FŐOLDAL  
HK MUZSLYA
 
MÁRIA SZENT NEVE
 
SZERVÓ M. ISKOLA
   
   
MUZSLAI PETŐFI SÁNDOR MME
LEHEL SK
 
   
   
   
   
   
MAGYAR HÁZ
 
 

SZJMSZ

   
   
MUZSLYAI ÚJSÁG
 
AMATŐR SZAKÁCSOK
 
KÖZÉP-BÁNÁTI
     
   
   
Amatőr szakácsok és hagyományápolók egyesülete
   


AJAKON JÁRTAK A HAGYOMÁNYÁPOLÓK

2013. augusztus elején a VII. Ajaki Lakodalmas Fesztiválon vettek részt a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének tagjai.. A megérkezés után került sor a vendégek ismerkedésére és a helyszín „feltérképezésére”. Majd a közös vacsora elfogyasztása után az ajaki Snapsz Band zenekar szórakoztatta a jelenlévőket. Másnap került sor a leánykérésre, a nászmenet pedig elvonult a templomhoz, ahol is a pap hivatalosan összeadta az ifjú párt. Ezek után mutatkoztak be a vőfélyek, akik különböző vicces versekkel és történetekkel szórakoztatták a násznépet. Estére igazi fesztiváli hangulat alakult ki, hiszen fellépett az Örökség, Demjén Rózsi, és más zenekarok.


A vasárnapi ünnepi szentmise után a meghívott csoportok fellépése zajlott, majd pedig a Bulgáriából érkezett díszvendégek bemutatkozására került sor.


Gregus József, elnök összefoglalója!


A MUZSLYAI AMATŐR KIRÁLYI SZAKÁCSOK „BEMUTATKOZÁSA”

A kiskunfélegyházi Amatőr Királyi Szakács Klub illetései jóvoltából a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének soraiból öt kulináris művészeteket gyakorló tagot avattak fel királyi szakáccsá - a közelmúltban Felsőhegyen.
Név szerint ezt a titulust Gregus József, Rácz János, Ispánovics János, Dragan Lukić és Savo Kirćanski érdemelte ki, akik a mai napot választották arra, hogy megünnepeljék ezt a kinevezést, mégpedig a hagyományápolók egyesületének tagságával egyetemben, hogy ismételten bebizonyítsák: szakácsok ők a javából.
Erre az alkalomra egy valódi „terülj asztalkám” várta a vendégeket, a barátokat, akik a finom falatokat egy jó halászlével kezdték, amit sült hal, majd malacpecsenye zárt, a különféle köretekkel.
A hagyományápoló muzsikusok is elhozták a hangszereiket, és az ünnepléshez húzták a szebbnél szebb, régi magyar nótákat.

Kónya-Kovács Otília


PÁSZTORNAP - HETEDSZER

Anyagiak hiányában szerényebbre sikeredett a hetedik Pásztornap, amelyet a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete szervezett 2012. november 10-én.

A rendezvényre a meghívott külföldi vendégek közül csak a kárpátaljaiak jöttek el Császlócról. Egy lelkes kis csapattal érkeztek, és a műsor keretében a Császlóci Csicsergő Csajok táncukkal elbűvölték a közönséget. A hivatalos megnyitót követően volt egy kis művelődési műsor is, amelyen a helybeliek és vendégek léptek színre.

Pásztornap lévén, volt ügyességi bemutató is kancsikával. A rendezvény keretében az idén is megtartották a hagyományos sütemények és házi pálinkák versenyét.

Sokan beneveztek ezekre a megmérettetésekre. A hagyományos sós süteményeknél a muzslyai Szabó Katalin jeleskedett, míg az édes kalácsoknál a legfinomabb süteményt a kikindai női szervezet csapata készítette.

Nyolcfajta házi pálinkát értékelt a zsűri, mégpedig a barackból, őszibarackból, körtéből, birsalmából, szilvából, szőlőből és vegyes gyümölcsből készültet.

A délutáni órákban birkapaprikás főző versenyt is szerveztek, amelyre mintegy 20 versenyző csapat jelentkezett. A négytagú zsűri – Borsos Kálmán, és neje, Katalin, Grusanović Pál és Molnár Csikós József – értékelése szerint az idén a legízletesebb ételt a tordai Sándor János főzte, aki ezzel csak bebizonyította, hogy egy igazi amatőr szakácsmester, hisz tavaly is ő vihette haza a serleget. Második díjas lett a nagybecskereki Dragan Lukić, a harmadik legfinomabb paprikást pedig a muzslyai ifj. Szarvák János főzte.

A rendezvényt este nyolc órától Juhászbál koronázta, amikor a vigadozásé volt a főszerep. A talpalávalót a muzslyai Mozaik együttes szolgáltatta.

Hanganyag!


MUZSLYAI NYÁR

Hatodik alkalommal szervezték meg 2012. augusztus 4-én és 5-én a Muzslyai Nyár elnevezésű rendezvényt, illetve hatodszorra csalogatták ki a hagyományápolók egyesületének tagjai a helybeli és környékbeli embereket a település határába, a Napsugaras tó partjára.

Mindenki talált magának kedves szórakozást, lehetett társalogni, barátkozni, jókat főzni, enni, inni.

Hat éve indították útjára a rendezvényt, és azóta folyamatosan két napra benépesül a Muzslya határában levő Napsugaras tó partja – és a jó időd is mindig „kifogják”.

A Horgászegyesület kezdte meg a programot, és gyerekek részére szombaton horgászversenyezt szerveztek. A gyerekekhez illően a fogás is apró volt, de emiatt senki sem szomorkodott. A legjobb három horgászpalánta Nikola Bokanić, Labanc Miloš és Csordás Péter lett.

Az amatőr képzőművészek jóvoltából vasárnap rajzolni, festeni is lehetett – a téma a megszokott, és aktuális nyár volt. A rögtönzött zsűri ki is választotta a legsikeresebb alkotásokat, így a szerzőket jutalmazták is, első díjat kapott Farkas Edvin, őt követte a második helyen Farkas Veronka és a harmadik lett Wivsätter Gabriella.


A szervezők az idén se hagyták ki a halászléfőző versenyt, ezúttal 16 bográcsban készült a jófajta étel. A legízletesebb halászlét a nagybecskereki Dragan Lukić főzte, a második helyen az óécskai Bata becenevű amatőr szakács végzett, a harmadik legfinomabb hallét a sokszor díjazott, muzslyai Sava Kirćanski főzte, és különdíjban részesült az óécskai Šaran halbolt szakácsa.

Persze nem verseny jelleggel, de főztek több üstnyi birkapaprikást, meg óriás lángosból is sütöttek rengeteget. Ezek voltak a sörkorcsolyák, amit sörivó verseny követett, amelyen a leggyorsabban a helyi Emán Tivadar tudta meginni a korsónyi sört.

Az erejüket kipróbáló csapatok pedig kötélhúzásban mérettettek meg. A legerősebbeknek bizonyultak a Császárkert Kft. csapatának tagjai.

Az idén ugyancsak volt strandröplabdázás, és a versenyt a legtömegesebb Császárkert Kft. második csapata nyerte. Ők egyébként mintegy 150-en voltak, és negyedik születésnapjukat ünnepelték.


Összegezvén leszögezhető, hogy sikeresnek bizonyult a Muzslyai Nyár rendezvény, hisz akiket kicsalogattak a Napsugaras tó partjára, mindannyian egy jó kis hétvégét töltöttek el.

Hanganyag!


MUZSLYAI NYÁR - ELŐZETES

A Napsugaras tó partján, Muzslya határában, nem messze a településtől, immár hatodik alkalommal szervezik meg a Muzslyai Nyár elnevezésű rendezvénysorozatot – jelentette be sajtótájékoztatón Gregus József, fő szervező, a hagyományápolók egyesületének elnöke. A kezdetek óta egy cél vezérli a szervezőket, hogy az emberek mozduljanak ki a faluból, és tartalmasan töltsenek el egy gondtalan hétvégét, szórakozva, társalogva. Az idei Muzslyai Nyár rendezvénysorozat két napos lesz, így augusztus 4-én és 5-én, szombaton és vasárnap várják a Napsugaras tó partjára a vendégeket. A hagyományápolók egyesületéhez az idén több helyi szervezet is társult, így az év elején megalakult horgászegyesület mindkét napon horgászversenyt szervez, szombaton a gyerekek, vasárnap pedig a felnőttek részére. Emellett a gyerekek részére sok játékot is beterveztek, mind versenyjellegű lesz. Szombaton este a régi nótakedvelőknek ajánlják az esti programot, hiszen ekkor rendezik meg az ún. Tóparti zenés partit. Augusztus 5-én, vasárnap a MAKK-tagjai közreműködésével egy képzőművészeti megmérettetés is lesz, majd lengőtekézés, pikádózás, továbbá röplabdázásban is részt vehetnek. Halászléfőző versenyt is szerveznek az amatőr szakácsok egyesülete jóvoltából, de az idén sem marad el a gyors sörivó verseny, meg a közkedvelt kötélhúzás sem.
Hanganyag: hívogató a Muzslyai Nyárra, előzetest mondott Gregus József, elnök!

MUZSLYAI LAKODALOM

Hagyományápolás: Tarts kormányt muzsikus! – Húzd rá!
A Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényt tegnap este tartották meg a helyi művelődési egyesület nagytermében, ahol ismét találkozhattak a vőfélyek és a koszorúslányok. A rendezvény célja továbbvinni a hagyományokat, lakodalmi szokásokat, megismerkedni más tájegységek vőfélyeinek bemutatójával. Az idén egy vőfély érkezett az anyaországból, Nagykanizsáról, a többiek pedig Vajdaság több településéről hozták el a saját népszokásaikat, hogy bemutassák tudományukat a muzslyai vőfélyekkel egyetemben. A koszorúslányok – mivel máshol ismeretlen ez a fogalom – ezúttal hárman voltak, akik mind helybeliek, és az egyik fő feladatuk az volt, hogy a népes násznépnek feltűzzék a bokrétát, illetve a rozmaringszálat. Az esős idő miatt most elmaradt a hagyományos násznagy kísérése a nagyutcán, illetve Muzslya főutcáján, de ettől ugyanolyan hangulatos volt a beköszöntésük, meg az azt követő, vidám mulatást sem rontotta semmi.
A rendezvényen Varga Zoltán atya megszentelte a vőfélybotokat, a lakodalmi sokaság apraját-nagyját. A vőfélyek sorjában mutatkoztak be, borköszöntőtől az elképzelt menyasszony kikéréséig, de ugyanakkor a vicces, házigazdát ugrató kurjongatásig sorjáztak a rímbe foglalt vőfélymondókák. A rendezvényen egy vőfélylány is bemutatta tudományát, s a férfiak mellett ő is megállta helyét, hangban, tudományban egyaránt. A város elöljárói is ellátogattak erre a lakodalmi ünnepségre, sőt Mileta Mihajlovnak, Nagybecskerek polgármesterének egy ajándékot, jófajta bort, és egy üzenetet is hozott a nagykanizsai vőfély, a magyarországi város polgármesterétől.
Este már mindenki csak a lagzira összpontosított, holott a délelőtt folyamán javában serénykedtek az amatőr szakácsok, akik több üstnyi lakodalmi birkapaprikást főztek. A délután keretében pedig a lakodalmi disznópaprikás főzésében mérettettek meg a versenyzők. Mint kiderült a zsűri – a magyarkanizsai Pakai István, a nezsényi Ivan Oštrić és a nagybecskereki Zoran Miličić – döntése alapján a legízletesebb lakodalmi disznópaprikást Dragan Lukić főzte, a második helyre került Sava Kirćanski, a harmadik helyen végzett az óécskai női szervezet csoportja. Még estefelé is sütötték a kürtőskalácsot, meg muzsika is volt a hagyományápolók zenekarának jóvoltából – egész nap. Este ők már megpihenhettek, mert a közismert Atlantic együttes szórakoztatta a lakodalmazókat. A magyarországi vendégek között volt még a lukácsfalvi születésű, de Baján élő tárogatókészítő, továbbá a kecskeméti Tárogató kvartett, amelynek tagjai egy éve játszanak együtt, ők ugyancsak bemutatkoztak a közönségnek.
Egy dolog leszögezhető: a Muzslyai lakodalom ezúttal is igen gazdagnak bizonyult, még így valódi menyasszony és vőlegény nélkül is megvolt a hagyományápoló jellege, a násznép pedig jól, – mondhatni - egy évre kimulatta magát. A vőfélyek pedig rekedtre kurjantgathatták magukat, a lakodalom hangulata a hajnali órákig változatlanul remek volt.

Összefoglaló a Muzslyai Lakodalommal!

Beszélgetés Gregus Pállal, a lukácsfalvi születésű, de Baján élő tárogatókészítővel, és a kecskeméti Tárogató kvartett vezetőjével, Szabó Sándorral!!!


SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ-HÍVOGATÓ A MUZSLYAI LAKODALOMBA

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének szervezésében megrendezésre kerülő Muzslyai Lakodalom elnevezésű manifesztációra készülődvén az idén is volt sajtótájékoztató, ahol Gregus József, az egyesület elnöke elmondta, hogy a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő megmozdulás nemzetközi jellegű lesz, vendégeket várnak Magyarország több településéről, Szlovéniából és Ukrajnából. A vőfélyek és koszorúslányok találkozóján lesz a hangsúly, ezúttal főleg a vicces mondókák kerülnek majd előtérbe, de minden vőfély a saját településének szokásait, hagyományait mutatja be. A néhai muzslyai lakodalmak nem múlhattak el birka-, illetve disznópaprikás nélkül. Erről a rendezvényről sem hiányozhat e két étel, az idelátogatók válogathatnak belőle. Az amatőr szakácsok gondoskodnak a birkapaprikásról, a versenyzők pedig az idén lakodalmi disznópaprikás-főző versenyen vehetnek részt. A talpalávalót a helybeli Atlantic együttes szolgáltatjaTÍZ ÉVE MŰKÖDNEK A HAGYOMÁNYÁPOLÓK


Tíz éve hozták létre az Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületét. Ez év február 3-án tartották meg az évi közgyűlést, amelyen beszámoltak az elmúlt évről, de kivonatosan a 10 éves múltra is visszatekintettek. Az ülésen az idei rendezvényeket is ismertették. Az egyesület programjának gerincét képezi az április 14-én megrendezésre kerülő Muzslyai lakodalom, amely keretében megtartják a vőfélytalálkozót, utána következik a Muzslyai nyár elnevezésű, közkedvelt manifesztáció, amelyet augusztus 4-ére terveznek. A harmadik legnagyobb rendezvényüket november 10-én tartják meg, az pedig a Pásztornap.
Gregus József, az elnök szerint az elmúlt 10 év alatt odaadó munkával tették a tagok a dolgukat, különös tekintettel a hagyományápolásra, amely igencsak fontos az utókor számára. A berkeikben működnek az amatőr szakácsok, a kancsikások, a vőfélyek és koszorúslányok szakcsoportja, továbbá a régi kalácsok készítői, a hagyományos aratók, és a nótakedvelők csoportja. Ennyi idő alatt hírnevet szerzett magának az egyesület, de ugyanakkor Muzslya nevét is öregbítette az országon belül és határon túl is. A hagyományápolók az elmúlt években számtalan új ismerőst, barátot szereztek, hasonló tevékenységet folytató szervezettel vették fel a kapcsolatot. Továbbra is azon fáradoznak, hogy még több ismeretséget alakítsanak ki, de a régi barátságokat pedig ápolják, fenntartsák.


Összefoglaló a tervekről!A SZABADKAI VŐFÉLYTALÁLKOZÓN JÁRTAK

2012. január végén tartották meg Szabadkán a IV. Nemzetközi Vőfélytalálkozót. Erre a rendezvényre a muzslyai hagyományápolók is elvitték az itteni lakodalmi szokások egy részét, két vőfély és két koszorúslány mutatta be tudományát a Népkörben. Gregus József elmondása szerint szép fényben mutatkoztak be a muzslyai fiatalok, és mindenképpen értéket vittek ebbe a hagyományápoló rendezvénybe, hisz szinte csak Közép-Bánátban ismertek a koszorúslányok. A szabadkai találkozón egy lakodalmat demonstráltak az elejétől a végéig, pontosabban bemutatták, hogy mi a dolga egy vőfélynek, no meg, hogy mi a szerepe a lakodalomban egy koszorúslánynak. A részvevők, meg a vendégek is láthatták a különböző szokások, sokszínű hagyományok palettáját. A rendezvényből mindenki tanulhatott valamit. A muzslyaiak is szereztek pozitív tapasztalatokat, amelyeket - mint mondták - az áprilisban megrendezésre kerülő Muzslyai lakodalom alkalmakor ki is használnak, illetve beiktatnak.

Gregus József összefoglalója!PÁSZTORNAP VOLT MUZSLYÁN

A hatodik Pásztornapot 2011. november 12-én tartották meg Muzslyán, amely alkalmával a néhai hagyományokat mutatták be, és azokat próbálják meg átmenteni az utókornak. Az idei Pásztornap - mint az előző években is - nemzetközi jellegű volt: Szlovéniából és Ukrajnából érkeztek vendégek, de képviseltették magukat a hagyományápolók egész Szerbia területéről.
A manifesztáció megnyitóját megelőzően üdvözlőbeszédet mondott Gregus József, a hagyományápolók egyesületének elnöke, Fazekas Imre, Nagybecskerek polgármesterének segédje, mgr. Hallai Zoltán a helyi közösség tanácselnöke, valamint Roják Mária, a kárpátaljai Császlóc polgármesterasszonya.
A Pásztornapot a muzslyai kancsikások legidősebb tagja, Mári István nyitotta meg néhány kancsika-durrantással. E rendezvényen a főszerepben természetesen nem csak a kancsika állt, hanem másra is hangsúlyt fektettek. A hagyományápolók az idei rendezvényükre is beiktatták a birkapaprikás-főző versenyt - ez már immár 9. alkalommal került megrendezésre -, de megszervezték a hagyományos, nagyanyáink receptje szerint készült sütemények megmérettetését, és a házi pálinkák is versenybe szálltak. A zsűri tagjai voltak a magyarkanizsai Pakai István, aki a Gasztroklub elnöke, Zoran Novaković, a nagybecskereki rádió újságírója, valamint Milan Оštrić, a muzslyai hagyományápolók egyesületének egyik amatőr szakácsa.
A sós sütemények kategóriájában a muzslyai Szabó Katalin töpörtyűs pogácsája volt a legfinomabb, míg az édes süteményeknél a mákos/diós bejgli bizonyult a legízletesebbnek, amelyet a kárpátaljai vendégek sütöttek, és a díjat a polgármesterasszony vette át. A pálinkák mezőnyében három díjazott lett, a magyarcsernyei Szilágyi Sándor a birspálinkájával jeleskedett, a magyarcsernyei Nerer Anna körtepálinkája is az egyik legjobbnak bizonyult, az óécskai Radica Torđan pálinkái közül pedig négyet díjazott a zsűri: az alma-, a barack, a szilva- és a szőlőpálinkája is a legjobbnak bizonyult.
A birkapaprikás-főző versenyen a legjobb öt amatőr szakácsnak járt elismerés. Az első helyre került a tordai Sándor János, második díjas lett az ugyancsak tordai Orbán Zoltán, a harmadik díjat a Muzslya Motoros Klub csapata kapta, a negyedik legfinomabb paprikást a szabadkai Old Motors Motorosklub érdemelte ki, míg az ötödik helyen a begaszentgyörgyi Goran Peljić végzett.
A Pásztornap részeként egy kulturális műsorra is sor került, amelyen a helyi és a környékbeli művelődési egyesületek mutatkoztak be. A rendezvény záró részeként pedig egy Juhászbál koronázta meg a hagyományápoló eseményt.

Összefoglaló!PÁSZTORNAPRA KÉSZÜLŐDNEK MUZSLYÁN
A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete szervezésében november 12-én, hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Pásztornap – jelentették be 2011. október utolsó napján megtartott sajtótájékoztatójukon a szervezők. Az idei manifesztáció is nemzetközi jellegű lesz, hiszen több országból is várnak vendégeket. Аz eddigi visszajelzésekből ítélve Ukrajna, Szlovénia és Magyarország képviselteti magát.
Gregus József, az egyesület elnöke elmondta, hogy november 12-én már a kora délelőtti órákban megkezdődik a program, kilenc órára várják a vendégek érkezését. Az idén sem marad el a nagyanyáink receptjei alapján készült, hagyományos sütemények és a házi pálinkák versenye, ezekre a „megmérettetésekre” ugyancsak kilenc órakor várják a benevezést. A Pásztornapon most sem hiányozhat a birkapaprikás, az ínyenc falatok kedvelői már déltől vásárolhatnak ebből a finom ételből. Ugyancsak délben ünnepélyes keretek között nyitják meg a 6. Pásztornapot, amely után egy művelődési műsorra kerül sor. Birkapaprikás-főző verseny is lesz, mégpedig a Muzslai Petőfi Sándor MME udvarán, ahol az amatőr szakácsok 13 órakor foghatnak hozzá a főzéshez. A délutáni órákban, fél kettő táján kihirdetik a sütemény- és a pálinkaverseny győzteseit, ezt követően pedig kancsikabemutatót szerveznek. Délután 17 óra után értékelik a versenyzők birkapaprikás-főztjét, majd díjkiosztóra kerül sor.
Az egész napos rendezvény – hagyományosan – egy Juhászbállal zárul, amelyet a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében tartanak meg. A talpalávalót a kikindai Kurunczi zenekar húzza. A szervezők minden látogatót, érdeklődőt szeretettel várnak erre a hagyományőrző rendezvényükre. Érdeklődni a (023) 540-348-as telefonszámon, illetve a 063/460745-ös, vagy a 064/1758289-es mobilszámokon lehet, ugyanitt jegyek is előrejegyezhetők.
Hanganyag: Gregus József, az egyesület elnöke nyilatkozott!


SIKERES VOLT A MUZSLYAI NYÁR 2011


A muzslyai határban, a Napsugaras-tó partján immár ötödik alkalommal került megrendezésre az Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének szervezésében a Muzslyai Nyár elnevezésű rendezvény. Az idén is nemzetközinek mondható a rendezvény, hiszen a versenyzők között is voltak magyarországi vendégek, akik Szarvasról érkeztek. A helybeliek, a környékbeliek, de ugyanakkor a külföldi vendégek is jól érezték magukat, hiszen a becslések szerint a két nap alatt háromezer ember látogatott ki erre a manifesztációra. A családok mellett egyesületek, klubok és cégek is jelen voltak. A szervezők erre az alkalomra is sok-sok ügyességi játékot terveztek be, amelyet nemcsak a gyerekek próbáltak ki, hanem a felnőttek is. A MAKK tagjai az idén is foglalkoztak a gyerekekkel, szebbnél szebb alkotásokat készítettek a nyár témára. Az eredmények szerint a gyermekjátékokban az első helyen végzett Tamara Tatić, a második helyre került Irina Tatić, a harmadik lett Fehér Dániel. A pikádózásban a legjobbnak bizonyult Tóth Mária, őt követte Szilágyi Sándor, a harmadik lett Kelemen Rozália. A patkódobást az idén társították a játékokhoz, ebben a diszciplínában a legsikeresebbnek bizonyult Csordás Attila, a második helyre került Szilágyi Tímea, és a harmadik helyen végzett Lóczi Betti. A beach volley-re az idén is volt alkalom, ebben a sportban a Superprotein csapata győzedelmeskedett, majd őket követte a Császárkert Kft. csapata és a harmadik lett a Foce nevű csapat. A közkedvelt kötélhúzásban, a hölgyeknél a Madonna nevű csapat győzedelmeskedett, míg a férfiaknál a legerősebbek voltak a Császárkert Kft. tagjaiból összeállt kötélhúzók, második helyen végeztek a Muzslya nevű Motoros Klub tagjai és a harmadik legerősebb csapat lett a Madonna kávézó csapata. A sörivásban ezúttal csak férfiak próbálkoztak, Bakos Zoltán bizonyult a leggyorsabbnak. A halászléfőző verseny győztese Papdi Zoltán lett, a második helyre került a Superprotein csapata és a harmadik helyre került a Šaran halbolt csapata.
Az „előrejelzések” szerint a jövő évben is lesz Muzslyán „nyár”, legalábbis a Napsugaras-tó partján biztosan – legfeljebb két napig.


Hanganyag!SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A MUZSLYAI NYÁRRÓL

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének székhelyén, a 2011. július 26-án megtartott sajtótájékoztatón tudatták az újságírókkal, hogy ötödik alkalommal szervezik meg a Muzslyai Nyár elnevezésű rendezvénysorozatot a település határában levő Napsugaras-tó partján.

Hangfelvétel...MUZSLYAI LAKODALOM - IGAZI ESKÜVŐVEL

Bebizonyosodott, hogy szépen megfér(het) egymás mellett több kultúra, ugyanis a hatodik alkalommal megszervezett Muzslyai lakodalom elnevezésű hagyományápoló rendezvény nemzetközi jellegű volt. A Vajdaság minden területéről érkezett vőfélyek, illetve koszorúslányok mellett a szlovéniaiak is elhozták lakodalmi szokásaikat, azaz 10 vőfély és egy harmonikás mutatkozott be. Az idei Muzslyai lakodalom különlegessége ezen kívül az volt, hogy egy valódi esküvőt is megtartottak, a fiatalok – Boros Zoltán és Marsall Adrianna – éppen ezen a napon mondták ki a boldogító igent. A rendezvény 2011. április 9-én délelőtt egy kirakodóvásárral kezdődött, majd a koradélutáni órákban lakodalmi disznópaprikás-főző versenyt tartottak. A háromtagú zsűri – a magyarkanizsai Pakai István, a helybeli Kovács Imre és a nagybecskereki Ivan Oštrić – döntése szerint a legízletesebb ételt a muzslyai Rácz János főzte, a második helyre került a begaszentgyörgyi Goran Reljić, míg a harmadik legfinomabb paprikást a Muzslya Motoros Klub csapata főzte.
A Muzslyai lakodalom keretében szervezték meg minden évben a vőfélyek és koszorúslányok találkozóját, ezúttal több mint negyvenen voltak, akik bemutathatták saját településük hagyományait, szokásait. A násznagy és násznagyné szerepét az idén a Váci házaspár, György és Rozália töltötte be, akikért zeneszóval ment el a lakodalmas menet, hogy aztán visszakísérjék a vigasság színhelyére. A szervezők, a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének székháza előtt Janez Jelen áldotta meg a fiatal házasulandó párt, a vőfélyeket, koszorúslányokat, valamint minden vendéget. A rendezvényt Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, a Magyar Nemzeti Tanácsa képviseletében, nyitotta meg. A rendezvényre búcsúzni jött a 85 éves zentai Bicskei István, aki 74 évig vőfélyeskedett, de korából kifolyólag már a többi találkozón nem tud részt venni. Az ünnepségen menyasszonyruha-bemutatót is tartottak, amelyhez a nagybecskereki Tina szalon biztosította a menyasszonyruhákat, a csinos lányok frizuráját pedig a helybeli Elegancia fodrászszalon készítette.
A Muzslyai lakodalom első részében, a násznagyék kísérésekor a hagyományápolók zenekara közreműködött, estétől hajnalig pedig a helybeli Atlantic együttes szórakoztatta a vendégeket.
Összefoglaló: hangban, ahol megszólal a legidősebb vőfély, aki búcsúzkodni jött a vőfélységtől!

Kónya-Kovács OtíliaHÍVOGATÁS

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének tagjai április elején javában készülődtek az egyik legnagyobb rendezvényükre, a Muzslyai lakodalom elnevezésűre. Annak rendje és módja szerint – 2011. április 3-án hívogatni mentek. Ez a rendezvény hatodik alkalommal kerül megrendezésre, mégpedig április 9-én, a helyszín a Muzslai Petőfi Sándor MME lesz. A szervezők célja, hogy átmentsék az utókornak a lakodalmas szokásokat. Ezért döntöttek úgy, hogy a hívogatást sem hagyják ki a műsorból.

Kónya-Kovács Otília


A FALUSI TURIZMUS NÉPSZERŰSÍTŐI

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete edukációs előadássorozatot szervezett a falusi turizmus népszerűsítése érdekében.
Mintegy 30 fiatal érdeklődött a téma iránt, akik 2011. február 12-én és 13-án ismerkedhettek a tudnivalókkal. Végül 27-en kaptak bizonylatot arról, hogy végighallgatták a falusi turizmushoz kapcsolódó fontos tudnivalókat.
Az előadók, a szakemberek – Ember Valéria és Vladimir Prebiračević - Újvidékről érkeztek, mégpedig a Magic Seven Consulting edukációs irodából. A tanfolyamot a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság támogatta.

Gregus József, a hagyományápolók elnöke nyilatkozott a tanfolyam kapcsán!


Kónya-Kovács Otília

ÚJ VEZETŐSÉGET VÁLASZTOTTAK A HAGYOMÁNYÁPOLÓK

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete tisztújító közgyűlést tartott február 4-én. Az elmúlt évre szóló elnöki beszámolóban elhangzott, hogy teljes egészében teljesítették a terveiket, ugyanakkor sok meghívásos programra is eljutottak, néha viszont a rendezvények túlzsúfoltsága miatt egyes rendezvényekre el sem tudtak jutni. A közgyűlésen az is megállapítást nyert, hogy az utóbbi négy évet mérlegelve, a tavalyi volt a legsikeresebb. A 2011. évre szóló terveket is ismertették a közgyűlésen, amely szerint három nagyméretű rendezvényt tartanak meg az idén is, mégpedig a Muzslyai lakodalom, a Muzslyai nyár és a Pásztornap elnevezésűt, ezen kívül a Mikulás-napi főzőversenyre is sor kerül, amelyet csak az egyesületi tagok részére szerveznek. A közgyűlés újraválasztotta Gregus Józsefet, az egyesület elnökévé, az igazgatóbizottságba pedig beválasztották Vörös Zoltánt, Lackó Nándort, Pakai Lászlót és Savo Kirćanskit.
Hangfelvétel!
k-ko


LEZAJLOTT A MUZSLYAI PÁSZTORNAP
A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének tagjai 2010. november 13-án tartották meg ötödik alkalommal a Pásztornap elnevezésű rendezvényüket. A legtávolabbról, a szlovákiai Selmecbányából érkeztek fellépők, de eljöttek erre a rendezvényre a Szerbiai Karneválvárosok képviselői is, a leskovaci Milorad Radivojević, elnök, és a sabáci Raduško Janković, alelnök. Szlovéniából, két településről is vártak vendégeket, de betegség és különféle technikai gondok miatt nem tudták vállalni a hosszú utat. Magyarországról érkezett a zsűri két tagja, mégpedig Bene Sándor Balatonról, valamint Csányi Sándor Szolnokról, ugyanakkor a zsűri elnöke felsőhegyi volt, Ősz Szabó Imre személyében. Mindhárman az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend mesterszakácsai. A szervezők a délelőtt folyamán a selmecbányai vendégeknek bemutatták a Császárkert Kft-ben működő kertészek tevékenységét, valamint Müller János állattenyészőnél tettek látogatást. A Pásztornap megnyitóját délre időzítették, ahol Gregus József, a hagyományápolók egyesületének elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, majd mgr. Hallai Zoltán tanácselnök hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt, és köszöntötte a részvevőket. A muzslyai kancsikásokat a Muzslya Motorosklub motorosai hozták a rendezvény helyszínére, amely a Petőfi Sándor MME kerthelyiségében zajlott. Gazdag művelődési műsort is rendeztek ezen az ünnepségen, amelyen felléptek a muzslyai kancsikásokon kívül a lukácsfalvi Fehér tó – Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület, valamint a felsőhegyi Hangzavar egyesület kancsikásai. A fellépők között voltak az Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete zenekarának tagjai, a muzslyai Petőfi Sándor MME kis és nagy mazsorett táncosai, a Tiszavirág néptánccsoport tagjai, a Pöngető Citerazenekar, továbbá a nagybecskereki Petőfi MME-ből a Sarkantyú néptánccsoportja is még ünnepélyesebbé tette a programot. A vendégek közül felléptek még a selmecbányai Sitnan népművészeti csoport, továbbá a nagybecskereki Pionir Művelődési Egyesület tagjai. Az idei manifesztáció keretében is versenybe szálltak a régi, hagyományos sütemények készítői, valamint a házi pálinkák mezőnyében is megmérettettek a pálinkafőzők. Az eredmény szerint az édes süteményeknél egy görhe került ki győztesként, a csókai Borsos Katalin kalácsa volt a legfinomabb, második helyre került a muzslyai Szabó Katalin cukros kiflije, a harmadik helyezett sütemény egy kuglóf volt, a magyarcsernyei Megyeri Marica készítménye, különdíjat kapott Justin Irén. A sós süteményeknél csak egy első díjat osztott ki a zsűri, és a nagybecskereki Tomislav Đurin kukoricakenyere érdemelte ki. A pálinkafőzők megmérettetésénél ötfajta pálinkát értékeltek, a temerini Nagy Béla főzte a legzamatosabb barackpálinkát, a magyarcsernyi Fehér Mihály birspálinkáját, az erzsébetlaki Milorad Dostanić szőlőpálinkáját is első díjjal jutalmazták, a magyarcsernyi Nerer Lajos szilvapálinkája és Nerer Annuska almapálinkája is a legjobb itókának bizonyult.
A Pásztornap keretében megtartották a 8. birkapaprikás-főző versenyt is, amelyen az volt a követelmény, hogy a versenyzők muzslyai módra készítsék el ezt a finom ételt. Összesen 30 bográcsban készült paprikás. A zsűri értékelése szerint a legízletesebb ételt a Muzslyai Ifjúsági Fórum szakácsai főzték, második helyre került a tordai Dejan Miškeljin főztje, a harmadik helyezett lett Borsos Kálmán, csókai amatőr szakács, a negyedik helyen végzett a felsőhegyi Slavoljub Novak, és az ötödik legízletesebb birkapaprikást a lukácsfalvi Fehér tó – HÁKE csapata főzte.
Az este kezdődő - és másnap reggeli 6 óráig tartó - Juhászbál jó hangulatban telt, a helybeli Atlantic együttes szolgáltatta a zenét, a bál keretében felléptek a szlovákiai vendégek. A szervezők gazdag tomboláról is gondoskodtak, a fődíjat, egy komputerasztalt, a helybeli Török György vihette haza.

Összefoglaló hangban!

Kónya-Kovács Otília

A LESKOVAC-I KARNEVÁLON JÁRTAK

Július 10-én a hagyományápolók közül a kancsikások, a Petőfi Sándor MME-ből a mazsorett-lányok mutatkoztak be a Leskovac-i nemzetközi karneválon, amelyet ötödször rendeztek meg. A kancsikások – Kocsis Erik, Németh Valentin, Kocsis Mónika, Kovács Krisztina, Gregus Valéria, Pakai László, Dudás György, Kocsis Rudolf és Gregus József - harmadik alkalommal, a muzslyai mazsorettek (Kiss Heléna, Putyora Laura, Putyora Szimóna, Madarász Natália és Törköly Krisztina) pedig másodszor léptek fel ezen a karneválon. A Leskovac-i polgármester fogadást rendezett a részvevők részére, összesen 34 csapat képviselőit látta vendégül a délutáni órákban, este pedig a sétálóutcán mutatkoztak be a nagyközönségnek a karnevál részvevői. Szerbián kívül fellépők érkeztek Bolíviából, Venezuelából, Bulgáriából, Romániából, Makedóniából, Görögországból, Horvátországból és Szlovéniából. A karnevál tűzijátékkal zárult, a társalgás, barátkozás pedig a hajnali órákig folytatódott.

Karneváli összefoglaló!

Kónya-Kovács Otília


A MUZSLYAI HAGYOMÁNYÁPOLÓK SIKEREI

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének tagjai az idei nyarat is igen sűrített programmal kezdték meg. Egy-egy „erős” hétvégén több rendezvényre is igyekeznek eljutni. Június végén Óbecsén jártak a szakácsok, ahol egy halászléfőző versenyen jeleskedtek, amelyet az ottani halastó illetékesei szerveztek. Három csapat vett részt ezen a megmérettetésen, és egy harmadik helyezéssel tértek haza. A muzslyai hagyományápolók egyik szakcsoportjának képviselői, mármint a hagyományos kalácsok készítői mentek el július 20-án Magyarcsernyére, ahol megtartották a IV. Kalácsfesztivált. Ezen a rendezvényen első díjat érdemeltek ki az egyesület női tagjai, név szerint, akik a süteményeket készítették: Németh Irén, Hallai Magdolna, Gubics Anna, Gera Erzsébet, Duga Etelka, Gregus Valéria és Kovács Irén.

k-ko


MUZSLYAI NYÁR A NAPSUGARAS-TÓ PARTJÁN


Negyedik alkalommal került sor a muzslyai határban, a Napsugaras-tó partján a IV. Muzslyai Nyár elnevezésű rendezvénysorozatra. A szervezők, a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének tagjai az idén is iparkodtak a vendégek kedvében járni.
Július utolsó napján a legfiatalabbak részére szerveztek versenyeket. A gyerekek abroncsot vezettek, gerendán szaladtak, zsákban ugráltak, lengőtekéztek, és vízhordásban is megmérettetek. Összesen 18 gyerek versenyzett. A legügyesebbnek bizonyult Irina Tatić, második helyre került Csíkos Rafael, míg a harmadik lett Tamara Tatić. Képzőművészeti alkotóversenyt is tartottak, a téma adott volt: a nyár.
A felnőttek csak saját szórakoztatásukra alkottak, a 16 versenyző gyerek közül a három legjobb alkotó volt Bajtai Kira, Irina Tatić és Szalma Irén. Augusztus elsején, vasárnap a gyerekek játszása, versengése tovább folytatódott, mégpedig a fürge ujjakat igénylő „csavaros” játékban 15-en vettek részt, első lett Tamara Tatić, második helyre került Irina Tatić és Szalma Irén lett a harmadik.
Hogy a felnőttek is a nyáridőben játékos kedvűek, mondhatni, néha gyerekké alakulnak át, mi sem bizonyítja jobban, minthogy ők is lengőtekézésben, fémkorong dobálásban és pikádózásban mérték össze az ügyességüket. Az eredmények szerint az első helyre került a muzslyai nyugdíjasok csapata, a második helyen végzett a Csavargók nevű csapat és a harmadik lett a Magyarcsernyei Hagyományőrzők csapata.
Az idén is volt röplabdázás a homokban, a 15 csoportból a legjobbnak bizonyult a nagybecskereki Dream Team csapat, második lett az ugyancsak nagybecskereki Super Protein csapat, az Amstel csapat pedig a harmadik helyre került.
A kötélhúzás igen népszerű volt az idén is, még három női csapat is összeállt erre az alkalomra. A legsikeresebbnek bizonyult az Aqua Dani nevű társaság női csapata. A férfiakból 14 csoport nevezett be erre a versenyre, így a kötélhúzást illetően, a Császárkert Kft. csapata lett az első, a Muzslyai Ifjúsági Fórum csapata lett a második, míg a harmadik helyezettként került ki a Jedva skupljeni nevű csapat.
Az idei Muzslyai Nyáron a sörivásban is megmérettethettek a nők meg a férfiak is egyaránt. A nők mezőnyében öten indultak a „szomjoltásban”, és Kocsis Erzsébet volt nyilván a legszomjasabb. A férfiaknál a 18 versenyzőből Palatinus Ernő győzedelmeskedett, aki már a nagybecskereki Sörnapokon is próbálkozott többször is.
A halászléfőző verseny keretében 27 bográcsot állítottak fel a versenyzők, a zsűri öt díjat biztosított a legízletesebb étel szakácsai részére. A verseny győztese a muzslyai Sziveri Mihály lett, a második helyen végzett az ugyancsak muzslyai Savo Kirćanski, a harmadik helyezett lett a magyarcsernyei Hagyományőrzők I. csapata, a negyedik helyre került a muzslyai Önkéntes Tűzoltó Testület csapata és az ötödik lett a magyarcsernyei Hagyományőrzők II. csapata
A szervezők nem hagyhatták díjazatlanul Svetozar Tatić-ot, a Hellas csapat vezetőjét, aki görög stílusban díszítette ki az asztalukat, ezért díjban részesítették őket is.
Egy dolog leszögezhető a Muzslyai Nyár kapcsán: amikor belefogtak ezelőtt négy éve az első rendezvény megszervezésébe nagyon sokan csak „fitymálódva” fogadták, előítéletekkel fogadták az ötletet, ma már mindannyian várják a kétnapos „kirándulást” a Napsugaras-tó partján. Inkább azon kellene elgondolkodnia mindenkinek, hogy még néhány nappal meg kellene toldani e rendezvénysorozatot, mert mint lehet, hogy jövőre is lesznek, akik nem juthatnak el nyaralni, ezért nyújtani lenne jó minél tartalmasabb programot az itthon maradóknak. Megérné.

Hangképes összefoglaló!


Kónya-Kovács Otília


Muzslyai lakodalom

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete április 17-én tartották meg hatodik alkalommal a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényt. Erre az alkalomra az amatőr szakácsok két üsttel birkapaprikást főztek eladásra, ami el is fogyott teljesen. A délutáni órákban kezdődött a lakodalmi disznópaprikás-főző verseny, amely először került megrendezésre, és 12 csapat nevezett be. A háromtagú zsűri (Pakai István, Sziveri Mihály és Váci Imre) az öt legízletesebb paprikást díjazta. A legfinomabb ételt a helybeli Rácz János főzte, őt követte, Ugri Pakai Elvira Magyarkanizsáról, majd harmadik lett a magyarcsernyei Juhász Mária, a negyedik legízletesebb paprikást a magyarkanizsai Gál László főzte, és az ötödik helyre került a muzslyai Savo Kirćanski. A Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvény fénypontja a vőfélyek és koszorúslányok találkozója volt. Vajdaság több településéről érkeztek a vendégvőfélyek, koszorúslányok, akik a házigazdákkal együtt indultak a Petőfi Sándor MME-től a hagyományápolók székhelyéhez a násznagyért. Ott a násznépet, a vőfélyeket és a koszorúslányokat megáldotta Janez Jelen szalézi atya. A vendégeket pedig köszöntötte Hallai Zoltán tanácselnök és Gregus József az Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének elnöke. Az idén, a Pakai házaspár, László és Irén volt a násznagy és a násznagyné, akik minden vendéggel kezet fogtak, hisz a vőfélyek végezték dolgukat, beköszöntöttek minden vendéget. A köszorúslányok sem maradtak le, ők is elmondták a lakodalomban szükséges mondókákat. A talpalávalót a Szivárvány zenekar biztosította. A hangulat jó volt, hiszen egészen a hajnali órákig tartott a lagzi.

Bővebben...
Hangfelvétel...

Kónya-Kovács OtíliaNOVEMBERBEN MUZSLYÁN IS LESZ KARNEVÁL
A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületét február végén vették fel hivatalosan is a Szerbiai Karneválvárosok egyenrangú tagjai közé. Attól eltekintve, hogy helyi közösséget, vagyis - mint a köztudatban él – falusi környezetet képviselnek, hamarosan Belgiumban döntenek afelől, hogy az Európai Karneválvárosok tagjai közé is beválasszák a muzslyaiakat. Idestova négy éve járnak a hagyományápolók a hazai, szerbiai karneválokra, ugyanakkor már Szlovéniában is képviseltették magukat ilyen rendezvényeken. Legutóbb, ez év februárjában három szlovéniai karneválra voltak hivatalosak. Minden bizonnyal, ebben az évben már Muzslyán is szerveznek egy karnevált, mégpedig a tervek szerint novemberben – újságolta Gregus József az egyesület elnöke, aki nagy elismerésnek tartja, hogy a szerbiai karneválvárosok közé kerültek.
Nemrégen Torontálszigeten (Sakule) jártak a hagyományápolók, az ottani pásztornapi népünnepély keretében a kancsikások megmérettetésén is részt vettek, és az eredmények sem maradtak el. A férfiak mezőnyében Sötét János első helyezést érdemelt, a hölgyek versenyében Gregus Valéria második lett, a fiúk kategóriájában harmadik díjas lett Nikola Bokanić. Az amatőr szakácsok két csapattal vettek részt a főzőversenyben, az eredmények azonban ezúttal elmaradtak.
Az egyesület tagjai április 10-én, készülődve az év első nagy rendezvényükre, a Muzslyai lakodalom elnevezésűre, egy munkaakciót szerveztek, amely keretében feltakarították a székhelyük környékét, a fákat bemeszelték, a füvet lekaszálták, a szemetet összeszedték, a falfirkákat átfestették… Nagyon fájlalják, hogy az otthonuk melletti, de egyben az ún. községháza melletti kis zöldterületet, a parkot a fiatalok tönkreteszik. Régebben játszótér volt ott, fából készült játékalkalmatosságokkal, hinta, libikóka állt a fiatalok rendelkezésére, ma már alig van épségben egy-két pad. Mindent széttörtek, megsemmisítettek…
A hagyományápolók azt üzenik, hogy majd kiderül, ki bírja tovább. Ők ugyanis mást nem tehetnek, csak azt, hogy amit a fiatalok tönkretettek, azt rendbe hozzák. Talán egyszer majd rájönnek a törő-zúzó fiatalok, hogy annak semmi értelme, amit tesznek, és bizonyára azt is belátják, hogy mennyire jó ott a parkban társalogni, megpihenni, vagy csak éppen beszélgetni egy kicsit.
Kónya-Kovács Otília


HÁROM KARNEVÁLON JÁRTAK

Február 13-a és 15-e között három szlovéniai karneválon vettek részt a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének tagjai – két felsőhegyi kancsikás-vendégükkel -, és a Petőfi Sándor MME mazsorett táncosai. Ptuj, Markovci és Videm városok farsangi karneválján vonultak fel a muzslyai kancsikások és a mazsorett-lányok, valamint az aratási népszokásokból vittek egy csipetnyit a mi tájunkról.

Bővebben...
Élménybeszámoló Gregus Józseftől!

Kónya-Kovács Otília


BESZÁMOLÓ A HAGYOMÁNYÁPOLÓKNÁL
Február 5-én tartott közgyűlést a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének elnöksége, amelyen ismertették a tagsággal, valamint vendégeikkel a 2009-ben elért eredményeiket, sikereiket, meg az idei tervekről is szóltak. Gregus József elnök beszámolt arról is, hogy négy nagy rendezvényt tartottak a hagyományápolók tavaly, mégpedig a Muzslyai lakodalom, a Muzslyai nyár, a Pásztornap és a Mikulás-napi bográcsos elnevezésűt, és ez utóbbit a tavalyi évben rendezték meg először, de folytatni mindenképpen szeretnék. Ezen kívül számtalan vendégszereplésre is sor került. Hat szakcsoport működik ebben az egyesületben: az amatőr szakácsok, a kancsikások (3 kategóriában), a nótakedvelők, a vőfélyek és koszorúslányok, a hagyományos kalácskészítő hölgyek és az aratók. A szakácsok töltött paprikától, halászlén keresztül birkapaprikásig mindent főztek a különféle versenyeken és rendezvényeken, az eredmények sem maradtak el, hiszen 13 első-, 13 második- és 16 harmadik helyet szereztek meg. A kancsikások csoportjában is voltak díjak, mégpedig a gyerekek kategóriájában 3 első-, 1 második- és 2 harmadik lett az övéké. A férfiak mezőnyében 1 első-, és 2 harmadik helyezést mondhatnak a magukénak. Az elnök elmondása szerint ezentúl csak bemutatókra és karneválokra járnak, versenyezni nem szeretnének. A hagyományosan aratók az elmúlt évben is több helységben versenyeztek, és egy második díjat érdemeltek ki. A vőfélyek és koszorúslányok legnagyobb találkozója a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvény alkalmával van, ők akkor mutatkozhatnak be a nagyközönségnek és egymásnak. A kalácskészítők sem vallottak szégyent sehol, egy első- és egy második hellyel büszkélkedhetnek. A nótakedvelők szakosztálya a legfiatalabb csoport, ők már kiadtak egy CD-t, de készítenek a közeljövőben egy újabbat, amelyen ugyancsak csokorba veszik a régi, szép nótákat, hogy megmaradjon az eredeti hangzás az újabb nemzedéknek.
Az idei elképzeléseket a tavalyihoz hasonlóra tervezték, a négy nagy rendezvényük mellé minden meghívásnak megpróbálnak eleget tenni. A helyi, de más települések civil szervezeteivel is még szorosabb együttműködés kialakításán fáradoznak, ugyanakkor minél több külföldi ismeretséget is meg szeretnének alapozni. Erre jók a karneválok, amelyre nagy előszeretettel járnak a hagyományápolók.
Gregus Józseffel, az egyesület elnökével készült beszélgetés itt hallható!
Kónya-Kovács OtíliaMIKULÁS-NAPI BOGRÁCSOS
Mikulás-napi halászléfőző-versenyt rendeztek a muzslyai Amatőr szakácsok és hagyományápolók egyesületének tagjai december 5-én a székhelyük előtti téren. Összesen 11 csapat vett részt a versenyben, ennyi bográcsban rotyogott az ízletes halászlé. Ezúttal kivételesen hölgyek voltak a zsűri tagjai, mégpedig Gregus Valéria, Nagy Valéria és Molnár Klaudia, akiknek nem volt könnyű kiválasztani a három legízletesebb ételt. Az eredmény mégis megszületett, és első díjban részesült a nagybecskereki Papdi Zoltán, a második legfinomabb halászlét muzslyai Rácz András főzte, míg a harmadik helyre került Rácz János. A hangulatot a hagyományápolók zenekara fokozta, akik a társalgás egész ideje alatt húzták a régi magyar nótákat.
A hagyományápolók székhelye előtt volt egy „terülj asztalkám” is, amely teli volt édességekkel, a legfiatalabb tagjaikat, de az éppen arra sétáló gyerekeket is megkínálták a cukorkákkal.
Bővebben...
Kónya-Kovács Otília


PÁSZTORNAP VOLT MUZSLYÁN

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete szervezésében november 14-én negyedik alkalommal került megrendezésre a Pásztornap elnevezésű rendezvény. A vendégeket a hagyományápolók székházánál várták be szombaton délelőtt, ahol elsőként leleplezték az egyesület új tábláját, majd a 19 csoport felvonult Muzslya főutcáján. Vendégek jöttek a környező településekről, Vajdaság több helységéből, Szerbiából, Szlovéniából és Romániából. A vendégeket üdvözölte Hallai Zoltán Muzslya helyi közösségének elnöke és Gregus József a hagyományápolók egyesületének elnöke, majd a csoportok bemutatkoztak a Petőfi Sándor MME kerthelyiségében, majd ezt követően megkezdődött a 7. Birkapaprikás-főző verseny, ugyanakkor a hagyományos süteményeket és házi pálinkákat is értékelte a zsűri.
Az édes sütemények mezőnyében a legfinomabb kalácsot Martin Ilona sütötte, második helyre került Révész Erzsébet, a harmadik édes sütemény Juhász Erzsébeté volt. A sós sütemények közül a legfinomabbnak bizonyult Hallai Magdolna krumplis pogácsája, második díjas lett Sári Mária, harmadik helyen végzett Emán Anna, aki sós kiflit készített a versenyre.
A legízletesebb almapálinkát a magyarcsernyei Kónya Valéria hozta, a legfinomabb barack- és a szőlőpálinka Csóti Attila főztje, a birspálinka mezőnyében Dudás Györgyöt díjazták, és a legzamatosabb szilvapálinkát Slavko Vorgućin hozta.
A birkapaprikást a versenyzők muzslyai módra készítették, hiszen a megmérettetés előtt megkapták az étel receptjét. Összesen 32 bográcsban rotyogott a finom étel, és a zsűrinek nem volt könnyű dolga kiválasztani a legízletesebbet (a legmuzslyaiasabbat). Az első díjat a magyarcsernyei hagyományápolók csapata érdemelte ki, a fő szakács Szilágyi Sándor volt, a második díjat Savo Kirćanski a muzslyai amatőr szakácsok egyik tagja kapta, harmadik díjban részesült a tordai Orbán Zoltán, a negyedik legízletesebb paprikást a magyarkanizsai Ugri Zsolt főzte, és az ötödik helyre került az erzsébetlaki Straka Ferko főztje.
A koradélutáni órákban még a kancsikások bemutatóját nézhette meg a közönség, este pedig egy Juhászbállal zárult a Pásztornap. Még több fotó...
Kónya-Kovács Otília

BEMUTATKOZÁS A SABÁCI KARNEVÁLON

Szeptember 19-én jártak Sabácon a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének tagjai, valamint a Petőfi Sándor MME mazsorett táncosai. A kancsikás hölgyek és férfiak mellett még a legfiatalabb tag is pattogtatta az ostorát, egy amatőr szakács pedig (sabáci) betyárpaprikást főzött a Száva partján, a mazsorett-lányok pedig táncoltak pomponnal meg bottal is.

Képgaléria: ide klikk!


SEGÍTŐKÉSZ HAGYOMÁNYÁPOLÓK
A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének tagjai arról is híresek, hogy már több alkalommal humánus akciót szerveztek – legtöbb esetben kényszerből. A legfrissebb esemény a nyáron történt, amikor az egyik tagjuk, Kátai Mihály műhelyébe csapott le a villám, és leégett a különálló épület. A klubtársak a tűz martalékát takarították el közös erővel. Tavaly ugyancsak tűzeset miatt segítettek egy másik tagjuknál, Rácz Jánoséknál akinél a meghibásodott mélyhűtő okozta a tüzet. Ez utóbbi családnál hagyományos módon, kézzel aratták le a búzát egy alkalommal, amikor a kombájn nem tudott bemenni a földterületre, ahol állt a kenyérgabona. A mostani segítség szeptember elején kezdődött, egyik szegényebb sorsú egyesületi tagjuknak teszik rendbe a házát, amely nagyon rossz állapotban van. A fiatalember, aki beteg édesapjával él, önerőből nem tudta volna fölfalazni a házikó falait, meggátolni, hogy ne omoljon össze a vert falú építmény. A segítség nagyon jól jött. Gregus József a hagyományápolók egyesületének elnöke elmondta, arra törekszenek, hogy télire valamennyire lakhatóvá tegyék a tagjuk számára a házat. A föntebb említettek is ott voltak a segítők között. Ők tudják a legjobban, mit jelent az, amikor valaki bajba kerül, és mit jelent, a barátok segítsége.

k-ko

MUZSLYAIAK IS BEMUTATKOZTAK A LESKOVACI KARNEVÁLON
A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók egyesületének kancsikásai és a Petőfi Sándor MME mazsorett táncosai is felléptek a leskovaci rostélyos-fesztivál keretében megrendezett IV. Nemzetközi leszovaci karneválon. A vendégek képviselőit egy fogadáson üdvözölte Slobodan Kocić Leskovac város polgármestere, aki a részvételért emléklapot adományozott minden csoportnak. A szerbiai fellépők mellett vendégek érkeztek Macedóniából, Szlovéniából és Bulgáriából, összesen 33 csoport mutatkozott be a karnevál keretében. Voltak ókori és középkori harcosoknak beöltözve, bohócok, mutatványosok, de farsangolókból sem volt hiány. A szombati országos gyász miatt a karneváli sokadalom vasárnap, szeptember 6-án éjfél után vonult fel Leskovac főutcáján, két központi színpad előtt bemutatva az erre az alkalomra kialakított koreográfiákat. A hajnali négy óráig tartó vigasságot a leskovaciak nagy tapssal kísérték végig. A muzslyai fellépők közül a mazsorettek három táncukból mutattak be részleteket, a hagyományápolók közül pedig külön mutatták be kancsikapattogtató ügyességüket a hölgyek és a férfiak. A muzslyaiak egyébként szeptember 19-én a Sabácon megrendezésre kerülő karneválra is hivatalosak.
Kép és videó-felvételek...
Kónya-Kovács Otília


MUZSLYAI NYÁR - HARMADSZOR

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének szervezésében augusztus 1-jén és 2-án került sor a Muzslyai nyár elnevezésű rendezvényre. Harmadik alkalommal találkoztak a muzslyaiak, a környező települések lakói, és a külföldről hazalátogató vendégeik a muzslyai határban levő Napos-tó partján.
Szombaton a gyerekeknek szerveztek ügyességi játékokat, volt ugrálás zsákban, kerékabroncs-vezetés, lengőtekézés, szaladás gerendán és vízhordás. A legjobbnak bizonyult Irina Tatić, őt követte Lázás Dávid és a harmadik lett Máté Annabella. Este a magyar zene kedvelői szórakozhattak a hagyományápolók és a Zenészegyesület muzsikája mellett. Vasárnap a MAKK képzőművészeti megmérettetésre hívta a fiatalokat, időseket egyaránt. A téma a nyár volt.
Bővebben...

Kónya-Kovács OtíliaVILLÁMCSAPÁS

Június 16-án éjszaka Muzslya fölött többször is zivatarátvonulás volt. Éjféltájban Kátai Mihály asztalosműhelyébe csapott le egy villám. A késve érkező tűzoltók semmit sem tehettek, a kigyulladt műhely teljesen leégett. Az eset után, két napra a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének tagjai Kátaiéknak (akik ugyancsak aktív tagok az egyesületben) felajánlották a segítséget, hogy eltakarítják a villámcsapás okozta martalékot. Az egyesületbe tömörült tagok már több alkalommal is segítettek társaikon, úgymond humánus (munka)akciókon vettek részt.

 

Kónya-Kovács Otília

Segítség a villámcsapás után

LAKODALOOOM!!!...

… kurjantgatták a vőfélyek április 18-án Muzslya főutcáján, amikor a násznagyékat, meg a népes násznépet kísérték el a Muzslyai Lakodalomba… Ugyanis a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete ekkor szervezte meg a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényt. A délelőtti órákban, egy kirakodó, etnovásárral kezdődött a program. Erre az alkalomra eljöttek a képzőművészek Nagybecskerekről, a kézművesek Elemérről, Aradácról, de itt volt Nagy Béla borász Temerinből, meg néhány játékárusító – a gyerekek nagy örömére, továbbá cukrászok is voltak, és első ízben jártak nálunk kürtöskalács készítők is. A szabadkai Pozsár házaspár, Ágnes és Vilmos jóvoltából kipróbálhatták a muzslyaiak is a finom süteményt, ami valóban ideillő volt, hisz ez is egy lakodalmi süteménynek számított valamikor. Négy ízben válogathattak a vásárlók, közben meg is csodálhatták a süteménykészítés csínját-bínját. Azt tudni kell, hogy Muzslyán talán nincs is olyan lakodalom, ahol nem szolgálnak birkapaprikást ebédre. „Sietünk a lakodalomba, hogy még kapjunk birkapaprikást” – bővebben...A TORONTÁLSZIGETI JUHÁSZNAPOKON A MUZSLYAIAK

A muzslyai Amatõr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének néhány tagja március 22-én Torontálszigeten járt, ahol immár az ötödik Juhász napokat szervezték meg. A muzslyai szakácsok a harmadik helyezéssel tértek haza, a csapatot Rácz András és Gregus Zsolt alkotta. A kis kancsikások is felléptek a versenyben, õk is szép eredményt értek el, mindhárom díjat elhoztákn Muzslyára, Márton Leonárd elsõ lett, Nikola Bokanic második és Dudás Zsolt a harmadik helyen végzett. A muzslyai Nõk Klubjának tagjai is hivatalosak voltak e rendezvényre, õk a kézimunkáikkal mutatkoztak be. Érdekes volt a fiákereket bemutató verseny is, mintegy 20 fiákert csodálhatott meg a nézõsereg.

k-koÉVI BESZÁMOLÓT TARTOTT AZ AMATÕR SZAKÁCSOK ÉS HAGYOMÁNYÁPOLÓK EGYESÜLETE

2009. január 30-án tartotta meg évi közgyűlését a muzslyai Amatõr szakácsok és hagyományápolók egyesületének tagjai. Az elnöki beszámolóból a jelenlevõk megtudhatták, hogy milyen sikereket értek el a különféle versenyeken. A szakácsok 6 elsõ-, 11 második- és 8 harmadik díjjal tértek haza. A kancsikásoknál, a felnõttek 5 elsõ-, és 7-7 második, illetve harmadik helyezést értek el. A kancsikázó hölgyek között volt egy második helyezés, a gyerekek mezõnyében pedig egy második-, és egy harmadik díjat szereztek meg. A süteménykészítõ asszonyok két elsõ díjat kaptak, és egy harmadikat. A hagyományosan aratók egy harmadik helyezést mondhatnak a magukénak. Gregus József elnök elmondta, hogy számtalan rendezvényen képviseltették magukat, több karneválon, fesztiválon is bemutatkoztak. Helyben három nagyobb rendezvényt szerveztek, mégpedig a Muzslyai nyár, a Pásztornap és a Muzslyai lakodalom elnevezésűt. Büszkeséggel tölti el õket, hogy egyenrangú tagként felvették õket a kiskunfélegyházi Amatõr Királyi Szakácsok Klubjába. A tervek szerint továbbra is mélyíteni szeretnék a kapcsolataikat a már meglévõ barátaikkal, a tagság toborzására is nagy hangsúlyt fektetnek majd, ugyanakkor továbbra is elõttük áll egy muzslyai etnoház terve.

 

Kónya-Kovács Otília
2008. november 08. – PÁSZTORNAP

Szombaton tartották meg a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének szervezésében harmadik alkalommal a Pásztornapot. A hivatalos megnyitón a jelenlevõket és a versenyzõket üdvözölte Gregus József az egyesület elnöke, Smit Ferenc a helyi közösség tanácselnöke és Jože Gasperčić a szlovéniai Ptuj város hagyományápolóinak elsõ hercege, A Pásztornapot Vass Tibor Nagybecskerek városi tanácsának tagja nyitotta meg.
A rendezvény keretében megtartották a 6. Birkapaprikás-fõzõ versenyt, amelyre 27 csapat, illetve egyén nevezett be. Elsõ díjban részesült a zentai Bogdán Zsófia, második helyezett lett Duško Kampf, míg a harmadik legízletesebb birkapaprikást a lukácsfalvi Fehér tó Hagyományápoló és Környezetvédõ Egyesület tagjai fõzték... bõvebben


 
   
   
 
web design Copyright © Fehér tó HÁKE, Lukácsfalva tel: 023 3885 150