FŐOLDAL  
HK MUZSLYA
 
MÁRIA SZENT NEVE
 
SZERVÓ M. ISKOLA
   
   
MUZSLAI PETŐFI SÁNDOR MME
LEHEL SK
 
   
   
   
   
   
MAGYAR HÁZ
 
 

SZJMSZ

   
   
MUZSLYAI ÚJSÁG-137
 
AMATŐR SZAKÁCSOK
 
KÖZÉP-BÁNÁTI
     
   
   
     
Hírek
    
JÓTÉKONYKODÁSBÓL AJÁNDÉKOZÁS

A nagybecskereki Sava Kovačević helyi közösség Tücsök óvodájában a magyar csoportot látogatták meg 2010. december 22-én a VMSZ muzslyai helyi szervezetének tagjai, akik ajándékokkal lepték meg a kicsinyeket. Az adományozás előzménye egy jótékonysági Mikulás-bál volt, melynek bevételéből az óvodásoknak játékokat vásároltak.
Varga Judit és Nenin Mónika nevelőnők elmondása szerint már régen kaptak új játékokat, talán ezért is volt nagy az öröm. Eddig főleg használt játékokat kaptak ajándékba. A gyerekek mellett most a nevelőnőket is meglepetés érte, hiszen különféle kézimunkákhoz, díszítéshez szükséges kellékekkel lepték meg őket, amelyekre mindig nagy szükség van. Mivel a karácsonyi, újévi díszek, képeslapok már elkészültek az oviban, így egy legközelebbi ünnepi alkalomra teszik félre.
A Tücsök óvoda magyar csoportjában 23 gyerek van, közülük 10-en indulnak majd a következő iskolaévben az iskolába. Mindannyian a muzslyai iskola Szervó Mihály utcai épületében fognak tanulni. Az óvónők bíznak abban, hogy a következő tanévben még több gyerek jár majd ebbe az óvodába.
Hanfelvétel...

k-ko


A MUZSLYAI SZIVÁRVÁNY EGYÜTTES KONCERT-SOROZATRA KÉSZÜL
A muzslyai Szivárvány együttes 2010. december 20-án mutatta be legújabb, 8. CD-jén megtalálható dalait, nótáit egy koncert keretében, amelyet a helybeli Petőfi Sándor MME-ben tartottak meg. A CD a Szívem adtam néked címet kapta. A felvételeket a muzslyai Losoncz Tibornál, egykori együttesbeli társuknak stúdiójában, a Szivárvány nevűben készítették. Mint minden Szivárvány-lemez, így a most megjelentetett is olyan, mint egy bál, vagy táncmulatság – kicsiben. Ezen a CD-n is van csárdás, mulatós, régi, már szinte feledésbe merült dalok feldolgozása, továbbá ex-YU sikerdalok - magyar szöveggel, valamint újabb slágerek. Amire legbüszkébbek, hogy két szerzői dal is megtalálható a kiadványon: az egyik szerzője Visi Attila, a másik pedig Gyémánt Tibornak állít emléket, a nemrégen elhunyt dalszerző, szövegíró egyik zeneszámát is átdolgozták. Mint ismeretes a Szivárvány együttes 1986-ban alakult meg Muzslyán. A puskaporos 90-es években sokan külföldön kerestek boldogulást, így a Szivárvány együttes énekese is Ausztráliába költözött 1998-ban, ahol családjával le is telepedett. Az együttes tagjai utána még négy évig együtt maradtak, utána más-más zenekarokban próbálkoztak. Tóth Árpád, a Szivárvány egyik oszlopos tagja, a muzslyai Junior-, majd a Délibáb együttesben dobolt, és azt tapasztalta a fellépéseken, hogy a közönség továbbra is nagyon szereti a Szivárvány-dalokat.
Ez év februárjában, amikor megszűnt a Délibáb zenekar létezni, akkor jött az ötlet, miért ne próbálnának kiadni egy újabb CD-t. Táborosi Györggyel - aki ugyancsak oszlopos tagja volt a Szivárvány előző felállításának -, meg még három fiatal zenésszel kiegészülve gyakorolni kezdtek, próbákat tartottak. Név szerint az együttesbe került Horváth Zoltán, énekes, Mezei Zsolt, gitáros és Visi Attila billentyűsökön játszó. A munka eleinte abból állt, hogy a már meglévő Szivárvány-dalokat begyakorolják, utána pedig válogatni kezdték a CD-re kerülő zeneszámokat. A koncerten még közreműködött Táborosi Dániel basszusgitáron és Farkas Zsolt gitáron. A muzslyai bemutatkozó után az együttes Vajdaság-szerte szeretne koncerteket tartani, ahova csak meghívják őket, szívesen mennek. A CD-n található dalok mellett ismert, régi Szivárvány slágereket játszanának. Két-két és fél órás hangversenyt szeretnének tartani, a belépőjegy ára nem haladná meg az előadások belépőinek árát, és a terveik szerint minden jegy mellé egy CD-t ajándékoznának.
Tóth Árpád nyilatkozata!
k-ko

ÖNKÉNTES VÉRADÁSI AKCIÓ VOLT MUZSLYÁN

A Vöröskereszt muzslyai szervezete karöltve a nagybecskereki Vérátömlesztő Intézettel negyedévenként szervez önkéntes véradási akciót Muzslyán. A 2010. december 9-én megtartott humánus akció volt ebben az évben a harmadik, és egyben a legsikeresebb, tudtuk meg ifj. Palatinus Jánostól, a muzslyai véradók egyesületének elnökétől. Összesen 28-an adtak vért ma, és 12,6 liter életet mentő folyadék gyűlt össze. Összegzésként az elnök elmondta, hogy a 2010. év első véradásán 23, a második akción pedig 27 segítőkész ember jelent meg. Tehát a 78 véradó mintegy 35 liter vérrel segített másokon.

Beszélgetés fiatal véradókkal, és összefoglaló!

k-ko


TANÁCSKOZÁS A MÉDIATÉRKÉPRŐL

2010. december 8-án, Zentán, az Alkotóházban szervezett egy tanácskozást a budapesti Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács. Az elektronikus és nyomtatott sajtó médiatérképe a Vajdaságban címmel megtartott összejövetel volt a harmadik ilyen jellegű tanácskozás. A tanácskozás után kértük mikrofonhoz munkatársunk Siflis Gordán Klárát, a tanácskozás-sorozat moderátorát.

Hangfelvétel!


TILOS A DOHÁNYZÁS!

A dohányzási tilalomról szóló törvény életbelépését megelőző napon a nagybecskereki városháza folyosóján több felhívást is kiragasztottak. Négy nyelven. Felkészülten várták a hírhedt 2010. november 11-ét. A magyar címke magyartalanságát látva az egyszerű halandóban felmerül a kérdés, vajon a többi, városban használt hivatalos nyelven kiragasztott címke is rossz fordításban, hibásan írva tiltja a dohányzást?

k-ko


LÁTOGATÁS A CSÁSZÁRKERTBEN

Goran Kaurić, Nagybecskerek alpolgármestere november 10-én a muzslyai székhelyű Császárkert Kft-be látogatott, azzal a céllal, hogy betekintést nyerhessen a város területén működő termelők összefogásába, amely jó példaként szolgál más termelőknek.
A városi önkormányzat az ilyen vállalkozást csak támogatni tudja, hiszen ebben az esetben több család összefogásáról van szó, és ha ezek a gazdaságok erősek lesznek, erősödik a lakosok életszínvonala is, ugyanakkor a termékpiac is gazdagabbá válik – mondta Kaurić.
A beszélgetés során arra is kitértek, hogy miben tud Nagybecskerek önkormányzata segíteni a Császárkert Kft.-nek. Elsősorban abban, hogy próbálkoznak elérhetővé tenni a különféle tartományi alapítványok adta lehetőségeket, hogy pályázatok útján még hatékonyabban tudjanak dolgozni, hogy felfejlesszék a termelést, és növeljék a termékek számát.
Madarász Gyula, a Császárkert Kft. marketingfelelőse elmondta, hogy mintegy két és fél éve alapította hat muzslyai kertész a céget, amelynek azóta több mint 100 kooperációs partnere van. Mivel a termelők egyénileg nem tudtak a piacon érvényesülni, így jött az ötlet, hogy tanuljanak meg együtt dolgozni, társuljanak, és közösen jobb eredményeket tudnak elérni. A Császárkert Kft-ben 12 ember van munkaviszonyban, és a termelőknél a kapacitások maximálisan ki vannak használva, minden családtag be van fogva a munkába, ezen felül pedig minden nap meghatározott számú munkást alkalmaznak a termelőknél a különféle tevékenységekben. A mostani számítások szerint mintegy 50 ember húz pénzhasznot ebből a munkából – mondta a marketingfelelő. Hozzáfűzte, hogy a termelés túlnőtte Muzslya határait, hiszen a partnerek a környező falvakból, sőt Tiszatarrósról és még Szabadkáról is betársultak a munkába. A megalakulástól kezdődően az volt a termelők irányelve, hogy nem a piacon fogják értékesíteni a portékájukat, hanem egy kereskedelmi lánc részévé kell lenni, így ma már a Gomex kereskedelmi vállalat egyik fő ellátója lett a Császárkert Kft. Ahogy növekszik a kereskedelmi üzletlánc, úgy kell a Császárkertben is még többet termelni. A termékek tárolásához, kezeléséhez megfelelő objektumokra lenne szükségük, a jövőben egy megfelelő kapacitású hútőház felépítését tervezik.

Madarász Gyula nyilatkozata a látogatásról!

Kónya-Kovács OtíliaMUHI DÁNIEL VASS LAJOS NAGYDÍJBAN RÉSZESÜLT
2010. november 6-án tartották meg Budapesten a VIII. Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett népzenei verseny Kárpát-medencei döntőjét. Ezen a rendezvényen a muzslyai Muhi Dániel, a helybeli Petőfi Sándor MME szólóénekese is fellépett. Erre a megmérettetésre Rontó Márta, felkészítő tanára kísérte el.
E rangos népzenei vetélkedőn - mindenki nagy örömére - Muhi Dániel a Vass Lajos Nagydíjat érdemelte ki. Ennek kapcsán készült vele és tanárnőjével egy alkalmi beszélgetés.
Rontó Márta előzetesként elmondta, hogy mindenképpen eljutni erre a versenyre már nem kis dolognak számít, mivel elődöntők léteznek a magyarországi versenyzők részére, illetve a külhoni népzenével foglalkozók is átesnek egy válogatáson, hiszen a Durindón, KMV-n, vagy a fiatalabbak esetében a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn válogatják ki a szakemberek a legjobbakat. Talán ide kívánkozik az az adat, hogy ezt a versenyt kétévenként tartják meg, és a VII. Vass Lajos népzenei versenyen is Nagydíjban részesültek Rontó Márta tanítványai, mégpedig az Aprókák énekcsoport, amelynek tagja Muhi Dániel is, valamint ő maga, szólistaként Kiemelkedő Nívódíjat kapott a versenyen.
-Mint minden díj, a Vass Lajos Nagydíj is arra ösztönöz, sarkall bennünket, hogy még jobban bizonyítsunk, és hogy még többet tegyünk azért, hogy a népzenénket, a népdalainkat megőrizzük, megtanuljuk őket elsősorban, és hogy tovább vigyük azokat a következő generációknak.
Muhi Dániel elmondta, hogy ezen a versenyen vajdasági pásztordalokat adott elő. Kedvencei egyébként a vajdasági népdalok. A művészeti vezetője is azt vallja, hogy előbb a saját tájegységünk dalait kell elsajátítanunk, és utána lehet más tájegységek dalaival próbálkozni.
A muzslyai fiú egyébként hat éve énekel, a kezdetektől az Aprókák énekcsoport tagja volt, de öt éve már szólistaként is megállja a helyén. Ennyi ideje a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő legjobbjai között van, minden évben első díjat érdemelt ki, valamint első díjban részesült ötödikes és nyolcadikos korában az Általánis Iskolások Művészeti Vetélkedőjén, az ÁMV-n.
Muhi Dániel szeptemberben kezdte meg középiskolai tanulmányait a nagybecskereki Josif Marinković zenedében, ahol az elméleti szak mellett szólóénekre is beiratkozott, mint mondja, azért iratkozott két szakra, mert eddig még nem változott meg a hangja, nem kezdett még mutálni. A tervei szerint továbbra is szólóénekléssel szeretne foglalkozni, legjobban a népzenei szak vonzza.
Persze eddig már több díjat is magáénak mondhat, ez mégis kedvesebb neki bármelyiknél.
-Amikor megkaptam a Nagydíj fokozatot, nagyon megörültem neki, el is sírtam magam, de azt senki sem vette észre. Amióta szólóénekesként szerepelek, ez a legnagyobb elismerés, amit kaptam. Elégedett voltam a fellépésemmel, de mégis kissé meglepődve vettem át az oklevelet, a plakettet. Az örömöm, azonban nagyon nagy volt.
Beszélgetés Rontó Mártával, művészeti vezetővel és Muhi Dániellel.
Kónya-Kovács Otília


KERÁMIAMUNKÁK ÉS NYAKLÁNCOK

November 5-én rendezett a VMSZ muzslyai helyi szervezete egy különleges kiállítást, amelyre vendégeket is hívtak, hogy tekintsék meg a 13 éves Kukli Albert, helybeli siketnéma és vak kisfiú alkotásait. Az agyagból készült kézimunkák - tálak, vázák, ékszertartók -, valamint a sérült fiú készítette, gyöngyből fűzött nyakláncok megvásárolhatók, az alkotásokért önkéntes adományt várnak. Kukli Albert egyébként ötödik éve a budapesti Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona bentlakója, a kézimunkái is abban az intézményben készítette. Vidrács Krisztina, a VMSZ helyi szervezetének elnöke elmondta, hogy amint a Kukli család Budapestről elhozza gyermekük többi alkotását, egy nagyobb méretű kiállítást terveznek. E kiállítás bevételét a sérült fiú utaztatására fordítják.

A jótékonysági kiállítás kapcsán – hanganyag!

Kónya-Kovács Otília


GAZDAG PROGRAM A GYERMEKHÉT KERETÉBEN

A muzslyai Hófehérke óvodában a Gyermekhét elején a gyerekekkel a jogaikról beszélgettek el, továbbá rendeztek számukra barátkozási napot, amikor a nagybecskereki Kolibri óvoda növendékei voltak a vendégeik, utána a városi, illetve az iskolai könyvtárba is ellátogattak. A Gyermekhét negyedik napján egy nyílt napot tartottak, amikor a szülők együtt játszottak, alkottak, festettek, rajzoltak a gyermekeikkel. A tapasztalatok szerint a szülőknek kevés idejük marad a csemetéikkel való foglalkozásra, de a gyerekek nagyon élvezik az ilyen aktivitásokat.

A közös alkotáson készült hangfelvétel itt hallható!

k-ko


MUZSLYAI BÚCSÚ, FALUÜNNEP

Még egy búcsún túl vagyunk. Ez volt a 108. muzslyai búcsú, és – mintegy 30 éve – egyben a faluünnep is. Régen csak a templom körül ünnepeltek, ma már a nagyutcán és a Dózsa György utcában a bazárosok, lacikonyhákat működtetők foglalják el a terepet, a búcsút megelőző egy-két hétben pedig megérkeznek a piactérre a körhinták, és más játékalkalmatosságok. A jobb időkben a búcsú előtt majdnem két héttel megtörtént a hangpróba, amit kéthetes esti ingyenkoncert követett. Ha nem lennénk olyan körülmények között, mint amilyenben vagyunk, mármint ha lenne több pénze a népnek, a piactér körüliek álmatlan éjszakákat éltek volna meg, de így a helyzetből kifolyólag csak kétnaposra zsugorodott az éjjeli, hangos muzsikahallgatás. Ettől eltekintve gazdag művelődési programot szerveztek az idelátogatóknak. Pénteken egy komolyzenei koncert volt a Mária Neve templomban, mégpedig a Pianissimo kvartett adott hangversenyt. Az együttes tagjai voltak: Ana Aleksić Šajrer (szólóének), Ljubica Blagojević (zongora), Stevan Tajti (gordonka) és Süveg Tibor (hegedű). Az est keretében egy-egy Charles Gounod, Alessandro Stradella és Cézar Franck, valamint több Szergej Rahmanyinov mű hangzott el. Hagyományosan, az idén is megnyílt egy közös kiállítás a Muzslyaiak Klubjában, ahol a MAKK tagjai közül 47-en mutatkoznak be alkotásaikkal, összesen 65 festményt, meg még számos más kézműves munkát láthatnak az odalátogatók. A Nők Klubjának tagjai a legújabb kézimunkáikat is elhozták a tárlatra, de ugyanakkor a nagyanyáink hagyatékából megőrzött darabokat is közszemlére tették. Azon kívül régi fotókat is összegyűjtöttek, amelyek nagy pannókon láthatók. Az egyik sarokba régi tárgyak is helyet kaptak, hogy bemutassák milyen munkaeszközöket is használtak mindennapjaik alkalmával őseink. A helybeli két motoros klub egy-egy pannónyi fényképpel mutatta be a tevékenységét, de volt a tárlaton sok szép kancsika is.
Szombaton díszülést tartott a helyi közösség tanácsa, ahol mgr. Hallai Zoltán üdvözölte a meghívottakat, ugyanis jelen volt Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági képviselője, továbbá a városi tanács képviselői, a civil szervezetek vezetői, a környező települések elöljárói és mások. A szombat délutáni tarka művelődési műsor keretében tartották meg a muzslyai búcsú hivatalos megnyitóját, ahol a tanácselnök szólt a jelenlevőkhöz, a Maltézer egyesület jóvoltából pedig ezúttal is felröppenhettek a békét jelképező galambok. A műsorban fellépett a Petőfi Sándor MME szinte minden csoportja, a hagyományápolók egyesületének zenekara, a meghívott vendégek közül színre léptek az erzsébetlaki táncosok, valamint Micsik Béla törökbecsei szólista, aki citerán és tekerőn játszott.
Az esti szentmise után, a Mária Neve templomban a Domonkos ifjúsági kórus adott hangversenyt. A közönség vastapssal jutalmazta az egyházi énekkar tagjainak előadását.
Vasárnap a MAKK ifjú tagjai, a járókelőkkel közösen megfestették Hadžajlić Margit ajándékát, ugyanis egy 6 X 1,8 méteres vászonra lefestették Muzslyát, ahogyan majd kinéz 2242-ben.
A búcsún áruló cukrászok szerint is már csak az idősebb korosztály vásárolta az igazi búcsúfiát, a mézes szívet. Persze a selyemcukor nem veszített az időszerűségéből, meg aki kóstolta, biztosan egyetért e cikk írójával, hogy a minőségéből sem.
Bővebben...

A díszülésről egy hangfelvétel!

Összefoglaló a búcsúról!

Kónya-Kovács Otília


A MUZSLYAI HÓFEHÉRKE ÓVODA IS GYEREKZSIVAJTÓL HANGOS
A muzslyai Hófehérke óvodába 178 gyerek iratkozott be, akik 9 csoportban vannak elhelyezve. A magyar- és a szerbajkú gyerekek részére is lesz külön bölcsődei-, napközis-, valamint iskolai előkészítő csoport. Az idén nincs várólista, tehát minden gyerek, akit beírattak ebbe az iskoláskor előtti intézménybe, el is lett helyezve valamelyik csoportba. Nagybecskerek város önkormányzata az óvodai ellátás 60 %-át fedezi, a többit pedig a szülők pénzelik, a család anyagi helyzetét tekintetbe véve számolják ki, hogy mennyibe kerül számukra a gyerekük óvodai ellátása. A Hófehérke óvodában a helyszűke továbbra is nagy gondot jelent, ugyanis általában nagyszámú csoportok vannak, ugyanakkor előnyösebb helyzetben vannak az iskolai előkészítőre járó gyerekek, hiszen ők kapják a legtágasabb szobákat.
Újdonságnak számít, hogy az iskolaév megkezdése előtt a Vöröskereszt muzslyai helyi szervezetének köszönve 12 új kiságyat kaptak, meg ugyanannyi kis paplant hozzá.
Kovács Valéria, nevelőnő mondta el a tudnivalókat!

Kónya-Kovács Otília


MOTORZÚGÁSTÓL HANGOS HÉTVÉGE VOLT MUZSLYÁN

A muzslyai Road Flyers Motoros Klub szervezésében, augusztus 21-től, 8. alkalommal tartottak nemzetközi motoros találkozót. A rendezvényre már szerdán megérkeztek az első vendégek, attól eltekintve, hogy hivatalosan csütörtökön nyitotta meg kapuit a találkozó. A motoros vendégek a hazai klubokból, valamint a régi Jugoszlávia minden országából érkeztek, továbbá Szlovákiából, Romániából, Ausztriából, Németországból és máshonnan is jöttek barátok. A hagyományos felvonulást délután ejtették meg, amikor rendőri kísérettel a motorosok Muzslyáról elrobogtak Nagybecskerek főteréig, onnan pedig vissza. A szervezők adatai szerint a motorosok száma megközelítette az ezret. A Road Flyers Motoros Klub előző évek tapasztalatait szem előtt tartva, ugyanis már több éve szűknek bizonyult a székhelyük mögötti, az ún. Parti iskola melletti park. Ezért a park körüli kertekből is bérbe vettek néhányat. Így mindenki örömére tágasabb a hely. Ilyen alkalmakkor a muzslyai találkozón általában újabbnál újabb, érdekes játékokkal lepik meg a szervezők a részvevőket. A pénteki nap folyamán már voltak kisebb motoros játékok – pl. kiválasztották, hogy ki a legkeményebb fejű motoros, vagyis, az győzött, aki fejjel ketté tudott törni egy görögdinnyét -, de a szombati napra (visszajövet a felvonulásról) is tartogatnak néhány meglepetést. A pénteki koncerten több zenekar is fellépett, mint például a helybeli Oluja, az újvidéki Bass Wing, a belgrádi Irish Stew, valamint a bácskossuthfalvi Fleck Band. A ma esti koncertezők között szerepel a nagybecskereki Garlic, a muzslyai Objection, a szőregi Čupavci, a pancsovai Vatrena Voda és az écskai Raspad Sistema együttes. A motoros találkozó, vasárnap zárult.

Hangképes összefoglaló!

Kónya-Kovács Otília

A ZEPPELIN RÁDIÓRÓL
A muzslyai Zeppelin Rádió volt az egyetlen bánáti rádió, amely magyar nyelven sugározta a műsorát - 2004. december 15-étől, 2008. szeptember 23-ig működött. Nemcsak a 8000 lakosú, többségben magyar helybeli polgárt érintette a rádió elcsendesedése, hanem a becslések szerint mintegy 15 ezer embert a környéken, hiszen a Zeppelin Rádió hangja, no meg a magyar nótái, eljutottak Magyarittabére, Magyarcsernyére, Tordára, Módosra, Szécsányba, sőt még Titelbe is.
A reményt -, hogy újra lesz muzslyai rádió - senki sem veszítette el. Mind többen érdeklődnek afelől, hogy kap-e frekvenciát ez a muzslyai adó.
Sziveri István, a Zeppelin tulajdonosának nem régi nyilatkozata.
k-ko


MEGÁLDOTTÁK A MOTOROS TALÁLKOZÓT
Мásodízben szervezett motoros találkozót a Muzslya nevű motoros klub a Lehel Sportközpont parkjában. A rendezvény hivatalosan augusztus 6-án kezdődött, ám már egy-két nappal előbb befutottak az első barátok, ismerősök. Az idén is nemzetközi jellegű volt a találkozó, hiszen a hazai klubok képviselői mellett, szép számban voltak a környező országokból is motorosok.
A tavalyi, ún. motoros esküvő után erre az alkalomra is tartogattak különlegességet a klub tagjai, ezúttal arra mutattak rá, mennyire fontos a motorosok életében a vallásosság. Még tavasszal látogattak el a klubból msgr. dr. Német László SVD nagybecskereki püspökhöz, és arról beszélgettek, hogy jó lenne e találkozón megáldani a motorosokat.
-Ez az áldás valójában az embereknek szól, és az a cél, hogy a motorosok, akik e gépeket használják az úton, biztonságosan vezessenek, a szabályok szerint, nem túl gyorsan. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy nem mindig a motorostól függ egy baleset, tehát ide tartozik a baleset elkerülése is. A motorosok egyébként egy zárt közösséget alkotnak, és az ilyen közösségekben hihetetlen barátságok születnek, ebben az esetben nemzetközi szinten is.
A püspök atya elmondta, ezt a kezdeményezést - hogy vallásilag is színesebbé tették e találkozót - nagyon fontosnak tartja, és ugyanakkor a szertartásnak nagyon nagy értéket adott az ökumenikus jelleg. A motorok megáldásában részt vettek a pravoszláv egyház képviselői, a nagybecskereki Stojan atya és Dimitrije atya, a magyar református egyház képviseletében Kiss Nándor nagybecskereki lelkész, a szlovák evangélikus egyház képviseletében az aradáci Vladimir Slovak atya, és a katolikus egyház képviseletében msgr. dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök.
Szombaton egy felvonulást szerveztek Muzslyától Nagybecskerek központjáig, amelyet nagy érdeklődéssel figyeltek a polgárok.
Pénteken este a hazai együttesek mellett az ausztriai Rockhead együttes szórakoztatta a vendégeket, mivel megtetszett nekik a találkozó hangulata, másnap is felléptek, meg a szombati sztárvendég, a szlovéniai Iron Median együttes koncertezett.
A motoros találkozó vasárnap zárult.
A találkozón készült hangfelvétel!
Kónya-Kovács Otília

VÉRADÁSI AKCIÓ

Muzslyán a Vöröskereszt helyi szervezete karöltve a nagybecskereki Vérátömlesztő Intézettel augusztus 5-én szervezett önkéntes véradási akciót, amelyre mintegy 80 meghívót kézbesítettek az aktivisták. A nyilvántartott, muzslyai véradók közül többen is arra panaszkodtak a Vöröskereszt illetékeseinél, hogy a munkaadóiktól nem kapnak szabadnapot, így csak akkor tudnak részt venni e humánus akciókon, amikor éppen szabadok. A múltkori akcióhoz viszonyítva ezúttal többen jöttek el, az orvosnő megvizsgálta a véradókat, és így 27-en adhattak vért, 4 véradót ideiglenesen, egyet pedig teljesen eltiltott a véradástól. Ezen az akción összesen 12,15 liter életmentő vért gyűjtöttek össze.

A helyszínen készült riport!

Kónya-Kovács Otília


CSÁSZÁRKERTI CSEVEGÉS A PERUI CSERESZNYÉRŐL


A Muzslyai Nyár elnevezésű rendezvénysorozaton a legtömegesebb csoport volt a Császárkert Kft. csapata. Mint Madarász Gyula az egyik alapító elmondta, a vállalkozásuk megalakulásának ideje éppen összevág a Muzslyai Nyár időpontjával, ezért úgy döntöttek, hogy ezt az időpontot kikiáltják a cég napjává, és ilyenkor minden barátjukat, munkatársukat meghívják egy kis társalgásra a Napsugaras-tó partjára. A két éve működő cég tagsága ezúttal kb. ötvenet mutatott. Főzőcskéztek is, hiszen a népes társaság nem maradhatott éhen… A bográcsban pörkölt rotyogott, de főztek csemegekukoricát, ugyanakkor sült halat is terveztek sütni. A riporternek első ízben volt alkalma megkóstolni egy különleges gyümölcsöt, a perui cseresznyét, ami a legújabb terméke a Császárkertnek. Tavaly, ami a perui cseresznyét illeti próbatermelés folyt a cégben, és a Muzslyai Nyár első napján, azaz július utolsó napján vetették be a piacra, azaz a Gomex áruházakban megtalálható lesz e gyümölcs. Mint hallhattuk, nagyon sok „kézimunka” előzi meg azt a pillanatot, hogy a gyümölcs a boltokba kerüljön, így nem lesz olcsó, azonban, ha a vásárlók tudomására jut a perui cseresznye jótékony hatása a szervezetre, másként vélekednek majd róla. Egyébként a napi adag mintegy 6-8 szem gyümölcsöt tesz ki, de a napi vitaminbevitelt mindenképpen biztosítja. Madarász Gyula még azt is elmondta, hogy a cégük olyan ütemben halad előre, hogy bíznak abban, hogy hamarosan támogatást tudnak majd nyújtani Muzslya civil szervezeteinek, illetve sportegyesületeinek.


A „csevegés” hangosan!


Kónya-Kovács Otília


HAGYOMÁNYOS ARATÓVERSENY VOLT MUZSLYÁN

Huszonhetedik alkalommal került megrendezésre július 17-én Muzslyán a hagyományos Aratóverseny. Mint minden évben az idén is egy alkalmi műsort adott a verseny előtt a Petőfi Sándor MME tagsága, üdvözlőbeszédet mondott mgr. Hallai Zoltán tanácselnök, az aratóversenyt pedig Dobai János a tartományi mezőgazdasági titkárság segédtitkára nyitotta meg hivatalosan. A versenyzők utána kivonultak a kijelölt parcellára, ahol a búzaföldet, valamint a versenyzőket Varga Zoltán atya áldotta meg.
A helybeli csapatok mellett versenyzők érkeztek még Szabadka környékéről, Szajánból, Tordáról, Székelykevéről és Nagybecskerekről. Összesen tizennégy aratócsapat mérte össze tudását. A zsűri tagjai – a becsei Zerebélyi József, a muzslyai Mári Péro és Lévai Ferenc – értékelték a reggeli összetételét, hogy mit vittek a háziasszonyok, ugyanakkor az öltözéket is pontozták, a kaszás szerszámait is átnézték, meg persze az aratási munkálatot is értékelték. A zsűri döntése értelmében az idén is a szabadkai Dužijanca I. csapata nyerte az első helyet, melynek tagjai voltak Stipan Kujundžić kaszás, Juhász Ruža marokszedő és Emera Poljaković kötélteregető. A második helyezett lett Dobó József, és felesége Ibolya, valamint Jaksa Csaba és Süveg Emma összetételű muzslyai csapat, míg a harmadik legjobb csapatnak bizonyult az ugyancsak muzslyai Csordás család, azaz György, neje, Mária, valamint két kis unokájuk, Budai Dávid és Csordás Katica. A díjazottak 5, 4 illetve 3 ezer dináros jutalmat vehettek át, továbbá minden versenyző csoport kapott 25 kilogramm lisztet, amit a helyi közösség biztosított.

Általános összefoglaló a szervezőbizottság tagjától, Lévai Ferenctől!

Beszélgetés a muzslyai díjazottakkal, a Dobó és a Csordás házaspárral!

Kónya-Kovács Otília


GYÉMÁNT TIBORRA EMLÉKEZTEK
Június utolsó napján a muzslyai Zenészek és Énekesek Egyesületének szervezésében egy nagyméretű Gyémánt Tibor emlékkoncertre került sor. A két éve elhunyt zeneszerző, szövegíró, basszusgitáros, énekes, a vajdasági pop/rock színtér egyik legeredetibb alakja emlékének megőrzése céljából fogtak össze a zenésztársak, hogy ilyen módon is tisztelegjenek életműve előtt. Az emlékkoncerten felcsendültek az ismert dallamok, Gyémánt-szerzemények, igazi sikerszámok, meg olyanok is, amelyek már majdnem feledésbe merültek.
Hadd álljon itt néhány meghatározó adat róla, Gyémánt Tiborról: 1958. október 7-én született, az általános iskolát Muzslyán és Nagybecskereken végezte el, majd a Gimnáziumot ugyancsak Nagybecskereken. Belgrádban a Bölcsészkaron abszolvált, szociológiát tanult.
A zene már gyerekkorában foglalkoztatta, a nagybecskereki zenedébe is járt, hegedűn tanult játszani. Persze ez a hangszer nemigen érdekelte, inkább a gitárjáték vonzotta. Első hangszerét az általános iskola befejeztével kapta szüleitől. Később basszusgitárosként is szerepelt néhány zenekarban. Több együttes alapító tagja volt, meg - sajátos hangzású - énekese. Mégis, Gyémánt inkább zeneszerzőként, szövegíróként, dalszerzőként maradt meg mindenki emlékezetében. Mintegy tíz együttesben közreműködött valamilyen formában. Már a hetvenes években írt dalokat a Délibáb együttesnek, utána következett a Quo Vadis nevű együttes, majd a Cobra, a Munkaidő együttes, azt követően a Szivárvány, utána a Zsíros kenyér több változata.
2008. december 11-én, rövid, súlyos betegség után a halál derékba törte a munkásságát.
Az emlékkoncerten Gyémánt Tibor zeneszámait azok az együttesek adták elő, akikkel ő együtt játszott. A zenésztársak törekedtek arra, hogy minél eredetibb felállásban lépjenek fel. Csak egy valaki hiányzott a képből – Gyémánt Tibor. Mindegyik band-ben valaki helyettesítette őt.
A nosztalgiázásnak is beillő emlékkoncert végén felmerült a hallgatóságban a kérdés, miért nem lehetne ilyen estet többször rendezni, mármint magyar pop, illetve pop-rock zenével. A szervezők is gondolkodóba estek, igény lenne rá, meg a zenészek jóindulata is meg van. Ugyanakkor arról is szó esett, hogy az emlékkoncert anyagával tájolni is lehetne a közeli településekre, amelynek kivitelezése csak az anyagiaktól függ.
Hangfelvétel ...
Kónya-Kovács Otília

A 99. DUŽIJANCÁN RÉSZT VETTEK A MUZSLYAI ARATÓK IS

Július 10-én pedig a Dužijanca rendezvénysorozat keretében, a hagyományos aratóversenyen jártak a muzslyaiak Nagyfény közelében. Sötét János feleségével, Erzsébettel, Emán Pál pedig Duga Ilonával aratott. Ennek a versenynek éppen az a varázsa – talán –, hogy jó nagy parcellát kell a kéttagú csapatoknak levágni, betakarítani, összekötni a kévéket, keresztet csinálni - tíz méter szélesen, húsz méter hosszan. Arról nem is beszélve, hogy a kötelet is a helyszínen kell elkészíteni.
A rendezvény keretében Szabadka illetékesei, a város vezetői is megmérettetek a polgármesterrel az élen, és a muzslyaiaknak még erről is emlékezetes lesz e rendezvény, hiszen ebben a versenyben Kucsera Géza lett a győztes, aki ezt az eredményt muzslyai kaszával érdemelte ki, mégpedig Emán Pál kaszájával vágott le egy rend búzát.

Hangfelvétel...

k-ko


MUZSLYAIAK AZ ARATÓKARNEVÁLON
A muzslyai hagyományosan aratók hivatalosak voltak az I. Nemzetközi Aratókarneválra, amelyet Szerbittabén tartottak meg július 6-án, mégpedig a Mrkšić-féle gazdaság földjein. Ezen a rendezvényen részt vett Sötét Erzsébet és János, Emán Pál, Duga Ilona, továbbá Csordás Mária és György, valamint unokájuk Budai Dávid. Ezen az ünnepségen a muzslyai aratók bemutatták, hogyan takarították be őseink régen a kenyérgabonát. Közben a hagyományos reggelit is közszemlére tették. A hagyományos munkálatok mellett a legmodernebb kombájnok is felvonultak, azokkal is bemutatták az aratást. A Mezőgazdasági Minisztériumból is voltak képviselők, sőt külföldi vendégek is jelen voltak, ugyanis az Aratókaraván a szerbittabéi bemutató után folytatta útját Romániába. Egyébként a rangos vendégek hangsúlyozták, hogy a termőföldeket nem szabad elhanyagolni, a mezőgazdaság fellendítésén kell a közeljövőben dolgozniuk, hogy kellő módon értékeljék az effajta munkát.
Hangfelvétel...
k-ko

MUZSLYAI ARATÓK SIKEREI
Július 3-án, Muzslya helyi közösség képviseletében négyszemélyes aratócsoport ment el a XIV. Észak-bánáti Aratóünnepségre, amelyet Szajánban tartottak meg. Muzslyát a Csordás házaspár, Mária és György, és a Szarvák házaspár, Imre és Júlia képviselte. Az eredmény sem maradt el, ugyanis elnyerték az első helyet. A második helyre került a házigazdák, a szajániak csapata, és a harmadikak lettek a Dóc község képviselői Magyarországról. Összesen 14 csapat mérettetett meg az Aratóünnepség keretében. Persze az aratás mellett más diszciplínákban is versenyeztek, volt futóverseny a tarlón, kötélhúzás, meg parasztkocsi húzás is.
Hangfelvétel...
k-ko


NEGYEDIKEK LETTEK – ARATÁSI ÓVINTÉZKEDÉSEK
Jagodinán szervezték meg július 2-a és 4-e között a III. Szerbiai Ifjúsági Tűzoltóversenyt, amelyre eljutottak a muzslyai ÖTT ifjú fiú- és leánycsapatának tagjai is. A muzslyai csapatok a negyedik helyen végeztek. Egyébként a megmérettetésben 13-13 csoport vett részt, mindkét kategóriában. Bata Dezső, a muzslyai ÖTT elnöke elmondta, hogy - mindent átértékelve - elégedettek az elért eredménnyel, hiszen fiatal csapatról lévén szó, körülbelül két év múlva várják tőlük a maximumot. Ugyanakkor elmondta az is, hogy egy nyári zápor után kezdődött meg a verseny, és a csúszós füvön előttük egy baleset is történt, így részben a félelem, részben a lámpaláz is hozzásegített, hogy néhány másodperccel lemaradtak a harmadik helyezettől.
A nyári időszakban az önkéntes tűzoltóság minden évben megteszi az aratás előtti óvintézkedéseket, az idén összesen 84 tűzoltó-készüléket gyűjtöttek be ellenőrzésre a földművesektől. Ugyanakkor az aratásban részvevő gépezeteket is átnézték, így a Muzslya területén működő 7 kombájnt és a 62 traktort is leellenőrizték. A csapadékos időjárás miatt lapzártáig nem kezdődött meg Muzslya területén „teljes gőzzel” az aratás, azonban amint az idő megengedi a munkálatok megkezdését, a muzslyai tűzoltók 24 órás ügyeletet tartanak az aratás ideje alatt.
Hallgassák meg a gyakorlások idején készült beszélgetést…
Bata Dezső pedig a tűzoltóversenyről visszatérve nyilatkozott…
Kónya-Kovács Otília

FOTÓK A KÖRNYEZETÜNKBŐL
A Vajdasági Szociáldemokrata Liga Női Fórumának tagjai a nemzetitanács-választás miatt június 11-ére tették át a környezetvédelmi világnap alkalmával betervezett rendezvényüket. Fotókkal versenyeztek ezen a megmozduláson a LSV muzslyai és a perlaszi Női Fórumának tagjai, valamint néhányan a muzslyai Nők Klubjából. Három kategóriában mérettettek meg, mégpedig a virágoskerteket, virágsarkokat és egy-egy virágszálat bemutató fényképeiket állították ki az alkotók. A Muzslyaiak Klubjában a virágos fotók mellett a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubjának alkotásaiban is gyönyörködhettek az odalátogatók. A zsűri tagjai – Vass Tibor, Bálint János, Dragan Nedeljkov, Dragana Bačić és Dragana Mihajlović – a legszebb virágoskertek mezőnyében első díjban részesítette Vesna Milenković, mćsodik lett Stojnić Ilona és harmadik díjas lett Palatinus Aranka. A legszebb virágsarok kategóriában első díjat kapott Teleki Aranka, második lett Korovljev Erika és a harmadik Grubik Teréza. A legszebb virág az idén Đurić Piroskánál nyílt ki, második díjas lett Gordana Milić és a harmadik helyre került Zombori Erzsébet. A közönségdíjat pedig Olivera Borović érdemelte ki.
Hangfelvétel...

Kónya-Kovács Otília


SZÉP SIKEREK

A nagybecskereki Proleter Úszóklub tagjai közül szép eredményekkel tértek haza a Bulgáriában megrendezett Balkán úszóbajnokságon, a muzslyai versenyzők. Draganov Csordás Sztefánia négy arany-, és három ezüstérmet érdemelt ki, a húga, Katarina pedig két arany- és egy bronzérmet mondhat magáénak.

Draganov Csordás Sztefániával a Bulgáriai bajnokságról beszélgettünk.

Draganov Csordás Katarina lett a 2009/2010-es tanévben az évfolyam legjobb sportolója, ennek kapcsán készült vele egy beszélgetés.

Kónya-Kovács Otília


MUZSLYAI NT-VÁLASZTÁS

Muzslyán két szavazóhelyen adhatták le a voksukat azok a polgárok, akik feliratkoztak a külön választói névjegyzékre. A szavazás rendben zajlott, azonban több polgár esetében megtörtént, hogy a külön névjegyzékre való feliratkozás után megkapták a végzést, azonban nem voltak beiktatva a listákon.

k-ko


MUZSLYÁN IS BEMUTATKOZOTT A MAGYAR ÖSSZEFOGÁS

Május 26-án tartott élőújságot a muzslyai Petőfi Sándor MME-ben a Hét Nap szerkesztősége, valamint ennek keretében a Magyar Összefogás listáról is néhányan bemutatkoztak, név szerint Erdély Lenke, dr. Zsolfos Ferenc, és Várady József. Tiszteletét tette Kovács Elvira parlamenti képviselő és eljött a muzslyai rendezvényre Pásztor István, a VMSZ elnöke is. A Hét Nap szerkesztőségéből jelen volt Dudás Károly, főszerkesztő, Tóth Lívia, a Bánáti Újság szerkesztője, Tomek Viktor, újságíró, Tóth Tibor, újságíró, Szalai Attila, karikatúrista, Lackó Ildikó, a lap példányszámfelelőse, és Szabó Attila fotós. A Hét Nap vendégeként fellépett Kónya Sándor versénekes. Az élőújság keretében felléptek a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola diákjai: Tasi Szabina, Páger Szendi és Muhi Dániel egy-egy zeneszámmal léptek színre, Szarapka Dávid prózát mondott, Rúzsa Róbert pedig szavalt.
Végighallgatva a muzslyai gyerekek kis műsorát, Dudás Károly elmondta, hogy a Magyar Összefogás jelmondata éppen ideillik, az „intézményeinkért, gyermekeink jövőjéért”.
-Bizonyára mindenki érzi, miért is jött létre a Magyar Összefogás: elsősorban a fiatalok érdekében.
Pásztor István a VMSZ elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy a jövő héten fogunk megemlékezni a Trianoni békeszerződés 90. évfordulójáról, pár nappal azt megelőzően, hogy sor fog kerülni a június 6-ai MNT-választásra.
-Az élet fintora, hogy mi történelmet írva, indigót rakunk Trianon alá, és ugyanazt az üzenetet fogalmazzuk meg önmagunk számára a jövő tekintetében, mint ami 90 évvel ezelőtt megfogalmazódott, vagy pedig félredobjuk a papirost is, meg az indigót is, új papírt veszünk elő, és arra másfajta jövőt vázolunk magunknak. Nekem szilárd meggyőződésem, hogy azok, akik itt vannak ebben a teremben, nem indigóban, és az elmúlt 90 évnek a megerősítésében gondolkodnak, és nem ebben a tekintetben elkötelezettek, hanem abban, hogy új papírra, új jövőképet rajzoljunk – mondta Pásztor István.
Erdély Lenke, dr. Zsoldos Ferenc és Várady József a Magyar Összefogás lista jelöltjei az esten elmondták, hogy mit tettek az elmúlt évek, évtizedek alatt a magyar közösségért.

Hangfelvétel...

Kónya-Kovács Otília


AKTIVISTÁK AKCIÓBAN

A belgrádi Emberi Jogi és Kisebbségi Minisztérium megbízásából az aktivisták Muzslyán is osztogatják a szórólapokat, amellyel fel szeretnék hívni a polgárok figyelmét a június 6-án történő Nemzeti Tanácsok megválasztásának fontosságára. Azok a polgárok, akiknek kérdésük lenne, vagy bővebb felvilágosítást igényelnek a minisztériumban érdeklődhetnek, a 011/311-25-37-es telefonszámon, ezen kívül e-mail-t is küldhetnek a pbs.nacionalnemanjine@ljudskaprava.gov.rs címre, vagy az interneten megkereshetik az Ember- és Kisebbségjogi Minisztérium honlapját, amely a www.ljudskaprava.gov.rs helyen érhető el.

k-ko


 

Következő oldal - korábbi hírek...

websas.hu
   
 
web design Copyright © Fehér tó HÁKE, Lukácsfalva tel: 023 3885 150