FŐOLDAL  
HK MUZSLYA
 
MÁRIA SZENT NEVE
 
SZERVÓ M. ISKOLA
   
   
MUZSLAI PETŐFI SÁNDOR MME
 
LEHEL SK
 
   
   
   
   
   
MAGYAR HÁZ
 
 

SZJMSZ

   
   
MUZSLYAI ÚJSÁG-137
 
AMATŐR SZAKÁCSOK
 
KÖZÉP-BÁNÁTI
     
   
   
     
Helyi közösség
    
CSOMAGOK A LEGRÁSZORULTABB GYEREKEKNEK

Karácsony másnapján a muzslyai nyugdíjasok otthonába látogatott el a Télapó, aki a Muzslyán élő, szegényebb sorsú gyerekeknek osztott csomagot. A Nagybecskereken már meghonosodott egyesület, a Vajdasági Kezdeményezés jóvoltából 37 gazdag csomagot biztosítottak a főleg nagycsaládosok részére. Az egyesület közreműködve a Szociális Központtal egy listát állított össze, amelyre a legrászorultabb családok gyermekeinek neve került. A fő cél, hogy örömöt szerezzenek a legfiatalabbaknak. A csomagokat különböző forrásokból biztosították, hiszen hazai és külföldi támogatók is bekapcsolódtak az akcióba.

A csomagosztásról Vass Tibor nyilatkozott!

k-ko


BÖLLÉRNAPOKON JÁRTAK A MUZSLYAIAK
2011. november 27-én mgr. Hallai Zoltán, tanácselnök vezetésével egy muzslyai delegáció látogatott el Sándorfalvára, ahol a hétvégén tartották a XIV. Böllérnapokat. A muzslyai csapat is részt vett a versenyben, amelyen 9 csapat mérte össze tudását a disznóvágás, és a sertéshúsból készült készítmények mezőnyében. A Böllérnapokon - a muzslyaiakon kívül - részt vettek a Sándorfalvi Citerások Egyesületének tagjai, az Akácvirág Turisztikai Egyesület, a sándorfalvi Budai Sándor Kulturális Központ Baráti Köre, Dudás Zoltán és a Honfoglalók csapata, a szegedi Túzoltók, a romániai Újszentes csapata, továbbá az 5. Bocskai István Lövészdandár KIK Bázisának csapata és Dóc Község Önkormányzatának versenyzői.
A Böllérnapok megnyitóján Kakas Béla Sándorfalva polgármestere mondott üdvözlőbeszédet, majd Bene Sándor főböllér ismertette a disznóvágás, és a verseny szabályait. Összesen 5 disznót vágtak le erre az alkalomra, így a versenyzők a saját húsrészükből készítettek finom falatokat.
Kísérőrendezvényként több programmal készültek a szervezők, bemutatkoztak a hagyományőrző huszárok, a romániai Szentegyházáról érkezett a Hüpürcsös néptánccsoport, akiket kísért a Tisza banda. A gyerekeket egész nap népi játékokkal szórakoztatta Toma és csapata, de volt állatsimogató, téli népszokások felelevenítése, lovas kocsikázás a város területén, pulibemutató, iparművészeti kiállítás és vásár.
A böllérek munkáját a zsűri értékelte, amely szerint az újszentesiek csapata készített a disznóhúsból legfinomabb falatokat. Második helyre kerültek a Sándorfalvi Citerások Egyesületének tagjai, míg a harmadik helyen végzett az 5. Bocskai István Lövészdandár KIK Bázisának csapata.
A Böllérnapok keretében süteményversenyt is hirdettek, amelyen első díjban részesítették a muzslyaiak által vitt hájas kifliket, amelyeket Juhász Rozália és Csordás Mária készített.
A XIV. Böllérnapok rendezvény disznótori virrasztóval, illetve böllérbállal zárult.
Hangfelvétel...
Kónya-Kovács Otília

ELŐADÁST ÉS ÉVI KÖZGYŰLÉST TARTOTTAK A MUZSLYAI CUKORBETEGEK EGYESÜLETÉBEN

A cukorbetegek világnapja alkalmából tartottak 2010. november 16-án egy szakelőadást a muzslyai Cukorbetegek Egyesületének szervezésében, ugyanakkor megtartották a szervezet évi közgyűlését is. A helybeli nyugdíjasok otthonában a cukorbetegek egyesületének tagjai mellett a civil szervezetek képviselői is jelen voltak, akik végighallgatták dr. Kormányos-Szenti Rozália orvosnő előadását a cukorbetegség megelőzése kapcsán. A doktornő a muzslyai Cukorbetegek egyesületről csak pozitív véleményt mondott, hiszen máshol nemigen van példa arra, hogy ilyen módon kísérjék végig a betegek egészségi állapotát, és ezeket a mérési adatokat a városi, diabéteszes orvosi rendelőben teljes egészében el is fogadják. A helybeli cukorbetegek egyesülete az idei évben mintegy 25 beteget fedezett fel, akiket elláttak tanácsokkal, de irányították őket az orvosokhoz. A muzslyai adatokról, ami a cukorbetegeket illeti, Zombori András, az egyesület elnöke számolt be. Pillanatnyilag 185 cukorbeteget tartanak nyilván, akik rendszeresen, vagy időnként ellenőriztetik náluk a vércukorszintjüket, ezen kívül, akikről tudomásuk van, hogy otthon ellenőrzik, saját mérőműszereikkel a cukorszintet a vérben, mintegy 85-en lehetnek. Az elnök számítása szerint még biztosan van 50-60 cukorbeteg helyben, akik talán nem is tudják, hogy magasabb a megengedettnél a vércukorszintjük. Attól eltekintve, hogy az idei évben már nem tudták ingyenesen végezni a méréseket – mert a helyi tanácstól nem kaphattak juttatást erre a célra, ugyanis az idéntől nincs helyi járulék Muzslyán -, továbbra is dolgoztak, és a támogatóknak köszönve, meg a tagsági díjból, illetve a központi cukorbetegek egyesületének adományából a jövőben is minden vasárnap 8 órától fél 10-ig ellenőrizhetik le az érdeklődők a vércukorszintjüket a Vöröskereszt irodájában.

Zombori Andrással, az egyesület elnökével készült beszélgetés!

Kónya-Kovács OtíliaELBÚCSÚZTATTÁK A LEGIDŐSEBB MUZSLYAI LAKOST

Halottak napján kísérték ki utolsó útjára Muzslya legidősebb polgárát, Csábi Vilma nénit. 103 évesen érte a halál. Százévesen még a kertben dolgozgatott, legutóbb, tavaly decemberben, a születésnapján is mesélt a régi időkről, a sorsáról, a gyermekkoráról. Büszkén mondta, hogy ő tisztította meg még a dédunokái lakodalmára is a kalácsba való diót. Gondolatai élete végéig kristálytiszták voltak. Nagy örömöt jelentett neki, hogy a kis ükunokái születését is megérte. Nyugodjon békében!

k-ko


EMLÉKEZÉS 1944 ŐSZÉRE
Hat muzslyai ártatlan magyar áldozatnak emeltetett emlékművet tavaly Muzslya helyi közösségének tanácsa. Halottak napján a hozzátartozók és a lakosok jelenlétében mgr. Hallai Zoltán tanácselnök és Kovács László titkár helyezte el a kegyelet koszorúját az 1944 őszén kivégzettek emlékhelyénél. A mártírok leszármazottai között vannak, akik még emlékeznek arra a szörnyű napra, amikor elhurcolták őket, jóval később tudták meg a sorsukat, hogy kínozták, és kivégezték őket. Csontjaik az écskai, ún. dögtemetőben pihennek. Eddig más elhunyt hozzátartozóik sírjánál gyújtottak lelkükért gyertyát, ma már - némi elégtételként - a temetőben állítatott emlékműnél tudnak emlékezni. A helyi közösség tanácsa nevében az elnök szólt az egybegyűltekhez, aki közben hangsúlyozta, hogy ezentúl minden évben, halottak napján róják le kegyeletüket az emlékműnél. Az ártatlan áldozatok hozzátartozói még ma is hálásak, hogy az emlékmű elkészült, hogy van hol méltóképpen emlékezni szeretteikre.
Mgr. Hallai Zoltán, tanácselnök az emlékhelyről!
Kónya-Kovács Otília

ELSŐ HALOTTUNK

Régebben is tudtam róla, csak nálam feledésbe merült, ki volt településünk első halottja. Mindenszentek és halottak napján a sírok között bolyongva, nézelődve leltem rá (ismét) a muzslyai temető első halottjának sírjára. A sírfelirat: „Itt nyugszik Zakar János, élt 48 évet. Meghalt 1890-ik évében. Ő ment e temetőbe először nyugalomba. Felsőmuzslya.”

k-ko


NŐK HELYZETE A MUNKAPIACON
A Nagybecskereki Edukációs Központ (ZEC) a muzslyai helyi közösség dísztermében október 20-án este egy kerekasztal-beszélgetést szervezett, melynek a központi témája a nők helyzete a munkapiacon volt. Az estet az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) és a Fenntartható Közösségek Intézete támogatásával valósították meg az esélyegyenlőség a munka terén elnevezésű kampány keretében. A nyilvános vitán jelen voltak a muzslyai és környékbeli női szervezetek, fórumok képviselői. A vitaindítóban részt vett Viorika Blažin, a nagybecskereki önkormányzat munkaügyekkel megbízott tanácsosa, Vesna Radišić Guteša ügyvédnő, aki a jogi formákról beszélt, később csatlakozott a vitához Rada Aralica, a ZEC koordinátora is. A Nagybecskereki Edukációs Központ képviselői rámutattak azokra a diszkriminatív esetekre, amelyekről tudomásuk van, amelyekre a kampány során fény derült. A jelenlevők között többen is voltak már olyan helyzetben, hogy csak azért nem kaptak munkát, mert már korosabbak, vagy azért mert gondolni mertek a családalapításra, családtervezésre, de olyan esetek is elhangzottak, hogy valaki éppen a kinézete miatt nem felelt meg a munkaadó ízlésének. Számtalan példát említettek, amelyből kisejlik, hogy a munkapiacon a nők helyzete sokkal rosszabb, mint a férfiaké. Ugyanakkor a jelenlevők azt is leszögezték, hogy még mindig nagyon nagy az egyénekben a félelem, nem tesznek feljelentést, ha a munkahelyükön zaklatásnak vannak kitéve, vagy bármi módon csorbulnak jogaik. Az ilyen előadások, kerekasztal-beszélgetések, nyilvános viták éppen azt a célt szolgálják, hogy a nőket illetően, útját állják az ilyennemű kiszolgáltatottságnak.
k-ko

Itt volt a Tanyaszínház!!!

A Tanyaszínház társulatának tagjai augusztus 6-án este Muzslyán mutatták be Tóth Ede: A falu rossza című előadást, Táborosi Margaréta rendezésében. Az estefelé lezúduló nagy mennyiségű eső után hosszabb ideig áramszünet volt Muzslyán, így egy kis késéssel, de - a szép számú közönség nagy örömére - bemutatták a darabot. Délután, a társaság néhány tagja, annak rendje és módja szerint csalogatni is járt, a helybeli Müller János gazda jóvoltából.

k-ko


SOK MUNKA VÁRAT MAGÁRA
Június 24-én tartották meg Muzslyán, a helyi közösség tanácsának szervezésében a polgárok nagygyűlését, amelyen beszámoltak a tavalyi év munkájáról, a pénzügyekről, valamint a jövőbeni tervekről. Erre az ülésre meghívást kaptak a nagybecskereki vállalatok képviselői is, akik közül csak néhányan jelentek meg, így felemásan informálódtak a polgárok a vállalatok terveiről, hogy mit valósítanának meg a közeljövőben Muzslyán. A polgárok nagygyűlésén arról is szó esett, hogy minél előbb legalizálni kell az új temetőt, fontos lenne a kerékpárút létrehozása, a fedett sportcsarnok kiépítését is tervbe vették, a piac kérdését is rendezni kellene, ugyanakkor az esővíz elvezető csatornahálózat tisztítását is a jövőben rendszeresen el kellene végezni. Mindez azonban kérdéses, hiszen tavaly decemberben megszűnt a két százalékos pótadó, a helyi polgárok nem szavazták ki újra, így a munkálatokból vajmi kevés valósulhat meg. Persze a felsoroltak mellett még sok más tennivaló is akad(na) Muzslyán.
Hangfelvétel...
Kónya-Kovács Otília


TARTALMASAN NYARALNAK MUZSLYÁN A PARTIAK

Muzslyán, az ún. Parton a kisgyermekes szülők összefogtak, és a nyári időszakban, a szünidőben különféle szórakozást terveznek a fiataloknak. Mindezt teszik annak érdekében, hogy a gyerekek ne csak a számítógép előtt üljenek és játszanak, hanem barátkozzanak, társalogjanak, szórakozzanak. Igaz, nemrégen kérték az illetékeseket, tegyék lehetővé, hogy kialakíthassanak – szintén önszerveződéses alapon – két utca között egy játszóteret, amire állítólag nincs lehetőség. Közben sokuknak nincs lehetősége a nyaralásra, azonban megpróbálják tartalmasan eltölteni a nyarat. Az első rendezvényre ma este került sor, amikor a gyerekeket egy bűvész és egy bohóc szórakoztatta, persze az eredeti ötlet szerint a Parton, a csillagos ég alatt kellett volna, hogy lejátszódjon az est, azonban az esőfelhők a Petőfi Sándor MME nagytermébe terelte a szórakozni vágyókat.
A szülők tervei szerint – persze a gyerekek ötleteit is beiktatva – a nyár folyamán lesznek különféle vetélkedők, ügyességi játékok, délutáni/esti főzőcskézés, közös vacsora-készítés, stb. Augusztus végén pedig egy tűzijátékkal zárják majd le a nyári műsoraikat.
Hangfelvétel...

k-ko


VIHAR TOMBOLT MUZSLYÁN

Június 13-án éjszaka vihar söpört végig Muzslyán. A helyi közösségbe reggel óta több bejelentés érkezett a károkról. Az erős szél fákat csavart ki tövestől, a villanyhálózatot is elszakította több helyen, a háztetőket is megrongálta néhány lakóházon. Muzslya fűutcáján, a Lasanc családnál az udvarban lévő ezüstfenyő dőlt ki, és az udvaron álló Fiat Puntó gépkocsi hátulját törte össze.
Hangfelvétel...

k-ko


A SZERETETHÁZBAN JÁRTUNK

Továbbra is minden szerdán délelőtt megtelik a muzslyai plébánia keretében működő szeretetház idős polgártársainkkal. A vezetője e társalgónak Somorai Aranka, akivel legutóbb egy beszélgetés is készült.

Íme! Hangfelvétel...

k-ko


KÉSZÜLŐDÉS AZ ORSZÁGOS VERSENYRE

A muzslyai Önkéntes Tűzoltó Testület két csapata jutott tovább a Jagodinában megrendezésre kerülő országos tűzoltóversenyre. Már egy hónapja gyakorolnak a fiatalok, remélhetőleg a siker sem marad el. A versenyt július első napjaiban, 2-tól 4-ig rendezik meg. A csoportképen a két csapat tagjai és az idősebb bajtársak láthatók, akik végzik a felkészítést.

Hangfelvétel...

Kónya-Kovács Otília


A HUMENTIS BEMUTATKOZÓJA MUZSLYÁN

A Humentis a Vajdasági Magyar Értelmiségiek és Üzletemberek Társasága május 28-án Muzslyán, a Nyugdíjasok otthona kerthelyiségében mutatkozott be. Dr. Csengeri Attila, tartományi egészségügyi titkár, a VAJDASÁGI MAGYARKÉNT EURÓPÁBA! elnevezésű lista vezetője is jelen volt egy rövid ideig a muzslyai bemutatkozón, továbbá a listán szereplő begaszentgyörgyi, illetve nagybecskereki orvosok közül dr. Lódi Gábor, parlamenti képviselő, dr. Tisler Miklós Noémi, és dr. Tordé László. A Humentis civil szervezet egyébként a nagybecskereki Cukorbetegek egyesületének nyújtott támogatást, és ezúttal is leellenőrizhették ingyenesen a vércukorszintjüket, vérnyomásukat, az egészségi állapotukat, valamint az érdeklődőknek tanácsokkal is szolgáltak a szakemberek.

Hangfelvétel...

k-ko


AZ IDÉN IS MEGTARTOTTÁK A PÜNKÖSDI TEADÉLUTÁNT

Hagyományosan, az idén is megtartották a muzslyai Nők Klubjának tagjai a pünkösdi teadélutánjukat. Az idén is szép számú vendéget hívtak meg, a vendégek mintegy 160-an voltak, a házigazdákkal együtt több mint 180-an. Amikor a jó zenére táncra perdültek, bizony majdnem kicsinek bizonyult a Petőfi Sándor MME nagyterme. Đurić Piroska, a Nők Klubjának alelnöke elmondta, hogy a vendégek Vajdaság több településéről érkeztek, mégpedig Budiszaváról, Temerinből, Beodráról, Moholról, Magyarittabéről, Nagykikindáról, továbbá két-két csoport érkezett Szajánból, Óbecséről és Magyarcsernyéről, de jelen voltak Nagybecskerekről, a Sava Kovačević-, a Žarko Zrenjanin- és a Bagljaš helyi közösségből is a női szervezetek képviselői. A vendégek között volt még a helybeli Bibliacsoport és az LSV Női Fórumának néhány tagja. A talpalávalót Kovács Norbi szolgáltatta. A teadélutánra gazdag tombolát is biztosítottak az asszonyok. Az ünnepség az esti órákig tartott.

Hangfelvétel...

Kónya-Kovács Otília


MÁJUSFABONTÁS

Pünkösdkor az idén sem maradt díszítés nélkül egy ablak sem, de még kerítés sem Muzslyán, pontosabban a Parton. A piros virágok jelezték, hogy ünnep van. A május elsején felállított májusfát pünkösd vasárnapján bontották le Muzslya több helyszínén is. A partiakat a mennydörgés, de még az eső sem riasztotta vissza e hagyomány éltetésétől. Mintegy 30-40-en gyűltek össze, hogy lebontsák a májusfát, amelyet a környékbeliek némileg ismét kidíszítettek. Ezúttal piros szegfűk, tubarózsák kerültek a fára, ameddig csak lehetett. Az asztalok is az utcára kerültek, meg a jófajta parti borok, pálinkák, a háziasszonyok pedig süteményekkel kedveskedtek. A muzsikusok ezúttal úgy döntöttek, hogy nem áztatják el a hangszereiket.

Hangfelvétel...

Kónya-Kovács Otília


HÁROM PROJEKTUM VALÓSUL MEG A KÖZELJÖVŐBEN MUZSLYÁN ÉS SZENTMIHÁLYON
Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgató-helyettese 2010. május 5-én délelőtt ellátogatott Muzslyára, ahol találkozott mgr. Hallai Zoltánnal, a helyi közösség tanácsának elnökével, a helybeli általános iskola igazgatójával, Tápai Jánossal a VMSZ muzslyai és nagybecskereki tagozatának elnökével, Bálity Mihállyal, a muzslyai Lehel Kézilabda Klub alelnökével és Kovács Lászlóval, a helyi közösség titkárával. A rövid látogatás alkalmával átnézték azokat a projektumokat, amelyeket a VMSZ községi, városi szervezete terjesztett be a Tartományi Nagyberuházási Alaphoz.
-Örömmel állapítottuk meg, hogy a muzslyai és a szentmihályi iskolák tornatermeinek építése hamarosan megkezdődhet, mégpedig az év második felében várható a munkálatok beindulása. A harmadik projektum, a Lehel kézilabdacsarnokának dokumentációja minden valószínűség szerint az év végéig elkészül, és az építkezés megkezdése ebben az esetben valószínűleg a jövő év elején esedékes. Olyan sportcsarnokról van szó, amely gyorsan befejezhető, és a tervek szerint a jövő év végéig ezt az objektumot be is lehet fejezni – mondta Kern Imre.
Hozzáfűzte, hogy ez az a három projektum, amely elsőbbséget élvez a Nagybecskerek környéki magyarság számára.
Hangfelvétel...
Kónya-Kovács Otília


Az idén is állítottak néhány májusfát Muzslyán

Május elsején trombitaszóra és kancsika pattogtatásra ébredtek Muzslyán a partiak, akik már több mint húsz éve éltetik a majusfa-állítás hagyományát. A reggeli ébresztő után kivonult az utcára a környék apraja-nagyja és a tegnap este feldíszített, kilenc méternyi magas májusfát felállították a Felszabadulás és a Kun Béla utca sarkán. Míg régen italos üvegek is kerültek a májusfára, ma már – nehogy baleset történjen - csak szalagokkal, kendőkkel díszítik a fát, meg alkalmi virágokkal: orgonával, labdarózsával.
A Petőfi Sándor MME tagjai 7-8 évvel ezelőtt elevenítették fel a májusfa-állítás hagyományát, az idén is összegyűltek néhányan, Sándor Enikő, a nagybecskereki zenede növendéke jóvoltából itt is volt ébresztő trombitával. A művelődési egyesület előtt még ma este lebontják a májusfát, azonban a partiak a hagyományt tisztelve, pünkösdvasárnapján szervezik meg a májusfa bontását. Muzslyán még két helyen áll májusfa, egyiket Barátfalván állították, a másik pedig a nyugdíjasok otthonának udvarán díszeleg.

Hangfelvétel...

Kónya-Kovács Otília


KÖZÖS BULI MEG EGY KIS SEGÍTSÉG

A Muzslyai Ifjúsági Fórum a helyi tanácstól a Magyar Ház mögötti pincét kapta el használatra, amelyet időnként ki is adnak, főleg szülinapokra. Egy helybeli, nagyobb társaság, családos anyák és apák, december óta, havonta egyszer, oda jár szórakozni. Ezúttal együtt buliztak a MIF tagjaival. A vendégek anyagiakkal is támogatni szeretnék a fiatalokat, már a tervek is meg vannak, a közös bulik maradnak, csak azon munkálkodnak, hogy a pince fölötti teremben kialakítsanak egy saját toalettet.

Hangban összefoglalva!

Kónya-Kovács Otília


TISZTÚJÍTÁS AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJASOKNÁL
Március 12-én a muzslyai öregségi nyugdíjasok egyesületében tisztújító közgyűlést tartottak. Selymesi Ferenc leköszönő elnök beszámolt az elmúlt év tevékenységeiről, de ugyanakkor elhangzott a pénzügyi beszámoló is. A muzslyai öregségi nyugdíjasok a szorgalmukról ismertek, hiszen évente többször is munkaakciókat rendeztek, hogy szépítsék, csinosítsák otthonukat. A helyi tanácstól már néhány éve nem kértek anyagiakat, hiszen - mint a leköszönő elnök mondta – szégyellték kérni, mivel a nyugdíjasok nem fizetik a helyi járulékot. Persze ettől eltekintve több alkalommal is hozzájárult a munkájukhoz a tanács, de csak anyaggal. Abból, gazdálkodtak, amit önerőből megteremtettek, a terem kiadásából befolyt pénzből, tagsági díjból.
A március 12-ei ülésen megválasztották az új elnökség tagjait, akik az elkövetkező négy évre kaptak megbízást: Smit Ferenc, Gyömbér György, Sötét János, Verebes Tibor, Halász Katalin, Bodor András, Parigrósz István, Téglási Sándor és Papp Piroska. Az elnökség tagjai legközelebbi ülésükön választják ki az elnököt, titkárt és a pénztárost.
Selymesi Ferenc leköszönő elnökkel készült beszélgetés. Itt hallható!
Kónya-Kovács Otília

KEVESEBB TŰZESET VOLT TAVALY MUZSLYÁN
Muzslyán a legnépesebb egyesület közé tartozik az Önkéntes Tűzoltó Testület, mintegy 100 felnőtt és 50 fiatal tagot számlálnak. Az ÖTT tagjai arról is híresek, hogy évente többször szerveznek munkaakciót, amelyen részt vesz a testület apraja-nagyja, és általában az otthonukat, és a környékét szépítik, csinosítják. Kószó Györgytől, az alparancsnoktól megtudtam, hogy 1150 munkaórával zárták az évet, összesen hatszor gyűltek össze egy kis közös munkára. Persze számukra ugyancsak nagy gondot jelent majd az anyagiak hiánya, hiszen a helyi közösség területén nem lett kiszavazva a helyi járulék, így megkérdőjeleződni látszik a jövőbeni munkájuk java. Egyébként az idei, országos tűzoltóversenyen való részvételt két csapatuk érdemelte ki, ugyanakkor remélik, hogy az idén is eljuthatnak majd a községi minősítő versenyre, ahol ismét bebizonyítják, hogy tűzoltásban a muzslyai csapatok az élén járnak.
Mészáros Istvántól, az Önkéntes Tűzoltó Testület parancsnoktól a tavalyi év tűzeseteinek számáról érdeklődtem, aki elmondta, hogy a 2009. évben 12 tűzesetet jegyeztek.Összehasonlítva az előző éves adatokkal, elmondható, hogy 2008-ban 14, 2007-ben pedig 21 tűzeset volt a helyi közösség területén. A parancsnok szerint ez annak tudható be, hogy átellenőrzik például az aratásban részvevő gépeket, kioktatják a földműveseket a tűzveszélyről, de talán azóta kevesebb a tűz a határban, amióta bevezették a mezőőr-szolgálatot. Egyébként legtöbb tűz éppen a tarló gyújtogatásából ered. Utána általában minden évben van egy-két kéménytűz is.A beszélgetést megelőző napon is volt egy kéménytűz Muzslyán, szerencsére a tűzoltóknak nem volt komolyabb munkájuk, mert újabb házról lévén szó, nem kellett attól tartani, hogy begyullad a stukatúr, csak meg kellett várniuk, hogy kiégjen a korom a kéményből
.
Egy másik tűzesetről utólag értesültek, ott nem segítettek be az oltásba. Általában ha szólnak nekik, akkor mennek ki a tűzesetekhez. Attól eltekintve, hogy önkéntes tűzoltókról van szó, ha baj van, és értesítik őket, nagyon rövid időn belül, mintegy 10 perc alatt ki tudnak jutni a helyszínre. Ha tüzet jelentenek például a profi egyesületnél, akkor azok először is hívják a muzslyai tűzoltóságot. Mostanság gondjuk van a tűzoltókocsijukkal, az akkumulátorok gyöngék, és télen nem lehet elindítani. A tűzoltószövetséghez eljuttatták a kérelmüket, hogy vásároljanak nekik két akkumulátort, de hogy ebből mi lesz, nem tudni.

A Mészáros István parancsnokkal és Kószó György alparancsnokkal készült beszélgetés itt érhető el!

Kónya-Kovács Otília


TALÁLKOZÓ A HELYI JÁRULÉK KAPCSÁN
Nagybecskereken, a városi tanács üléstermében tartott találkozót szerdán 14 helyi közösség képviselőjével Rade Vasziljevity a városi tanács tagja, Dragan Sztanisity tartományi képviselő és Zoran Prohaszka a helyi közösségekkel megbízott városi bizottság vezetője. Azokból a helyi közösségekből képviseltették magukat ezen az összejövetelen, amelyekben a májusi hónap folyamán lejár a helyi járulék. A témák között az is szerepelt, hogy együttes fellépéssel, városi szinten kell megszervezni majd a referendumot. Muzslya helyi közösség is képviseltette magát a megbeszélésen, még ha ebben a körben nem is érdekeltek, mert mint ismeretes decemberben járt le a helyi járulék, a januári népszavazás pedig sikertelen lett, így csak hat hónap múlva esedékes a polgárok véleményének kikérése.
Az esemény kapcsán Hallai Zoltántól, a muzslyai helyi közösség tanácselnökétől kértünk összefoglalót!
k-ko


GÁT-ÜGY

A január 29-ei, Muzslyán tett látogatása során dr. Mileta Mihajlov Nagybecskerek polgármestere elé lett terjesztve több problematika is, amely a muzslyaiakat érinti. Az egyik például a 2006-os évben fenyegető árvíz miatt felépített második gátvonal kérdése volt, ugyanis a polgárok jó minőségű termőföldjein keresztül alakították ki a gátat, a polgároktól viszont elvárják, hogy fizessék az adót a már használhatatlan parcelláikra. Ez ügyben már megtették az első lépéseket.
Hallai Zoltán a muzslyai helyi közösség tanácselnöke mondja el a történteket, és a véleményét.
k-ko


BESZÉLGETÉS KÉT TEHETSÉGES ÚSZÓVAL

A múlt év végén osztották Nagybecskerek város díjait és elismeréseit, ez utóbbit a fiatal tehetségek kaphatják meg. A kitüntetettek között volt a muzslyai Draganov-Csordás Sztefánia, aki a nagybecskereki Gimnázium tanulója, egyébként a Proleter Úszóklub tagja, és úszásban szép sikereket ér el az utóbbi években. Őt, mint sikeres úszót jutalmazták. A sikernek a feltétele a sok-sok edzés – vallja. Innen indult a beszélgetés is…
*Mennyire kimerítő ez a sok edzés? Vagy neked ez már a mindennapjaidhoz tartozik, és lehet, hogy ez nélkül már nem is tudnál „funkcionálni”?
-Nekem ez valóban olyan mindennapos dolog, reggel felkelek, megyek az edzésre, ami két órán át tart, onnan megyek az iskolába – mivel délelőtti váltás voltam. Mondhatom az elejében fárasztó volt, de most már megszoktam.
*Összegeznéd a 2009. évet? Mert valójában nem hiába terjesztettek fel erre az elismerésre…
-Az év eleje nem indult olyan jól, többet vártam, de fontos az, hogy nagyon jól fejeződött be a tavalyi évem. A Balkanijada verseny keretében két első díjat nyertem és egy harmadikat. Majd nemrégen voltunk Mariborban egy versenyen, ahol a B-norma teljesítése volt a cél, és ez is sikeresen zárult.
*Merre jártál mostanában?
-A tavalyi évben főleg Szerbiában voltak a versenyek, de jártunk Prágában is, meg Isztambulban - Mariboron kívül. Lényegében az egész Szerbiát körülutaztuk a 2009. évben.
*Mióta foglalkozol úszással, és ki az edződ?
-Dejan Pejinović az edzőm, és immár 11 éve foglalkozok úszással. Éppen február 13-án lesz tizenegy éve, hogy elkezdtem úszni. Nagyon meg vagyok elégedve, hogy már ennyi ideje foglalkoztat az úszás, és hogy szép sikereket érek el. Remélem, hogy majd így folytatom a jövőben is.
*Mi a titka a sikernek?
-A kitartás, az úszás iránti szeretet, és a családom támogatása. Anyukám mindig mellettem van, apukám meg nagyon sokat dolgozik, de teljes mértékben támogat. A nagyszülők is úgyszintén támogatnak, edzésre, versenyekre is el szoktak kísérni.
*Mikor kezdted a sikert sikerre halmozni?
-Én már lényegében az első versenyen jól szerepeltem, és szerintem az edzők már akkor látták, hogy „lesz belőlem valami”. Akkor a húgom is ott volt a versenyen, és ő is szép eredményt ért el. Én két második-, Katarina, a húgom pedig két harmadik díjat nyert. Ez Kragujevácon történt. Úgy igazából, ötödikes korom óta halmozom a sikereket, akkor vettem részt egy Ifjúsági Olimpián, ahol a hatodik helyen végeztem. Mindenki nagyon meg volt elégedve a teljesítményemmel.
*Van-e olyan érem, elismerés, amire nagyon büszke vagy?
-Most ez az isztambuli díj nagyon sokat jelent nekem, jó eredményt értem el, de ugyanakkor nagyon sok magyarországi díjra is büszke vagyok – ott egyébként mindig nagyon jól teljesítek.
*Jövőbeni terveid?

-Szeretném leúszni az A-normát a szingapúri Ifjúsági Olimpiára, amelyet februárban fogok megpróbálni Athénban. Erre a versenyre 2010. júliusában kerül sor Szingapúrban. Ez a következő legfontosabb versenyem.
A másik fiatal tehetség Draganov-Csordás Katarina, Sztefánia húga, aki ugyanannyi ideje foglalkozik úszással, mint a nénje. Összegezve a 2009. évet elmondta, hogy számára jó volt ez az év, eljutott Finnországba, igaz nem volt valami nagyon jó az eredménye, de viszont láthatta, hogyan versenyeztek a többiek, és végül is egy jó tapasztalattal gazdagodott. Sőt, mint mondja, ez arra is jó volt, hogy feltöltődjön, erősödjön az önbizalma, és hogy még jobban megerősödjön benne az elhatározás, hogy igenis úszással kell foglalkoznia. Sok körzeti versenyen is szerepelt, ahonnan főleg első helyezéssel tért haza.
*Melyek azok a díjak, amelyek külön kedvesek neked?
-2008-ban voltunk Franciaországban, és ott négy érmet érdemeltem ki, mégpedig egy első-, két második- és egy harmadik díjat. Ez olyan jó érzéssel töltött el.
*Rendben van, hogy az úszás fontos az életedben, de bizonyára neked az is sokat jelent, hogy eljuthatsz különböző országokba…
-Amikor, mondjuk, visszajövünk a szünidőről, és az osztálytársaim beszámolnak arról, hogy voltak Szabadkán, vagy Tiszaszentmiklóson, érződik, hogy ez sokat jelent nekik, de amikor én elmesélem az élményeimet Finnországból, akkor mindenki ámul azon, hogy én merre jártam…
*Mikor vannak az edzéseid?
-Mindennap edzünk. Pontosabban naponta kétszer van edzésünk, tehát reggel és este, meg szombaton délelőtt. Vasárnap nincs edzés. A kedvenc technikám a gyorsúszás. Néha kimerítőnek tűnik mindez, de amikor nagyobb versenyre eljutok, akkor ott mindig fel tudok töltődni, és látom, hogy megéri a sok edzés.

*Van-e eszményképed?
-Mondjuk az olaszországi Federica Pellegrini, aki 400 méter gyorson világbajnok, és világcsúcsot tart.
A beszélgetés közben mindkettőjükkel arra is kitértünk, hogy ki mivel szeretne foglalkozni a jövőben, hogyan képzelik el a jövőjüket. Sztefánia elmondása szerint a sportélet az olyan kiszámíthatatlan, egyszer nagyon jól megy az embernek, máskor pedig nem, éppen ezért a sikerei mellett nagyon odafigyel a tanulmányaira is. Katarina szorgalmasan tanul, már javában megkezdte a felkészülést a felvételire, hisz ez vár rá az idén, de a jövőjét mindenképpen a sportban látja. Elképzelhető, hogy tornatanár lesz belőle. A lányok támogatják egymást mindenben, segítenek egymásnak, ha szükség van rá.
A Draganov-Csordás család nappalijának egyik falát lentről fölig érmek borítják, Katarina érdemei a föntiek, Sztefánia díjai pedig a lentiek (ez látszik a képen is!).
Végezetül: Sztefániának és Katarinának is még nagyon sok érmet, elismerés megszerzését kívánjuk! Meg, hogy minden vágyuk teljesüljön a jövőben!
A sikeres úszókkal készült beszélgetést itt közöljük le!

Draganov - Csordás Sztefánia

Draganov - Csordás Katarina

Kónya-Kovács Otília


LEHETŐSÉGEK KERESÉSE

Tavaly, szeptember közepén, a muzslyai búcsú alkalmával tett látogatása során dr. Mileta Mihajlov Nagybecskerek polgármestere ígéretet tett arra, hogy 2009. szeptemberében ellátogat Muzslyára. A helyi tanács tagjai akkor az előttük álló problémákról szerettek volna tárgyalni, pontosabban a helyi járulék kapcsán kérték volna ki a város illetékeseinek véleményét. Szeptemberben elmaradt egy újabb, munkajellegű találkozó a polgármesterrel. Azóta sok minden megváltozott, például 2009 december 31-én lejárt a 2,5 %-os helyi járulék, ugyanakkor lezajlott a sikertelen kimenetelű referendum, amelyen a polgároknak csak a 18 százaléka járult az urnák elé. Most pedig kilátástalan helyzetben találták magukat a helyi tanács illetékesei, hiszen a helyi járulék ki nem szavazása miatt minden kommunális tevékenység megtorpant.
E kilátástalan helyzet orvoslása érdekében találkozott ma Muzslyán dr. Mileta Mihajlov Nagybecskerek polgármestere Hallai Zoltánnal, a Muzslya helyi közösség tanácselnökével és a tanácsnokokkal. Az összejövetelen jelen volt még Rade Vasiljević a községi kormány tagja, aki a helyi közösségek munkájával van megbízva, Biljana Grbić, a Čistoća i zelenilo közvállalat igazgatónője, valamint a városrendészeti vállalat képviselője, és a városi tanács néhány tagja. Elsődlegesen arról tárgyaltak, hogyan tudnak tovább működni a helyi közösség területén, és melyek azok a munkák Muzslya területén, amelyek nem tűrnek halasztást, mielőbb megvalósításra várnak, de ugyanakkor szó esett a helyben működő 27 civil szervezetről és sportegyesületről, amelyeknek munkája kérdésessé válik a jövőben. A találkozón felvetődött az a kérdés is, hogy a helyi közösség tanácsának terveit illetően, melyeknek vannak reális esélyei a megvalósításra, mit terveznek a városi vállalatok, a városi tanács, a város illetékesei. Pontról pontra haladva tárgyalták meg a tennivalókat, szó esett a Muzslya illetékeseinek régóta dédelgetett álmáról, a kerékpárút kiépítéséről (amelyben mindkét fél egyetértett: a biztonságos közlekedés miatt nagy szükség lenne rá), ugyanakkor a központban, a parkolóhelyeket is igényelnék a muzslyaiak. Utána a József Attila és a Fogarosi testvérek utcák közötti szakasz kivilágításának megoldásáról is beszélgettek, amely útszakaszt mintegy 150 kisdiák használ, és évek óta nincs megoldva az utcai megvilágítás. Ugyanakkor a 2006-os évben fenyegető árvíz miatt felépített második gátvonal kérdése is felmerült, hiszen a polgárok jó minőségű termőföldjein keresztül alakították ki a gátat, a polgároktól pedig elvárják, hogy fizessék az adót a már használhatatlan parcelláikra. A határban megrongált utakról is szóltak, a város illetékeseit arra kötelezték, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz a homokot szivattyúzó vállalat illetékeseivel, és követeljék, hogy javítsák meg az általuk megrongált útszakaszokat. A találkozón azt is megemlítették, hogy több projektdokumentáció is hiányzik, mint például a piactéré, vagy a leendő fedett sportcsarnoké, ugyanakkor több épület legalizálásra, átíratásra vár.
Dr. Mileta Mihajlov Nagybecskerek polgármestere azt ígérte a tárgyalás végén, hogy az elkövetkező napokban tárgyalni fog a városi kommunális vállalatok illetékeseivel, és egy héten belül már több információval, talán konkrét megoldásokkal gazdagodva újra találkozhatnak a muzslyai helyi közösség tanácsnokaival.
Hallai Zoltán tanácselnök nyilatkozata!
Kónya-Kovács Otília


DR. KÖVÉR LÁSZLÓ VAJDASÁGI KÖRÚTJA VÉGÉN MUZSLYÁN JÁRT
A kétnapos vajdasági körútja végén, Muzslyán tartott lakossági fórumot január 21-én este dr. Kövér László a FIDESZ választmányi elnöke A magyarországi politika viszonyulása a határon túli magyarok ügyéhez, a 2010-es országgyűlési választások előtt és azt követően címmel. A zömében fiatalokból álló közönséghez szólva dr. Kövér László elmondta, hogy „hinnünk kell abban, hogy mi magunk vagyunk a sorsunkért felelősek, legtöbbet magunk tehetünk sorsunk alakulásáért, és ezt a lehetőséget ne hagyjuk ki, ne adjuk át a felelősséget másoknak, mert oda jutunk, ahol vagyunk, illetve nem tudunk abból a helyzetből kikerülni, amelyben jelen pillanatban is vagyunk“. Dr. Kövér László kihangsúlyozta, bízik abban, hogy Magyarországon van még 2,5-3 milliónyi ember, aki mindennap képes szembenézni az őt körülvevő valósággal, és reggelente felkelni az ágyból, hogy ezen a valóságon változtasson valamit. Ugyanakkor azt is hozzáfűzte, hogy bizonyára a határokon túl sem rosszabb az arány, mint Magyarországon. Végezetül dr. Kövér László arra kérte az egybegyűlteket, hogy „legyen türelmük még kivárni - ha már ilyen régóta egyébként is „böjtölnek“ -, azt a néhány hónapot, amely ennek a változásnak az első lépését elhozza, a kormányváltást. Utána pedig kívánom, hogy legyen részük abban a közös munkában, ami ezt az országot, ezt a nemzetet emelkedő pályára állítja“. Az estet a Szórvány Közalapítvány, a Háló - Közösségfejlesztő Keresztény Egyesület, a VMSZ muzslyai helyi szervezete és Muzslya helyi közösségének tanácsa szervezte a helybeli Petőfi Sándor MME nagytermében. Az est moderátora Ternovácz István, az Újvidéki Rádió szerkesztője volt.
Az estről készült összeállítás itt hallgatható meg!

k-ko

NEM LESZ HELYI JÁRULÉK MUZSLYÁN
Az első, nem hivatalos adatok alapján sikertelen volt a referendum Muzslyán. Január 8-ától 11-ig a 2010 és 2014 közötti időszakra bevezetendő 2%-os helyi járulékról nyilváníthatták ki véleményüket a polgárok. A 6918 szavazati joggal rendelkező muzslyai lakos – érdekességként megemlíthető, hogy a tavalyi évhez viszonyítva, ez a szám 500 polgárral kevesebbet mutat, tehát a múltkori helyhatósági választásokon ennyivel többen voltak feliratkozva a szavazati joggal rendelkezők listáján - mintegy 18 %-a járult az urnák elé. Nagybecskerek község területén Muzslya helyi közösségben, most alkalmazták először a referendumról szóló új törvényt, amely szerint a szavazópolgárok 50%-a plusz egy kellett volna, hogy rászavazzon a helyi járulék bevezetésére, így lett volna sikeres. Az elkövetkező 48 órában, ha a választási bizottsághoz nem érkezik fellebbezés, akkor nyilvánosságra hozzák a pontos adatokat.
Hallai Zoltán tanácselnök nyilatkozata!
Kónya-Kovács Otília


MEGKEZDŐDÖTT A REFERENDUM MUZSLYÁN

Muzslyán 2009. december 31-én járt le a 2%-os helyi járulék, és a helyi közösség illetékesei január 8-tól 11-éig szervezik meg a referendumot. Négy szavazóhelyen – a Szervó Mihály Általános Iskola központi és a Szervó Mihály utcai épületében, a Lehel Sportközpontban és a Muzslyaiak Klubjában – adhatják le a voksukat a muzslyai szavazópolgárok a helyi járulékra, illetve ellene. Egyébként, ha a mintegy 6900 szavazattal rendelkező polgár fele, plusz egy szavazó kimegy a szavazásra, akkor mondható sikeresnek a referendum. A szavazóhelyek a négy napon keresztül minden nap reggel 7 és este 20 óra között tartanak nyitva. Január 8-án reggel hét órakor – törvényes keretek között – kezdődött meg a voksolás. Azok a mozgássérült, illetve beteg polgárok, akik nem tudnak elmenni a szavazóhelyre, családtagjaik bejelenthetik a szándékukat, és a komisszió kimegy a helyszínre, hogy nekik is megadassék a szavazás lehetősége.
(A képen a 66-os szavazóhelyen, a Szervó Mihály Általános Iskola központi épületében, pontosan 7 órakor adta le voksát az első szavazópolgár.)
Hangfelvétel...
Kónya-Kovács Otília


ÚJRA VAN MUZSLYÁN ANYAKÖNYVI „HIVATAL”, CSAKHOGY…

A kompromisszumos megállapodás értelmében, valóban 2010. január 4-étől újra működik a 2009. december 28-án megszűnt anyakönyvi „hivatal”. Sövényházi Tibor a lukácsfalvi iroda főnöke, anyakönyvvezető ezentúl hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken Muzslyán fogadja az ügyfeleket, míg szerdánként Lukácsfalván áll a polgárok rendelkezésére. Hogy mi mindent tudnak a polgárok Muzslyán elintézni? Arra is kitér a beszélgetés.

Sövényházi Tibor anyakönyvvezető nyilatkozata itt érhető el.

 


MEGSZŰNT MUZSLYÁN AZ ANYAKÖNYVI HIVATAL…

A több mint egy évszázados múlttal rendelkező anyakönyvi hivatal Muzslyán 2009. december 28-án szűnt meg. A minisztériumi döntésre rögtön reagáltak a helyi tanács tagjai, és a városi illetékesekkel arra a megállapodásra jutottak, hogy 2010. január 4-én újraindul az anyakönyvi hivatal Muzslyán - azonban kevesebb jogkörrel. Mivel Muzslya Nagybecskerek 14. helyi közösségét képezi, így a jövőben ott lehet bejegyeztetni a gyermekek születését, a városházán kell bejelenteni, ha valaki családtagja elhunyt, továbbá házasságot sem lehet majd kötni a helyi közösség dísztermében…

Ennek kapcsán kértünk nyilatkozatot Hallai Zoltántól a helyi közösség tanácselnökétől.

k-ko


ÉV VÉGI FOGADÁS A HELYI SZERVEZETEK KÉPVISELŐI RÉSZÉRE
Hagyományos év végi fogadást szervezett Muzslya helyi közösségének tanácsa a civil szervezetek és sportegyesületek képviselői részére. Ezen az összejövetelen Hallai Zoltán tanácselnök megköszönte mindenkinek az egész éven keresztül folytatott munkát, a különféle itthoni rendezvények alkalmával kifejtett tevékenységükért, ugyanakkor azt is kiemelve, hogy hálásak minden egyesületi tagnak, akik a más helységekben megtartott szemléken, fesztiválokon fellépve képviselték Muzslyát, és öregbítették településünk hírnevét. A fogadás alkalmával a tanácselnök szerény ajándékokat adományozott a szervezetek, egyesületek képviselőinek. A fogadás koktélpartival zárult.
A fogadás után kértünk nyilatkozatot Hallai Zoltán tanácselnöktől.

k-ko


TÉLAPÓ-JÁRÁS MUZSLYÁN

A Muzslyai Ifjúsági Fórum tagjai immár hagyományosan megszervezték a Télapó-járást. Ma a délelőtt folyamán útra kelve, a Télapó mintegy 40 gyereket látogatott meg. A legfiatalabbak a nagyszakállú láttán - igaz - elpityeredtek, de a szép, tartalmas és gazdag csomag kibontása után „megvigasztalódtak”, különösen, amikor kiderült, hogy még játék is került bele.

k-ko


MUZSLYA LEGIDŐSEBB POLGÁRA
A muzslyai Csábi Vilma néni december 19-én, szombaton ünnepelte 102. születésnapját. Ebből az alkalomból látogatást tettek nála, valamint egy csokor virággal és egy tortával lepték meg a helybeli Vöröskereszt aktivistái, a helyi közösség szociális bizottságának és a Nők Klubjának tagjai. Ilyenkor a család öt generációja mellett a vendégek is felköszöntik a szép kort megért Vilma nénit, aki ma már nehézkesen tud járni, a hallása is gyengébb, de gondolatai még kristálytiszták. Emlékeiből mesél ilyenkor egy-egy csokorra valót. Legjobban az ükunokáinak örül, akik láttán mindent felejteni lehet.


Bővebben...

Kónya-Kovács Otília


A KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRÓL

Kettős állampolgárság – múlt, jelen, jövő címmel beszélgetőestet tartottak december 2-án este Muzslyán a Szórvány Közalapítvány, a Háló Közösségfejlesztő Keresztény Egyesület, a Muzslya helyi közösség tanácsa és a VMSZ muzslyai tagozatának szervezésében. Az est vendégei voltak dr. Simicskó István a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke, a magyar parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, Csorba Béla a VMDP elnökségének tagja és Dévavári Zoltán a VMSZ alenöke. A negyedik vendég, Bayer Zsolt publicista ugyan elindult Magyarországról, de a határon nem engedték át, nem tudta áthozni azt a könyvszállítmányt, amit Muzslyának szánt. December 5-én lesz öt éve, hogy 2004-ben megtörtént az emlékezetes népszavazás a kettős állampolgárságról Magyarországon, amely megbukott. Ennek vetületében beszélgetett el a vendégekkel az est moderátora, Ternovácz István újságíró. Zárszóként a budapesti vendég elmondta, hogy a magyarság számára olyan védelmi mechanizmust kell megépíteni, ami biztosítja a megmaradást.
-Hinnünk kell önmagunkban, a saját erőnkben, a magyarság, a magyar kultúra erejében, mert van mire, büszkének lennünk, és nem szabad föladnunk, mert nincs reménytelen helyzet. Manapság Magyarországon sem könnyű magyarnak lenni. Nemzetstratégia kell, és a nemzetet újjá kell éleszteni. Szerintem meg vannak hozzá a megfelelő alapok, és én bízom benne, hogy a kellő összefogás és a kellő tudás is meg lesz hozzá – mondta a beszélgetés végén dr. Simicskó István.

k-koPOLGÁROK NAGYGYŰLÉSE
November 5-én tartották meg Muzslyán a polgárok nagygyűlését, amelyen a helyi közösség tanácsa által kezdeményezett helyi járulék programtervezetét, és anyagi vonzatát ismertették. Mint ismeretes 2009. december 31-én jár le a 2%-os helyi járulék, és ezt szeretnék, ha törvényes keretek között újra kiszavaznák a polgárok. A szavazást december 13-a és 21-e között ejtenék meg, ugyanis egy hét áll majd a polgárok rendelkezésére, hogy leadják a voksukat a helyi járulék mellett, illetve ellene.
A polgárok nagygyűlése kapcsán kértünk összegzést Hallai Zoltán tanácselnöktől.
k-ko


HELYI JÁRULÉKRÓL, TEMETŐRŐL, 1944-ES ÁRTATLAN ÁLDOZATOK EMLÉKÉRE

Muzslya helyi közösség tanácsának tagjai továbbra is a decemberben lejáró helyi járulék meghosszabbításának lehetőségeit taglalják, tervezik. Közben a munkák végéhez közelednek a temető új részében, ahol járdákat készítettek, és hétfőn, Halottak napján, 15 órakor felszenteltetik az 1944-es ártatlan áldozatok emlékére felállított kegyhelyet. A Hallai Zoltánnal, Muzslya tanácselnökével készült interjút itt lehet meghallgatni.


NÉPKONYHA, AZAZ INGYENKONYHA MUZSLYÁN

Nagybecskerek község területén október elsején indult be újra a népkonyha, vagy közismertebb nevén az ingyen konyha. A legrászorultabb polgártársainkon próbálnak meg ilyen módon segíteni, hogy legalább naponta egyszer meleg ételt egyenek. Muzslyán, az első napokban 35 személy kapott egytálételt, de fokozatosan 48-ra szökkent azok száma, akik igénylik az ingyen konyha szolgáltatását. Persze szigorúan ellenőrzik, hogy valóban a legrászorultabbak megkapják az ebédjüket. Hofgezang Rozáliától, a Vöröskereszt helyi szervezetének elnökasszonyától (aki az ebédosztásban is részt vállalt) megtudtuk, hogy a Fókusz M egyesület irodájában osztják minden nap déltől 13 óráig az ebédet. Eddig a népkonyhára járóktól még nem kaptak panaszt az ebéd minőségére. Remélhetően ez így is marad a továbbiakban is. Egyébként az ingyen konyha működéséhez szükséges anyagiak az év végéig biztosítottak.

k-ko


NAPSUGARAS ŐSZ RENDEZVÉNY KERETÉBEN: HÁZI LÁTOGATÁS
A muzslyai tanács szociális bizottsága és a Vöröskereszt helyi szervezete a Napsugaras Ősz elnevezésű rendezvény keretében házi látogatáson voltak idős polgártársainknál. Összesen 103 családot látogattak meg, és a helyi tanács jóvoltából szerény csomagokat is vittek az időseknek. A kilenc aktivista kerékpárokkal hordta szét a csomagokat. Az idősek nagy szeretettel fogadták a látogatókat, a magányosan élők pedig még el is sírták magukat, merthogy gondoltak rájuk.
A szociális bizottság elnöke, Đurić Piroska nyilatkozott és néhány idős személy, akikhez Konter Rozália látogatott el.
Kónya-Kovács Otília


 
Korábbi hírek - következő oldal...
   
web design Copyright © Fehér tó HÁKE, Lukácsfalva tel: 023 3885 150