfelvétel!BÚCSÚ VOLT MUZSLYA HATÁRÁBAN, A DEONICÁN
Muzslya határában, az ún. Deonicán gazdag tanyavilág volt valamikor. Mintegy 3-4 kilométerre található a Tiszához közel, Muzslyától mintegy 13 kilométerre van. A múlt század 50-es évek közepén már csak a legkitartóbbak maradtak a tanyavilágban. Az emberek a jobb megélhetés reményében beköltöztek a faluba, a tanyákat egyenként lebontották, vagy pedig az idő martalékává váltak. A néhai tanyavilágban iskola is működött, templomba is eljártak az emberek.
Ma már csak a felújított kereszt jelzi, hogy ott hívő emberek éltek valamikor. Kisboldogasszony napjához legközelebb eső vasárnapon tartják meg a deonicai búcsút, a 90 évektől rendszeresen kijárnak ehhez a kereszthez az emberek. 2011. szeptember 4-én, délután Varga Zoltán atya celebrálta a szentmisét, amelyre eljöttek a hívek, hiszen itt évente kétszer tartanak szentmisét, május elsején, József, a munkás tiszteletére és a deonicai búcsú alkalmával. A néhai tanyavilág helyszínére zarándoklók között még mindig vannak olyanok, akik a gyermekkorukat a tanyavilágban töltötték, emlékeznek még a tanyákból kialakult utcákra, kik voltak a szomszédjaik, mutatják egymásnak a tanyák helyeit.
Hanganyag!


BENÉPESÜLT A FIÚKOLLÉGIUM
2011. augusztus utolsó napján szerveznek fogadást az Emmausz fiúkollégium bentlakói részére, akiket erre az alkalomra elkísérik a szüleik, testvéreik, illetve nagyszüleik is. A sikeresen felvételizett diákok az idén 73-an lesznek. Közülük 25-en először költöznek be ebbe az intézménybe, a többiek „visszatérők”. A 25 fiatal közül 23-an elsős középiskolások, míg ketten idősebbek. A többiek pedig már egy vagy több éve a kollégium lakói. Az idén három nevelői csoportra osztották a fiúkat, hogy még hatékonyabban tudjanak felügyelni a tanulmányaikra. Az egészségügyi és mezőgazdasági szakközépiskola növendékeit Gabona Ferenc nevelő fogja istápolni, a villamossági, és a műszaki szakközépiskola diákjait Gerdof Zsolti, a másik nevelő fogja ellenőrizni, a gimnázium és a közgazdasági középiskola tanulói előmenetelére pedig a kollégium vezetője, Kalapis Sztoján atya figyel majd.
A fiúk, miután elfoglalták szobáikat, egy hálaadó szentmisén vettek részt, amelyet Kalapis Sztoján atya celebrált, amelyen jelen volt Gyenge Károly torontálvásárhelyi lelkész is, aki üdvözölte a fiatalokat és Máté evangéliumából olvasott fel részletet.
A szentmise után szülői értekezletet tartottak a nevelők, a fiatalok pedig barátkoztak, társalogtak, és készülődtek lelkileg is az új tanév kezdetére.
Hanganyag!


KINCSKERESŐ LESZEK!
2011. július 3-án zárult a muzslyai plébánia által szervezett nyári oratórium, amely egy hétig zajlott több helyszínén – a Mária Neve templom környékén, az Emmausz kollégiumban. Az idén a Kincskereső kisködmön című mese köré szövődött a kerettörténet, így a Kincskereső leszek! mottót találták legmegfelelőbbnek ezekhez a nyári foglalkozásokhoz. Több mint 200 gyerek vett részt az oratórium műhelyeiben, a játékban, a barátkozás ideje alatt. Az általános iskolás gyerekekkel középiskolások, vagy egyetemisták foglalkoztak. Az animátorok szerepét 24-en vállalták, akik napról napra alkottak, beszélgettek, szórakoztak, és egy kicsit tanultak is a gyerekekkel. Számukra még valamikor a múlt év végén megkezdődött a munka, ugyanis hét hónapig tartó képzésen vettek részt, többször is találkoztak, hogy minél jobban kidolgozzák az oratórium menetét, elsajátítsák a csoportok vezetését.
Kalapis Sztoján atya, az oratórium fő szervezője elmondta, hogy szeretnék a gyerekekkel megközelíteni azt a témát, hogy milyen „kincsekre” van szükségünk az életünk folyamán, mint például a szelídség, az öröm, a békesség, a jóság, a türelem, stb. Ezeket a lelki erények, lelki adományokat szeretnék továbbadni a gyerekeknek, hogy aztán ők gyakorolják, sajátítsák el. Az oratóriumon részt vett gyerekek részére egy kirándulást is szerveztek, az úti cél a verseci mesterséges tó volt.
Hangkép!


ÚRNAPI KÖRMENET MUZSLYÁN

Úrnapja, illetve az Úr testének és vérének napja alkalmából, Muzslyán az esti szentmise után került sor az úrnapi körmenetre. A Szentháromság vasárnapján kihirdették a körmenet irányát, így a sarkokon virágszőnyeget alakítottak ki, négy stáció volt, négy oltárt állítottak - virágokkal díszített szentképekkel. A stációkat Varga Zoltán atyával és az Oltáriszentséggel végigjártak a hívek. Minden stációnál evangéliumot olvastak fel és Varga Zoltán atya az égtájak felé áldást osztott.


Következő oldal - korábbi hírek...
 
web design Copyright © Fehér tó HÁKE, Lukácsfalva tel: 023 3885 150